huawei_matepad_11_17

Ekran je IPS LCD, dijagonale je 10,95 inča i rezolucije 2.560 x 1.600 piksela. To čini gustoću piksela od 276 ppi-a i poprilično oštru sliku kojoj nemamo zamjerke s te strane. Brzina osvježavanja je visokih 120 Hz i glatkoća sučelja je izvrsna, kao i sam odziv na komande. Omjer stranica od 16:10, što smo mogli vidjeti i po rezoluciji, okrenut je prema produktivnosti. U ovoj cjenovnoj klasi ne može biti OLED, a uostalom ni iPad Air pete generacije ga nema. Kvaliteta prikaza slike je odlična, uz dobru uniformiranost pozadinskog osvjetljenja te njegovu adekvatnu snagu. Prikaz boja je dobar i precizan, a ekran ima i dobar kontrast. Huawei se potrudio i ugradio kvalitetan ekran u ovaj tablet. Uz to, u softveru je omogućeno i preciznije podešavanje boja prema onome što korisnik želi uz preddefinirane Normal i Vivid modove tu su i Default, Warm i Cold temperature boja, uz mogućnost ručnog podešavanja. Osim toga, ekran ima i Dark, Eye Comfort i eBook modove rada. Frekvencija osvježenja slike može biti dinamička, ali i zaključana na 60 ili 120 Hz.

huawei_matepad_11_14 huawei_matepad_11_16

Tipkovnicu je vrlo lako upariti i koristiti uz tablet, a s dva žlijeba u koju ga možemo smjestiti lako se mijenja i kut gledanja za različite potrebe. Tablet u gornjem dijelu tipkovnice stoji magnetski, no ta veza nije izuzetno čvrsta. Stoga treba paziti kako se prima tablet, za koji dio i kako, da ne bi ispao iz omota na pod.

huawei_matepad_11_15

M-pencil “olovka” druge generacije je udobna za korištenje i vrlo precizna. Uparivanje je jednostavno. Na jednoj svojoj strani ima žlijeb koji nasjeda na vrh u landscape postavljenog tableta i na taj se način i povezuje i bežično puni. Autonomija je odlična.

huawei_matepad_11_19 huawei_matepad_11_20

huawei_matepad_11_21 huawei_matepad_11_22

Sa strane softvera, tu imamo HarmonyOS 2.0. Huawei je predstavio i verziju 3.0 u međuvremenu, i za očekivati je kako će uskoro biti dostupna i za ovaj uređaj. Naš uređaj još uvijek nije primio ni nadogradnju na July 2022 verziju HarmonyOS-a pa će to ipak doći prvo na red. Bilo kako bilo, HarmonyOS uvelike podsjeća na Android, a djelomično je i baziran na njemu. Nema Google servisa, no to nije veći problem, jer se do njih danas dolazi lagano, kao što ćemo vidjeti kasnije. UI je jako lijepo dizajniran, brz i responzivan i tu nema nikakvih zamjerki. Huawei je operativni sustav natrpao razno raznim aplikacijama i više i manje korisnima. Na prvu ruku se čini kao da toga ima previše, no barem je sve uredno posloženo po folderima. I nakon par dana privikavanja vidjet ćete da je zapravo sve što trebate tu.

huawei_matepad_11_23 huawei_matepad_11_24

huawei_matepad_11_25 huawei_matepad_11_26

Svi koji su imalo koristili Android, brzo će se ovdje snaći. Novost su naravno samo za Huawei specifične aplikacije no i tu se lako snaći. Petal Search zamislite kao Google Search, ne radi na toj razini, no solidan je. Tu su Petal Maps, Photos, Calendar, Huawei Books, Music, AccuWeatherov app za vremensku prognozu, Browser, Email, Notepad, Optimizer i još mnoštvo toga. Unaprijed su instalirani Snapchat, Revolut, Tidal music, AirCash, mojaRBA (za Hrvatsko tržište), Booking, mnoštvo igara, itd. Kome ovo nije dosta, uvijek može skoknuti na Huaweiev AppGallery i pronaći još mnoštvo toga. Nisu apsolutno sve aplikacije dostupne kao na PlayStoreu, no većina ipak je.

huawei_matepad_11_27 huawei_matepad_11_28

Huawei je uložio puno novca i pošteno se potrudio kako korisnici ne bi bili zakinuti za visoko iskustvo korištenja njihovih uređaja i to se vidi na svakom koraku. OS je bogat opcijama za podešavanje i personalizaciju na apsolutno svim razinama. Dodaci kao što su Digital Balance (statistika korištenja tableta) ili pak Huawei Assistant olakšavaju život s tabletom i nalaze se u Settingsima. Biometriju čini otključavanje tableta prepoznavanjem lica, a dodatnu sigurnost zaključavanje aplikacija, Password Vault, Find Device itd.

huawei_matepad_11_30 huawei_matepad_11_31

huawei_matepad_11_32 huawei_matepad_11_33

Kamere su solidne i obje zapravo na vrlo visokom nivou za jedan tablet. Prednja odlična za videokonferencije, a stražnja može lijepo poslužiti i za fotografije ili pak sasvim solidan 4K video. Softverske opcije su rudimentarne, nije to napredno kao na modernim pametnim telefonima, no one osnove su tu. Fotografije su solidne, sa solidnim dinamičkim rasponom i možda malo prigušenijih boja, no ništa strašno.

huawei_matepad_11_34

I za kraj dolazimo do Gspacea koji uvelike olakšava pristup Googleovim aplikacijama i servisima. Sve što trebate je instalirati ga s AppGallerya i ulogirati se. Ostatak priče je jednostavan i radi glatko, pa će biti kao da google nikada nije ni otišao s Huaweia. Istina, i ranije se to moglo, ali ova aplikacija cjelokupan posao čini puno lakšim.