Gigabyte Radeon HD5870 Super Overclock

Datum objave 01.06.2010 - Krešimir Matanović

Opis

Super Overclock serija ima čist i jednostavan dizajn pakiranja a samo SOC znak koji je u plamenu daje naslutiti kakav je grafički vulkan unutar kutije. Za razliku od GTX275 Super Overclock modela koji dolazi u uspravno orijentiranoj kutiji, pakiranje ove kartice je polegnuto. Sa svih se strana nalaze korisne informacije, a na stražnjoj ih je najviše. Saznati tako možemo kako je za izradu kartice korištena nova UltraDurable VGA Plus tehnologija, koja osim do sada poznatih tehnologija donosi i NEC-ove Proadlizer Quintuple kondenzatore kapaciteta do 5000 uF o kojima ćemo nešto više napisati kasnije.

Unutar vanjskog oklopa nalazi se elegantna crna kutija od tvrdog kartona koja nas SOC natpisom još jednom podsjeća što je unutra. Sama kartica je smještena u antistatičku najlonsku vrećicu te u ležište od stiropjene koje ju štiti tijekom transporta. Bundle se sastoji od iscrpnih korisničkih uputa za korištenje, CD-a sa upravljačkim programima i aplikacijama, DVI-to-VGA konvertera, dva Molex-to-PCIe Power (6 pin) konvertera i jednog CrossFire mostića. Nije loše, ali ne bi bilo na odmet da je i koja igra uključena.

HD5870 SOC je kartica impresivnog izgleda. Prvo što upada u oči jesu dvostruki ventilatori koji su nagnuti jedan prema drugome. Takav način postavljanja eliminira turbulenciju zraka te povećava efikasnost hladnjaka. Plavi PCB, karakterističan za Gigabyte odstupa od AMD-ovog tvorničkog crnog i po izgledu i po dužini. Plastični oklop kartice jasno naglašava kako je riječ o kartici iz SOC serije, čiji se GPU-i biraju posebnim procesom u Gigabyteovim pogonima. Taj proces izbora GPU-a Gigabyte naziva GPU Gauntlet. Riječ je o procesu kojim se izabiru najbolji grafički procesori sa waffera, a koji su spremni podnijeti visoke radne frekvencije, tj. oni koji imaju najveću efikasnost i najnižu potrošnju električne energije. Ti čipovi nakon temeljitog testiranja završavaju u Super Overclock seriji kartica, dok se oni koji ne prođu rigorozne testove ugrađuju u obične modele.

Nakon uklanjanja hladnjaka otkriva nam se pogled na PCB, tj. na GPU, memorijske čipove i ostale elektroničke komponente. Cypress grafički procesor kao što znamo na referentnim karticama kuca na 850MHz. Gigabyte je za ovu seriju kartica izabrao čipove koji bez problema mogu raditi na 950MHz tj. overclockirani za oko 12%. Uz to, 1024GB GDDR5 memorije, koja na referentnim karticama radi na 1200MHz (4.8Gbps efektivno) na ovoj kartici radi na 1250MHz, tj. 5Gbps efektivno. Čipovi su Hynixovi H5GQ1H24AFR T2C, deklarirani za rad na 5Gbps, dolaze u FBGA pakiranju i svaki je kapaciteta 1 Gigabit. Svi su smješteni sa gornje strane, a ukupno ih je osam (8 x 128MB). Deklarirani su za rad na 1.5V, a kako znamo Hynix proizvodi i 1.6V čipove deklarirane za rad na 6Gbps (R0C).

