Gigabyte Z490 Aorus Master recenzija

Datum objave 25.05.2020 - Krešimir Matanović

Z490 Aorus Master - prvi dio

gigabyte_z490_master_1 gigabyte_z490_master_2

Nastavljamo sa Z490 pločama predstavljenim uz novu generaciju Core procesora i dolazimo do Gigabyteove Z490 Aorus Master. Ovo je jedan od 17 modela koliko ih Gigabyte ima u ponudi, a po pitanju opremljenosti i cijene je pri vrhu. Masterica donosi 14 faznu napojnu jedinicu spremnu za najjači procesor, adekvatno hlađenje, , 802.11ax WiFi, 2.5 Gbps Intelov LAN kontroler, moćnu audio jedinicu, bogate I/O mogućnosti i još mnogo toga.

gigabyte_z490_master_3 gigabyte_z490_master_4

Gigabyte je pakiranje i njegov dizajn samo prenio iz prethodne generacije, i jasno je na prvi pogled da je riječ o Aorus proizvodu. U kutiji je ploča adekvatno zaštićena, a bundle je zadovoljavajuće bogat. Uz set Aorus naljepnica, kupac dobiva i knjižicu s uputstvima za upotrebu, brzi vodič za instalaciju te medij s upravljačkim programom i pratećim softverom. Uz to u pakiranju nalazimo i sljedeće:
 • Aorus antenu za WiFi + Bluetooth modul
 • četiri SATA 6 Gbps kabela
 • dva RGB produžna kabela
 • dvije termalne sonde
 • kabel sa senzorom za detekciju buke
 • G konektor za prednji panel

gigabyte_z490_master_5

U odnosu na prethodnu generaciju, Z490 Aorus Master je doživjela određene izmjene u dizajnu, a zadržala je isti neupadljivi izgled na standardnoj ATX površini. Novosti uključuju pojačanu napojnu jedinicu koja sada mora biti spremna za 10C/20T procesor i njegov overclocking, zatim WiFi po AX standardu, povećani broj USB konektora najnovije generacije itd. Uz to, povećani su i M.2 hladnjaci koji pokrivaju tri slota s gornje, ali i s donje strane. Na taj su način M.2 uređaji u sendviču između dvije termalne podloge i dva aluminijska hladnjaka. Pokrov stražnjih I/O portova je plastičan, a na vrhu je prozirna plastika s Aorus logom ispod koje je RGB LED osvjetljenje. Uz to, pokrivena je i audio jedinica.

gigabyte_z490_master_6

Cjelokupni je izgled ploče tako vrlo dobar, elegantan i neupadljiv, a i layout je dobro osmišljen. To vidimo po smještaju bitnih konektora koji su svi smješteni uz rubove ploče ali i njihovom rasporedu. Tako je su interni USB 3.2 i USB 3.0 smješteni točno iznad područja u kojem se nalazi grafička kartica, pa joj vertikalni kabeli neće smetati. Na ploči se nalazi i sedam 4-pinskih konektora za ventilatore i vodene pumpe, a svi su uz rubove ploče, osim jednog koji je između gornjeg M.2 i VRM hladnjaka, a na kojeg spajamo ispušni ventilator kućišta. Svaki od njih ima svoj Nuvotonov 3947S IC driver.

