U recenziji i7-4770K modela smo opisali osnovne crte Haswell arhitekture i vjerujemo kako je svima jasno koje je novosti donijela u odnosu na prošlogodišnju Ivy Bridge. Kao i do sada Intel je na tržište u startu izbacio dva procesora namijenjena entuzijastima s otključanim množiteljima. Uz testirani i7-4770K, danas ćemo predstaviti i slabiji i5-4670K model. Svrha ovih procesora je jasna – otključanim množiteljima omogućiti entuzijastima i overclockerima postizanje čim viših taktova na različitim vrstama hlađenja. Ipak, kako se pokazalo prelaskom na 22nm tri-gate tehnologiju, overclocking potencijal nije rastao u odnosu na 32nm tehnologiju nego se čak nešto smanjio, tj. Ivy Bridge i Haswell procesori se sada više zagrijavaju. Dijelom je to, kako su entuzijasti diljem svijeta otkrili, i zbog loše paste između jezgre procesora i IHS-a, ali dijelom je svakako krivac i proizvodni proces. Sada tako, više no ikada ima smisla eksperimentirati s ekstremnijim načinima hlađenja kako bi postigli više brzine, a dijelom je to tako i zbog podignute ljestvice maksimalnog množitelja.

Uz nove Core procesore dolazi dobro poznati Intelov BOX hladnjak koji će zadovoljiti one osnovne potrebe hlađenja ovoga procesora. No, ukoliko želite izvlačiti maksimum iz njega i koristiti više napone tada ćete svakako morati razmisliti o moćnijem hladnjaku. Mi smo u našem testu kao i uvijek koristili Noctuine D14 i U14S modele koji svoj zadatak izvršavaju odlično. S ekstremnijim se načinima hlađenja nismo bavili, no vjerujemo da vam je dobro poznato koliko ovi procesori mogu ići pod primjerice tekućim dušikom.

i5-4670K procesor ima četiri fizičke jezgre, te ne podržava HyperThreading. Zbog toga je manji potrošač električne energije, unatoč TDP-u od 84W kao i kod jačeg i7-4770K modela. Osnovni takt mu je 3.4GHz, pri čemu mu je maksimalni Turbo takt 3.8GHz. Turbo znamo kako radi – sve dok procesor ostaje unutar zadanog TDP-a, frekvencija pojedinih jezgri se može podići do maksimalne Turbo vrijednosti čime se povećavaju performanse. Integrirana grafička jezgra nosi ime HD4600, što znači kako je identična kao i kod i7-4770K modela. Arhitektura priručne memorije je pak drugačija nego kao i kod jačeg modela, ali samo kod LLC-a. Tu je četiri puta (za svaku fizičku jezgru) po 32 KB L1 podatkovne i 32KB L1 instrukcijske memorije (8-way associative, 64-byte line size). Uz to imamo i po četiri puta 256KB L2 priručne memorije (8-way associative, 64-byte line size) i na kraju 6MB L3 ili LLC (last level cache) priručne memorije (16-way set associative, 64-byte line size). Procesor podržava tehnologije kao što su VT-x, AES, AVX, AVX2 i FMA3 instrukcije, a kao i svi Haswelli dolazi u novom LGA1150 pakiranju. Preporučena cijena mu je 243 USD.