Komunikacija i bežične veze   

Uz NFC, Bluetooth 5.1 i 5G, ovaj model podržava WiFi-5 (AC) te Link Turbo X mehanizam za ubrzavanje mreže. Inteligentno otkriva zagušenje u mreži  i automatski prebacuje vezu  na 4G/5G mreže.  Tu je i niz navigacijskih sustava (GPS, GLONASS, BDS ili Galileo) i Dual SIM podrška. Sve radi kako se očekuje.

Zvuk i telefonija

Gornji zvučnik nudi prilično ugodni zvuk tijekom poziva. Donji je kvalitetom zvuka neuravnotežen. Osim toga, kako se glasnoća povećava postaje zvučno sve više neuvjerljiv  bez obzira na glazbeni žanr koji se reproducira. Spajanjem slušalica sa softverske strane ne nude se posebne postavke zvuka, Histen zvučni efekti će malo popraviti osrednjost.

Izdržljivost i punjenje baterije

Honor Magic4 Lite opremljen je baterijom od 4.800 mAh. Nema problema izdržati dan korištenja i održavanja ritma jednog punjenja dnevno. Pa čak jednom u dva dana ovisno o scenarijima korištenja uređaja. Primjerice, jedan sat online video reprodukcije na mreži troši 7 do 8 posto energije ili igranja od 14 do 16 posto. PC Mark test baterije pokazao je vrijeme od 15 sati i  jedne minute dok se nije ispraznila sa 100 posto na 20 posto.

Kakva je brzina punjenja? Nakon što se baterija ispraznila do isključivanja (2 posto), priključivanjem 66 W punjača (11V/6A)  trebalo je 10 minuta da se napuni 32 posto, 30 minuta do 77 posto i 47 minuta do sto posto što je odličan rezultat.

Ali, zapravo ne punimo svoje telefone dok se ne isključe. Uglavnom ih punimo kada je razina baterije oko 20 posto. Međutim, lijepo je znati da brzina punjenja omogućava dok  se primjerice odrade jutarnje rutine, da baterija  bude potpuno  puna i  spremna s nama  započeti dan.

Za one koji imaju naviku puniti mobitel noću, Honor je dodao pametno brzo punjenje.   Baterija će se napuniti samo do 80 posto i nakon toga se proces punjenja zaustavlja. Oko  2 sata prije našeg jutarnjeg buđenja nastavlja se proces punjenja do 100 posto. Ali, kako  punjač zna kada trebamo ustati? Zahvaljujući AI  i strojnom učenju korisničkog vremena rada, odmora i navika punjenja. Kako bi cijela veza punjenja bila sigurna, baterija je  opremljena posebnim čipom za identifikaciju s punjačem i kabelom.

Kamere

Aplikacija za kameru uobičajena je za pametne telefone s MagicUI. Dostupan je i “profesionalni” način rada s ručnim postavkama, ali bez mogućnosti snimanja u RAW formatu.

Prednja kamera je senzora od 16 megapiksela. Nema autofokus ili bljeskalicu. Kvaliteta snimljenih fotografija je solidna i ističe se bokeh koji je rezultat AI algoritama. Ova kamera nudi i pristojnu kvalitetu za video razgovore.

Honor Magic4 Light dobio je tri  kamere na stražnjoj strani. Glavna je ekvivalentne žarišne duljine 28  milimetara, Quad Bayer senzora od 48 megapiksela (1/2.0 inča, 0,8 mikrometara), optike otvora  ƒ/1.8 i podrške autofokusa za detekciju faze. Druga kamera je senzor dubine koji se koristi u portretnom načinu rada s 2 MP senzorom (f/2.4), dok je  treća makro, također 2 MP senzora (f/2.4).

Honor_Magic4 Lite_recenzija _foto_1

Honor_Magic4 Lite_recenzija _foto_2

U uvjetima dovoljnog osvjetljenja vidljivo je zadržavanje detalja, točna kontrola balansa bijele i boje koje nisu nerealne.

