Novi su diskovi dobili i ponešto izmjenjenu grafiku pakiranja, a i dalje je i iz daljine moguće prepoznati da je riječ o Intelovim proizvodima. Unutar vanjskog se omota nalazi smeđa kartonska kutija u kojoj je u antistatičkoj vrećici smješten sam disk. Ispod njega se nalazi ostatak solidno bogatog bundlea. Nama su kao što vidite na test stigla dva diska, koji nisu samo različiti po kapacitetu nego i po nekim svojim mogućnostima. Oba su ujedno i jedina dva koja se trenutno nalaze u SSD 510 seriji.

Uz diskove dolazi i 3.5" čelični nosač s pripadajućim vijcima, jedan Molex-to-SATA Power adapter, jedan SATA 6Gbps data kabel, upute za rad, CD s Data Migration softverom i Speed Demon naljepnica. Koliki su demoni brzine ova dva diska, saznat ćemo iz testova. Bundle je sve u svemu solidan i jednak onome na što nas je Intel navikao u prošlosti. Intelov Data Migration softver pomaže pri migriranju operativnog sistema i podataka s bilo kojeg diska na ove, a uz to doalzi i SSD Toolbox alat za menadžment, brisanje podataka (secure erase) i dijagnostiku SSD-a.

Kućišta diskova su napravljena od aluminija, a u sebi skrivaju tiskane pločice s kontrolerima, NAND memorijskim čipovima i SATA Data i Power sučeljima. Dimenzije diskova su po 2.5" industrijskom standardu s 9.5 mm visinom i 80 grama masom. Oba diska u radu tipično troše oko 380mW, a u stanju mirovanja oko 100ms. Diskovi su kapaciteta 120 i 250GB što će zadovoljiti osnovne potrebe smještanja operativnog sistema te instalacijske datoteke korištenog softvera – alata, igara itd. 120GB će u pravilu zadovoljiti veliku većinu korisnika, a skupi će 250GB model birati svi koji to naravno mogu platiti, a imaju potrebu držanja velikih količina podataka na sistemskom disku. S obzirom da dolaze s novim SATA 6Gbps (SATA III) sučeljem, namijenjeni su korisnicima modernijih matičnih ploča koje su opremljene ili čipsetom s podrškom za taj standard ili dodatnim kontrolerima. Treći po redu Serial ATA standard je ratificiran još prije dvije godine, a sada je konačno s dolaskom brzih solid state diskova postao nužan. I dok bi klasičnim tvrdim diskovima i SATA 1.5Gbps bio dovoljan, SSD-i su dosegli i probili granicu SATA 3Gbps standarda, pa je prelazak na ovaj novi standard s mogućnošću propusnosti do 600MB/s podataka bio nužan. SATA III je naravno unazad kompatibilan sa SATA I i SATA II standardima.

Zavirivanjem u unutrašnjost 120GB modela uočavamo svu neobičnost nove SSD 510 serije. Ono što svakako odskače je Marvellov 9174 6Gbps kontroler kojeg u svojim proizvodima koriste i Micron i Corsair. Druga je neobičnost znatno podebljanje priručne memorije u obliku Hynixovog 128MB DDR3-1333 SDRAM-a. Zašto je ovo neobično? Pa sjetimo se samo da je X25-M G2 imao 32MB memorije brzine 133MHz. Očito je kako se ovdje pokrivaju neki nedostatci kontrolera, ali i zadovoljavaju potrebe brzog SATA III sučelja. NAND čipova kapaciteta 8GB po čipu s obje strane tiskane pločice je ukupno 16, čime dolazimo do ukupnog zbroja od 128GB. Nazivno, 8GB memorije je tzv. "spare area" ili pričuvno područje. U praksi je to i više jer je iskoristivog prostora na disku oko 111GB. 120GB model ima održivu brzinu transfera podataka prilikom čitanja 450MB/s na SATA III sučelju, a pisanja 210MB/s. Zbog prirode flash memorije pristupna su vremena minimalna pa je za čitanje potrebno 65us, a za zapis 80us.

250GB model također ima 16 NAND čipova no svaki je kapaciteta 16GB. Tako dolazimo do ukupnog kapaciteta od 256GB. Iskoristivog je prostora na ovome disku oko 233GB, dok je ostatak do 256GB pričuvna memorija. Ovaj 250GB model donosi još veće brzine transfera pa je tako održiva brzina prilikom čitanja 500MB/s na SATA III sučelju, a pisanja 250MB/s. Oba diska su u stanju odraditi do 20,000 IOPS-a prilikom nasumičnog čitanja 4KB podataka, te do 8,000 IOPS-a prilikom nasumičnog zapisa 4KB podataka. Očekivani životni vijek je 1.2 milijuna sati (MTBF). Oba diska naravno podržavaju i TRIM čime se degradacija performansi tijekom vremena svodi na minimum.