Posebno izabrani GPU-i se ugrađuju na PCB koji je, kako to Gigabyte s ponosom ističe, napravljen na Tajvanu (znamo da se većina danas proizvodi u Kini). Izrada PCB-a i izbor elektroničkih komponenti koje će se ugraditi na njega pripada UDV Plus tehnologiji. Ona podrazumjeva korištenje 2oz bakra u PCB-u (niža impedancija i poboljšana disipacija topline), zatim temeljito testirane GDDR5 memorije Tier 1 proizvodača kao što su Samsung i Hynix, korištenje Japanskih solid state kondenzatora snižene ESR (Equivalent Series Resistance) vrijednosti, te korištenje prigušnica sa feritnom jezgrom i MOSFET-a snižene RDS(on) vrijednosti. Uz to, Gigabyte sada ugrađuje i NEC-ove Proadlizer Quintuple film kondenzatore kapaciteta do 5000 uF. Ovi film kondenzatori donose bolji apsorbciju buke pri gigahertznim frekvencijama, imaju niski ESL/ESR, podnose višu struju i imaju višu frekvenciju preklapanja. UDV Plus pridnonosi tako efikasnijem hlađenju, sniženju gubitaka električne energije i samim time stabilnijem radu pri visokim taktovima. Kao posebnost ove kartice navesti ćemo i četiri mjerne točke (nalaze se na desnom donjem rubu na gornjoj strani PCB-a) za očitanje PCI-E napona, napona memorije, napona GPU I/O-a te napona GPU jezgre. Uz to, rad, odnosno opterećenje 6 fazne regulacije napona možemo pratiti na stražnjoj strani PCB-a gdje je smješteno šest LE dioda koje svijetle zeleno. Ukoliko je opterećenje kartice maksimalno svijetli naravno svih šest LED-ica. Kao što smo primjetili velika većina igara koristi do 5 faza (rijetke 6), dok programi za opterećenje kao što su OCCT ili FurMark opterećuju sve faze. Sve ovo, HD5870 Super Overclock karticu čini vrlo primamljivom entuzijastima te hard-core overclockerima.

Kao i sve ostalo, tako je i hladnjak ove kratice impresivan. Tijelo hladnjaka je kombinacija aluminijskih listova koji se protežu čitavom dužinom PCB-a, bakrenom jezgorm iz koje "izviru" četiri toplovodne bakrene cijevi. Dvije kraće cijevi zatim završavaju u lijevoj strani hladnjaka, a dvije duže u desnoj (gledano odozgo). Ventilatori koji se nalaze sa gornje strane hladnjaka, te ispod plastične maske okrenuti su jedan prema drugome pod blagim kutom, a imaju zajednički četiri-pinski konektor za napajanje. Nosači hladnjaka su aluminijski, a začudilo nas je kako se cjelokupan sistem za PCB pričvršćuje sa samo četiri vijka. Za veću stabilnost hladnjaka i bolji raspored sila voljeli bi ipak vidjeti više točaka za pričvršćenje na PCB. U radu su ventilatori daleko od nečujnih i zapravo dosta su nas smetali kada je kartica , tj. test sistem bio smješten van kućišta na stolu. Kada smo sve skupa prebacili u kućište zaključili smo kako buka i nije prevelika. Ventilatori se na minimalnom broju okretaja vrte na izmjerenih 2735, a maksimalno na 3469 okretaja u minuti. Efikasnost hlađenja smo usporedili sa onim referentnim, a rezultate možete vidjeti u tablicama.

Osim nabrojanih posebnosti ove kartice, sve je ostalo manje više standardno. Izlaza ima baš kao i na referentnom modelu četiri - dva su DVI-I, jedan DisplayPort (pozlaćeni konektor) te jedan HDMI. Kartica podržava CrossFireX, UVD2 i DX11 (SM5.0). UVD2 kao što znamo podržava hardversko ubrzanje dekodiranja dvostrukog 1080p HD videa, zatim Video Gammu (neovisnu o Windows desktopu), svjetliju bijelu boju (Blue Strech procesing), te dinamički video opseg (kontrola nivoa crne i bijele poje tijekom reprodukcije). Tu je i HDMI 1.3a (Dolby TrueHD& DTS-HD Master Audio) podrška, kao i puna podrška za Blu-Ray audio formate (Dolby TrueHD, DTS-HD Master Audio, AC-3 i DTS) te 8 kanalni 192kHz / 24-bitni audio. Za dodatno napajanje kartice (osim PCIe x16 utora) potrebna su dva PCIe Power 6-pinska konektora, a Gigabyte proporuča kvalitetniji PSU od minimalno 500W. PowerPlay je zaslužan za sniženje taktova GPU-a na 157MHz, odnosno memorije na 300MHz kada je kartica u mirovanju.