gigabyte_z490_master_7 gigabyte_z490_master_8

Napojna je jedinica pojačana u odnosu na prošlu generaciju pa je i hladnjak za nju doživio određene promjene u dizajnu. Aluminijske blokove povezuje toplovodna cijev s direktnim kontaktom, a na njima su postavljeni rebrasti aluminijski hladnjaci koji lakše otpuštaju toplinu u okolinu. S obzirom na to da smo imali relativno slab procesor, zagrijavanje VRM jedinice i hladnjaka je bilo nisko. Oko socketa je dosta mjesta za sve tipove hladnjaka, a kao i uvijek, vanjski će ventilatori na velikim hladnjacima poput Noctue D15 stršati iznad hladnjaka zbog visokih VRM hladnjaka. Iznad socketa su dva 8-pinska konektora za dodatno napajanje (EPS 12V), i oba su oklopljena. Četiri su memorijska utora s podrškom za 128 GB DDR4 memorije koja pod overclockingom može raditi do 5.000 MHz. Do njih je dvofazna napojna kontrola, oklopljeni 24-pinski ATX konektor, osvijetljena Power tipka, LED dijagnostika, dva RGB headera, već spomenuti interni USB konektori s TurboCharger funkcijom tj. pojačanom snagom punjenja. Odmah pored ATX konektora, nalazi se i jedan od headera za temperaturni senzor, dok je drugi smješten na dnu ploče.

gigabyte_z490_master_9

Donji je dio ploče gotovo cijeli pokriven hladnjacima za M.2 sockete te Z490 čipset. Od izloženih utora tu su tri oklopljena PCIe 3.0 x16 utora, od čega prvi radi s x16, drugi s x8 a treći s x4 propusnošću. Prvi i treći dijele resurse, pa ako je nešto u drugom i prvi će automatski raditi na x8. Podrška za 2-way CrossFire i 2-way SLI je standardna, a treba znati da će svaka od kartica raditi u x8 modu. Zanimljivo, na ploči nema PCIe x1 utora. Na dnu se ploče nalaze audio konektor, LED Demo header, prekidač za dvostruki BIOS, RGB LED headeri (dva su na dnu i dva su na vrhu ploče), zatim TPM header, dva interna USB 2.0 headera, header za senzor buke unutar kućišta, Reset tipka, tri 4-pinska ventilatora i header prednjeg panela za koji Gigabyte isporučuje G konektor.

gigabyte_z490_master_10 gigabyte_z490_master_11

Z490 Aorus Master je oklopljena i pojačana sa svih strana, pa tako s donje nalazimo veliku metalnu ploču, koja služi i za učvršćivanje konstrukcije i kao hladnjak, jer na sebi ima dvije termalne podloške koje se nalaze na VRM komponentama smještenim s donje strane PCB-a.

gigabyte_z490_master_12

Nakon rastavljanja hladnjaka i plastičnih pokrova, otvara nam se pogled i na ostatak ploče pa tako vidimo i I/O čip koji se nalazi iza trećeg M.2 utora, bateriju ispod prvog PCIe utora, vidimo audio jedinicu smještenu na zasebni, tj. izolirani dio PCB-a, donje hladnjake M.2 socketa itd. M.2 svi podržavaju uređaje dužine do 110 milimetara. Donja dva podržavaju i PCIe x4/x2 i SATA SSD-e, a gornji samo PCIe x4/x2. Sva tri su kao što vidimo odlično hlađena s po dva hladnjaka i dvije termalne 7.5 W/mK LAIRD podloške. Z490 čipset nije donio drastične promjene u odnosu na stariji, više je riječ o kozmetici. Ono što je drugačije je CNVi sučelje za WiFi 6 i PHY za 2.5 Gbps LAN. Ipak, novost na Z490 pločama je da su električno kompatibilne s PCIe 4.0 tehnologijom. Sam je čipset i dalje opremljen s 24 PCIe 3.0 stazice, a CPU sa 16 PCIe 3.0 stazica, pa se podrška za PCIe 4.0 očekuje sa sljedećom generacijom Rocket Lake-S procesora koji će po glasianama biti kompatibilni s LGA1200 pločama, napravljeni u istom 14 nm procesu, ali s novom/poboljšanom arhitekturom. No, problemi nisu zaobišli Z490 čipset. Prema trenutnim informacijama i glasinama, problem postoji s PCIe 4.0 kompatibilnošću jer je već Comet Lake-S trebao donijeti tu podršku, no sve je nestabilno zbog jittera signala. Drugi problem je vezan za PHY za 2.5G LAN. Razmak između dva paketa kod 2.5G PHY čipa mora biti 5 bajtova, a kod I225 kontrolera 8, pa dolazi do problema s određenim 2.5G routerima i switchevima. Kada koristimo 1Gbps vezu sve je u redu.

