Intel Core i9-12900K recenzija

Datum objave 17.11.2021 - Krešimir Matanović

Alder Lake arhitektura i Core i9-12900K

intel_i9_12900k_1 intel_i9_12900k_2

Pred nama je konačno recenzija procesora i9-12900K koji nam je stigao ravno iz dućana iz San Francisca jer Intel ponovno nema viška testnih uzoraka za slanje hrvatskim medijima. Zadnja rupa na svirali smo, siromašno i maleno tržište, ali smo na takav tretman smo već navikli. Stoga smo mi svoj primjerak kupili kako bi vam donijeli recenziju njega, ali i svih ploča koje su nam poslali dobri ljudi iz Asusa i Gigabytea. Intel je u prošlotjednom predstavljaju novih procesora na tržište izbacio nekoliko modela, a oni koji su nama najzanimljiviji su i5-12600K, i7-12700K i i9-12900K. Najzanimljiviji su nam naravno jer su otključanih množitelja i mogu se overclockirati.

intel_i9_12900k_3 intel_i9_12900k_4

 Naš je primjerak flagship i9-12900K modela kao što smo napisali stigao ravno iz jednog dućana iz San Francisca iz kojeg je nedavno pristigao naš Bubba i donio ga. Ako vas zanima, cijena mu je bila 649 USD + porez (oko 715 USD). Inače, preporučena cijena mu je 600 USD, pa se eto maloprodajna ne razlikuje previše. Samo za informaciju, preporučena cijena 12700K modela je 420 USD, a 12600K modela je 300 USD. Ova nova, 12. serija Core procesora donosi veliku arhitekturalnu promjenu u odnosu na sve prijašnje generacije koje započinju još tamo s Nehalem arhitekturom davne 2006. godine. Što je novoga već vjerojatno znate, jer znaju i ptice na grani od silnog pisanja i hype-anja, no naravno nije na odmet ponoviti. Alder Lake arhitektura

alder_lake_0

Alder Lake je kodno ime te nove blještave 12. generacije Core procesora koja Intel treba vratiti na vrh desktop performansi i povratiti poljuljani ugled zadnjih par godina. Ova je nova arhitektura posebna po tome što je prva hibridna i donosi kombinaciju tzv. High performance (P-core) i Power efficient (E-core) jezgri. Izrada je monolitna, no da, u procesorima se nalaze različite do sada nespojive jezgre - one iz punokrvnih desktopa i one iz Atom procesora. Procesori su napravljeni u Intel 7 proizvodnom procesu, kako se naziva njhov zapravo 10-nanometarski Enhanced SuperFin (10ESF) proces kojeg usavršavaju već dugi niz godina. Ovaj proces je po gustoći tranzistora i karakteristici snage (potrošnje) usporediv s TSMC-ovim 7-nanometarskim. Sama monolitna jezgra procesora je velika oko 200 kvadratnih milimetara, što je puno manje od 276 kvadratnih milimetara koliko ima jezgra prethodne generacije (Rocket Lake S). Hibridna arhitektura koju Intel donosi naravno nije nikakva novost, jer se ona već dugi niz godina koristi u industriji mobilnih SoC-eva gdje je poznata kao big.LITTLE. Sada je iskorištena za desktop i prijenosna računala, ali s bitnom razlikom - E-jezgre mogu raditi paralelno s P-jezgrama u tandemu i povećati ukupne performanse procesora. Stoga je donekle potrebno prilagoditi i softver kako bi optimalno iskoristio ovu novu CPU topologiju, a prvi korak tome je i novi Thread Director i Operating System Vendor (OSV) optimizacije za ovu hibridnu arhitekturu. No, krenimo redom.

alder_lake_1

Alder Lake hibridna arhitektura kombinira P-jezgre visokih performansi (Golden Cove) s visoko učinkovitim efikasnim E-jezgrama (također poznatim kao Gracemont) u jednom monolitni silicijski čip. U najjačem se procesoru nalazi 8 P jezgri i 8 E jezgri, pri čemu samo P jezgre podržavaju Hyper Threading, pa procesor može paralelno odraditi 24 threada. Topološki, svaka P-jezgra ima L2 priručnu memoriju preko koje je povezana na zajedničku L3 (LLC) priručnu memoriju. Svaki modul E-jezgri pak ima 4 Gracemont jezgre koje dijele L2 priručnu memoriju. Klasteri E-Core povezuju se na zajedničku L3 memoriju s P-jezgrama. Pri tom su sve jezgre izložene operativnom sustavu kao pojedinačni logički procesori.

alder_lake_2

Nove energetski efikasne jezgre kodnog imena Gracemont nasljednice su arhitekture Tremont koja se nalazila u low-power Atom, Celeron i Silver procesorima. Četvrta je to generacija out-of-order arhitekture koja donosi 64KB instrukcijske L1 memorije (8-way) po jezgri (četiri jezgre u modulu, dva modula u procesoru), te 32 KB L1 podatkovne memorije po jezgri (8-way). Dijeljene L2 memorije za sve četiri jezgre, tj. jedan modul je 4 MB. Tu je i podrška za DDR5 memoriju, PCIe 5.0, kao i AVX2, FMA3 te AVX-VNNI instrukcije. Intel obećava nižu potrošnju (niži radni napon za cijeli frekvencijski spektar), te povećanja u propusnosti i performansama u odnosu na Tremont arhitekturu.

