Britanski nam je iStorage nakon testova diskAshur2 1 TB i datAshur Pro 64 GB, uređaja za sigurnu pohranu podataka poslao još jeda. Ovaj put je riječ o stolnoj izvedbi naziva diskAshur DT2 i kapaciteta 6 TB. Veći disk je namijenjen stacionarnoj upotrebi u uredima ili domovima, gdje korisnici na lak način mogu pohraniti i osigurati veću količinu podataka. Kada kažemo veću onda tako i mislimo, jer DT2 dolazi u verzijama s do čak 14 TB prostora, a podaci su zaštićeni šifrom i AES-XTS 256 enkripcijom. Transfer podataka se vrši putem USB 3.1 veze koja je zadovoljavajuće brza.

Kao što smo već ranije pisali britanski je iStorage proizvođač storage rješenja s hardverskom enkripcijom i PIN autentifikacijom. Portfolio uključuje USB Flash diskove, Hard Drive diskove i Solid State Drive diskove. Proizvodi su kapaciteta od 4 GB do 14 TB i kompatibilni sa svim USB uređajima, platformama, te operativnim sustavima. Tvrtka postoji od 2009. godine, a njihove proizvode koriste razne tvrtke, uključujući i vladine odjele, odjele obrambenih sustava, edukacijske ustanove itd. Proizvodi podliježu strogim standardima, a to uključuje FIPS 197 (Advanced Encryption Standard, Computer Security Standard, Cryptography), FIPS 140-2 Level 2 (Tamper Evident, and seals), FIPS 140-2 Level 3 (Responding to attempts of a Physical attack), IP57 (Protected from limited dust ingress and water immersion up to 1M), CESG (National Technical Authority for Information Assurance), CCTM (Claims Tested Mark) itd.

istorage_dt2_3

Kao što se vidi na unbox videu, disk dolazi u kartonskoj kutiji unutar koje je dobro zaštićen u vrećici sa zračnim mjehurićima. Uz njega kupac dobiva i tri različita nastavka za AC/DC adapter kojima je iStorage pokrio cijeli svijet i sve standarde, sam AC/DC adapter napona 12 V i struje 2 A, te USB 3.1 kabel Type A na Type B za spajanje na računalo. Od dokumentacije tu je knjižica s uputstvima za rad (quick start guide) na pet svjetskih jezika, jamstveni listić s informacijama o 24-mjesečnom jamstvu i besplatna doživotna licenca za Nero BackItUp softver koji je jasno vrlo koristan za ovakav uređaj. Uz to, tu je i jednogodišnja licenca za DriveSecurity (Eset Nod32) softver.

istorage_dt2_1

Za razliku od 2.5-inčnog diskAshura 2 kojeg smo testirali početkom ove godine, ovaj uređaj u sebi ima 3.5-inčni tvrdi disk. Zbog toga je njegovo metalno kućište i nešto veće, dimenzija 185.5 x 112 x 43.5 milimetara (D x Š x V), te mase 1.238 grama. Kućište je aluminijsko, s dvije gumene trake na dnu koje služe kao nožice i protiv klizanja, te gumiranom površinom na vrhu koja osigurava bolji grip. U sred gumirane površine nalazi se i mehanička tipkovnica. Aluminijsko je kućište zatvoreno s dva strojno obrađena aluminijska poklopca sprijeda i straga, s perforacijama koji mu daju i određenu dozu elegancije. iStorage ovaj uređaj nudi u devet različitih kapaciteta od 1, 2, 3, 4, 6, 8, 10, 12 i 14 TB. Kao maksimalne, navodi performanse sekvencijalnog čitanja do 225 MB/s.

istorage_dt2_2

Kao i u diskAshur-u 2, i DT2 unutar sebe ima hardverski sklop, tj. mikroprocesor (Common Criteria EAL4+ ready), za real-time AES-XTS 256-bitnu enkripciju. EDGE ili Enhanced Dual Generating Encryption podrazumijeva generiranje nasumičnih brojeva unutar mikroprocesora zaštićenih s FIPS PUB 197 validiranim algoritmima za pakiranje. Sigurnosne značajke uključuju mehanizme fizičke zaštite od bilo kakvog sofisticiranog vanjskog utjecaja, automatskog hakiranja, modifikacija firmwarea itd. Zanimljivo je i da je kontroler te elektronika iznutra zaštićen Epoxy smolom, pa čije uklanjanje nije moguće bez oštećivanja komponenata.

Još jedan obrambeni mehanizam je i Brute Force zaštita, koja uključuje prestanak rada diska nakon pet pogrešnih PIN unosa, nakon čega je dopušteno još dav puta po pet unosa kada disk isključimo iz USB porta te ga ponovno uključimo. Ako je svih 15 unosa bilo krivih disk smatra da je pod napadom, briše enkripcijski ključ i sav sadržaj, tj. sve podatke. U tom trenutku jedino preostaje vratiti ga na tvorničke postavke i koristiti iznova.

istorage_dt2_4

Kao dodatna razina zaštite se može unijeti i Self Destruct PIN, koji kada ga unesemo briše enkripcijski ključ, sve PIN-ove, podatke i stvara novi enkripcijski ključ.

