Gigabyte Krypton & Xenon – gamer i hibrid

Datum objave 08.08.2012 - Krešimir Matanović

Krypton - miš s dvostrukom podnicom & Krypton Mat

Krypton dolazi pakiran u podebljoj kutiji koja odiše jednostavnošću ali i reprezentativnošću jednog gamerskog proizvoda. Dizajn je vrlo jednostavan i kutijom prevladava crna boja sa jednostavnim grafikama. Sam se izgled proizvoda vidi i na prednjoj i na stražnjoj strani, s tim da je stražnja rezervirana za objašnjenje tehnologija i značajki koje ovaj miš donosi.

Otvaranjem poklopca vidimo Kryptona koji leži u svojoj plastičnoj podlozi i odmah uočavamo kako je vrlo sličan starijim Aivia miševima, no ujedno donosi i pokoji redizajnirani detalj. Ispod njega se u mekoj pjeni nalazi druga podnica, utezi te alat za vađenje utega.

Jedna podnica sa standardnim teflonskim nogama je na samom mišu, dok je druga s keramičkim nogicama (namijenjena je brzim pokretima), odvojena. Plastična kutijica gumiranih dodirnih površina sadrži šest 5.3 gramskih i četiri 1.8 gramskih utega koji mišu masu podižu za ukupnih 39 grama. Svaki uteg ima rub za alat kojim ga stavljamo ili vadimo iz miša. Uz ovo će te u kutiji naći i kartonsku omotnicu u kojoj su upute za korištenje Kryptona.

Sam je miš kao što smo rekli vrlo sličan starijim Aivia proizvodima tj. ponajviše modelu M8600, pri čemu donosi i DNA starijih M8000X i M8000 modela. Dimenzije su mu 128.0 x 67.0 x 41.5 mm (D x Š x V), uz početnu masu od 110 grama. Već je po početnoj masi vidljivo da je riječ o mišu iste konstrukcije kao i M8600, pri čemu je utezima masu moguće povećati na solidnih 149 grama. Stariji modeli, M8000X primjerice bili su i teži (do preko 180 grama), no u Gigabyteu su očito odlučili kako je ovo dovoljno. Nakon tjedan dana korištenja i mi se slažemo da je, ali uz sve utege u njemu. S donje se strane nalazi podnica s klasičnim teflonskim nožicama koju je u potpunosti moguće ukloniti radi zamjene ali i ugradnje utega. Prostor za utege je gumiran i čvrsto obujmljuje utege. Utezi se mogu kombinirati na razne načine kako bi odgovarali pojedinom korisniku, ali mu se može mijenjati i težište u ovisnosti koristi li ga ljevak ili dešnjak. Podnice imaju i rupe za laserski senzor kojem je rezoluciju moguće mijenjati između 400 i čak 8200 DPI-a. Senzor je maksimalne brzine 150 inča u sekundi, podnosi maksimalno ubrzanje od 30g i ima report rate od 1200 FPS-a. Miš na računalo spajamo preko USB sučelja, upletenim kabelom dugim 1.8 m.

Krypton je konstrukcijski vrlo sličan M8600 modelu s kojim dijeli isti izbočeni dio na koji nasjeda dlan, a nama je to ergonomski u potpunosti odgovaralo. Ipak, ostatak plastične konstrukcije koji kod M8600 djeluje jeftinije, je kod Kryptona kvalitetniji s kombinacijom mat i sjajnih plastičnih površina i gumenih bočnih površina koji osiguravaju vrlo dobar grip. Na lijevoj se strani nalaze tri tipke - klasične naprijed/nazad i donja koja služi za promjenu profila programiranih GHOST softverom (potrebno ga je skinuti s weba). GHOST-om je inače moguće izmijeniti funkcije svih tipaka, pohraniti ih u pet profila (tipka svijetli u pet različitih boja), a programirati je također moguće i do 70 makro naredbi. S desne se strane također nalaze tri tipke, pri čemu je donja po defaultu onesposobljena a njome se mijenjaju profili kada je miš u modu za ljevake. Simetričan dizajn omogućuje ugodan rad i ljevacima i dešnjacima, a odabir trenutnog načina rada se vrši pritiskom na obje "Profile" tipke duže od tri sekunde.