Z490 Aorus Master - drugi dio

gigabyte_z490_master_13

Napojna jedinica je vrlo bitna na novim pločama jer je 10C/20T procesor gladan struje. Stoga je Gigabyte redizajnirao jedinicu i napravio ju 14-faznom, sa Intersil/Renesasovim ISL99390 90-amperskim power stageovima (integriranim low i high side MOSFET-ima, s driverom), iza kojih su kvalitetne prigušnice i kondenzatori (solid polimeri s tantal anodama).

gigabyte_z490_master_14 gigabyte_z490_master_15

Za jednu je fazu zadužen i 50-amperski SiC651A od Vishay Siliconix-a. Kontroler je također Intersilov ISL69269, koji je 8+2, pa na svim fazama imamo dublere koji se nalaze s donje strane. Sve to hladi masivni hladnjak s direct touch toplovodnom cijevi i dvije debele termalne podloške između. Pravi zadatak za ovu jedinicu nije naš 6C/12T procesor, a prave mišiće mora pokazati kod overclockinga 8C/16T i 10C/20T procesora.

gigabyte_z490_master_16

Ploča je opremljena sa svom silom opreme za komunikaciju s vanjskim svijetom. U prvom redu su tu 2.5G LAN i WiFi 6 802.11ax mogućnosti. Za prve je zadužen Intelov I255 kontroler koji kako smo vidjeli ima hardverski bug pa može stvarati probleme s određenom 2.5G opremom no mi to nismo mogli provjeriti zbog nedostatka iste. No preko 1Gbps mrežne opreme sve radi kako treba. S druge strane tu je Intelova AX201 WiFi 802.11ax + Bluetooth 5 kartica sa štapnom Aorus natenom koja omogućava do 2.4Gbps propusnost (kombinirano 2.4 i 5 GHz). Povezivost je odlična kao i kvaliteta signala što smo isprobali uz pomoć Asusovog RT-AX88U routera. Audio sustav je također moćan sa Realtekovim ALC1220-VB CODEC-om, ESS-ovim Sabre ES9118EQ DAC-om (125 dB SNR, 32-bitm 192 kHz PCM, THD+N -112dB), i s podrškom za DTS:X Ultra audio. Kondenzatori su japanski, i predviđeni za audio jedinice. Svi su konektori pozlaćeni za čišći signal prema opremi.

gigabyte_z490_master_16a gigabyte_z490_master_16b

Stražnji je panel bogat konektorima i utorima, a ima i dvije tipke - jednu za resetiranje postavki BIOS-a i drugu za snimanje BIOS-a s USB diska bez procesora. Kompletan popis izgleda ovako:
 • 1 x Q-Flash Plus button
 • x Clear CMOS button
 • 2 x SMA antenna connectors (2T2R)
 • 1 x HDMI port
 • 1 x USB Type-C™ port, with USB 3.2 Gen 2 support
 • 3 x USB 3.2 Gen 2 Type-A ports (red)
 • 2 x USB 3.2 Gen 1 ports
 • 4 x USB 2.0/1.1 ports
 • 1 x RJ-45 port
 • 1 x optical S/PDIF Out connector
 • 5 x audio jacks
Osim tri M.2 utora na ploči se nalazi i šest horizontalnih SATA 6Gbps konektora pa su mogućnosti za storage šarolike. Ploča je napravljena u poznatom Gigabyteovom Ultra Durable dizajnu, ima 6-slojni PCB, kvalitetne komponente, strujne zaštite, te dvostruki 256 Mbitni BIOS (DualBIOS, AMI UEFI).

gigabyte_z490_master_17 gigabyte_z490_master_18

Ploča donosi i RGB LED osvjetljenje u dvije zone - PCH hladnjak i pokrov stražnjeg I/O-a. Tu je standardna podrška za RGB Fusion 2.0 softver, različite efekte i mogućnost kontrole dodatnih RGB i ARGB LED uređaja koje možemo i spojiti preko četiri headera na ploči (2x RGB i 2x ARGB).

