huawei_freebuds_6i_1 huawei_freebuds_6i_2

Huawei je nedavno predstavio svoje najnovije in-ear slušalice iz “i” serije – FreeBuds 6i. Donose solidnu autonomiju, aktivno poništavanje vanjske buke, IP54 zaštitu, ergonomski dizajn te dolaze u crnoj, bijeloj i ljubičastoj izvedbi. Iz serije Pro je prenesena Intelligent Dynamic ANC 3.0 tehnologija poništavanja buke, koja prati buku i prilagođava poništavanje u ovisnosti o situaciji koristeći algoritam i 34 pretpodešena scenarija.

huawei_freebuds_6i_3 huawei_freebuds_6i_4

Huawei već duži niz godina proizvodi jako dobre in-ear slušalice koje kupuju čak i korisnici koji ne koriste nužno njihove telefone. Pro serija je na glasu kao odlična zbog svojih naprednih tehnologija, ergonomije, autonomije i i kompatibilnosti. I upravo je jedna od tih tehnologija sada prešla iz Pro serije u “i” seriju. Da, FreeBuds 6i koriste poznatu Intelligent Dynamic ANC 3.0 tehnologiju poništenja buke, a zadržavaju cijenu ispod 100 €.

Slušalice dolaze u klasičnoj kartonskoj kutiji, dovoljno debeloj da iz zaštiti od vanjskih mehaničkih utjecaja. Unutar kutije nalazimo kutijicu za punjenje u svojoj kartonskoj ležaljci. Ispod toga se nalaze pregrade u kojima su dodatni silikonski čepići za uši (large i small, dok su medium na slušalicama), jamstveni listić, vodič za brzo korištenje, te USB-C na USB-C kabel za punjenje kutijice.

huawei_freebuds_6i_5 huawei_freebuds_6i_6

Kao što smo napisali, kutijica i slušalice dolaze u tri boje, a nama je stigla klasična bijela izvedba. Kutijica je plastična, dimenzija je 48,2 x 61,8 x 27 milimetara i mase je 34 grama. Na vrhu je poklopac koji skriva magnetno pričvršćene slušalice koja je svaka dimenzija 31,4 x 21,3 x 23,7 milimetara i mase 5,4 grama. Na dnu se jajolike kutijice nalazi USB-C port za punjenje interne baterije kapaciteta 510 mAh. Ispod natpisa Huawei je signalizacijska LED-ica koja pokazuje različite statuse napunjenosti baterije, a na desnom boju se nalazi i tipka za spajanje.

huawei_freebuds_6i_7

Svaka od slušalica ima ugrađenu bateriju od 55 mAh koja im omogućava do 5 sati playbacka s uključenim ANC-om i do 8 sati s isključenim, prema tvrdnjama proizvođača (mjereno na 50% snage). Mi smo trošili oko 10% baterije svakih 20 minuta s uključenim ANC-om na 50% snage što znači da je autonomija oko tri sata i 20 minuta. I dalje solidno, pogotovo ako znamo da punjenje slušalica traje 40-ak minuta, a kućište se puni nešto preko sat vremena. S jednim punjenjem kućišta je tako moguće dobiti oko 15 sati autonomije. Slušalice podržavaju Bluetooth 5,3 vezu koja radi jako dobro. Povezivanje je glatko, a veza je i na veće udaljenosti (do 10 metara) sasvim solidna. Nosili smo ih po kući i na različitoj etaži u odnosu na mobitel i i dalje je veza bila jako dobra. Slušalice podržavaju i povezivanje dva para istih na jedan telefon i dijeljenje zvuka.