Na gornjoj se strani između lijeve i desne tipke nalazi tipka za mijenjanje DPI profila, LED-ice za signalizaciju trenutno odabranog DPI profila (četiri profila, LED-ice svijetle plavo), te Scroll kotačić koji također u sebi ima plave LED-ice. Po defaultu je DPI osjetljivost podešena na 800, 1600, 3200 i 5600, a softverski mu se može dodijeliti bilo koja vrijednost od 400 do visokih 8600 DPI-a. Dodirne površine, tj. one na koje nasjeda šaka i prsti su napravljene od mat plastike, dok su rubovi oko tipaka napravljeni od sjajne plastike što uz kombinaciju gumenih bočnih stranica mišu osigurava vrlo atraktivan izgled. Uz to, na njemu se nalaze i tri natpisa - Aivia (na lijevoj gornjij tipki), DPI (pored DPI tipke), te na nasjednoj površini dlana veliki natpis Krypton. GHOST siftver je vrlo sličan kao i kod ranije testiranih miševa pa se na njega nećemo posebno osvrtati, dovoljno je znati kako su mogućnosti programiranja stvarno velike i ovaj miš pretvaraju u moćan alat koji može koristiti široki broj korisnika a ne samo gameri.

 

Krypton Pad

Uz Krypton miša, Gigabyte preporučuje i Krypton Mat koji je podloška specijalno dizajnirana baš za njega. Dolazi u povećoj kartonskoj kutiji crne boje dimenzija 430 x 295 x 30 mm. Podloška unutar kutije leži u mekoj spužvi i dobro je zaštićena.

Karakteristika podloške su njezina dva lica, tj. mogućnost korištenja i jedne i druge strane. Sama je podloška sastavljena od tkanine (grublja strana), meke gume kao srednjeg sloja i tvrdog PVC premaza (finija strana). Jedna je strana tako grublja za preciznost da druga finija za brži odziv, čime se nadopunjuje s dvostrukom podnicom Krypton miša. Oko najlonskog dijela je postavljen gumeni okvir koji sprječava klizanje po podlozi. Dimenzije podloške su 425 x 287 x 6 mm a korisna je površina umanjena za gumeni okvir. Ipak, radne površine ima sasvim dovoljno za sve namjene, a jedino će te za sve skupa morati osigurati dovoljno mjesta na stolu.

Xenon - touchpad i miš & Zaključak

Xenon je posebna biljka s kakvom se do sada nismo susreli, a s obzirom da je ovo prvi miš/touchpad na svijetu nismo ni mogli. Uređaj je niskog profila, a dolazi u malenoj kutijici tipičnog Aivia dizajna. Na prednjoj strani vidimo izgled uređaja, a na stražnjoj je objašnjeno što je on točno i koje su mu je funkcije. Vjerujemo kako se, barem u početku, neće naći veliki broj korisnika kojem će ovakav uređaj biti potreban, no eto inovativnost mu se ne može poreći.

Xenon je unutar kutije smješten u meku pjenu i dobro je zaštićen. S obzirom da je riječ o bežičnom uređaju s njim dolaze i dvije AAA baterije, mini primopredajnik i kratke upute za korištenje. Po zaštitnoj naljepnici na touchpadu miša vidimo koje funkcije su rezervirane za tipke koje se nalaze na bočnim stranama.

Na desnoj se bočnoj strani tako nalaze dvije tipke i jedna LED-ica sa dvije boje. Prva je tipka za promjenu načina rada pri čemu LED-ice svijetle plavo i crveno, a druga je za paljenje uređaja. Na desnoj se strani nalaze također dvije tipke pri čemu prednja predstavlja desni klik, a stražnja FreeScrolling u miš mogu odnosno Aivia Painter u touchpad modu. Painter dozvoljava crtanje po većini aplikacija i pokazao se kao koristan softver za brzo označavanje. Miš je kao što sa slika vidimo neobičnog dizajna s ravnom touchpad površinom i plastičnim bočnim površinama s naborima za bolji grip. Touchpad površina ima jednu mehaničku sklopku koja je u miš načinu rada lijevi klik, dok je desni kao što smo spomenuli prva (veća) tipka s desne strane. Za scrollanje je dovoljno kliziti prstom po površini. Gornja je površina podijeljena na dva dijela, pri čemu je u miš načinu rada aktivan samo veći. Kada je Xenon u touchpad načinu rada aktivne su obje površine. Veća je osjetljiva na višestruke dodire kao na klasičnom prijenosniku opremljenim multitouch touchpadom. Manja se koristi za scrollanje.