alder_lake_3

Golden Cove je kodno ime za mikroarhitekturu korištenu u Performance jezgrama novih procesora, a nasljeđuje čak tri arhitekture - Sunny Cove (mobilni procesori Ice Lake), Willow Cove (mobilni procesori Tiger Lake) i Cypress Cove (procesori Rocket Lake). Nova arhitektura donosi mnoga poboljšanja u odnosu na prethodnika koja su rezultirala velikim porastom IPC performansi. Novi je 6-wide dekoder instrukcija koji može dohvatiti do 32 bajta instrukcija po ciklusu (100% povećanja u odnosu na prethodnike), microOP keš je s 2,25K povećan na 4K unose, mikroOP red je povećan sa 70 na 144 za single thread, poboljšano je predviđanje grananja itd. Proširen je out-of-order mehanizam koji je sada 6-wide te ima 12 izvršnih portova. Re-order buffer je povećan na 512 unosa. Poboljšane su cjelobrojne izvršne jedinice, kao i vektorske izvršne jedinice (FADD, FMA podržava FP16). Poboljšana je i L1 priručna memorija koja sada ima 3 load porta u odnosu na prethodna 2, te ostala poboljšanja. Povećana je i L2 memorija s 1,25 MB po jezgri na 2 MB po jezgri, te je i ona ponešto ubrzana. I za kraju su dodani i novi setovi instrukcija (AVX-VNNI, AVX-512 (FP16) itd.

alder_lake_4

S obzirom na novu hibridnu arhitekturu različitih jezgri, Intel je u procesor "ugradio" i novu Thread Director tehnologiju koja je izvedena iz Lakefield Hardware Guided Scheduling (HGS) podrške. Ona omogućava ISA (Instruction Set Architecture) svjesnost operativnom sustavu koji nagovještava razlike i promjene efikasnosti potrošnje između P i E jezgri, što omogućava raspoređivanje threadova jezgri koja je najefikasnija za taj zadatak. Drugim riječima operativni sustav ne gleda sve jezgre na isti način i ne daje im iste zadaće, već brine o tome da li se izvršavaju u pozadini ili u prvom planu. Intel preporučuje korištenje Windowsa 11 koji s novim procesorima, jer taj operativni sustav bolje dodjeljuje zadatke pojedinim jezgrama, no to se za sada kod prvih testova nije baš pokazalo točno - performanse benchmarka su slične i na Windowsima 10.

alder_lake_5

Novi procesori kodnog imena Alder Lake bazirani na novoj mikroarhitekturi ulaze u tri segmenta - desktop (LGA1700), mobile (BGA Type 3) i ultra mobile (BGA Type4 HDI). Građevna arhitektura im je svima jednaka - P-jezgre, E-jezgre, display, IPU, GNA 3.0, TBT, PCIe, Xe grafika, LLC, memorijski kontroler i SoC. Procesori donose do 16 jegrara (8 P i 8 E), pri čemu P-jezgre podržavaju i Hyper Threading, a maksimalna količina LLC-a ili last level priručne memorije je 30 MB. Memorijski kontroler je potpuno novi, podržava i DDR4 i DDR5 memoriju. PCIe podrška je proširena na x16 PCIe Gen5 (64 GB/s). Alder Lake procesori koriste i novi tip interconnecta za jezgre koji je u osnovi ring bus koji povezuje P i E jezgre s 1.000 GB/s propusnošću. Veza s memorijskim podsustavom je do 204 GB/s propusnosti, a I/O fabric je propusnosti 64 GB/s.

alder_lake_6

Uz nove procesore dolazi i novi čipset te nove ploče s LGA1700 socketima. Novi Z690 čipset s procesorima komunicira putem DMI 4.0 x8 sabirnice, te nudi dvanaest PCIe 4.0 stazica, šesnaest PCIe 3.0 stazica opće namjene. Ostatak priče je vrlo sličan kao i kod prethodnika, tj. Z590 čipseta. Core i9-12900K

intel_i9_12900k_5

Retail pakiranje i9-12900K procesora ste vidjeli u prvih par fotografija na ovoj stranici, gdje smo vidjeli kako je maštovito smješten u plastičnu kutijicu u obliku waffera. 12900K je najmoćniji primjerak Alder Lake desktop ponude i dolazi s 8 Gracemont jezgri (E-core) i 8 Golden Cove jezgri (P-core). Dimenzije procesora su povećane u odnosu na 11900K, pa on sada mjeri 37,5 x 45 milimetara, što je i rezultat 1700 kontakata koje ima, unatoč činjenici da je jezgra površine samo 200 milimetara kvadratnih. Kao što smo napisali, procesor je monolitan, tj. sve je unutar iste jezgre koja je smještena pod klasičnim IHS-om ispod kojega je navodno efiksni i tanki materijal za lemljenje.