OC Guru, test sistem, način testiranja i overclocking

OC Guru

Uz ovu karticu Gigabyte isporučuje i overclockerima bitan softverski alat nazvan OC Guru. On omogućuje praćenje svih bitnijih parametara kartice, te mogućnost overclockinga i kreiranja zasebnih profila. Uz postojeće, Gaming, STD i Saving profile, možete spremiti svoja dva. OC Guru omogućuje nadzor temperature, trenutne zauzetosti GPU-a, opterećenja 6 fazne naponske kontrole (uz LED-ice na pozadini PCB-a), standardnu i trenutnu potrošnju struje, trenutnu snagu kartice i ostvarenu uštedu električne energije. Između prve slike gdje optrećenja nama i druge gdje smo vrtili OCCT-ov GPU test vidljivo je kako kartica troši 19.8W u mirovanju i do 122.8W pod opterećenjem.

Kada overclockiramo, vrijednosti potrošnje energije odnosno jačina struje raste pa je tako pod opterećenjem snaga narasla za više od 50W na vrijednost od 176.5W. Kada odaberete jedan od OC profila automatski se omogućuje mogućnost promjene taktova, napona te brzine ventilaora. Na slici nije krajnji takt koji smo dosegli sa GPU-om, već je to screenshot jednog od testova stabilnosti malo ispod maksimalnog takta. Napone smo u ovome slučaju podigli do kraja kako bi testirali stabilnost, no u pravilu ih je dovoljno podići za 0.03-0.05V). Na višim je vrijednostima veće zagrijavanje pa one zahtjevaju i bolje hlađenje (LN2). Konačne rezultate te detaljnije objašnjenje overclockinga pročitajte niže u članku. OC Guru aplikacija nas nije zadovoljila svojom funkcionalnošću, a i sučelje moglo biti jednostavnije (malo je ipak prekičasto).

 

Test sistem:

Test sistem :: Hardware
Platforme

DFI X58-T3eH8

Procesor(i)

Intel Core i7 920

Memorija

3x 2GB DDR3 Kingmax 1333

Grafičke kartice

Gigabyte HD5870 Super Overclock;

Sapphire HD5970;

Sapphire HD5870

Driveri: Catalyst 10.4

Nvidia GTX480;

Driveri: Forceware

Zvučna kartica

On Board

Napajanje Antec TruePower Quattro 850W
Hard disk(ovi)

Hitachi 500GB SATA II

DVD-RW HP GSA-H60L

Testni sistem :: Software
OS Windows 7 Ultimate 64-bit
Chipset datoteke

Intel 9.1.0.1007

DirectX verzija 11 (SDK Feb 2010)
Aliens vs. Predator Max. details, DX11
Batman Arkham Assylum

Very High

Battlefield Bad Company 2 Max. details, DX11
DiRT 2

v1.1, Maximum details

Far Cry 2

v.1.2, Ultra High, DX10

Heaven Benchmark

Unigine engine, v2.0, DX11

Metro 2033 Max. details, DX11
Resident Evil 5 v.1.0, Demo, Max. details, DX10
S.T.A.L.K.E.R. Call of Pripyat Demo, DX11

 

Način testiranja i overclocking

Način testiranja se nije mijenjao od testa GTX480 kartice, a upravo je ona najveći suparnik ovoga SOC modela. Uz nju, usporedili smo i performanse referentne HD5870 te HD5970 kartice. Kako bi rezultati bili što potpuniji dodali smo i performanse ručno overclockirane SOC kartice. Test sistem je bio naš standardni, temeljen na X58 platformi, tj. izvrsnoj DFI X58-T3eH8 ploči. Core i7-920 procesor uskoro će zamijeniti Intelova i7-980X mrcina (pa ćemo testove sa svim karticama morati ponoviti), a Kingmaxov se 6GB kit još uvijek dobro drži. Kako ne bi bilo problema sa napajanjem tu je Antecov TruePower Quattro od 850W.

