huawei_matepad_11_1 huawei_matepad_11_2

MatePad 11 je Huaweiev tablet iz 2021., i znamo da debelo kasnimo s recenzijom, no jako nas je zanimala implementacija HarmonyOS-a 2.0, kako ona radi na moćnom mobilnom hardveru, te koliko je lako nadodati Googleove aplikacije. Ovaj tablet smo dobili opremljen s M-Pencil olovkom druge generacije i pametnom magnetskom tipkovnicom, koja je integrirana u zaštitnu masku za ovaj 11-inčni uređaj.

Poznato je da su Huaweiu nametnute sankcije od strane američke vlade još 2019. godine koje su im ograničile pristup Googleovim uslugama i OS-u, pa su krenuli u razvoj svojeg operativnog sustava i svega onoga što to prati – tražilica, karta, dućan s aplikacijama, browser, mail klijent i mnoštvo drugih aplikacija. Tako je nastao HarmonyOS koji je sada u 2.0 izvedbi (nedavno predstavljen i 3.0, ali još nije u širokoj distribuciji), i kojeg je Huawei instalirao na sve svoje uređaje u 2021. godini. HarmonyOS je unixoidni multi-kernel OS koji se oslanja na Linux kernel, HarmonyOS mikrokernel i LiteOS. Na OS-u je EMUI/Emotion grafičko sučelje, a namijenjen je 64-bitnoj ARM, RISC-V, x86 x64 i LoongArch arhitekturama.

huawei_matepad_11_3

MatePad 11 dolazi u bijeloj kutiji unutar koje nalazimo sam tablet, ali i AC/DC adapter (5V/2A/10W; 9V/2A/18W i 10V/2,25A/22.5W), USB Type A na Type C kabel i adapter za slušalice s 3,5-milimetarskim jackom. Uz tablet se dodatno mogu nabaviti i M-Pencil olovka, te Smart Magnetic Keyboard koja je ujedno i cover za tablet.

M-pencil

huawei_matepad_11_4 huawei_matepad_11_5

M-pencil je aktualna u drugoj generaciji. Donosi nisku latenciju i visoku preciznost rada s osjetom od 4096 nivoa pritiska. “Olovka” je na jednoj strani ergonomski oblikovana da stane na gornju stranu tableta na kojoj se uz pomoć magneta drži za njega, a tako se i bežično puni. Uz olovku dolaze i dva zamjenska vrha koji su transparentni. Tijelo olovke je aluminijsko, dobro leži u ruci i s njom je ugodno raditi.

Smart magnetic keyboard

huawei_matepad_11_6 huawei_matepad_11_7

Još jedan dodatak koji se kupuje zasebno je i tzv. pametna magnetska tipkovnica koja je integrirana u cover za tablet. Tipkovnica je napravljena od poliuretana i odlična je zaštita tabletu sa svih strana. Ima magnetske kopče na koje nasjeda tablet s induktorima za bežično punjenje. Spajanje je brzo i jednostavno čim tablet sjedne na svoje mjesto (Bluetooth). Dvije su pozicije za mod za čitanje, tj. tablet je moguće gledati pod dva kuta.

huawei_matepad_11_8

Tipkovnica je lijepih velikih tipaka koje imaju hod od 1,3 milimetra i vrlo je sličnih radnih karakteristika kao neke chicklet tipkovnice na laptopima. Nešto je kraćeg hoda, nego kod recimo malo kvalitetnijih chickleta, ali je osjećaj u radu vrlo sličan. Tipke su dovoljno razmaknute no potpuno su ravne pa je potrebno određeno vrijeme za prilagodbu. U gornjem redu su tipke s dvije funkcije, pa tu nalazimo one za podešavanje svjetline ekrana, za regulaciju glasnoće, te za zaključavanje tipkovnice. Tipkovnica kao dodatak tabletu osigurava unos veće količine teksta i malo ozbiljniji rad. MatePad s tipkovnicom i M-pencilom nije samo tablet za zabavu, nego može dobro poslužiti i kao zamjena za računalo. Jasno, ako vam ne smetaju poneka ograničenja Androida.

MatePad 11

huawei_matepad_11_9

MatePad 11 je klasičan, lijepi i veliki 11-inčni tablet koji dobro leži u šakama zahvaljujući zaobljenim i ne pretjerano klizavim rubovima. S prednje se strane nalazi ekran koji ima mrvicu šire rubove i zaštitno staklo na njemu. I premda rubovi jesu nešto širi, nemamo osjećaj da su preširoki u radu, no ništa nije drugačije ni kod konkurencije. iPad Air pete generacije koji smo nedavno testirali je sličnih debljina rubova oko ekrana. Šasija je u potpunosti plastična, no vrlo je čvrsta i kvalitetna. Čvršćim pritiskom i uvijanjem sa suprotnih strana ima mrvicu pomaka i zvukova, no ništa alarmantno. Tablet je čvrst!

huawei_matepad_11_10

Stražnja strana je također plastična, i malo zvonkija pod kuckanjem no to je i očekivano od ovako velike površine. Dimenzije tableta su 253,8 x 165,3 x 7,3 milimetara, a masa je solidnih 485 grama. Tablet je tanak, tanji i od nekih pametnih telefona i to se možda neće svima svidjeti. Mi s tim nismo imali problema, tj. bilo nam ga je udobno držati i nakon dugo vremena. Uz lijepo zaobljene rubove ovaj vam tablet vam neće “rezati” prste i dlanove.

