gigabyte_z490_master_1 gigabyte_z490_master_2

Nastavljamo sa Z490 pločama predstavljenim uz novu generaciju Core procesora i dolazimo do Gigabyteove Z490 Aorus Master. Ovo je jedan od 17 modela koliko ih Gigabyte ima u ponudi, a po pitanju opremljenosti i cijene je pri vrhu. Masterica donosi 14 faznu napojnu jedinicu spremnu za najjači procesor, adekvatno hlađenje, , 802.11ax WiFi, 2.5 Gbps Intelov LAN kontroler, moćnu audio jedinicu, bogate I/O mogućnosti i još mnogo toga.

gigabyte_z490_master_3 gigabyte_z490_master_4

Gigabyte je pakiranje i njegov dizajn samo prenio iz prethodne generacije, i jasno je na prvi pogled da je riječ o Aorus proizvodu. U kutiji je ploča adekvatno zaštićena, a bundle je zadovoljavajuće bogat. Uz set Aorus naljepnica, kupac dobiva i knjižicu s uputstvima za upotrebu, brzi vodič za instalaciju te medij s upravljačkim programom i pratećim softverom. Uz to u pakiranju nalazimo i sljedeće:

  • Aorus antenu za WiFi + Bluetooth modul
  • četiri SATA 6 Gbps kabela
  • dva RGB produžna kabela
  • dvije termalne sonde
  • kabel sa senzorom za detekciju buke
  • G konektor za prednji panel

gigabyte_z490_master_5

U odnosu na prethodnu generaciju, Z490 Aorus Master je doživjela određene izmjene u dizajnu, a zadržala je isti neupadljivi izgled na standardnoj ATX površini. Novosti uključuju pojačanu napojnu jedinicu koja sada mora biti spremna za 10C/20T procesor i njegov overclocking, zatim WiFi po AX standardu, povećani broj USB konektora najnovije generacije itd. Uz to, povećani su i M.2 hladnjaci koji pokrivaju tri slota s gornje, ali i s donje strane. Na taj su način M.2 uređaji u sendviču između dvije termalne podloge i dva aluminijska hladnjaka. Pokrov stražnjih I/O portova je plastičan, a na vrhu je prozirna plastika s Aorus logom ispod koje je RGB LED osvjetljenje. Uz to, pokrivena je i audio jedinica.

gigabyte_z490_master_6

Cjelokupni je izgled ploče tako vrlo dobar, elegantan i neupadljiv, a i layout je dobro osmišljen. To vidimo po smještaju bitnih konektora koji su svi smješteni uz rubove ploče ali i njihovom rasporedu. Tako je su interni USB 3.2 i USB 3.0 smješteni točno iznad područja u kojem se nalazi grafička kartica, pa joj vertikalni kabeli neće smetati. Na ploči se nalazi i sedam 4-pinskih konektora za ventilatore i vodene pumpe, a svi su uz rubove ploče, osim jednog koji je između gornjeg M.2 i VRM hladnjaka, a na kojeg spajamo ispušni ventilator kućišta. Svaki od njih ima svoj Nuvotonov 3947S IC driver.

gigabyte_z490_master_7 gigabyte_z490_master_8

Napojna je jedinica pojačana u odnosu na prošlu generaciju pa je i hladnjak za nju doživio određene promjene u dizajnu. Aluminijske blokove povezuje toplovodna cijev s direktnim kontaktom, a na njima su postavljeni rebrasti aluminijski hladnjaci koji lakše otpuštaju toplinu u okolinu. S obzirom na to da smo imali relativno slab procesor, zagrijavanje VRM jedinice i hladnjaka je bilo nisko. Oko socketa je dosta mjesta za sve tipove hladnjaka, a kao i uvijek, vanjski će ventilatori na velikim hladnjacima poput Noctue D15 stršati iznad hladnjaka zbog visokih VRM hladnjaka. Iznad socketa su dva 8-pinska konektora za dodatno napajanje (EPS 12V), i oba su oklopljena.

