Kao i ranije testirani RX3715, i ovaj dlanovnik pogoni još uvijek aktualni (ali ne zadugo – nova verzija je nedavno predstavljena!) Windows Mobile 2003 Second Edition operativni sistem sa svim svojim prednostima i manama, pa na OS u opisu nećemo trošiti previše vremena, a naše komentare i mišljenja o ovoj platformi možete pročitati u nedavno objavljenom tekstu slabijeg modela. Osim operativnog sistema, sa uređajem dolazi i solidna količina dodatnih aplikacija. Na žalost, odlikuje ga i prilično visoka cijena od cca. 600$ na Internetu, odnosno nešto više od 4000 kn u Hrvatskim trgovinama. Dlanovnik je na test ustupio HP Hrvatska.

HP iPAQ hx4700

Proizvođač je ovaj model prvenstveno namijenio poslovnim korisnicima, što je vidljivo iz karakteristika i dodatnog softvera, ali i cijene. Bez obzira na to, zahvaljujući velikom TFT ekranu VGA rezolucije (480×640), poželjet će ga i svi ostali korisnici, no prije nego se odluče za nabavu preporučamo da razmotre primjedbe koje smo imali na pojedine komponente ovog uređaja. Vratimo se na ekran – osim velike rezolucije, krasi ga i natprosječna dijagonala od čak 4", što se (iako u manjoj mjeri od očekivanog) primijeti i na ukupnim dimenzijama i masi: 131x77x15 mm uz 210g težine.

Zaštitni poklopac koji štiti uređaj se opire preklapanju

Kvaliteta slike je na nivou, bez obzira zanima li nas reprodukcija boja ili kontrast, no ukoliko računate da će ovaj uređaj zahvaljujući četiri puta većoj rezoluciji prikazati četiri puta više informacija od uobičajenog dlanovnika, moramo vas razočarati. Naime, operativni sistem će veću rezoluciju iskoristiti za primjetno poboljšanje prikaza podizanjem broja točkica po inču, dok će količina prikazanih informacija ostati ista. Srećom, na Internetu je moguće pronaći programe koji omogućuju iskorištavanje pune rezolucije ekrana uz adekvatno smanjenje veličine slova i grafičkih elemenata pri čemu će čitljivost pojedinih tipova slova biti opasno smanjena (dot pitch ekrana je svega 0,126×0,126 mm).

Kvalitetu prikaza ekrana je teško uhvatiti na slici, no ona je izuzetna

Pozadinsko osvjetljenje je izvedeno uz pomoć LED dioda – sa njime smo imali problema, jer se prečesto dešavalo da se pozadinsko osvjetljenje ne upali prilikom pokretanja uređaja. Ekran je od oštećenja zaštićen poklopcem koji dok radimo možemo preklopiti sa donje strane dlanovnika. Zaštitni poklopac je praktičan, te zahvaljujući njemu sa sobom ne morate nositi futrolu za uređaj, no nama se nije pretjerano svidio zbog krutog pregiba. Srećom, moguće ga je i ukloniti i koristiti tradicionalnu futrolu ili neki drugi tip zaštite… Kućište dlanovnika je napravljeno od legure magnezija, te djeluje kvalitetno i izdržljivo.