MatePad 11  specifikacije

 • Dimenzije: 253,8 x 165,3 x 7,3 milimetara
 • Masa: 485 grama
 • Ekran: IPS LCD dijagonale 10,95 inča, rezolucije 2.560 x 1.600 piksela, stope osvježenja 120 Hz i gustoće piksela 276 ppi-a (piksela po kvadratnom inču)
 • SoC : Qualcomm Snapdragon 865 – Osmojezgreni CPU (1×2.84 GHz Kryo 585 / 3x 2.42 GHz Kryo 585 / 4x 1.8 GHz Kryo 585); GPU: Adreno 650.
 • Memorija: 6GB RAM; 64 ili 128 ili 256 GB UFS; dedicirani Micro SD slot za dodatno proširenje
 • Konektori: USB Type C 3.1 (USB On-the-go)
 • Kamere: prednja 8 MP (f/2.0; 1080p@30fps); stražnja glavna 13 MP (f/1.8, PDAF; 4K@30fps; LED flash, HDR)
 • Baterija: Li-Po 7.250 mAh, brzo 22.5 W punjenje, povratno 5 W punjenje
 • Senzori: Akcelerometar, žiroskop, blizina, kompas
 • Povezivost: WiFi 6, Bluetooth 5.1 (A2DP,LE), GPS,
 • Zvuk: Četiri zvučnika (Tuned by Harman Kardon)
 • OS: HarmonyOS 2.0
 • Cijena (kolovoz 2022.): oko 3.000 kn
 • Ustupio: Huawei Hrvatska

S hardverske je strane ovo vrlo dobro potkovan stroj. Snapdragon 865 je Qualcommov flagship SoC iz 2020. godine. Riječ je o ARMv8 SoC-u napravljenom u 7-nanometarskom proizvodnom procesu (TSMC), koji ima četiri visoko efikasne CPU jezgre koje rade na 2,1 GHz, tri jezgre visokih performansi koje rade na 2,42 GHz i još jednom visokih performansi koja radi na 2,84 GHz. GPU je Adreno 650 koji radi na 650 MHz. U MatePadu 11 je uparen sa 6 GB radne memorije i u našem slučaju 128 GB skladišne (UFS). Ovaj se 10-wattni SoC u ovom kućištu ne zagrijava previše jer je hlađenje dobro riješeno, a i tijelo je veće nego kod pametnih telefona.

huawei_matepad_11_11

Na prednjoj se strani na vrhu (kada tablet držimo u landscape orijentaciji) nalazi prednja kamera koja čiji je senzor rezolucije 8 MP, a može snimati video rezolucije do 1080p pri 30 fps-a. Za video konferencije ovo je i više no dovoljno, a ni selfiji nisu loši ako ih baš morate snimati. Stražnja kamera je smještena uz gornji rub tableta i izbočena je izvan tijela, te pokrivena zaštitnim staklom. Uz nju se tu nalazi i LED-ica za flash funkciju. Kamera je senzora od 13 MP, otvora blende f/1.8, a fokus je PDAF tipa. Stražnja kamera snima i sasvim solidne 4K videe pri 30 sličica u sekundi. Ono po čemu je ovaj tablet poseban su četiri ugrađena zvučnika i uštimavanju koje je odradio Harman/Kardon. Za multimediju je jednostavno odličan, i uživanje u filmovima je zagarantirano pogotovo na stalku kada nećete dlanovima pokrivati zvučnike. Ako u tome odlučite uživati u privatnosti, dobro je znati da Hauwei isporučuje adapter s USB-C na 3,5-milimetarski jack pa možete spojiti i svoje standardne slušalice.

huawei_matepad_11_12 huawei_matepad_11_13

Na lijevom se boku nalazi samo ladica za microSD karticu kojom možemo proširiti osnovnih 128 GB skladišne memorije, dok se na dnu tableta nalaze dvije rešetke zvučnika (dvije su na vrhu) i USB-C port. U tabletu se nalazi velika Litij Polimer baterija kapaciteta 7.250 mAh koja mu osigurava odličnu autonomiju od četiri dana uz dosta korištenja ili čak preko 12 sati 4K video reprodukcije. Puni se snagom od 22,5 W putem priloženog punjača i od 17 do 100% nam je u praksi trebalo oko 1 sat i 35 minuta. Baterija podržava i reverzno punjenje priključenih uređaja (primjerice pametnog telefona) snagom od 5 W.

Tablet komunicira uz pomoć WiFi modula koji podržava do 802.11ax (WiFi 6) standard, dvostrukog pojasa (2,4 i 5 GHz) s WiFi Direct  hotspot funkcijama. Podržan je jasno i Bluetooth 5.1 (A2DP; LE). Tablet ima i GPS pa može služiti i za offline navigaciju, ima ugrađen senzor ubrzanja, žiroskop, senzor blizine i žiroskop.