gigabyte_z490_master_uefi_1 gigabyte_z490_master_uefi_2

gigabyte_z490_master_uefi_3 gigabyte_z490_master_uefi_4

gigabyte_z490_master_uefi_5 gigabyte_z490_master_uefi_6

UEFI sučelje je redizajnirano, novi su Easy i Advanced načini prikaza. Easy prikazuje bitne informacije o hardveru kao što su takt procesora, memorije, brzine ventilatora i kapaciteti diskova. Advanced je kao i uvijek namijenjen korisnicima koji su iskusniji i koji žele više od svog hardvera. Tu su kao i do sada Favorites, Tweaker, Settings, System Info., Boot i Save&Exit tabovi. Sama se funkcionalnost nije bitnije mijenjala, a intuitivnost je podignuta na malo viši nivo čime se Gigabyte približava do sada neprikosnovenom vladaru sučelja, Asusu. Opcija za tweakanje je mnoštvo, kao i naprednih funkcija za overclocking u tweaking dijelu. Za razliku od Asus-a Gigabyte je uključivanje XMP profila memorije izvukao van dijela automatskog overclockinga, no oni su se poslužili i pomalo nepoštenom praksom poznatom od ranije. Je li bug ili ne, ne znamo, ali Gigabyte uvijek forsira maksimalne performanse procesora, bio Enhanced Multi-Core Performance uključen ili u modu Auto ili tamo gdje nikako ne bi smio - u isključenom stanju. Tako ovaj BIOS uvijek forsira maksimalne performanse procesora što rezultira frekvencijom od 4,5 GHz za jednu jezgru, te 4,2 GHz za sve jezgre. Sjetimo se, kod Asusove Maximus XII Hero (WiFi) ploče se to nije dešavalo i u isključenom stanju je frekvencija svih jezgara padala na 3,3 do 3,7 GHz u ovisnosti o opterećenju. Gigabyte se dakle koristi starim trikovima, a hoće li doći kakav ispravak ovoga "buga" vidjet ćemo, a za sada je i u starom F3 tako i u novom F5e koji je donio poboljšanje performansi u gamingu.

gigabyte_z490_master_app_center gigabyte_z490_siv

Sa softverske strane tu su standardni APP Center, Easy Tune i System Information Viewer, koji donose brojne poznate funkcionalnosti kao što su @BIOS, RGB Fusion, SmartBackup, Smart TimeLock itd. Softver koji dolazi zasebno je i Nortonov Internet Security (OEM verzija, trial), cFosSpeed i XSplit Gamecaster + Broadcaster (12-mjesečna licenca).

Test sistem, način testiranja

Test sistem
Test sistem :: Hardware
Matična ploča Gigabyte Z490 Aorus Master; BIOS: F3 i F5e
Procesor Intel Core i5-10500
Memorija G.Skill Trident Z Royal 3.600 MHz C16 16GB; G.Skill Trident Z 32.00 MHz C15 16GB
Grafičke kartice Gigabyte Radeon RX 5700 XT Gaming OC; Driver: 20.04.2
Zvučna kartica On board
Napajanje Superflower Leadex Platinum 1200W
SSD ADATA XPG SX8200 480 GB & Kingston 240 GB M.2
Monitor Dell UltraSharp U2713HM
 
Testni sistem :: Software
OS Windows 10 (1903)
DirectX verzija 12
AIDA64 Engeneer 6.20.5300
PCMark 10
3DMark TimeSpy
Cinebench v.15
7-Zip 19.00
V-Ray Benchmark

Način testiranja

gigabyte_z490_master_16

Kao i do sada prilikom testiranja matičnih ploča, koristili smo klasičan set benchmarka, za općenite performanse Futuremark, za procesorske 7-Zip i Cinebench. Memorijsku smo propusnost mjerili s AIDA 64 softverom. Ploču smo testirali s jedinim za sada dostupnim procesorom i5-10500, Gigabyteovim Radeonom RX 5700 XT Gaming OC i s dva seta G.Skillove memorije Trident Z. Usporedbu ćemo napraviti s performansama koje smo izmjerili kod Asusove Maximus XII Hero (WiFi) ploče.

