Xenon je posebna biljka s kakvom se do sada nismo susreli, a s obzirom da je ovo prvi miš/touchpad na svijetu nismo ni mogli. Uređaj je niskog profila, a dolazi u malenoj kutijici tipičnog Aivia dizajna. Na prednjoj strani vidimo izgled uređaja, a na stražnjoj je objašnjeno što je on točno i koje su mu je funkcije. Vjerujemo kako se, barem u početku, neće naći veliki broj korisnika kojem će ovakav uređaj biti potreban, no eto inovativnost mu se ne može poreći.

Xenon je unutar kutije smješten u meku pjenu i dobro je zaštićen. S obzirom da je riječ o bežičnom uređaju s njim dolaze i dvije AAA baterije, mini primopredajnik i kratke upute za korištenje. Po zaštitnoj naljepnici na touchpadu miša vidimo koje funkcije su rezervirane za tipke koje se nalaze na bočnim stranama.

Na desnoj se bočnoj strani tako nalaze dvije tipke i jedna LED-ica sa dvije boje. Prva je tipka za promjenu načina rada pri čemu LED-ice svijetle plavo i crveno, a druga je za paljenje uređaja. Na desnoj se strani nalaze također dvije tipke pri čemu prednja predstavlja desni klik, a stražnja FreeScrolling u miš mogu odnosno Aivia Painter u touchpad modu. Painter dozvoljava crtanje po većini aplikacija i pokazao se kao koristan softver za brzo označavanje. Miš je kao što sa slika vidimo neobičnog dizajna s ravnom touchpad površinom i plastičnim bočnim površinama s naborima za bolji grip. Touchpad površina ima jednu mehaničku sklopku koja je u miš načinu rada lijevi klik, dok je desni kao što smo spomenuli prva (veća) tipka s desne strane. Za scrollanje je dovoljno kliziti prstom po površini. Gornja je površina podijeljena na dva dijela, pri čemu je u miš načinu rada aktivan samo veći. Kada je Xenon u touchpad načinu rada aktivne su obje površine. Veća je osjetljiva na višestruke dodire kao na klasičnom prijenosniku opremljenim multitouch touchpadom. Manja se koristi za scrollanje.

Miš je dimenzija 95 x 55 x 19 mm i mase svega 68 grama. Senzor je laserski s rezolucijom od 1000 DPI-a uz 125 izvještaja u sekundi, i za svakodnevan je rad i surfanje vrlo dobar, baš kao i što dobro radi na različitim podlogama. Spajanje s primopredajnikom se obavlja preko tipke koja se nalazi ispod poklopca a dovoljno ju je držati desetak sekundi. Tu se nalazi i prostor s za dvije AAA baterije koje su spojene klasično, u seriju. Miš leži na teflonskim nožicama koje su podijeljene između poklopca i podnice.

Softver koji je potrebno skinuti s interneta nudi mogućnost pregleda defaultnih naredbi i naravno zamjene istih jednom od ponuđenih. Mogućnosti su velike i ovaj se uređaj može koristiti uz laptop, PC ali i HTPC. Postupak programiranja je potrebno ponavljati za svako zasebno računalo s kojim koristite Xenona jer nema interne memorije. Naše iskustvo u radu s njim govori kako je u pravilu vrlo upotrebljiv kao miš (s tek malo sporijom brzinom scrollanja), a najviše su nam falile tipke naprijed/nazad. I kao touchpad je upotrebljiv ali ne uvijek i ne u svim situacijama. Ponekad mu treba duže vrijeme za reakciju na komandu a ponekad ju uopće ne prepozna. No, s obzirom da je ovo prvi proizvod svoje vrste vjerujemo kako će s vremenom napredovati. Uz to, ergonomija mu zbog oblika nije jača strana kada se koristi kao miš, a ipak je nešto bolja kada ga koristimo kao touchpad.

 

 

Zaključak

Da Gigabyte sve više napreduje i konstantno povećava kvalitetu svojih proizvoda najzornije dokazuje Krypton. Ukupno gledajući, ovaj je miš do sada njihov najbolji proizvod, a nije da su stariji modeli bili loši – pogotovo M8000 i M8000X. Ergonomski je vrlo dobro pogođen (barem za našu veću šaku) i dovoljno je težak što se može dodatno regulirati utezima. Materijali korišteni u izradi su vrlo kvalitetni, a posebno izdvajamo gumu na bočnim stranicama. Dobar laserski senzor osigurava dobar odziv u svim situacijama, dok četiri DPI profila znače kako ga odjednom možete podesiti za različite situacije. Mi smo najčešće koristili 1000 DPI-a za rad i surfanje, te oko 2000 za igru. Uz to, stalno smo koristili podnicu s keramičkim nogicama koja nas je toliko oduševila, da smo na teflonsku u potpunosti zaboravili (čak i prilikom obrade fotografija u Photoshopu). Što se igara tiče, bilo da je riječ o kretanju kroz strategiju ili igranju BF3 u multiplayeru ovaj miš nas je oduševio. Pozitivno je što je namijenjen i ljevacima i dešnjacima, a uz pomoć GHOST softvera i 32KB on board memorije njegove su mogućnosti vrlo visoke. Krypton miš se na Europskom tržištu cijeni oko 60 € što svakako nije malo no za ono što nudi je fer. Ako uz njega uzimate i odličnu podlošku vrijednu oko 30 € cijena postaje vrlo visoka, no ova je kombinacija stvarno za poželjeti.

Xenon je s druge strane vrlo kontroverzan proizvod jer kombinira dva uređaja koje veže slična namjena no ne i način upotrebe. Ipak, na neki čudan način ovaj se hibrid može smatrati uspješnim jer će dobro poslužiti za obje namjene uz tek poneki kompromis od strane korisnika. Uz to, potrebno je i dosta privikavanja na način na koji se njime koristi. Jednom kada vam sve sjedne nećete puno razmišljati, već će naredbe biti logične. Ipak, ne vjerujemo kako će se ovaj proizvod prodavati u velikim količinama jer korisnici teško mijenjaju navike. Jedna od mogućih primjena je korištenje uz kakav HTPC jer mu je domet 10 metara a touchpad funkcija bi se u tom slučaju mogla pokazati korisnom. Kvaliteta materijala i izrade je na visokom nivou i tu je Gigabyte odradio odličan posao. Cijena je za sada nepoznanica, a garancija je dvije godine.