glorious_model_0-_0

Glorious PC Gaming Race je američka tvrtka, bazirana u Dallasu, koja postoji od 2014. godine. Mi se do sada nismo imali prilike susresti s nekim njihovim proizvodom, a u svijetu gaminga su dobro poznat proizvođač periferije. Sami o sebi kažu da su nastali iz zajednice pasioniranih gamera koji su željeli najbolje, pa igračima i nude najbolje. Krenuli su s prvom modularnom tipkovnicom na svijetu, koja je imala izmjenjive prekidače, a danas proizvode niz proizvoda koji uključuju mehaničku GMMK tipkovnicu, miševe, podloge za miševe, odmorišta za dlanove, te različite dodatke periferiji kao što su nosači za slušalice, bungee za miševe, zamjenske teflonske nožice, dodatne kablove itd.

glorious_model_0-_1 glorious_model_0-_2

Uz ovaj Model O- koji je najlakši miš u ponudi, imaju i obični Model O (nešto malo teži od O-) i model D. Model O- (O Minus), je evolucija O miša, a donosi još manju masu za lakše kretanje (58 vs. 67 grama). Miš dolazi u četiri varijante – Matte Black, Matte White, Glossy Black i Glossy White. Miš dolazi u zanimljivo dizajniranoj kutiji od debelog kartona, na kojoj se nalaze detaljne tehničke informacije o proizvodu, no ne i fotografija proizvoda.

glorious_model_0-_3 glorious_model_0-_4

Unutar je kutije, miš smješten u plastično ležište, a uz njega dolazi i niz letaka, naljepnica te upute za korištenje. U letcima se objašnjava filozofija Glorious tvrtke koju vode die-hard gameri, a tu je i popis sve dodatne opreme koju proizvode. Tu je i vrlo korisna informacija o dvogodišnjem jamstvu na proizvod kojeg tvrtka daje kupcima.

glorious_model_0-_5

Odmah po vađenju iz kutije vidimo veliku sličnost i istu filozofiju izrade s CooleMasterom MM710 kojeg smo nedavno testirali i kojeg aktivno koristimo za igranje. Oblik tijela je malo drugačiji, leđa O- su nešto spuštenija i dimenzije su malo drugačije, no saćasto izbušeno tijelo je slično, kao i dva metara meko opleteni dugi kabel s uzdignutim početkom. Miš je iznimno malen, s dužinom od 120 milimetara, širinom 63 i visinom 37,5 milimetara. Masa ove Matte Black verzije je 58 grama, a Glossy modeli su gram teži.

glorious_model_0-_6

Na lijevom se boku nalazi grafika maskote Gloroiusa, tu su dvije tipke za “naprijed, nazad” i zakrivljena traka mliječne plastike iza koje su RGB LED-ice. O- je u potpunosti napravljen od plastike, no koja je matirana i nije jako klizava. Ipak, svi oni koji su naučili na gumirane površine neće biti zadovoljni manjkom gripa. No, miš je vrlo lagan i ako ga se samo malo čvršće stisne neće bježati ispod prstiju.

glorious_model_0-_7

Desni bok otkriva samo Glorious natpis i još jednu RGB LED traku. I premda je oblik miša simetričan i može se ga se nazvati ambidekstralnim, on to nije u potpunosti, jer nema tipke na desnom boku. Gornje dvije tipke su dovoljno velike i lagano udubljene pa su ugodne za korištenje. Ispod se nalaze Omron prekidači koji osiguravaju dobar osjećaj i dugotrajnost (20 milijuna klikova).

glorious_model_0-_8 glorious_model_0-_9

Tajna male mase miša je u njegovoj strukturi saća uz pomoć koje je zadržana čvrstoća tijela, a smanjena masa zbog “nedostatka” materijala. Ipak, ovo nije najlakši ovakav miš na tržištu kako proizvođač tvrdi, jer je MM710 težak 53 grama (oba miša su vagana bez kabela). Kotačić koji se nalazi između dvije gornje tipke je gumiran, te daje dobar stupnjevan otpor pri pokretanju. Na rubovima se kotačića s lijeve i desne strane nalazi mliječna plastika, a u kotačiću su RGB LED-ice. Iznad kotačića je DPI prekidač, a zanimljivo je da je LED indikacija vezana za DPI s donje strane miša, pa ga svaki puta moramo okrenuti kako bi vidjeli koji je profil odabran.