Rezultati testiranja

UL testovi [ichart headers="ID, Score" title="PCMark 10" htitle="score" labels="Gigabyte Z490 Aorus Master,ASUS Maximus XII Hero" values="5749,5610" colors="orange,blue" height="200"] [ichart headers="ID, Score" title="3DMark TimeSpy" htitle="score" labels="Gigabyte Z490 Aorus Master,ASUS Maximus XII Hero" values="8946,8860" colors="red,blue" height="200"] Prije analize rezultata svakako moramo još jednom naglasiti da je Gigabyteova ploča u nepoštenoj prednosti jer se na njoj Multi Core Enhancement (MCE) ne može nikako isključiti i procesor stalno boosta na 4,2 GHz sa svim jezgrama. I to se već na prvom testu i vidi. PCMark rezultat je viši za oko 140 bodova. S druge strane, Asusica izvlači bolje performanse iz grafike, unatoč poboljšanju performansi s novim F5e BIOS-om. CPU testovi [ichart headers="ID, MIPS" title="7-ZIP" htitle="MIPS" labels="Gigabyte Z490 Aorus Master,ASUS Maximus XII Hero @ MCE ON,ASUS Maximus XII Hero @ MCE OFF" values="54193,53955,52333" colors="red,orange,blue" height="200"] [ichart headers="ID, CPU (pts)" title="Cinebench 15" labels="Gigabyte Z490 Aorus Master,ASUS Maximus XII Hero @ MCE ON,ASUS Maximus XII Hero @ MCE OFF" values="1386,1381,1332" colors="red,orange,blue" height="200"] [ichart headers="ID, CPU (pts)" title="Cinebench 20" labels="Gigabyte Z490 Aorus Master,ASUS Maximus XII Hero @ MCE ON,ASUS Maximus XII Hero @ MCE OFF" values="3340,3222,3055" colors="red,orange,blue" height="200"] [ichart headers="ID, Time (s)" title="V-Ray Benchmark 1.0.8 (sekunde, manje je bolje)" labels="Gigabyte Z490 Aorus Master,ASUS Maximus XII Hero @ MCE ON,ASUS Maximus XII Hero @ MCE OFF" values="95,97,104" colors="red,orange,blue" height="200"] Sada smo u grafove uključili i Asus rezultate s uključenim MCE-om, no vidimo da je Gigabyteica i dalje u laganoj prednosti u svim testovima. Memorijske performanse @ 3.600 MHz CL16 [ichart headers="ID, MB/s" title="AIDA64 RAM Read" htitle="Read (MB/s)" labels="Gigabyte Z490 Aorus Master,ASUS Maximus XII Hero" values="51903,51131" colors="red,blue" height="200" min="0"] [ichart headers="ID, MB/s" title="AIDA64 RAM Write" htitle="Write (MB/s)" labels="ASUS Maximus XII Hero,Gigabyte Z490 Aorus Master" values="51767,51395" colors="blue,red" height="200" min="0"] [ichart headers="ID, MB/s" title="AIDA64 RAM Copy" htitle="Copy (MB/s)" labels="Gigabyte Z490 Aorus Master,ASUS Maximus XII Hero" values="44125,43081" colors="red,blue" height="200" min="0"] [ichart headers="ID, ns" title="AIDA64 RAM Latency" htitle="Latency (ns, manje je bolje)" labels="ASUS Maximus XII Hero,Gigabyte Z490 Aorus Master" values="44.5,45" colors="blue,red" height="200" min="0"] Memorijske performanse su podjednake na obje ploče. Zagrijavanje i potrošnja