Ionako tvornički overclockiranoj kartici odlučili smo pronaći limit ručnim overclockiranjem u OC Guru aplikaciji. Premda nije najsretnije rješenje, OC Guru se pokazao kao ipak upotrebljiva aplikacija. Na tvorničkim smo naponima i pri automatskom načinu rada ventilatora postigli taktove od 985MHz za GPU te 1330MHz za memoriju. Nakon podizanja napona za 0.05V i podizanja brzine ventilatora na maksimum rezulatat je bio kao što možete vidjeti na slici iznad - 1025MHz za GPU i 1375MHz za memoriju. Kartica je bez problema prošla OCCT-ov test stabilnosti u trajanju od 2 sata, ali smo zbog velike količine buke odustali od mjerenja performansi na ovoj brzini. Snizili smo brzinu ventilatora na prihvatljivu razinu i izabrali brzine od 1000MHz i 1350MHz kao optimalne te na njima izvršili sve testove.

Rezultati testova - 1.dio

Aliens vs. Predator

1920x1200 @ 0xAA, 16xAF (MIN. FPS)
GeForce GTX480
54
  
Radeon HD5970
51
  
Gigabyte HD5870 SOC @ OC
46
  
Gigabyte HD5870 SOC
44
  
Radeon HD5870
42
  
 
02040608
0
 
1920x1200 @ 0xAA, 16xAF (AVG. FPS)
GeForce GTX480
79,633
  
Radeon HD5970
75,98
  
Gigabyte HD5870 SOC @ OC
70,21
  
Gigabyte HD5870 SOC
66,58
  
Radeon HD5870
62,233
  
 
02040608
0
 

Za početak krećemo sa AvP-om koji najbolje leži Nvidijinoj kartici. Ubrzanje SOC modela u odnosu na referentni je oko 7%, dok smo dodatnim overclockingom izvukli još malo preko 5%. Lijep porast performansi.

Batman Arkham Asylum

1920x1200 @ 0xAA, Physx -Off (FPS)
Radeon HD5970
210
  
Gigabyte HD5870 SOC @ OC
185
  
Gigabyte HD5870 SOC
176
  
Radeon HD5870
169
  
GeForce GTX480
166
  
 
010521
0
 

Batman, u kojem HD5870 sa lakoćom pobjeđuje GTX480 (bez uključene fizike), donosi ubrzanje SOC kartici od malo preko 4%, dok smo overclockingom izvukli još 5%.

Battlefield Bad Company 2

1920x1200 @ 4xAA, 16xAF (MIN. FPS)
Radeon HD5970
36
  
GeForce GTX480
33
  
Gigabyte HD5870 SOC @ OC
31
  
Gigabyte HD5870 SOC
29
  
Radeon HD5870
28
  
 
025507510
0
 
1920x1200 @ 4xAA, 16xAF (AVG. FPS)
Radeon HD5970
95,67
  
GeForce GTX480
75,92
  
Gigabyte HD5870 SOC @ OC
73,88
  
Gigabyte HD5870 SOC
69,7
  
Radeon HD5870
64,53
  
 
025507510
0
 

U ovome se naslovu overclockirana SOC kartica tek uspjeva približiti GTX480 modelu. SOC je od referentnog modela ovdje brži za solidnih 8%, dok je overclocking izvukao još 6%.

DiRT 2

1920x1200 @ 4xAA, 16xAF (MIN. FPS)
Radeon HD5970
73,6
  
Gigabyte HD5870 SOC @ OC
65,39
  
Gigabyte HD5870 SOC
64,11
  
Radeon HD5870
62,25
  
GeForce GTX480
61,8
  
 
030609
0
 
1920x1200 @ 4xAA, 16xAF (AVG. FPS)
Radeon HD5970
88,2
  
Gigabyte HD5870 SOC @ OC
77,92
  
GeForce GTX480
75,3
  
Gigabyte HD5870 SOC
74,04
  
Radeon HD5870
69,2
  
 
030609
0
 

DiRT2 je još jedan naslov u kojemu dodatno overclockirana SOC kartica uspjeva nadmašiti GTX480. SOC je od referentnog modela brži za oko 8%, a SOC @ OC čitavu stvar ubrzava za još oko 5%.

