hp_oj_252_1

Već se dugo na PCEkspertu nismo bavili printerima, pa kada nam je HP ponudio svoj novi OfficeJet 252 Mobile (N4L16C), nismo mogli odbiti da ga ne isprobamo. Riječ je o prijenosnom multifunkcionalnom pisaču i skeneru dokumenata i fotografija, koji kombinacijom te dvije funkcije postaje i kopirka. No, nisu to njegove najzanimljivije strane. Ovaj uređaj ima naime bateriju uz pomoć koje je autonoman i prijenosan, a uz to ima i WiFi te Bluetooth povezivost, kao i aplikacije za mobilne operativne sustave čime je omogućen direktan ispis putem pametnog telefona ili tableta.

hp_oj_252_2 hp_oj_252_3

Uređaj dolazi u kartonskoj kutiji na kojoj se nalaze osnovne informacije o proizvodu. Unutar kutije je smješten u najlon i zaštitu od recikliranog papira/kartona koja ga adekvatno štiti od eventualnih transportnih nedaća. Po uklanjanju zaštite vidimo i kako je najlon zapravo vrećica s ručkama koja može poslužiti za prenošenje ovoga ipak mobilnog printera.

hp_oj_252_4 hp_oj_252_5

Uz uređaj dolaze i kratke upute za inicijalno podešavanje i instalaciju koja se na jednostavan način vrši sa stranice 123.hp.com/oj250, kako za stolna računala i prijenosnike tako i za pametne telefone, tablete i ostale uređaje. Alternativno, tu je i medij sa svim upravljačkim programima i ostalim softverom (HP Dropbox, HP Google Drive, Microsoft DotNet). Uz printer dolaze i dva spremnika tinte – HP 651 (crna (black) i boje (cyan, magenta, yellow)), tu je i kabel za napajanje te Litij ionska baterija napona 11.1V i kapaciteta  12Wh (1050 mAh). Upravo mogućnost ugradnje ovako kapacitetne baterije daje printeru mobilnost i dobru autonomiju.

hp_oj_252_6

Uz bateriju, i relativno malene dimenzije ovoga All in one uređaja osiguravaju prenosivost. U širinu mjeri 380.2 mm, u dubinu 198.3 i visinu 91.3 mm. Kada se otvore sve stranice/feeder-i za printanje i skeniranje tada dubina raste na 401.5, a visina na 269.8 mm. Masa uređaja je 3.06 kg s baterijom. Ukoliko vam se ove dimenzije i masa učina malo većima, svakako se potrebno prisjetiti kako je ovo zapravo printer, skener i fotokopirni stroj pa je jasno kako je teže izvesti daljnju minijaturizaciju. Printer je u zatvorenom stanju kompaktan, no nema kopču koja drži gornji poklopac pa s tim treba biti oprezan u transportu.

hp_oj_252_7

S dizajnerske strane je riječ o čistom poslovnom uređaju i tu se proizvođač nije upuštao u eksperimente. Plastika je crna mat, sa sjajnim elementima, a eleganciji pridonose zaobljeni rubovi. Na podlozi uređaj leži čvrsto zahvaljujući masi, ali i četiri gumene nožice u kutevima. Stražnja strana je rezervirana za poklopac za bateriju, utičnicu za napojni kabel, USB utičnicu, te Kensington Lock.

hp_oj_252_8

Otvaranjem gornjeg poklopca podiže se s desne strane i CGD ekran dijagonale 2.65″ (6.73 cm), a IR touch funkcijom, dok s lijeve strane nalazimo tipku za paljenje te statusne LED-ice. Na ovoj je plohi korištena sjajna plastika koja podjednako efikasno privlači prašinu i otiske prstiju, no zato izgleda elegantnije (barem kada je čista). Gornja stranica služi i kao feeder za papir (do 50 komada), a podržani su A4, A5, A6, B5 (ISO); B5 (JIS); A2, C5, C6, DL (omotnice) i 10 x 15 cm (fotografije) standardni formati, uz 76 x 102 do 216 x 356 mm “custom” formate. Masa papira može biti od 60 do 300 grama po metru kvadratnom, a preporuka je korištenje 75 gramskog papira. Podržani su i razni tipovi papira, a o tome detaljnije na HP-ovim stranicama. Preporuka je ispis do 500 A4 stranica mjesečno.