Miš je dimenzija 95 x 55 x 19 mm i mase svega 68 grama. Senzor je laserski s rezolucijom od 1000 DPI-a uz 125 izvještaja u sekundi, i za svakodnevan je rad i surfanje vrlo dobar, baš kao i što dobro radi na različitim podlogama. Spajanje s primopredajnikom se obavlja preko tipke koja se nalazi ispod poklopca a dovoljno ju je držati desetak sekundi. Tu se nalazi i prostor s za dvije AAA baterije koje su spojene klasično, u seriju. Miš leži na teflonskim nožicama koje su podijeljene između poklopca i podnice.

Softver koji je potrebno skinuti s interneta nudi mogućnost pregleda defaultnih naredbi i naravno zamjene istih jednom od ponuđenih. Mogućnosti su velike i ovaj se uređaj može koristiti uz laptop, PC ali i HTPC. Postupak programiranja je potrebno ponavljati za svako zasebno računalo s kojim koristite Xenona jer nema interne memorije. Naše iskustvo u radu s njim govori kako je u pravilu vrlo upotrebljiv kao miš (s tek malo sporijom brzinom scrollanja), a najviše su nam falile tipke naprijed/nazad. I kao touchpad je upotrebljiv ali ne uvijek i ne u svim situacijama. Ponekad mu treba duže vrijeme za reakciju na komandu a ponekad ju uopće ne prepozna. No, s obzirom da je ovo prvi proizvod svoje vrste vjerujemo kako će s vremenom napredovati. Uz to, ergonomija mu zbog oblika nije jača strana kada se koristi kao miš, a ipak je nešto bolja kada ga koristimo kao touchpad.

 

 

Zaključak

Da Gigabyte sve više napreduje i konstantno povećava kvalitetu svojih proizvoda najzornije dokazuje Krypton. Ukupno gledajući, ovaj je miš do sada njihov najbolji proizvod, a nije da su stariji modeli bili loši - pogotovo M8000 i M8000X. Ergonomski je vrlo dobro pogođen (barem za našu veću šaku) i dovoljno je težak što se može dodatno regulirati utezima. Materijali korišteni u izradi su vrlo kvalitetni, a posebno izdvajamo gumu na bočnim stranicama. Dobar laserski senzor osigurava dobar odziv u svim situacijama, dok četiri DPI profila znače kako ga odjednom možete podesiti za različite situacije. Mi smo najčešće koristili 1000 DPI-a za rad i surfanje, te oko 2000 za igru. Uz to, stalno smo koristili podnicu s keramičkim nogicama koja nas je toliko oduševila, da smo na teflonsku u potpunosti zaboravili (čak i prilikom obrade fotografija u Photoshopu). Što se igara tiče, bilo da je riječ o kretanju kroz strategiju ili igranju BF3 u multiplayeru ovaj miš nas je oduševio. Pozitivno je što je namijenjen i ljevacima i dešnjacima, a uz pomoć GHOST softvera i 32KB on board memorije njegove su mogućnosti vrlo visoke. Krypton miš se na Europskom tržištu cijeni oko 60 € što svakako nije malo no za ono što nudi je fer. Ako uz njega uzimate i odličnu podlošku vrijednu oko 30 € cijena postaje vrlo visoka, no ova je kombinacija stvarno za poželjeti.

Xenon je s druge strane vrlo kontroverzan proizvod jer kombinira dva uređaja koje veže slična namjena no ne i način upotrebe. Ipak, na neki čudan način ovaj se hibrid može smatrati uspješnim jer će dobro poslužiti za obje namjene uz tek poneki kompromis od strane korisnika. Uz to, potrebno je i dosta privikavanja na način na koji se njime koristi. Jednom kada vam sve sjedne nećete puno razmišljati, već će naredbe biti logične. Ipak, ne vjerujemo kako će se ovaj proizvod prodavati u velikim količinama jer korisnici teško mijenjaju navike. Jedna od mogućih primjena je korištenje uz kakav HTPC jer mu je domet 10 metara a touchpad funkcija bi se u tom slučaju mogla pokazati korisnom. Kvaliteta materijala i izrade je na visokom nivou i tu je Gigabyte odradio odličan posao. Cijena je za sada nepoznanica, a garancija je dvije godine.