intel_i9_12900k_6

12900K specifikacije:
 • 8x Gracemont jezgri (Efficient)
 • 8x Golden Cove jezgri (Performance) s Hyper Threading podrškom
 • 24x threada
 • Osnovni takt 3,2 GHz za P-jezgre i 2,4 GHz za E-jezgre
 • Maksimalni boost takt 5,2 GHz za P-jezgre i 3,9 GHz za E-jezgre
 • 8x 48 KB L1 Data (E-jezgre), 8x 32KB L1 Data (P-jezgre)
 • 8x 32KB L1 Instruction (E-jezgre), 8x 64 KB L1 Instruction (P-jezgre)
 • 8x 1,25 MB L2 (E-jezgre), 8x 2MB (P-jezgre)
 • 30 MB LLC (last level cache) priručne memorije
 • Integrirana grafika: Intel Xe (Gen12.2), 32 EU, 1,55 GHz
 • Base power: 125 W; Turbo Power 241 W
 • Preporučena cijena: 600 USD
Specifikacije procesora su kao što vidimo sada malo kompleksnije od prethodnih generacija jer je potrebno gledati dva seta jezgri, od kojih svaka ima svoju arhitekturu priručne memorije, a na kraju sve one zajedno dijele posljednju razinu priručne memorije od 30 MB. Ujedno, jezgre rade i na različitim frekvencijama pa P-jezgre idu do maksimalnih 5,2 GHz, a E-jezgre do 3,9 GHz. Vidimo i da je Intel sada malo iskreniji s deklariranjem maksimalne potrošnje procesora koja može dosegnuti i do 241 W kada su jezgre u Turbo modu, tj. procesor maksimalno opterećen. Memorijski kontroler kao što smo napisali podržava i DDR4 i DDR5 memoriju, a koju će te koristiti ovisi o matičnoj ploči. DDR5 podržava memoriju do 4800 MT/s, a DDR4 do 3.200 MT/s. Ovo su jasno preporučene vrijednosti, a radit će i s bržom memorijom. Danas najuobičajenija je 5.200 MT/s DDR5 memorija kakvu smo i mi koristili u ovome testu. Memorijska kanala su dva, a maksimalna propusnost je 76,8 GB/s.

intel_i9_12900k_8

Također, tu je i integrirana Xe (UHD Graphics 770) grafika s 32 izvršne jedinice i maksimalnim taktom od 1,55 GHz. Grafika podržava 4K@60Hz rezoluciju preko HDMI-a 2.1 te 8K@60Hz preko Display Porta 1.4a. Od API-a su podržani DirectX 12, OpenGL 4.5 i OpenCL 2.1, a tu je i podrška za Quick Sync Video i Clear Video HD tehnologije. Procesor ima 20 PCIe stazicas konfiguracijama 1x16+4 ili 2x8+4. Naprednije tehnologije koje podržava su Gaussian & Neural Accelerator 3.0, Thread Director, Deep Learning Boost, VT-x itd. Sa strane sigurnosti podržane su AES New Instructions, Secure Key, OS Guard, Execute Disable Bit, Boot Guard, Mode-based Execute Control i Control-Flow Enforcement tehnologije.

intel_i9_12900k_7

I na kraju svakako moramo još komentirati i cijenu. Intel je ovaj najjači model pozicionirao na oko 600 USD, s tim da je u dućanima većinom oko 650 USD, plus naravno američki porez. To ga smješta malo iznad Ryzena 5900X i dosta ispod Ryzena 5950X, a po performansama puca na jačega. U hrvatskim mu se trgovinama cijena kreće od oko 5.200 kuna na više, a Ryzen 9 5950X košta 1.000 kuna više. No, zato je Ryzen 9 5900X i do 1.000 kuna jeftiniji pa će biti zanimljivo vidjeti kako gdje će se 12900K smjestiti po performansama.

intel_i9_12900k_9

Praćenjem u HWInfo64 aplikaciji smo utvrdili da pri maksimalnom opterećenju svih jezgri maksimalni takt P-jezgri iznosi 4,9 GHz, a E-jezgri 3,7 GHz. Pri tome je CPU package Power iznosio 237 W, dakle vrlo blizu tvorničkom maksimumu od 241 W. Temperatura se pak pod Asusovim Ryujin II 360 hladnjakom zadržavala između 94 i 99°C. Da, 12900K je veliki potrošač i jako se zagrijava te je potrebno osigurati mu odlično hlađenje. Radni napon procesora je pri tome oko 1.3 V, a Ring/LLC frekvencija je pri tom 3,6 GHz. Unatoč svim ovim crvenim temperaturama, termalnog je throttlinga, tj. spuštanja takta bilo samo u par navrata. Procesor smo opteretili Cinebench R20 testom svih jezgri i to u petlji.