glorious_model_0-_10

Donja je površina također perforirana, tj. saćasta, a u kutevima su četiri bijele teflonske (PTFE) podloge/nožice debljine 0.81 milimetar, uz pomoć kojih miš glatko klizi po svim površinama. Ono najvažnije na svakom mišu je senzor, a u ovome je dobar, provjereni i od strane gamera voljeni Pixartov PMW3360. Njegova je izvedenica, PMW3389 i u CoolerMasterovom MM710 mišu, pa će im i performanse biti vrlo slične. 3360 smo nedavno testirali i to u CoolerMasterovom MM830 mišu, koji je ipak znatno veće mase.

glorious_model_0-_11

PMW3360 ima maksimalnu brzinu praćenja 250 IPS-a, maksimalnu akceleraciju 50G i maksimalnu rezoluciju senzora od 12.000 DPI-a. PMW3389 je noviji i ima 16.000 DPI-a, no rijetko kome stvarno treba rezolucija iznad 6.000-8.000 DPI-a. Lift-off udaljenost je oko 0.7 milimetara, no to se može podesiti i putem softvera. Miš ima četiri tvornička DPI profila od 400, 800, 1.600 i 3.200 DPI-a koji su označeni žutom, plavom, crvenom i zelenom bojom na LED-ici koja se nalazi pored senzora s donje strane. Putem softvera je moguće dodati još dva profila.

glorious_model_0-_12

Posebnost ovoga Gloriusovog miša u odnosu na CoolerMasterov MM710 su tri zone osvjetljenja s RGB LED elementima koji mogu prikazati 16,8 milijuna nijansi boja u osam različitih efekata koje biramo putem softvera.

glorious_model_0-_14 glorious_model_0-_18

glorious_model_0-_15 glorious_model_0-_16

Softver je opcionalan, a prije njegove instalacije, fimware miša je potrebno nadograditi na verziju 1.0.9. Sučelje softvera je jednostavno, sve se radi iz jednog prozora. Moguće je programirati i spremiti do tri profila, moguće je mijenjati funkcije svih šest tipaka, a također kreirati macro naredbe. Desna strana je također zanimljiva jer nudi individualno podešavanje rezolucije senzora i to u četiri osnovna i dva dodatna profila između 400 i 10.000 DPI-a u koracima od po 100 DPI-a i to za dvije odvojene osi – X i Y. Osim toga možemo mijenjati i postavke osvjetljenja s jednim od osam efekata (Glorious, Seamless Breathing, Breathing, Single Color, Breathnig (Single Color), Tail, Rave, Wave i LED OFF), te brzinom i smjerom izvođenja. Mouse parameter meni nudi mogućnost promjene Lift-off udaljenosti između 2 i 3 milimetra (premda proizvođač navodi kako je minimum na 0.7 milimetra). Pooling rate nudi vrijednosti od 125, 250, 500 i 1000 Hz, a na kraju je Debounce Time (latencija klika) čiju je vrijednost moguće mijenjati od 4 do 16 milisekundi u koracima od po 2 ms.

glorious_model_0-_13

Glorious je već s prvom varijantom Model O miša imao puno uspjeha i dobru prihvaćenost od strane gamera, a sada je s O- verzijom to još dodatno poboljšao. Smanjili su mu masu na 58 grama, što je za 5 grama više od jednako dobrog i moćnog CoolerMasterovog MM710. Model O- je dobro zamišljen i napravljen miš, s iznimno preciznim i dobrim senzorom koji se već dokazao u svijetu gaminga. Mi smo ga isprobali u nekoliko igara, kao i na 3daimtrainer sajtu i bili smo u potpunosti zadovoljni s performansama i pokretljivošću ovoga miša. Nije ništa ugodniji i bolji za korištenje od MM710, no u odnosu na teže miševe je neusporedivo bolji za precizno nišanjenje i brzu akciju. Moramo napomenuti kako je ipak prelagan za svakodnevni rad, i kako ga je baš kao i u slučaju MM710 dobro imati kao sekundarnog koji će nam služiti samo za pucačine. Autor ovih redaka tako svakodnevno koristi MM710 uz Corsairovog Dark Core RGB miša.

Model O- je lagan, brz, s odličnim nožicama i ultra mekim kabelom dovoljne dužine i uz to donosi i RGB LED osvjetljenje za sve one kojima je to gušt. Softver je solidan, jednostavan za korištenje i ne opterećuje resurse. Model O- je upravo zbog RGB LED osvjetljenja nešto skuplji od MM710, pa košta 10 € više na europskom tržištu. UZI Shop će vam Gloriousov Model O- prodati za 454 kune u ovoj mat izvedbi, dok za glossy morate izdvojiti 485 kuna. Ako ste aktivan gamer i stalo vam je do FPS performansi, ovo je svakako miš kojeg morate probati.