gigabyte_z590_aorus_pro_ax_9

Donji je dio ploče po layoutu identičan kao Vision D. Tu su čak četiri pokrivena M.2 socketa koji primaju uređaje dužine do 110 milimetara. Ujedno, tri su PCIe slota punog x16 profila s tim da je samo gornji PCIe 4.0 x16 (i to samo kada se na ploči nalazi Rocket Lake S procesor), dok su donja dva po PCIe 3.0 standardu i oba su x4. Ploča podržava Quad-GPU CrossFire i 2-way CrossFire konfiguracije grafičkih kartica s tim da će druga kartica raditi s x4 propusnošću. Headeri i portovi su uobičajeni – AUDIOI, LED-DEMO, dva RGB LED, TPM, dva USB 2.0, jedan port za temperaturnu sondu, Q_Flash tipka, tri 4-pinska porta za sistemske ventilatore odnosno pumpu vodenog hlađenja, zatim header prednjeg panela, BIOS čip, baterija te TBH_C1 i C2 headeri.

gigabyte_z590_aorus_pro_ax_10

Prva tri M.2 socketa su povezana s procesorom, a posljednji je povezan s čipsetom. Svi podržavaju 22110 uređaje, a nose nazive M2A_CPU, M2B_CPU, M2C_CPU i M2P_SB. Prva tri rade u PCIe 4.0 x4/x2 modu rada s 11. generacijom procesora ili u PCIe 3.0 s desetom. Najniži, onaj spojen na čipset radi u PCIe 3.0 x4/x2 modu rada. Na čipset su spojeni i SATA kontroleri koji dijele propusnost s tim zadnjim M.2 utorom s napomenom da ako u njemu imamo SATA SSD tada nulti SATA port neće raditi.

Sva četiri M.2 utora imaju aluminijske hladnjake koji su dosta debeli te svi imaju termalne podloške. Ujedno, za razliku od Vision G ploče, imaju i donje aluminijske ploče s termalnim podloškama pa je i hlađenje efikasnije.

gigabyte_z590_aorus_pro_ax_11

Z590 čipset također ima dosta debeli aluminijski hladnjak i ne zagrijava se pretjerano u radu. Na ploči se ukupno nalazi osam 4-pinskih konektora za ventilatore što je i više no dovoljno, a tri su namijenjena spajanju sistema vodenih hlađenja. Gigabyte i na ovoj ploči koristi svoju SmartFan 6 tehnologiju koja osim konektora za ventilatore koristi i devet temperaturnih senzora na ploči, te dva kabela s temperaturnim sondama koje korisnik sam postavlja. Na ploči se ukupno nalaze i dva headera za addressable LED trake i dva za obične RGB LED trake.

gigabyte_z590_aorus_pro_ax_12

Audio jedinica je kao i uvijek na odvojenom dijelu ploče, a donosi Hi-Res Audi certifikat, koji jamči da može reproducirati frekvencije do 40kHz ili više. U centralnom dijelu je Realtekov novi ALC4080 CODEC (do 24-bit/384kHz, SNR prednji/stražnji 120/110 dB). Audio jedinica automatski detektira impedanciju, a tu je i pojačalo za slušalice, kao i dvije vrste audio kondenzatora. Sa soiftverske strane tu je DTS:X Ultra.

Mrežni kontroler je Intelov s podrškom za 2.5 Gbitni LAN, a za bežičnu je mrežu zadužena poznata Intelova AX200 kartica s podrškom za Wi-Fi 6 (AX, 160 MHz, Dual Band (2.4/5 GHz). Teoretske kombinirane brzine su do 2.4 Gbps. Uređaj podržava i Bluetooth 5.0.

gigabyte_z590_aorus_pro_ax_13 gigabyte_z590_aorus_pro_ax_14

Stražnji je I/O panel bogat, a izdvajamo jedan USB-C port s USB 3.2 Gen 2×2 (20 Gbps) port, te četiri USB-A 3.2 Gen 2 (10 Gbps) crvenih portova. Uobičajeni konektori za Aorus 2T2R antenu su tu, kao i jedan DisplayPort za slučaj da korisnik nema diskretnu grafičku karticu.

  • 1 x USB Type-C port, with USB 3.2 Gen 2×2 support
  • 4 x USB 3.2 Gen 2 Type-A ports (red)
  • 4 x USB 3.2 Gen 1 ports
  • 4 x USB 2.0/1.1 ports
  • 2 x SMA antenna connectors (2T2R)
  • 1 x DisplayPort
  • 1 x RJ-45 port
  • 1 x optical S/PDIF Out connector
  • 5 x audio jacks

gigabyte_z590_aorus_pro_ax_uefi_1 gigabyte_z590_aorus_pro_ax_uefi_2

gigabyte_z590_aorus_pro_ax_uefi_3 gigabyte_z590_aorus_pro_ax_uefi_4

UEFI je identičnog layouta kao i kod Vision G ploče, no drugačijih boja. Sve je logično i jasno i Gigabyte ovdje hvata korak s Asusom. Doduše, stigla nam je i jedna njihova Z590 ploča pa ćemo uskoro vidjeti je li što unaprijeđeno i kod njih. U sučelju je sasvim dovoljno opcija za tweakanje i ovdje će i entuzijasti i overclockeri biti sasvim zadovoljni.

Softver je identičan u cijeloj ponudi – glavni je APP Center koji nudi opcije kao što su @BIOS, EasyTune, Fast Boot, Game Boost, ON/OFF Charge, RGB Fusion, Smart Backup i System Information Viewer. Uz to, tu su i aplikacije kao što je OEM verzija Norton Internet Securitya, te cFosSpeed za optimizaciju mrežnog prometa.

RGB LED rasvjeta na ovoj ploči je samo osnovna, s jednom trakom na pokrovu stražnjeg I/O panela i s osvijetljenim AMP UP Audio znakom na dnu. No ovome smo pridodali i G.Skill ENKI 360 hladnjak, G.Skill memoriju i Gigabyte grafiku, a rezultat vidite na videu. Kontrola se naravno vrši putem RGB Fusion 2.0 aplikacije.