GOTTA Boost 5500, 4500 & Power Go test

Datum objave 25.09.2014 - Krešimir Matanović

GOTTA Boost 5500 & 4500

Boost 5500

GOTTA GOTTA

GOTTA je mlada Tajvanska tvrtka koja se specijalizirala za izradu prenosivih USB punjača, prijenosne USB memorije i SD kartica. U svojoj ponudi imaju ukupno četiri modela punjača, četiri USB memorije i seriju SDHC kartica kapaciteta do 128GB, uz što dolaze i razni adapteri. Nama su na test poslali tri proizvoda a prvi kojega opisujemo je Boost 5500. Riječ je o elegantnom punjaču visokog kapaciteta koji donosi dvije razine punjenja. Pakiranje je kartonsko sa nosačem na vrhu, a u kutiji uz bateriju dolazi i USB to microUSB kabel te upute za korisnike.

GOTTA GOTTA

Dizajn baterije je vrlo elegantan, a osim u bijeloj moguće je izabrati i crnu varijantu. Gornja strana je plastična s Touch kontrolom paljenja i gašenja, te četiri plave LED-ice kao indikacijom punjenja (svaka predstavlja 25%). Donja je strana metalna i sjajna, a cjelokupna je konstrukcija vrlo čvrsta i kvalitetna. Bijelu idilu ovdje jedino kvari crni USB kabel. Dimenzije baterije su 131 x 82 x 10-13 mm.

GOTTA

Boost 5500 kao što mu i ime govori ima bateriju kapaciteta 5500 mAh, Li-polymer tipa. Ulaz, tj. napajanje je klasično 5V/1A (microUSB), a izlaza su čak dva - 1A i 2A (USB port). To znali kako je moguće bateriju smartphonea napuniti jednakom brzinom kao kod nekih jačih AC/DC adaptera. GOTTA se hvali visokom efikasnosti elektronike, pa je i iskoristivi kapacitet velik, a mi smo uspješno napunili dva puta naš Nexus 4 smartphone i još je ostalo, za otprilike 30% kapaciteta baterije u telefonu. Smartphone sa slike LG G2 nismo uspjeli dva puta napuniti jer je njegova baterija 3000 mAh, no drugi put je bilo do oko 75%. Uz masu od 232 grama Boost 5500 je malo glomazniji, no nama ga nije bio problem nositi uokolo jer je ipak izvor prijeko potrebne energije "žednim" smartphoneima. Ovaj smo model nosili i u San Francisco na IDF, kada je u tjedan dana pokazao i veliku pouzdanost. Vrijeme punjenja je po proizvođačevim tvrdnjama oko 8 sati pri 1A, dok je to po našim mjerenjima i nešto brže uz jači punjač.

Boost 4500

GOTTA GOTTA

Srednji primjerak Boost porodice (postoji još i 2300 model), dolazi u slično dizajniranoj kutiji kao i veći model, samo je jasno manjih dimenzija. Na kutiji vidimo sve osnovne informacije o proizvodu, a pogodna je i za police dućana, zbog plastičnog nosača. U pakiranju, kao i uz prethodni proizvod dolazi USB to microUSB kabel te upute za korištenje.

GOTTA GOTTA

Premda i ovaj uređaj dolazi u dvije boje (crna i bijela), dizajn njegovog kućišta je malo drugačiji. Kućište je plastično, a obrub metalni pri čemu je kvaliteta na visokoj razini. Na njemu se također nalaze indikacijske LED-ice, također ih ima četiri, no ovaj put su smještene uz rub uređaja, a tipka za paljenje/gašenje je mehanička. Dimenzije kućišta su 120 x 65 x 16.5 mm, a masa je 170 grama.

GOTTA

Boost 4500 ima Li-Po bateriju kapaciteta 4500 mAh, a uređaje također može puniti strujom od 1 ili 2A (moguće i simultano punjenje). Ulaz je 5v/1A. Ono po čemu je 4500 poseban je bijela LED-ica koja se nalazi ispod microUSB ulaza, a služi kao rasvjetno tijelo za lakše snalaženje u mraku - praktično. Naš smo Nexus 4 s ovim modelom napunili gotovo dva puta pri čemu nam je drugi put baterija ostala na 85%. To znači kako ima određenih gubitaka, no oni su u razini tolerancije. I ovaj se model pokazao pouzdan na duže korištenje bez gubitka kapaciteta. Vrijeme punjenja je iznosilo oko 6 sati 1A punjačem, te kraće onima jačim.

GOTTA Power Go

GOTTA GOTTA

Power Go je vrlo zanimljiv uređaj jer je ujedno i prijenosna baterija i eksterni zvučnik za pametne telefone. Dolazi u moderno dizajniranoj kutiji, s plastičnim otvorima i pogledom na sami uređaj, a na vrhu se nalazi špagica za lakše prenošenje. U pakiranju uz njega dolaze i USB ti Line-in, te Line-in te-Line-in kabeli.

GOTTA GOTTA

Power Go izgleda kao zavrnuti valjak, a cijelo mu je tijelo gumirano pa odlično leži u ruci. Uz ovu zelenu verziju tu su još i ružičasta, plava te siva. Uređaj je dimenzija 135 x 29 x 29 mm, te mase 105 grama.

GOTTA GOTTA

Na jednoj se strani nalazi maleni zvučnik koji će biti dovoljan za glasnije slušanje glazbe uz tek prosječnu kvalitetu zvuka (snaga zvučnika je 2W), a na drugoj je poklopac kojim možemo prikopčati pametni telefon na zvučnik. Uz ovaj način kada nam baterija služi kao postolje, smartphone možemo spojiti i putem kabela. Na bočnoj se strani nalaze i tri indikacijske LED-ice napunjenosti (svaka po 33%).

GOTTA

Kao baterija, Power Go ima kapacitet od 3500 mAh s identičnim 1A ulazima i izlazima. Naš smo Nexus 4 napunili jednom do kraja i drugi put do 55% što je solidan rezultat koji pokazuje dobru efikasnost sklopa. Sva tri testirana uređaja zaslužuju visoke preporuke i pokazatelj su kako GOTTA zna što radi. Kvalitetni su i učinkoviti, pa je prava šteta što ih još nema na našem tržištu. Nadamo se kako će se to ipak uskoro promijeniti, te da će i cijene biti vrlo konkurentne. Zbog toga će za sada i ostati neocijenjeni.