Četiri su memorijska utora s podrškom za 128 GB DDR4 memorije koja pod overclockingom može raditi do 5.000 MHz. Do njih je dvofazna napojna kontrola, oklopljeni 24-pinski ATX konektor, osvijetljena Power tipka, LED dijagnostika, dva RGB headera, već spomenuti interni USB konektori s TurboCharger funkcijom tj. pojačanom snagom punjenja. Odmah pored ATX konektora, nalazi se i jedan od headera za temperaturni senzor, dok je drugi smješten na dnu ploče.

gigabyte_z490_master_9

Donji je dio ploče gotovo cijeli pokriven hladnjacima za M.2 sockete te Z490 čipset. Od izloženih utora tu su tri oklopljena PCIe 3.0 x16 utora, od čega prvi radi s x16, drugi s x8 a treći s x4 propusnošću. Prvi i treći dijele resurse, pa ako je nešto u drugom i prvi će automatski raditi na x8. Podrška za 2-way CrossFire i 2-way SLI je standardna, a treba znati da će svaka od kartica raditi u x8 modu. Zanimljivo, na ploči nema PCIe x1 utora.

Na dnu se ploče nalaze audio konektor, LED Demo header, prekidač za dvostruki BIOS, RGB LED headeri (dva su na dnu i dva su na vrhu ploče), zatim TPM header, dva interna USB 2.0 headera, header za senzor buke unutar kućišta, Reset tipka, tri 4-pinska ventilatora i header prednjeg panela za koji Gigabyte isporučuje G konektor.

gigabyte_z490_master_10 gigabyte_z490_master_11

Z490 Aorus Master je oklopljena i pojačana sa svih strana, pa tako s donje nalazimo veliku metalnu ploču, koja služi i za učvršćivanje konstrukcije i kao hladnjak, jer na sebi ima dvije termalne podloške koje se nalaze na VRM komponentama smještenim s donje strane PCB-a.

gigabyte_z490_master_12

Nakon rastavljanja hladnjaka i plastičnih pokrova, otvara nam se pogled i na ostatak ploče pa tako vidimo i I/O čip koji se nalazi iza trećeg M.2 utora, bateriju ispod prvog PCIe utora, vidimo audio jedinicu smještenu na zasebni, tj. izolirani dio PCB-a, donje hladnjake M.2 socketa itd. M.2 svi podržavaju uređaje dužine do 110 milimetara. Donja dva podržavaju i PCIe x4/x2 i SATA SSD-e, a gornji samo PCIe x4/x2. Sva tri su kao što vidimo odlično hlađena s po dva hladnjaka i dvije termalne 7.5 W/mK LAIRD podloške.

Z490 čipset nije donio drastične promjene u odnosu na stariji, više je riječ o kozmetici. Ono što je drugačije je CNVi sučelje za WiFi 6 i PHY za 2.5 Gbps LAN. Ipak, novost na Z490 pločama je da su električno kompatibilne s PCIe 4.0 tehnologijom. Sam je čipset i dalje opremljen s 24 PCIe 3.0 stazice, a CPU sa 16 PCIe 3.0 stazica, pa se podrška za PCIe 4.0 očekuje sa sljedećom generacijom Rocket Lake-S procesora koji će po glasianama biti kompatibilni s LGA1200 pločama, napravljeni u istom 14 nm procesu, ali s novom/poboljšanom arhitekturom.

No, problemi nisu zaobišli Z490 čipset. Prema trenutnim informacijama i glasinama, problem postoji s PCIe 4.0 kompatibilnošću jer je već Comet Lake-S trebao donijeti tu podršku, no sve je nestabilno zbog jittera signala. Drugi problem je vezan za PHY za 2.5G LAN. Razmak između dva paketa kod 2.5G PHY čipa mora biti 5 bajtova, a kod I225 kontrolera 8, pa dolazi do problema s određenim 2.5G routerima i switchevima. Kada koristimo 1Gbps vezu sve je u redu.