Test sistem, način testiranja i overclocking

Test sistem
Test sistem :: Hardware
Matična ploča ASUS ROG MAXIMUS Z690 HERO
Procesor Intel Core i9-12900K
Memorija Kingston Fury KF552C40BBK2-32; 2x 16GB, 5200 MT/s (MHz) CL40
Grafičke kartice AMD Radeon RX 6900 XT
Zvučna kartica On board
Napajanje Superflower Leadex Platinum 1200W
SSD ADATA Swordfish 2 TB;
Monitor Dell S2721DGF
 
Testni sistem :: Software
OS Windows 10 & 11
DirectX verzija 12
AIDA64 Engeneer 6.50.5800
PCMark 10
3DMark TimeSpy: CPU Profile
Cinebench R20 & R23
JetStream 2 Benchmark (Chrome)
wPrime 2.0 1024M
Corona Benchmark v1.3
Blender BMW Benchmark
Handbrake v1.4.2
V-Ray Benchmark 4.10.03

Način testiranja

intel_i9_12900k_10

S obzirom na to da je riječ o potpuno novoj platformi, koristili smo najjaču raspoloživu nam ploču - Asusovu ROG Maximus Z690 Hero, a osim nje u labu još imamo šest ploča Z690 koje čekaju na testiranje. Za novu smo ploču koristili i novu memoriju, a Kingston nam je za ovu priliku poslao svoje Fury KF552C40BBK2-32 module kapaciteta 32 GB (2x 16GB) i teoretske propusnosti od 5200 MT/s (5.200 MHz) s latencijama CL40-40-40. Uz to, koristili smo i potpuno novi LGA1700 AIO hladnjak iz Asusa - Ryujin II 360, čiju recenziju donosimo uskoro.

intel_i9_12900k_13

Testovi su kao i do sada uobičajena mješavina između sintetike, CPU benchmarka i grafičkih benchmarka. Iskoristili smo ranije dobivene rezultate i grafove. Grafičke performanse smo testirali s moćnom RX 6900 XT na rezoluciji 2.560 x 1.440 gdje ona nije usko grlo. Kao i uvijek, testirali smo i potrošnje te zagrijavanje.

intel_i9_12900k_14

Po pitanju operativnog sistema, inicijalna namjera nam je bila sve odraditi na Windowsima 11 jer su oni bolje optimizirani za novi procesor, barem prema tvrdnjama Intela i Microsofta. Međutim, ispalo je da su pri tom i dosta nestabilni jer su nam se neke aplikacije "rušile", a k tome performanse na Windowsima 10 nisu bile ništa slabije osim u nekoliko benchmarka. Stoga donosimo pregled i performansi na oba operativna sustava, dok smo većinu toga, uključujući i igre ipak odradili na Windowsima 10 sa zadnjim updateom. Overclocking

intel_i9_12900k_11

Procesor smo overclockirali uz pomoć XTU aplikacije, a za neki drugi članak ostavljamo malo detaljnije igranje u BIOS-u. No, procesor je već ionako tvornički poprilično "našpanan" pa se overclocking kao takav ne isplati. Intel je u želji da dostigne i prestigne konkurenciju poprilično "navinuo" ovaj procesor. Već se na tvorničkim taktovima jako zagrijava i puno troši (238 W), a kada P jezgre zaključamo na 5.0 GHz pri 1.4 V potrošnja raste na 278 W, a i temperatura s tim. Ni 360-milimetarski vodeni hladnjak vam nije dovoljan. Stoga će s ovim najjačim procesorom biti zanimljiviji drugačiji pristup, undervolting i optimizacija performansi te potrošnje.

Rezultati testiranja - prvi dio

UL testovi [ichart headers="ID, Score" title="PCMark 10" htitle="score" labels="Core i9-12900K,Ryzen 9 5950X,Core i9-10850K" values="8836,8727,7983" colors="orange,blue,blue" height="300"] [ichart headers="ID, Score" title="3DMark TimeSpy" htitle="score" labels="Core i9-12900K,Core i9-10850K,Ryzen 9 5950X" values="19806,18372,18139" colors="red,blue,blue" height="300"] [ichart headers="ID, Score" title="3DMark CPU profile" htitle="score (max threads)" labels="Core i9-12900K,Ryzen 9 5950X,Core i9-10850K" values="11985,11464,8783" colors="red,blue,blue" height="300"] PCMark 10 mjeri općenite performanse sistema, a 3DMark nam kombinirane performanse snage procesora i grafike. Testirali smo s novom grafičkom karticom u odnosu na prijašnje testove, pa ovdje nema starijih modela procesora, osim tri koja vidite. U PCMark testu vidimo da i9-12900K vodi, no Ryzen 9 5950X nije daleko iza njega. i9-10850K je ipak u određenom zaostatku u odnosu na oba. Time Spy test opet daje prednost novom Intelovom procesoru, ali sada za ipak primjetniju prednost. Za kraj smo izvrtili i novi CPU profile test iz 3DMarka i tu vidimo nešto manju prednost za novi Intelov procesor.

