i7-6700k_6

Lansiranje nove Skylake platforme je možda i najčudnije u zadnjih nekoliko godina jer su najprije na Gamescomu početkom kolovoza otkrivene performanse najjačih K procesora, pa na IDF-u jedan dio arhitekture a puno tržišno lansiranje sa svim dostupnim informacijama i modelima biti će 2.9. Do sada su naime, sve informacije bile dostupne na isti datum, a ovo je Intel razvukao u periodu od mjesec dana. Skylake donosi dosta novosti što vezano za arhitekturu, što za ploče a uvodi se i DDR4 memorija u mainstream segment. Mi smo testirali najjači i7-6700K i danas uz performanse donosimo i djelomičan pregled arhitekture.

 i7-6700k_5

O Skylakeu smo slušali još prošle godine uživo na IDF-u, kada je Kirk Skaugen najavio ovu novu platformu za drugu polovicu 2015. godine. I sada, konačno, početkom kolovoza na Gamescomu su lansirana dva nova K procesora – i5-6600K i i7-6700K. Skylake je u Intelovoj Tick-Tock kadenci nasljednik Broadwella koji je tako imao vrlo kratak životni vijek zahvaljujući inicijalnim problemima s 14 nm procesom. Ipak, 14 nm proces se tijekom kraja 2014. i prve polovice 2015. godine poboljšao i Intel je mogao proizvoditi Broadwelle svih namjena u velikim količinama. Skylake je arhitektura odavno planirana kao nova na tome 14 nm procesu, tj. novi Tock i sada je spremna za tržište. Skylake je osim te nove arhitekture bitan i po činjenici kako nakon high-end Haswell-E platforme uvodi DDR4 memoriju u ovaj srednji tržišni segment. Sve to naravno prati novi čipset – Z170 i nove matične ploče bazirane na njemu.

 i7-6700k_8

Skylake arhitektura donosi nekoliko ključnih činjenica. Prva je uklanjanje napojnog kontrolera (FIVR) sa procesora nazad na ploču kao kod Ivy Bridgea što će ponovno rezultirati skupljim/kompleksnijim napojnim jedinicama na matičnim pločama, pa će se proizvođači ponovno hvaliti kako je upravo njihova matična ploča najbolja sa 16+ faznih jedinica. Uklanjanje FIVR-a bi trebalo rezultirati nižom ukupnom temperaturom procesora i malo boljim overclocking mogućnostima.  Zatim je tu i novi memorijski kontroler koji podržava DDR3L i DDR4 memoriju. Skylake ima šesnaest PCIe 3.0 stazica i novu DMI 3.0 sabirnicu kojom komunicira s čipsetom. DMI 3.0 ima propusnost od 8 GT/s (oko 4GB/s), no maksimalna dužna vodova je morala biti skraćena sa malo iznad 20 na malo ispod 17 cm kako bi se zadržala kvaliteta signala. To znači i kako su proizvođači matičnih ploča morali malo revidirati svoj dizajn. Zanimljivo je i kako Skylake ima tri zasebna clock generatora, po jedan za CPU, GPU i RAM pa je tako ponovno omogućeno overclockiranje baznog takta od 100 MHz u koracima od po 1 MHz – ovo će naravno najbolje doći onima koji će kupiti zaključane i3 i i5 modele.

 i7-6700k_7

Kada je riječ o promjenama u CPU arhitekturi njih ima dosta i orijentirane su na različite optimizacije, poboljšanja u front-endu kao što su bolje predviđanje grananja, dublji bufferi kojima je moguće dostaviti šire instrukcije, zatim su tu dublji out-of-order bufferi za bolju paralelizaciju itd. Izvršne jedinice sada imaju nižu latenciju, više ih je, podržavaju power gating (gase se kada nisu u upotrebi). Skylake sada može odraditi šest mikro operacija u jednom ciklusu dok je Broadwell (i starije arhitekture) mogao odraditi njih četiri. Povećana je i Load/Store propusnost poboljšanjima na prefetcher-u, zatim dubljim store bufferima, poboljšanjima na učinkovitosti L2 memorije dodavanjem novih instrukcija i baratanjem stranica. Hyper Threading je također doživio određene promjene pa je sada efikasniji. Svim ovim poboljšanjima broj instrukcija koje procesor može odraditi povećan je dosta a primjer toga je povećanje sa 192 out-of-order instrukcija na kod Haswella na 224 kod SkyLake-a.

 i7-6700k_9

Nova, deveta generacija grafike je također doživjela određene promjene i to u vidu podrške za DirectX12, a tu je i podrška za OpenGL 4.4 i OpenCL 2.0. Zadržano je ista fleksibilna arhitektura sa uArch particioniranjem kao i kod Broadwell arhitekture pa Intel dijelove grafike naziva slice, un-slice, subslice itd. Lansirani Skylake procesori dolaze s GT2 konfiguracijom (24 izvršne jedinice), dok će postojati i GT1 i GT3e verzije. GT1 u jeftinijim procesorima (npr. Celeronima) i GT3e u nekim skupljim mobilnim Skylake modelima. Nadogradivost ide i dalje pa je moguća i GT4 verzija dodavanjem tzv. slice-a te naravno eDRAM-a kao i kod GT3e. Skylakeov video dekoder uz sve standardne codec-e podržava i HEVC te VP8 dekodiranje i kodiranje (podržano je i dekodiranje za VP9). Nova grafika je donijela i promjenu u imenovanju pa se sada zove HD 530 što će zbuniti mnoge jer je kod Haswella bila HD 4200 a kod Broadwella Iris 6200.