Honor_Magic4 Lite_recenzija _foto_3

Makro fotografije (super makro) na udaljenosti 4 centimetra niske su rezolucije i nedostaje im oštrine.

Honor_Magic4 Lite_recenzija _foto_4

Fotografije snimljene maksimalnim zumom od 8 puta su neupotrebljive.

Honor_Magic4 Lite_recenzija _foto_5

Granica zumiranja je prihvatljiva negdje do 4 puta.

Pri slabom osvjetljenju u okolini razina detalja postaje niska i povremeno se mogu javiti blaga zamućenja. To je dijelom zbog sporog vremena ekspozicije.

Honor_Magic4 Lite_recenzija _foto_6

Noć

Honor_Magic4 Lite_recenzija _foto_7

Uključena noćna scena

U scenama snimanja noću, kada se spajaju višestruke ekspozicije, sustav smanjenja šuma manje-više dobro se nosi sa zrnatošću, međutim po cijenu detalja i pada dinamičkog raspona.

Videozapisi  imaju ograničenje  rezolucije na 1080p pri 30 fps što pomalo iznenađuje jer  SoC može podržati 60 sličica u sekundi. Videozapisi  kvalitetom vrlo su bliski fotografijama. Nema optičke stabilizacije ima zato ima podrhtavanja, a situacija se pogoršava noću.

Videozapise prate dvije dodatne značajke, a to su snimanje fotografija u isto vrijeme i Dual View Recording korištenje dvije različite perspektive pomoću prednje i stražnje kamere.

Android 11 i aplikacije

Honor Magic4 Lite 5G pokreće Android 11 s Magic UI 4.2 temom. Moguće je donekle prilagoditi izgled sučelja promjenom tema i seta ikona. Nema ladice za aplikacije prema zadanim postavkama, ali se to može promijeniti. Među postavkama su način rada s više prozora u načinu podijeljenog zaslona, plutajući prozori, podrška za geste, postavke sigurnosti itd.

Honor_Magic4 Lite_GUI_1

Honor_Magic4 Lite_GUI_2

Na popisu su sve Googleove aplikacije i servisi nadopunjeni Honor aplikacijama te nekim bloatwareom pri prvom pokretanju. Neke od potonjih aplikacija moguće je deinstalirati, dok druge samo sakriti.

Zaključak

S dizajnerske strane Honor Magic4 Lite ostavlja prvorazredni dojam završnom obradom, zakrivljenim linijama i uskim okvirima. Zaslon je dovoljno velik za bilo koji scenarij  korištenja s trendovskom brzinom osvježavanja 120 Hz. Voljeli bi da nije LCD tipa, no što je tu je. S jedne strane razumljiv izbor za snižavanje cijene, međutim s druge, sada sve više proizvođača nudi OLED zaslone za ovaj cjenovni razred. Izvedba je općenito  dostatna da zadovolji svakodnevne potrebe uključujući   igranje. Uz to je prilično kompletan s gledišta povezivosti. Treba svakako pohvaliti i brzo punjenje.

Honor_Magic4 Lite_recenzija _naslovnica

Kamere su na razini fotografskih mogućnosti izravnih protivnika. Kvalitetne dnevne fotografije gubitkom svjetla u okolini padaju u detaljima, dinamičkom rasponu i ekspoziciji. U pogledu videozapisa opet Magic4 Lite gubi od konkurencije koja često radi prilično dobar 4K za manje ili iste novce. Na kraju, ali ne i najmanje važno, u vrijeme  testiranja najnovija sigurnosna zakrpa još uvijek datira od 1. veljače 2022 godine i uređaj vrti Android 11 inačicu sustava. Kako doznajemo, model neće niti biti nadograđen na Android 12, već krajem godine dobiva Android 13.

Da sumiramo – vrhunac ovog telefona nisu kamere i performanse, već dizajn i baterija. Što je mnoštvu korisnika vrlo bitno.