CPU testovi

Enkripcija podataka (AIDA64) [ichart headers="ID, Score (MB/s)" title="AIDA CPU AES (MB/s)" labels="Ryzen 9 5950X,Core i9-12900K,Core i9-10850K" values="248080,140651,54633" colors="blue,red,blue" height="300"] [ichart headers="ID, Score (MB/s)" title="AIDA CPU SHA3 (MB/s)" labels="Ryzen 9 5950X,Core i9-12900K,Core i9-10850K" values="5823,5144,4972" colors="blue,red,blue" height="300"] Ray-trace test (AIDA64) [ichart headers="ID, Score (KRays/s)" title="AIDA FP32 (Rays/s)" labels="Ryzen 9 5950X,Core i9-10850K,Core i9-12900K" values="24925,20999,13376" colors="blue,blue,red" height="300"] [ichart headers="ID, Score (KRays/s)" title="AIDA FP64 (Rays/s)" labels="Ryzen 9 5950X,Core i9-10850K,Core i9-12900K" values="12728,11494,8301" colors="blue,blue,red" height="300"] AIDA64 testovi pokazuju performanse u enkripciji i Ray-tracingu, a vidimo da su rezultati miješani. U AES testu Ryzen ima veliku prednost, a u SHA3 se prednost smanjuje. Kod Ray-tracing performansi je situacija čudna jer je 12900K procesor na posljednjem mjestu u oba testa, a rezultati su slični i na Win 10 i na 11. Blender [ichart headers="ID, Time (s)" title="Blender BMW Benchmark (sekunde, manje je bolje)" labels="Core i9-12900K,Ryzen 9 5950X,Ryzen 9 3950X,Ryzen 9 5900X,Ryzen 9 3900XT,Ryzen 9 3900X,Core i9-10850K,Ryzen 7 5800X,Ryzen 7 3800XT,Core i7-10700K,Ryzen R7 3700X,Ryzen 7 2700X,Ryzen 5 5600X,i7-8700K,Ryzen 7 1800X,Ryzen 7 2700,Core i5-10600K,Ryzen 5 3600X,Core i5-10400,Ryzen 5 2600X,i7-7800X,Core i5-10500,Ryzen 5 2600,i5-8600K,Ryzen 3 3300X,Ryzen 3 3100,Ryzen 5 2400G,Ryzen 3 2200G,Athlon 200GE,Athlon 3000G" values="88.72,116.49,121.84,143.12,156.62,157.37,172.34,201.36,202.42,218.38,232.95,264.82,271.89,283.41,299.64,301.5,301.74,312.96,342.96,344.84,355.05,357.47,366.65,406.55,436.05,485.94,571.87,874.16,1320.23,1327.75" colors="red,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue" height="1200"] Za početak, uobičajeni prvi test, 7-Zip smo izbacili iz ove usporedbe jer daje loš rezultat na Windowsima 10, dok je na Windowsima 11 tek malo ispod Ryzena 9 5950X. Blender benchmark, odnosno zadatak renderiranja BMW slike je i9-12900K rasturio i odradio najbrže od uspoređenih procesora. Cinebench R20 [ichart headers="ID, CPU (pts)" title="Cinebench 20 nT" labels="Core i9-12900K,Ryzen 9 5950X,Ryzen 9 3950X,Ryzen 9 5900X,Ryzen 9 3900XT,Ryzen 9 3900X,Core i9-10850K,Ryzen 7 5800X,Ryzen 7 3800XT,Core i7-10700K,Ryzen 7 3700X,Ryzen 5 5600X,Ryzen 7 2700X,Core i5-10600K,Core i7-8700K,Ryzen 5 3600X,Core i5-10400,Core i5-10500,Ryzen 3 3300X,Ryzen 3 3100" values="10409,10035,9265,8380,7302,7237,6164,6001,5123,4936,4916,4351,3857,3592,3408,3369,3147,3055,2583,2340" colors="red,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue" height="700"] [ichart headers="ID, CPU (pts)" title="Cinebench 20 1T" labels="Core i9-12900K,Ryzen 9 5950X,Ryzen 9 5900X,Ryzen 7 5800X,Ryzen 5 5600X,Ryzen 9 3900XT,Core i7-10700K,Core i9-10850K" values="744,640,628,624,595,518,512,507" colors="red,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue" height="400"] U Cinebenchu R20 i9-12900K jednostavno rastura i ne mari za operativni sustav. Ovakav rezultat ili vrlo sličan izbacuje i u Win 11 i u 10. Intel je sa svim arhitekturalnim promjenama IPC digao na jedan sasvim novi nivo i značajno pobjegao AMD-u, pa je to rezultiralo i visokim performansama na svim jezgrama, tj. sva 24 raspoloživa threada. Cinebench R23 [ichart headers="ID, CPU (pts)" title="Cinebench 23 nT" labels="Core i9-12900K,Ryzen 9 5950X,Core i9-10850K" values="27259,23653,15175" colors="red,blue,blue" height="300"] [ichart headers="ID, CPU (pts)" title="Cinebench 23 1T" labels="Core i9-12900K,Ryzen 9 5950X,Core i9-10850K" values="1988,1583,1278" colors="red,blue,blue," height="300"] Napravili smo testiranje i novog Cinebench R23 benchmarka i vidimo da je i ovdje 12900K najbrži - gotovo duplo u odnosu na 10850K! Corona 1.3 [ichart headers="ID, Time (s)" title="Corona 1.3 Benchmark (sekunde, manje je bolje)" labels="Ryzen 9 5950X,Ryzen 9 5900X,Core i9-12900K,Ryzen 9 3950X,Ryzen 9 3900X,Ryzen 9 3900XT,Core i9-10850K,Ryzen 7 5800X,Core i7-10700K,Ryzen 7 3800XT,Ryzen 7 3700X,Ryzen 7 2700X,Ryzen 5 5600X,Core i5-10600K,Core