Far Cry 2

1920x1200 @ 4xAA, 16xAF (MIN. FPS)
GeForce GTX480
53,38
  
Radeon HD5970
51,83
  
Gigabyte HD5870 SOC @ OC
40,08
  
Gigabyte HD5870 SOC
38,52
  
Radeon HD5870
36,99
  
 
030609012
0
 
1920x1200 @ 4xAA, 16xAF (AVG. FPS)
Radeon HD5970
113,55
  
GeForce GTX480
101,77
  
Gigabyte HD5870 SOC @ OC
87,02
  
Gigabyte HD5870 SOC
83,87
  
Radeon HD5870
79,69
  
 
030609012
0
 

Stari dobro FC2 se još ne da i tu se GTX480 odlično drži uz bok sa moćnom HD5970. SOC model je od referentnog ovdje brži za oko 5%, dok je overclocking tu granicu pomakao za još 7.5%.

Heaven Benchmark

1920x1200 @ 4xAA, 16xAF, No Tesselation (FPS)
Radeon HD5970
61,1
  
GeForce GTX480
47,9
  
Gigabyte HD5870 SOC @ OC
41,52
  
Gigabyte HD5870 SOC
39,35
  
Radeon HD5870
37,84
  
 
0316
2
 
1920x1200 @ 4xAA, 16xAF, Normal Tesselation (FPS)
Radeon HD5970
42,3
  
GeForce GTX480
37,7
  
Gigabyte HD5870 SOC @ OC
31,1
  
Gigabyte HD5870 SOC
28,2
  
Radeon HD5870
26,73
  
 
0224
4
 
1920x1200 @ 4xAA, 16xAF, Extreme Tesselation (FPS)
GeForce GTX480
30,1
  
Radeon HD5970
27,6
  
Gigabyte HD5870 SOC @ OC
20,03
  
Gigabyte HD5870 SOC
18,3
  
Radeon HD5870
17,21
  
 
0163
2
 

Engine u kojem vidimo blagi porast performansi HD5870 SOC kartice kada koristimo testelaciju. Bez teselacije je SOC od referentnog modela brža za oko 4%, dok je sa uključenom teselacijom to poraslo na oko 5.5% za normal i preko 6% za extreme. SOC @ OC također donosi solidan pomak u performansama. GTX480 zbog svojih se moćnih teselacijskih jedinica odlično drži.

Rezultati testova - 2. dio

Metro 2033

1920x1200 @ 0xAA, 16xAF (MIN. FPS)
Radeon HD5970
24
  
GeForce GTX480
23
  
Gigabyte HD5870 SOC @ OC
20
  
Gigabyte HD5870 SOC
18
  
Radeon HD5870
17
  
 
0 71421283
5
 
1920x1200 @ 0xAA, 16xAF (AVG. FPS)
Radeon HD5970
34,22
  
GeForce GTX480
29,08
  
Gigabyte HD5870 SOC @ OC
25,8
  
Gigabyte HD5870 SOC
24,12
  
Radeon HD5870
22,22
  
 
0 71421283
5
 

Vrlo zahtjevan naslov u kojem je SOC od referentne brža za oko 8.5%, dok overclockingom izvlačimo dodatnih 7%.

Resident Evil 5

1920x1200 @ 8xAA, 16xAF (AVG. FPS)
Radeon HD5970
122,4
  
GeForce GTX480
106,4
  
Gigabyte HD5870 SOC @ OC
101,8
  
Gigabyte HD5870 SOC
97,5
  
Radeon HD5870
93,8
  
 
025507510012
5
 

RE5 je još jedan naslov u kojem se overclockirana SOC kartica uspjeva primaknuti GTX480 kartici. SOC ovdje donosi prednost od 4%, a kada ju još overclockiramo to raste za još 4.5%.

S.T.A.L.K.E.R. Call of Pripyat

1920x1200 @ 4xAA, DX11 (FPS)
Radeon HD5970
67,75
  
GeForce GTX480
54,75
  
Gigabyte HD5870 SOC @ OC
51,25
  
Gigabyte HD5870 SOC
50,75
  
Radeon HD5870
49,01
  
 
01020304050607
0
 
1920x1200 @ 4xAA, DX11, SSAO (FPS)
Radeon HD5970
59,25
  
Gigabyte HD5870 SOC @ OC
40,12
  
GeForce GTX480
39,25
  
Gigabyte HD5870 SOC
37,62
  
Radeon HD5870
35,13
  
 
010203040506
0
 

Posljedni naslov za ovaj današnji test i vidimo kako dodatno overclockirana SOC pobjeđuje GTX480 karticu. U odnosu na referentni model, SOC je brža za solidnih 7%.

