Prošlo je gotovo dvije godine od predstavljanja Sandy Bridge E arhitekture i X79 platforme sa LGA2011 ležištem i tek sada Intel predstavlja nasljednika SBE procesora – Ivy Bridge E. SBE je na tržište izašao samo deset mjeseci nakon predstavljanja Sandy Bridge arhitekture, a IVBE je za svojom mainstream platformom "zakasnio" čak sedamnaest mjeseci. U međuvremenu je kao što znamo izašla i Haswell arhitektura i mainstream procesori bazirani na njoj, pa sa IVBE procesorima zapravo dobivate poprilično staru platformu. Intel je dugo čekao, i konačno su sada početkom rujna produžili život X79 platformi i predstavili procesore koji ne donose znatniji napredak – po njihovom vlastitom priznanju tek oko 5%. Na dan launcha, 3. rujna predstavili su tri nova modela – i7-4820K, 4930K i 4960X. Imenovanje kao što vidimo ne prati mainstream modele, pa je tako Sandy Bridge E imao prvu oznaku Ivy Bridge procesora (3), a ovaj Ivy Bridge E ima početnu oznaku Haswell modela (4). Mi ćemo danas testirati najjači, 990 USD vrijedan i7-4960X model.

Sama se arhitektura nije znatnije mijenjala, i jedina prava novost je prelazak na novi 22nm proizvodni proces. Znamo kako je taj prelazak izgledao kod mainstream Ivy Bridge platforme, i znamo kakve je prednosti ali i nedostatke donijela tri-gate arhitektura tranzistora. Dublje u analizu nećemo ulaziti jer je to sada već sedamnaest mjeseci stara arhitektura. Ono što na slici iznad vidite je procesor površine 257 kvadratnih milimetara (15 x 17.1 mm), sa ukupno 1.86 milijarde tranzistora. Raspodjela je takva da je u gornjem dijelu smješten memorijski kontroler, u sredini je dijeljena L3 memorija, a oko memorije je smješteno šest jezgara. Kada se bolje zagledate cijelu tu strukturu možete i vidjeti te pobrojati spomenute elemente. Ispod toga, u najdonjem dijelu je situacija malo zamršenija jer se tu nalazi Queue, Uncore dio i ulazno – izlazni elementi. Tu su i onih bitnih 40 PCIe stazica i to sada u potpunosti validirane po 3.0 standardu. Overclocking arhitektura je malo obnovljena i poboljšana. Napojna je kontrola odvojena za svaku jezgru posebno, baš kao i za memoriju te System Agent. Omogućeno je real-time overclockiranje svake jezgre zasebno,

Najslabiji 4820K je 4 jezgreni model s podrškom za Hyper Threading (8 logičkih jezgara). Radi na osnovnom  taktu od 3.7 GHz s maksimalnim Turbo taktom od 3.9 GHz. Procesor ima 10MB L3 priručne memorije, TDP od 130 W i preporučenu cijenu od 310 USD.  Ovaj model ima malo nezahvalnu ulogu jer se izravno bori sa i7-4770K procesorom, koji je sličnih performansi i cijene.  Nadalje, 4930K model ima 6 fizičkih jezgara, tj. 12 logičkih, te radi na osnovnom taktu od 3.4 GHz i maksimalnom Turbo taktu od 3.9 GHz. L3 memorije ima 12 MB, TDP mu je 130 W, a preporučena cijena 555 USD. Najjači i model kojeg danas testiramo nosi oznaku 4960X (ovime se sugerira dolazak i modela 4970X, kao i u seriji ranije). Procesor ima 6 fizičkih i 12 logičkih jezgri, te radi na osnovnom taktu od 3.6 GHz i maksimalnom Turbo taktu od 4.0 GHz.  Treće stupanjeske memorije ima 15 MB, a TDP mu je 130 W. Ovaj trenutno najjači Intelov procesor nosi cijenu od 990 USD. Svim je procesorima zajednička podrška za X79 platformu i četverokanalnu memoriju brzine do 1866 MHz, te činjenica da svi imaju otključan množitelj (povećan sa 57 na 63). Svi procesori isto tako podržavaju i Turbo Boost tehnologiju druge generacije, SpeedStep, AVX i AES, te SSE4.1 i SSE4.2 instrukcije. Standardno, svi imaju 40 PCI Express stazica. Intel uz ovaj procesor preporučuje TS13X vodeno hlađenje razvijeno u suradnji sa Asetekom, koje se prodaje uz procesor ali odvojeno. Toliko u opisu, krenimo na overclocking i testove!