i7-8700K,Ryzen 5 3600X,Core i5-10500,Core i5-10400,Ryzen 3 3300X,Ryzen 3 3100" values="47,58,59,61,72,72,76,92,96,104,112,118,123,134,141,144,146,148,202,233" colors="blue,blue,red,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue" height="800"] Corona Renderer je fotorealistični renderer dostupan za Autodeskov 3ds Max ili kao standalone CLI aplikacija. Razvija se i verzija za Maxon Cinemu 4D. Dostupan je i benchmark koji automatski renderira scenu i izbacuje rezultat u sekundama, te u Rays/sec. U ovom testu je i9-12900K ipak malo zaostao iza 5950X-a, ali i 5900X-a. Handbrake transcode 4K to 1080p [ichart headers="ID, CPU (average fps)" title="Handbrake" htitle="4K H.264 mkv to mp4 (average fps)" labels="Ryzen 9 5950X,Core i9-10850K,Core i9-12900K" values="57.2,49.16,35.3" colors="blue,blue,red" height="300"] Handbrake je jedan od onih testova koji ne barata najbolje s viškom jezgara, a pogotovo s ovakvom novom arhitekturom, pa je i rezultat ovakav kakav je. Ovdje je smješten samo radi toga da oni koji koriste ovaj program kako bi dobili uvid u performanse. JetStream 2 [ichart headers="ID, Time (s)" title="JetStream 2 benchmark (score,više je bolje)" labels="Core i9-12900K,Ryzen 7 5800X,Ryzen 9 5950X,Ryzen 9 5900X,Ryzen 5 5600X,Core i9-10850K,Core i7-10700K,Ryzen 9 3900X,Ryzen 7 3800XT,Ryzen 9 3900XT,Ryzen 3 3300X,Core i5-10600K,Core i5-10500,Core i7-8700K,Core i5-10400,Ryzen 3 3100" values="230.373,204.78,198.742,195.904,192.449,176.918,161.32,156,154.69,152.847,149.55,148.66,141.54,140.77,137.226,127.09" colors="red,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue" height="600"] JetStream 2 je browser benchmark koji se fokusira na web aplikacije, koji kombinira JavaScript i Web Assembly benchmarke koji pokrivaju različite napredne poslove i tehnike programiranja te izbacuje rezultat na temelju toga. Veći broj znači bolje performanse, a 12900K je postigao najveći broj od ostatka društva. V-Ray [ichart headers="ID, Score (ksamples)" title="V-Ray Benchmark 4.10.03 (ksamples)" labels="Core i9-12900K,Ryzen 9 5950X,Core i9-10850K" values="27559,27384,16808" colors="red,blue,blue" height="300"] V-Ray Benchmark je proizvod ChaosGroup-a koji je stand-alone aplikacija za mjerenje performansi procesora i grafike u renderiranju. Dostupan je za 3ds Max, Mayu, Cinemu 4D, Blender, SketchUp itd. Testirali smo s najnovijom verzijom ovoga benchmarka pa je procesora manje, a vidimo da su 12900K i 5950X izjednačeni. wPrime 2.0 [ichart headers="ID, Time (s)" title="wPrime 2.0" htitle="1024M Time (s, manje je bolje)" labels="Ryzen Threadripper 3970X,Ryzen Threadripper 2990WX,Ryzen Threadripper 2970WX,Ryzen 9 3950X,Ryzen 9 5950X,Ryzen Threadripper 2950X,Core i9-12900K,Threadripper 1950X,Ryzen Threadripper 2920X,Ryzen 9 3900X,Ryzen 9 3900XT,Ryzen 9 5900X,Threadripper 1920X,Core i9-10850K,i7-6950X,Ryzen 7 3800XT,Ryzen R7 3700X,Core i7-10700K,Ryzen 7 5800X,Ryzen 7 2700X,Ryzen 7 1800X,i7-8700K,Ryzen 7 1700X,Ryzen 7 2700,i7-5960X,Ryzen 5 3600X,Ryzen 5 5600X,Ryzen 7 1700,Core i5-10600K,i7-7800X,Ryzen 5 2600X,Ryzen 5 2600,i7-4960X,Core i5-10500,Core i5-10400,i7-3960X,i7-5930K,Ryzen 5 1600X,i7-5820K,Ryzen 5 1600,i7-3930K,Ryzen 3 3300X,i5-8600K,i7-7700K,i7-6700K,i7-4790K,Ryzen 3 3100,i7-4770K,i7-3770K,Ryzen 5 1500X,i7-2600K,Ryzen 5 1400,FX-8150" values="23.91,31.56,38.556,42.36,45.9,49.234,52.179,54.145,56.142,56.412,56.456,59.96,62.553,67.975,69.205,80.08,82.79,85.27,86.58,86.854,95.624,103.919,106.855,108.265,110.626,113.335,116.435,116.929,118.65,121.355,126.153,126.752,129.637,131.25,133.254,135.127,135.435,136.293,138.705,140.245,149.89,158.55,164.566,167.364,175.439,176.008,178.347,186.468,195.174,198.092,213.481,225,237.491" colors="blue,blue,blue,blue,blue,blue,red,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue" height="1500"] Na kraju dolazimo do wPrime 32M testa u kojem je mnoštvo procesora za usporedbu, a 12900K je postigao malo slabiji rezultat od Ryzena 9 5950X-a, te nešto bolji od 5900X-a. Generalni dojam je da je procesor iznimno brz i vjerojatno će se još ubrzati s vremenom kada i aplikacije i operativni sistemi počnu bolje koristiti njegov potencijal. Posebno impresivne su single thread performanse novih P jezgri.