huawei_freebuds_6i_8

U slušalicama se osim spomenute baterije nalaze 11-milimetarski quad-magnet dinamički driveri (zvučnici) koji imaju frekvencijski raspon od 14 Hz pa do 40 kHz prema tvorničkim specifikacijama. Kvaliteta zvuka je solidna, i zapravo iznenađujuće dobra za cjenovnu kategoriju. Huawei je dobro pogodio i zvuk je dobar u cijelom rasponu. Malo bi voljeli izraženije baseve, no ne možemo očekivati čuda. Srednji tonovi su jasni i glasni i razgovori su čisti, a i mikrofon dobro hvata zvuk. Slušanje glazbe ili igranje je također sasvim ugodno iskustvo. Slušalice dolaze s podrškom za LDAC HD audio kodek i Hi-Res Audio Wireless certifikatom, a tu je i multi-EQ efekt, koji pruža do 10 podesivih postavki EQ-a za prilagodbu (u aplikaciji).

huawei_freebuds_6i_9

Slušalice imaju ugrađene infracrvene, hall (senzor blizine) i touch senzore. Na svakoj slušalici se nalazi dodirni senzor koji služi za davanje različitih naredbi. Povlačenjem prsta prema dolje ili gore po “štapu” koji izlazi iz dijela slušalica koji ulazi u uho stišavamo ili pojačavamo zvuk. Jednim dužim dodirom uključujemo ANC mod, Aware mod ili u potpunosti isključujemo. Dvostrukim dodirom pokrećemo ili pauziramo reproduciju, ili pak odgovaramo ili prekidamo poziv. Trostrukim dodirom prelazimo na sljedeću pjesmu. Kontrole su jednostavne za korištenje, a “napipavanje” štapa slušalice lako. Slušalice donose i zaštitu od prašine i vode po IP54 standardu, i to vrijedi samo za slušalice – kutijica za punjenje nije vodootporna.

huawei_freebuds_6i_10

Kao što smo spomenuli, FreeBuds 6i donose inteligentni dinamički ANC 3.0 prenesen iz Pro modela. Tehnologija donosi pet nadogranji koje koje aktivno prate buku i prilagođavaju poništavanje u ovisnosti o situaciji koristeći algoritam i 34 pretpodešena scenarija. Nadogradnje za pasivno poništavanje buke (PNC) uključuju komoru za filtriranje buke i nove nastavke za uši, dok unaprijeđeni sustav za aktivno poništavanje buke (ANC) uključuju model s 3 mikrofona, 2,4 puta veću računalnu snagu (u odnosu na FreeBuds 5i) i 11-milimetarski zvučnik. Sustav za filtriranje buke, se temelji na Helmholtz principu rezonancije. Usmjeren je na srednje do visokofrekventne zvukove (1 kHz do 3 kHz), s tim da je posebno učinkovit na 2-3 kHz i smanjuje pozadinske zvukove. I nastavci za uši doprinose smanjenju buke, te su izrađeni od tekućeg silikona ugodnog za kožu.

U praksi ANC radi sasvim solidno dok vam slušalice čvrsto sjede u ušima, čim malo kliznu van okolna buka prodire više u uši. Mi smo to primijetili kod dugotrajnog tipkanja, gdje bi nas jači prodor buke mehaničkih tipaka podsjetio da ih malo vratimo u uši. Klizanje prema van nije neuobičajeno čak i ako su silikonski čepići pogođeni baš za vaše uši. Kada čvrsto sjede u ušima ANC radi odlično, te prigušuje i glasniju buku!

huawei_freebuds_6i_11

FreeBuds 6i su u svoju cjenovnu kategoriju donijele neke zanimljive tehnologije i zapravo su velika nadogradnja u odnosu na 5i. Slušalice su nešto manje i udobnije od njih, donose sasvim solidan zvuk koji izlazi iz cjenovne kategorije, a odlične su za duge i bukom neometane razgovore. Autonomija bi mogla biti malo bolja, tj. barem da je s ANC-om obećanih 5 sati, no nije. S cijenom od 99 € će biti odlične svima koji ne traže savršenstvo u reprodukciji glazbe, a opet žele moderne i kvalitetne slušalice s mnoštvom opcija kao što su dodirne kontrole, senzori blizine koji pokreću i zaustavljaju reprodukciju, kao i kvalitetno poništenje okolne buke.