Gigabyte Z97X-Gaming 3 Gigabyte Z97X-Gaming 3

Da ova ploča nije namijenjena ekstremnom overclockingu jasno je već pri pogledu na VRM. Hladnjaci su maleni, sama jedinica nije naročito kompleksna (8 faza), no ipak, kao što ćemo kasnije vidjeti, ovakav se sklop pokazao sasvim primjeren za overclocking na zraku pri čemu se ploča nije znatnije pregrijavala. Jasno, mi smo joj osigurali laganu zračnu struju preko vitalnih dijelova, što i nalaže zdrav razum, kada krenemo dizati napone. Oko socketa ima dovoljno mjesta i za velike hladnjake, a DIMM utori s desna (gledano odozdo) i M.2 Socket s donje strane dovoljno su odmaknuti. Uz sami desni rub nalazimo samo napojnu jedinicu memorije, ATX konektor i USB3.0 interni konektor.

Gigabyte Z97X-Gaming 3 Gigabyte Z97X-Gaming 3

Igračima prilagođena ploča bez problema prima dvije grafičke kartice (čak i tri ako smo spremni na kompromise u propusnosti), a to prati vrlo dobar audio sustav sa Realtekovim ALC1150 čipom (115 dB SNR), kao centralnim dijelom na fizički odvojenom dijelu PCB-a s osvijetljenim putem, a tu je i AMP-UP tehnologija, te Creativeov SoundBlaster X-Fi MB3 softverski paket. Zvučni sistem je vrlo sličan kao i na GT modelu no ipak nije na toj razini. Mrežna je kartica ista koa i na GT-u, Killer E2200 uz koju dolazi softver za prioritiziranje mrežnog prometa i smanjenje latencija u mrežnom igranju. Ploča podržava i novi SATA Express 10Gb/s protokol putem jednog porta, a tu je i jedan M.2 PCIe konektor (istovremeno raditi može samo jedan od ova dva). Tu je i šest klasičnih SATA 6Gb/s portova, zatim šest USB 3.0 portova, te osam USB 2.0 portova.

Gigabyte Z97X-Gaming 3

I/O stražnji panel:

  • 1 x PS/2 keyboard/mouse port
  • 1 x D-Sub port
  • 1 x DVI-D port
  • 1 x HDMI port
  • 1 x optical S/PDIF Out
  • 4 x USB 3.0/2.0 ports
  • 4 x USB 2.0/1.1 ports
  • 1 x RJ-45 port
  • 5 x audio jacks (Center/Subwoofer Speaker Out, Rear Speaker Out, Line In, Line Out, Mic In)

Stražnji je I/O panel poprilično klasičan i malo osiromašen u odnosu na GT model. Tu su tri video izlaza, četiri USB 3.0 utora, četiri USB 2.0 utora, klasičan set Audio konektora, te RJ45 utor.

Gigabyte Z97X-Gaming 3 Gigabyte Z97X-Gaming 3

Gigabyte Z97X-Gaming 3 Gigabyte Z97X-Gaming 3

UEFI sučelje je identično onome u GT i SOC Force modelima. Još uvijek ga smatramo malo čudnim i nepreglednim i to je nešto na čemu Gigabyte mora dodatno poraditi. Ploču smo testirali sa trenutno zadnjom verzijom BIOS-a F5 koja se pokazala vrlo stabilnom. Kao i uvijek, koristili smo klasičan izgled, a sučelje je funkcionalno, nudi pregršt opcija a i naponi su kao što vidimo u tablici dovoljni za OC na zraku. Softverski paket je poznat od ranije s APP Center aplikacijom kao centralnim upravljačkim mjestom, uz korisne aplikacije kao što su Smart Timelock, Smart Recover 2, USB Blocker, Cloud station itd.