Rezultati testiranja - drugi dio

Grafičke performanse w. RX 6900 XT @ 2560 x 1440 [ichart headers="ID, FPS" title="Borderlands 3 (Badass)" htitle="2560 x 1440" labels="Core i9-10850K,Core i9-12900K,Ryzen 9 5950X" values="121.92,120.65,120.03" colors="blue,red,blue" height="300"] [ichart headers="ID, FPS" title="Dirt 5 (Ultra)" htitle="2560 x 1440" labels="Core i9-10850K,Core i9-12900K,Ryzen 9 5950X" values="146.6,144.3,140" colors="blue,blue,red" height="300"] [ichart headers="ID, FPS" title="Far Cry 5 (Ultra)" htitle="2560 x 1440" labels="Core i9-12900K,Core i9-10850K,Ryzen 9 5950X" values="165,147,141" colors="red,blue,blue" height="300"] [ichart headers="ID, FPS" title="Far Cry 6 (Ultra, HD Textures)" htitle="2560 x 1440" labels="Core i9-12900K,Core i9-10850K,Ryzen 9 5950X" values="129,114,111" colors="red,blue,blue" height="300"] [ichart headers="ID, FPS" title="For Honor (Extreme)" htitle="2560 x 1440" labels="Core i9-12900K,Core i9-10850K,Ryzen 9 5950X" values="220.97,220.47,218.22" colors="red,blue,blue" height="300"] [ichart headers="ID, FPS" title="For Honor (Extreme, SAA)" htitle="2560 x 1440" labels="Core i9-10850K,Core i9-12900K,Ryzen 9 5950X" values="75.73,74.84,74.19" colors="blue,red,blue" height="300"] [ichart headers="ID, FPS" title="Godfall (Epic)" htitle="2560 x 1440" labels="Core i9-10850K,Core i9-12900K,Ryzen 9 5950X" values="133.1,133,131" colors="blue,red,blue" height="300"] [ichart headers="ID, FPS" title="Horizon Zero Dawn (Ultimate)" htitle="2560 x 1440" labels="Core i9-12900K,Core i9-10850K,Ryzen 9 5950X" values="143,141,138" colors="red,blue,blue" height="300"] [ichart headers="ID, FPS" title="The Division 2 (Ultra)" htitle="2560 x 1440" labels="Core i9-12900K,Ryzen 9 5950X,Core i9-10850K" values="128,127,126" colors="red,blue,blue" height="300"] Procesore smo testirali onako kako bi ih i sami igrači - na rezoluciji na kojoj se igraju i naravno u punim detaljima. Možda nije pravi test arhitekture i njezine pune moći, no ovdje najbolje vidimo ima li kakvih razlika u stvarnoj upotrebi u stvarnom scenariju. S rezolucijom nismo pretjerivali, ona je ostala na 1440p, a moćna RX 6900 XT tu gura visoki framerate i u novijim nsalovima. 12900K je u većini igara na prvom mjestu, ponegdje čak i s većom razlikom (Far Cry 5 i 6), i tu se vidi moć nove arhitekture i njenih IPC performansi. No, ponegdje i gubi (Dirt 5). Na kraju krajeva 12900K je savršen za igranje, no to ne znači da su 10850K ili 5950X loši - dapače, i oni su odlični. U velikoj većini slučajeva i ako niste profesionalni igrač nećete ni primijetiti na čemu se igrate.

Rezultati testiranja - treći dio

Memorijske performanse @ 5.200 MHz CL40 [ichart headers="ID, MB/s" title="AIDA64 RAM Read" htitle="Read (MB/s)" labels="i9-12900K" values="74610" colors="" height="200" min="0"] [ichart headers="ID, MB/s" title="AIDA64 RAM Write" htitle="Write (MB/s)" labels="i9-12900K" values="73159" colors="" height="200" min="0"] [ichart headers="ID, MB/s" title="AIDA64 RAM Copy" htitle="Copy (MB/s)" labels="i9-12900K" values="67686" colors="" height="200" min="0"] [ichart headers="ID, ns" title="AIDA64 RAM Latency" htitle="Latency (ns, manje je bolje)" labels="i9-12900K" values="83.6" colors="" height="200" min="0"] Propusnost memorije za sada nemamo s čim uspoređivati, no ona je po očekivanju visoka zbog prirode DDR5 memorije i visoke frekvencije na kojoj radi. No, to je donijelo i nešto višu latenciju što možemo vidjeti u slikama niže.

