Touro Mobile Pro 500GB/Go

I 2.5" su diskovi dosegli visoke kapacitete pa se USB 2.0 sučelje pokazalo presporo već i za USB memorije od 16 ili 32 GB, a kamo li ne za ovakve prijenosne grdosije od 500 ili 750GB. Puno prostora i malene dimenzije, uz naravno brzo USB 3.0 sučelje glavne su karakteristike ovoga modela. Kutija u kojoj dolazi je djelomično prozirna kako bi se barem djelomično vidio i proizvod, a na vrhu ima nosač čime je spreman za police dućana. Na kutiji se nalaze osnovne informacije o proizvodu, a sam je disk unutar kutije smješten u prozirnu plastičnu zaštitu.

Uz Mobile Pro dobiti će te jedan USB 3.0 kabel microB type – to – A type, upute za korištenje te jamstveni listić. jamstvo je baš kao i kod Desktop Pro modela dvogodišnje. Dodatnog napajanja nema, i uređaju je za funkcioniranje dovoljna struja koju dobiva preko USB 3.0 sučelja.

Dizajnom nas je Mobile Pro jako podsjetio na aktualnu generaciju iPhonea, što je očito dobitna kombinacija pa je se mnogi proizvođači drže. Sjajni su plastični su poklopci s gornje i donje strane (jako provlače otiske prstiju prašinu i ostalo), dok je okvir aluminijski za bolju disipaciju. Tijekom intenzivnog rada kućište postane toplo, no nije to ništa što bi trebalo zabrinjavati. Dimenzije kućišta su 80 mm x 126 mm x 15 mm (Š x D x V), a masa je 155 grama. U uređaj je ugrađen brzi Hitachijev 7K500 disk kapaciteta 500 GB (ima 465.8 GB prostora kada je formatiran) 2.5" disk kojemu se ploče vrte na 7.200 o/min a ima 16 MB priručne memorije. To znači kako će brzine transfera biti vrlo visoke, a točno kolike vidjet će te iz testova. Na dnu se prednje plastične strane nalazi plava LED-ica za indikaciju rada uređaja.

Na donjoj se strani kućišta nalazi jedan micro B type USB 3.0 konektor sa 9 pinova. On preko kabela prima i odašilje podatke, te ujedno i struju za napajanje tvrdog diska. Plastične stranice kućišta su čvrsto (pretpostavljamo) zakopčane za aluminijski okvir, i ne daju se lagano skinuti. iz toga razloga nismo mogli zaviriti u unutrašnjost i vidjeti sam disk te kontroler koji njegovo SATA III sučelje pretvara u USB 3.0.

 

Hitachi Backup Software

Na oba se diska nalazi Hitachi Backup aplikacija koja nudi dvije razine zaštite vaših podataka. Jedna je lokalni backup na disk, a druga je na Hitachijev Cloud. Uz oba će te diska promotivno dobiti čak 3 TB prostora za Cloud backup, pa je to svakako dobra pogodnost na koju treba misliti prilikom kupnje. Što se samog postupka backupa tiče on je vrlo jednostavan. Sve što trebate odabrati je koje foldere na računalu želite backupirati i podesiti automatizaciju.

Uz automatizaciju možete odabrati i koliko kopija istog backupa želite držati lokalno ili na oblaku, dok se za to online backupiranje može podesiti i tri razine brzine internetskog pristupa. Za korištenje Cloud servisa, i ne morate biti Hitachijev korisnik, a onda će vas to koštati 49 € godišnje za 250 GB prostora.