Još jedna značajka je i Drive Reset Feature koja se implementira kao jedinstvena naredba koja briše sve PIN-ove, podatke i stvara novi enkripcijski ključ za ponovnu upotrebu. Tu je i Data at rest funkcija koja enkriptira sve enkripcijske ključeve kada disk nije aktivan.

Unattended Auto-Lock Feature je značajka koja omogućava automatsko zaključavanje diska nakon određenog perioda vremena u kojem korisnik nije ništa zapisao ili čitao s diska – mogućnost postavljanja vremenske brave je između 5 i 99 minuta.

istorage_dt2_5

Disk dolazi sa Super Speed USB 3.1 sučeljem i kompatibilan je s mnoštvom uređaja te operativnih sistema – MS Windows, macOS, Linux, Chrome, Android, Thin klijenti, Zero klijenti, Embedded sistemi, Citrix i VMware. Na stražnjoj se strani nalazi USB Type B utor, ulaz za napajanje, On/Off prekidač i lock mehanizam koji je koristan ako uređaj trajno držimo na radnom stolu u kakvom uredu ili na sličnom javnom mjestu. Disk se u dugotrajnom radu ponešto zagrije pa mu njegovo aluminijsko tijelo dobro dođe za odvođenje topline, baš kao i perforacije na poklopcima.

istorage_dt2_6

Sama je tipkovnica presvučena epoxy slojem koji ima svojstvo skrivanja najčešće korištenih tipaka za dodatnu sigurnost, a kao takva je tipkovnica i vodootporna. Ispod glavnog se dijela tipkovnice nalazi SHIFT tipka (strelica prema gore) koja se može koristiti za dodatne kombinacije. Tako je npr. SHIFT + 1 zasebna vrijednost od samo jedinice, a za izradu PIN-a pomoću dodatnih kombinacija, pritisne se i drži tipka SHIFT prilikom unosa PIN-a koji može sadržavati od 7-15 znamenki – npr. SHIFT + 26756498. Kao što ste mogli vidjeti u video materijalu, inicijalna administratorska lozinka (tvornička) je 11223344 PIN, kojeg je jasno poželjno promijeniti vlastitim alfanumeričkim PIN-om od 7 do 15 znamenaka.

Uz administratorski pristup, moguće je napraviti korisničke PIN-ove, te svakom dodijeliti Read i/ili Write prava. Tako primjerice dok jedan korisnik može samo čitati podatke, drugi može i zapisivati na disk. Podešavanje svega je jednostavno, no potrebno je pratiti upute iz korisničkih uputstava koje se nalaze na disku. Sve se izmjene vrše preko fizičke tipkovnice (nije potreban nikakav softver) i administratorskog moda u koji ulazimo s kombinacijom tipaka.

istorage_dt2_7

I dok su sintetički testovi jedno, real-life testovi su sasvim drugo i zapravo pravi pokazatelj performansi kakve možete očekivati u svakodnevnom backupiranju podataka. ATTO pokazuje solidne brojke koje podupire i brojka od 166 MB/s prilikom transfera video fajla na disk. No, kada selite 31.923 MB (ili nešto manje od 30 GB podataka) koji se sastoje od 22.247 fajlova smještenih u 1.901 folder performanse su malo drugačije. Ograničenja su nam mehaničkih diskova vrlo dobro poznata pa je tako i ovdje – brzina pada na oko 38,68 MB/s. Disk se u radu ne čuje, vibracije su minimalne, a tek kod prijenosa veće količine podataka kućište se zna ponešto zagrijati. U prednosti hardverske enkripcije ulazi i činjenica da nema usporavanja rada diska, zapis je jednako brz kao i kod onoga koji to nema.

istorage_dt2_8

diskAshur DT2 je prvi i za sada jedini desktop disk na svijetu koji je akreditiran s NCSC CPA, FIPS 140-2 Level 2/3, NLNCSA BSPA i NATO restricted level certificiranjem. Veći je brat ranije testiranog diskAshur 2 modela, te umjesto 2.5-inčnih, ima 3.5-inčne diskove, veći raspon kapaciteta i iste tehnologije zaštite. Ok, ovaj nema IP57 certifikat, no i manje će se prenositi, ako uopće.

DT2 ima veliki raspon kapaciteta od 1 TB pa sve do 14 TB, pa se i cijena kreće između prihvatljivih 240 €, pa sve do 840 € za 10 TB model koji smo pronašli na njemačkom tržištu. 6 TB model kakav smo mi testirali košta oko 600 €. Cijena je visoka, no kada se u obzir uzme razina zaštite koju DT2 posjeduje ona postaje razumna. Napredno kriptiranje podataka u realnom vremenu (AES-XTS 256), bez gubitka na brzini, PIN-om zaštićen pristup, kvalitetna tipkovnica i napredni mehanizmi zaštite, kvalitetno i otporno kućište, disk lock i sve ostalo jamac su sigurnosti podataka – a to često nema cijene.