intel_i9_12900k_aida

intel_i9_12900k_aida_5950x intel_i9_12900k_aida_12900K

Ovdje lijepo možemo usporediti latencije memorije, ali i propusnost te latenciju L1, L2 i L3 priručne memorije. Kod Ryzena su kao što vidimo L1 i L2 memorije s najvišim bandwidthom, a novi 12900K ima najbržu L3 memoriju. Potrošnja sistema [ichart headers="ID,Load (W)" title="Potrošnja" htitle="Load (W, manje je bolje)"  labels="i5-7500,Ryzen 3 1200,Ryzen 5 1400,i7-6700K,Core i5-10500,Core i5-10400,Ryzen 3 1300X,Ryzen 5 1500X,Ryzen 5 1600,Ryzen 7 1700,i7-7700K,Ryzen 7 2700,Ryzen 3 3100,Ryzen 5 2600,Ryzen 7 3700X,Ryzen 5 3600X,Ryzen 7 1700X,Ryzen 3 3300X,Ryzen 5 1600X,i5-8600K,Core i5-10600K,Ryzen 5 2600X,Ryzen 5 5600X,Ryzen 7 1800X,Core i7-10700K,Ryzen 7 5800X,Ryzen 7 3800XT,Ryzen 9 3900X,i7-6950X,i7-8700K,Ryzen 7 2700X,i7-5820K,Ryzen 9 5900X,Ryzen 9 3900XT,i7-5930K,i7-7800X,Ryzen 9 5950X,Ryzen 9 3950X,Core i9-10850K,i9-12900K" values="92,105,113,120,124,125,125,130,132,137,138,141,146,155,160,162,162,163,163,165,167,170,172,173,183,183,193,195,196,200,201,205,210,211,216,225,225,230,275,325" colors="blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,red" height="1200" min="0"] Potrošnja sistema je mjerena s OCCT-ovim large testom kao i kod ostalih procesora. Ova je potrošnja zapravo još i konzervativna, jer primjerice u Cinebench 20 nT testu procesor, odnosno sistem proguta 355 W iz utičnice, a sam je procesor na 238 W. Sve ove dobre perfromasne koje 12900K ostvaruje nažalost nisu bez posljedica. Procesor je gladan struje i jako se pri tom zagrijava. Zagrijavanje @ ASUS Ryuijn II 360 [ichart headers="ID,Load (°C)" title="Temperature (Tdie)" htitle="Load (°C, manje je bolje)"  labels="Ryzen 9 5950X,Core i9-10850K,Core i9-12900K" values="77.3,87,90" colors="blue,blue,red" height="300" min="0"] Iznimno visoka potrošnja procesora rezultira i vrlo visokim zagrijavanjem pa smo pri dugotrajnom opterećenju Cinebench R20 nT testom dobili maksimum od 90°C pod Asusovim 360-milimetarskim hladnjakom i potrošnjom samog procesora od 233 W (cijeli sustav je trošio 355 W). Ako ciljate na ovaj procesor, treba ga upariti s dobrom matičnom pločom i vrlo moćnim hladnjakom. Inače, ovo i nije najviša zabilježena potrošnja, uspjeli smo s OCCT-ovim brutalnim small testom izmjeriti i 273 W potrošnje samog procesora, 435 W cijelog sustava i temperaturu od 101°C. Ako se vratimo na OCCT-ov Large test iz testa potrošnje sustava, tada temperatura ipak padne.

Zaključak

intel_i9_12900k_5

Intel se vratio, i to u velikom stilu. Konačno imaju i procesor koji je moćan za borbu s najjačim AMD-ovim, a ponovno su i tehnološki lider s podrškom za DDR5 memoriju i PCIe 5.0. i9-12900K za oko 5.300 kuna donosi multithreaded performanse u većini slučajeva vrlo bliske ili malo bolje od Ryzena 9 5950X koji je 1.000 kuna skuplji. IPC performanse su izvrsne i nova arhitektura je očito vrlo uspješna na svim poljima, a i za igranje je opet na vrhu. Neke aplikacije još uvijek ne znaju koristiti sve prednosti nove arhitekture no i to će se s vremenom promijeniti.

intel_i9_12900k_13

  Ono u čemu nisu dobri, unatoč novom proizvodnom procesu je potrošnja i zagrijavanje. Za slabije procesore ne možemo komentirati, no ovaj top model je veliki potrošač i jako se zagrijava. Svakako treba dobro razmisliti o 360-milimetarskom AIO hladnjaku jer se i s njim temperature lako dižu do 100°C, pa se bojimo s koliko bi ga uspjeha neki zračni hladnjak hladio. To ujedno znači da možete zaboraviti na overclocking jer on nema smisla - povećanje potrošnje je drastično, a frekvencija i performanse to ne prate. Zen 3 arhitektura je u ovom području ostala lider, a i zabavnija je za overclocking. No, bilo kako bilo, i9-12900K je moćna zvjerka koja Intel vraća nazad u igru. Jedva čekamo isprobati i slabije modele kako bi donijeli cjelokupan zaključak o Alder Lake arhitekturi, procesorima i pločama. Sada se bacamo na testiranje ploča i memorije, pa i to očekujte u narednim danima i tjednima. Do tada na našem Youtube kanalu pogledajte unboxinge Z690 ploča koje su nam pristigle.