gb_z170_hd3_1 gb_z170_hd3_2

Od dvadeset i jedne Z170 ploče u Gigabyteovoj ponudi, samo dvije dolaze s DDR3 podrškom – ova HD3 i D3H. To dovoljno govori koliko je ponuda marginalizirana i kako se ipak više očekuje prodaja DDR 4 memorije koja je sve jeftinija, a ipak nudi povećanje u performansama. Naša logika nam ujedno govori i kako nema prevelikog smisla kupovati najnoviji procesor, najnoviji čipset i onda se zadržavati na starom tipu memorije, koji u sljedećoj generaciji sigurno neće biti opet podržan. No to je samo naše mišljenje i vjerujemo kao će kupaca i za ovakve ploče ipak biti dovoljno.

gb_z170_hd3_3 gb_z170_hd3_4

Uz ploču dolazi i relativno opskurni bundle koji se sastoji od deblje knjižice s uputstvima, ispravkom manuala, instalacijskog vodiča, dva SATA kabela, metalne I/O zaštite, naljepnice i jedan G konektor za prednji panel.

gb_z170_hd3_5 gb_z170_hd3_6

Ploča je ATX formata ali je sužena na 19.9 cm, što znači kako će stati i u manja (kraća) kućišta. Nekakvih prevelikih dizajnerskih izleta nema i ploča je relativno jednostavna s crnim PCB-om i crnim te sivim elementima po sebi. Tek su hladnjaci na čipsetu i VRM-u malo dotjerani sa zlatnim slovima, a i PCB audio jedinice je malo prošaran kako bi se naglasilo kako je taj dio odvojen od ostatka ploče. Layout je pametno izveden, ništa ničemu neće smetati i svi su konektori dobro raspoređeni.

gb_z170_hd3_7 gb_z170_hd3_8

Ploča ima relativno jednostavnu napojnu jedinicu za procesor podijeljenu u šest faza s naravno digitalnim kontrolerom. Hladnjak je zadovoljavajućeg kapaciteta (veličine) i dobro odvodi toplinu sve dok ne krenemo s overclockingom kada je VRM na mukama i potrebno mu je dodatno hlađenje. Između socketa i stražnjeg I/O-a se smjestio tek HDMI/DVI level shifter, pa ploča uz DVI-D i VGA (D-Sub) video izlaze ima i HDMI. Kao što smo rekli, ploča podržava DDR3 memoriju u dual-channel konfiguraciji do brzine od 3200 MHz (OC) i kapaciteta od 32 GB. Ujedno podržava i DDR3L memoriju maksimalne brzine do 1866 MHz (OC). Do memorijskih slotova, na desnom rubu ploče su se smjestili klasični ATX power konektor, te dva interna USB 3.0 konektora. Ujedno je tu i jedan tro-pinski konektor za sistemski ventilator, dok je onaj za CPU bijele boje, četveropinski je i nalazi se tik s lijeve strane DIMM utora.

gb_z170_hd3_10 gb_z170_hd3_11

I premda je tik ispod socketa, pod donji dio ploče spada i M.2 Socket 3 utor koji podržava uređaje dužine do 80 mm i brzine do 32 Gbps. Na skroz lijevoj se stani nalazi Realtekov GbE LAN kontroler, te od ostatka PCB-a svijetlećim tragom odvojena audio jedinica s Realtekovim ALC887 codec-om i audio kondenzatorima. ALC887 je stari kontroler od kojeg ne treba očekivati čuda, no dovoljan je za prosječnog korisnika. Na ovom dijelu, a ispred PCIe i PCI utora se smjestio i ITE-ov Super I/O kontroler. PCIe utora je ukupno četiri – dva su PCIe x16 dužine (jedan je x16 a drugi x4 s podrškom za 2-way CFX), a dva su PCIe x1. Uz to, Gigabyte se odlučio i za ugradnju legacy PCI utora koje generira ASM1083 kontroler. Na dnu ploče su interni Front Audio, COM, LPT. TPM, Front USB_1/USB_2 (USB 2.0) i Front Panel konektori. Bitno za napomenuti je i kako ploča ima dva 64Mbitna BIOS čipa.

gb_z170_hd3_12 gb_z170_hd3_13

Stražnji I/O panel je klasičnog rasporeda s četiri USB 2.0 konektora (ukupno ih je na ploči osam), četiri USB 3.0 utora (plavi, na ploči ih je također ukupno osam), tu su spomenuti video izlazi, LAN port (RJ45), audio konektori te PS/2 port. Storage povezivost je osigurana putem čak tri SATA Express konektora kod kojih je jasno iskoristivih šest SATA 6 Gbps konektora.

gb_z170_hd3_15 gb_z170_hd3_16

gb_z170_hd3_17 gb_z170_hd3_18

UEFI sučelje je klasičnog izgleda, dobrog odziva te je intuitivno za korištenje. Svatko tko je bar jednom radio s Gigabyteovim UEFI-em će se odmah snaći. Opcija za overclocking ima dovoljno, a i za apsolutne početnike je sve vrlo jednostavno. Softverska podrška je klasična – glavni je App Center u kojem su EasyTune, CloudStation, 3D OSD, @BIOS, Easy RAID, Smart Backup, USB Blocker itd.