Potrošnja

Idle (W)
Gigabyte HD5870 SOC
144
  
Radeon HD5870
155
  
GeForce GTX480
170
  
Radeon HD5970
180
  
 
010020030040050
0
 
Load (W)
Radeon HD5870
335
  
Gigabyte HD5870 SOC
338
  
Radeon HD5970
461
  
GeForce GTX480
467
  
 
010020030040050
0
 

Potrošnja SuperOverclock modela je uzorna u stanju mirovanja, dok je tek za 3W viša pri opterećenju od referentne kartice.

Temperature

Idle (°C)
Gigabyte HD5870 SOC
33
  
Radeon HD5870
41
  
GeForce GTX480
48
  
Radeon HD5970
58
  
 
025507510
0
 
Load (°C)
Gigabyte HD5870 SOC
74
  
Radeon HD5870
85
  
Radeon HD5970
89
  
GeForce GTX480
95
  
 
025507510
0
 

Temperature nas najviše zanimaju zgbo činjenice da je SOC ipak malo glasnija od referentnog modela u gotovo svim uvjetima rada. Obećanih 25% nismo ostvarili ali je SOC za solidnih 15% ili 11°C hladnija pri opterećenju od referentnog modela.

Zaključak - Conclusion

Zaključak

Gigabyte se ponovno potrudio i dokazao kako može proizvesti karticu koja konkurira za najbolju na tržištu. Da nije povećane buke i kičaste OC Guru aplikacije stvarno bi i bila najbolja. Obična Gigabyteova HD5870 u Američkim (nismo našli cijenu za Europu) dućanima košta oko 400 USD, dok se za SuperOverclock traži oko 500USD. Razlika je to za koju se dobiva viši takt procesora i memorije, dosta sniženo zagrijavanje te za oko 7-8% veće performanse. SOC donosi i ručno birane grafičke procesore te odlični UDV dizajn koji je sada poboljšan novim dodatkom u vidu NEC-ovih film tranzistora. Sve je to rezultiralo karticom sa izvrsnim overclocking potencijalom. Mi smo ju stabilno i bez velikog povećanja buke držali na 1000/1350MHz, a maksimum joj je bio na odličnih 1025/1375MHz. Uz to, zgodne značajke kao mogućnost praćenja opterećenja napojnih faza putem LED-ica na PCB-u, podizanja napona GPU-a i memorije te mjerenja napona u četiri točke čine ju snom svih overclockera. Za navedenih 500USD se u Američkim dućanima može kupiti i marginalno brža GTX480 koja ipak donosi znatno veću buku u radu i znatno veće zagrijavanje. Sve to nameće HD5870 kao prvi izbor gamera, a Gigabyteov SOC kao jednu od najboljih pripadnica te serije.

 

Conclusion

Gigabyte has once again proved that it can build one of the best graphic cards on the market. If it had not been of the increased noise and kitschy OC Guru Application it would really be the best. Gigabyte`s basic HD5870 in U.S. web shops costs about 400 USD, while the SuperOverclock card costs around 500 USD. For extra 100 USD you get a higher clocked card, lower temperatures and about 7-8% more performance. SOC also brings handpicked GPU`s (through GPU Gauntlet) and great UDV design that has now been improved with new addition in the form of NEC's film transistors. All this resulted in a card with excellent overclocking potential. We overclocked it without any increase in the noise to a stable 1000/1350MHz, and with the fan on maximum we got in on 1025/1375MHz. Great features like LED monitoring of phase load, ability to adjust GPU and memory voltages and voltage measuring points on PCB make this card an overclockers dream. For 500 USD in U.S. web shops you can also buy a marginally faster GTX480, which sadly brings a much higher noise and much higher temperatures. All this imposes a HD5870 as the first choice of gamers and Gigabyte`s SOC as one of the best members of the series.