gigabyte_z490_occt

[ichart headers="ID,Load (°C)" title="Temperature" htitle="Load (°C, manje je bolje)"  labels="OCCT @ Small Data, OCCT @ Large Data" values="61,68" colors="orange,red" height="200" min="0"] Ponašanje procesora i matične ploče je vrlo zanimljivo kada koristimo Small i Large Data u OCCT-u za opterećenje. U oba slučaja radi na 4,2 GHz na ovoj ploči (jer ona to forsira), potrošnja u prvom slučaju je 165 W, a u drugom 160 (sjetimo se kod Asus ploče je potrošnja bila 124 W), a zagrijavanje, tj. maksimalna temperatura na jednoj jezgri je dosta različita u ova dva slučaja - 61 °C vs. 68°C. Naravno i prosjeci maksimuma na svim jezgrama su puno drugačiji 59°C vs. 66,3°C. Razlog ovome je što kod Large Data ploča ograniči broj okretaja ventilatorima na Noctui D15 na oko 1.200 okretaja u minuti, a sa Small Data ih podigne na maksimalnih 1.500.

Zaključak

gigabyte_z490_master_5

Z490 Aorus Master je vrlo kvalitetno napravljena, bogato opremljena, iznimno sposobna i moćna matična ploča. Vidljivo je to na svakom njenom detalju. Od kvalitetnih komponenata, preko masivne gradnje s velikim aluminijskim M.2 hladnjacima, pojačanjima slotova, donjim limom za učvršćenje, preko moćnih VRM hladnjaka pa do detalja kao što su Nuvotonovi driveri na svakom od 4-pinskih konektora za ventilatore. Hladnjaci VRM-a su masivni, s gornje strane hlade integrirane power stageove, a s donje dublere hladi velika ploča s termalnim podloškama. Naravno, ploča nije ni osjetila i5-10500 procesor i za prave muke ćemo morati pričekati nešto jači otključani procesor. Oprema Masterice je odlična i jedinu zamjerku joj možemo uputiti na problematični Intelov I255 2.5G LAN kontroler. Asus je taj problem riješio Marvellovim 5G čipom. WiFi je po najnovijem AX standardu, kartica je široko korištena Intelova AX201, radi odlično, a i Bluetooth radi bez problema. Stražnji je panel bogat portovima, pa nalazimo tri USB 3.2 Gen 2 Type A i jedan Type C, dok su ostali USB 3.2 Gen 1 i USB 2.0. Tu su i pozlaćeni audio konektori, a i tri su M.2 socketa sasvim dovoljna. Zanimljivo je da se Gigabyte odlučio samo za tri PCIe slota pune dužine, a onih kraćih x1 nema pa je to manje ograničenje. Softver i UEFI su na zadovoljavajuće visokoj razini i prate ostatak priče vrlo uspješno. Po cijeni od oko 410 € u Njemačkoj, i 3.750 kuna u Hrvatskoj, ovo je ploča koja je direktna konkurentica Maximus XII Hero čiji ste test čitali prošli tjedan. Za razliku od nje, ova je zakinuta u pogledu LAN mogućnosti, dok joj u svemu ostalom parira. VRM jedinice su im ponešto različite u konstrukciji, Gigabyte koristi dublere dok Asus ne, no po pitanju su mogućnosti isporuke struje i kvalitete otprilike jednake, kao i po pitanju hlađenja. Izbor će se na kraju svesti na osobne preference svakog kupca. 20 € razlike u cijeni u korist Gigabyteice ne vjerujemo da će biti presudno. Na kraju se samo moramo dotaknuti malo nepoštene prakse (prema konkurenciji i Intelovim originalnim specifikacijama), od strane Gigabytea koji ne dopušta isključivanje Multi Core Enhancementa, čime su performanse uvijek maksimum onoga što procesor može dati. Ova je praksa naširoko bila korištena kod ranijih serija Intel procesora i ploča, ali je s devetom generacijom i Z390 pločama to prekinuto. No, i na tim se pločama to moglo isključiti, pa je ovdje vjerojatno riječ o bugu koji će biti ispravljen nekom sljedećom nadogradnjom BIOS-a.