Za razliku od svog jeftinijeg i slabijeg brata, TYPE R MkII 680W je napajanje koje spada u gornji dio HIPER-ove ponude.

Kao što se mogli vidjeti na fotki koja je priložena uz uvod, TYPE R je zapakiran u plastičnu kutiju s ručkicom. Poklopac kutije je osiguran s plastičnom bravicom, a ovo ujedno znači da kutija napajanja može biti jako korisna i kada je samo napajanje ugrađeno u računalo. Gornji dio kutije zauzima kašeta s mnogo odjeljaka, a u koju je smješten dobar dio opreme koja dolazi s napajanjem.

Opremu iz kašete možete vidjeti na gornjoj fotki. Riječ je o čudnom kratkom kabelu za spajanje napajanja na gradsku mrežu, naljepnicama za kućišt, setom vijaka za fiksiranje napajanja za kućište te duguljastoj torbici u kojoj su smješteni dodatni kabeli. Ovi dodatni kabeli su zapravo adapteri/razdjelnici kakve smo imali prilike vidjeti i na modelu TYPE M, no u ovom slučaju ih je mnogo manje. Konkretno, torbica sadrži sljedeće kablove:

  • 2 komada: 2 x molex + floppy
  • 2 komada: 2 molex
  • 8pin PCIe na 6pin PCIe (adapter)

Kao što vidimo, u ovom slučaju nije ponovljena greška implementiranja SATA konektora putem adaptera, pa na cijeli sistem redukcije nereda u kućištu nemamo nikakvih zamjerki.

Ispod kašete, u dubini kutije, smješteno je napajanje, priručnik za uporabu i još par kabela. Konkretno, riječ je o kratkom kabelu s konektorom za spajanje na gradsku el. mrežu koji se rabi u Velikoj Britaniji i nekim drugim državama, a tu je također i kabel s klasičnim konektorom koji se "bode" u napajanje. Kao što su neki od vas možda već i zaključili, štos je jednostavan – na ovaj dugi kabel korisnik treba montirati odgovarajuću "glavu", zavisno o tome u kojoj zemlji živi.

Svi kabeli na napajanju su u potpunosti opleteni mrežicom, a korak dalje u pogledu urednostije i to što ne izlaze svi iz istog otvora na kućištu napajanja. Naime, grupirani su prema tipu. Iz glavnog otvora izlazi ATX kabel, pa potom (s lijeva na desno) EPS12V i P4 kabeli, tri molex kabela, dva SATA kabela i na kraju PCIe kabeli. Drugim riječima, osim ATX kabela (24-pinski monolitni konektor), napajanje nudi odvojene kabele za EPS12V i P4 konektore, tri kabela različite dužine s po jednim molex konektorom, dva kabela s po dva SATA konektora na svakom te dva kabela za napajanje grafičkih kartica s tim da je na jednom 8-pinski, a na drugom 6-pinski konektor. Sve u svemu solidno, no bilo bi bolje da ima više SATA konektora, a nešto manje molex konektora. Osim spomenutih kabela tu je i još jedan kabel kojeg smo namjerno ostavili za kraj. Riječ je o USB kabelu kojim je napajanje moguće spojiti na interni USB konektor na matičnoj ploči. Zašto? O tome više nakon tablice s duljinama kabela.

HIPER TYPE R MkII 680W
24 pin ATX
600 mm
EPS12V
600 mm
P4
600 mm
Molex
350, 450, 650 mm
PCIe (8pin, 6pin)
450, 550 mm
SATA
500/650 mm
USB
600 mm
Adapteri
300 mm, 150 mm

Genijalno, zar ne? HIPER je na napajanje implementirao 9 dodatnih USB konektora, pa napajanje funkcionira kao USB hub. Obzirom na broj USB konektora koji nude moderni čipseti, ovako rješenje je zaista dobrodošlo. Treba napomenuti da osam konektora ima punu funkcionalost, a deveti (na fotki, krajnje desno) služi kao izvor el. struje za napajanje raznih uređaja koji se pune na ovakav način (na pamet nam pada Blackberry, mobiteli i MP3 svirači).

Dimenzije napajanja su 180 x 150 x 86 mm (D x Š x V) što će reći da je osjetno dulje od slabijeg modela kojeg smo obradili na prethodnoj stranici. Masa napajanja je 2,4 kg. Kao što vidimo na fotkama, TYPE R MkII krasi vrlo atraktivan izgled što treba zahvaliti atraktivnoj plavoj boji (pretpostavljamo da postoji i crna varijanta), ali i perforiranim stranicama kućišta napajanja što je čini se trademark HIPER-ovih napajanja. Nedostatatak ovakvog dizajna je to što napajanje pri radu usisava zrak iz mnogo smjerova.

Hlađenje napajanja osigurava prilično ventilator prilično nekonvencionalnog promjera od 135 milimetara. Brzina ventilatora je regulirana automatski, a kreće se između 1.000 i 1.800 okretaja po minuti. Dodatni wow faktor je plavo osvjetljenje ventilatora, a čiji intezitet raste zajedno s brzinom ventilatora odnosno porastom temperature/opterećenja računala.

Eto nas i do specifikacija. Testirani TYPE R MkII nudi kontinuiranu snagu od 680, a vršnu snagu od 890 vata. Napajanje preko 12-voltnih linija riješeno je implementacijom četiri raila od kojih svaki podnosi maksimalnu struju od 18 ampera. Ukupna snaga na 12-voltnim linijama iznosi 624 vata. Što se tiče raspodjele prema konektorima, na 12V1 spojeni su P4 konektor i pola EPS12V konektora, 12V2 dijele druga polovica EPS12V konektora te 6-pinski PCIe konektor, 12V3 je spojen na ATX konektor i 8-pinski PCIe konektor dok je na 12V4 spojeno sve ostalo (molexi, SATA). Napajanje je opremljeno aktivnim PFC sklopom, a prema efikasnosti je kilometrima ispred svog jeftinijeg i, prema svemu sudeći, mnogo starijeg brata. Naime, prema priručniku efikasnost se kreće oko 85%.

HIPER TYPE R MkII 680W
24 pin ATX
Da
8 pin EPS
Da
8 pin / 6pin PCIe
1 / 1 (2)
Molex
3 (maks. 6)
Floppy
0 (maks. 2)
SATA
4
PFC
Active
Snaga
680 W
+3.3V
30 A
+5V
28 A
+12V1
18 A
+12V2
18 A
+12V3
18 A
+12V4
18 A
Cijena
799 kn
Jamstvo
3 godine
Prev : Skoči na : Next
Isprintaj članak Vaš Komentar Top