Kenwood TrueX72

Datum objave 05.11.2000 - Ozren Žagmešter

Uvod

Nakon što smo testirali stvarno dosta CD-ROM jedinica, na stol nam je došla prava poslastica - Kenwood TrueX72. Kenwood TrueX72 mnogi smatraju trenutno najbržom CD-ROM jedinicom i to nadmoćno najbržom. PC Ekspert je morao to i sam provjeriti - ovaj članak je rezultat našeg ispitivanja.

Powered by Zen - Kenwood TrueX72

Kenwood TrueX72 nismo nabavili jednostavnim putem jer ga u Hrvatskoj nitko ne prodaje. S obzirom da mu ni cijena nije niska, zaključili smo da je najbolje da zamolimo nekog od naših prijatelja u SAD-u da nam učini uslugu te ga kupi i pošalje. SAD je ipak #1 zemlja za kupovinu kompjutorske opreme jer je izbor ogroman, a konkurencija između prodavača jos veća (dakle i cijene su niže). Nakon oko mjesec i pol čekanja, na stol nam je napokon sletio naš Kenwood. Hrvatske carine su nam naplatile prihvatljivih (ali ne i dobrodošlih) Kn 200,00 carine - isto koliko i na nedavno nabavljeni VOS32-TM Slot-A hladnjak (što je bila čista pljačka).

Kenwood TrueX72 je CD-ROM jedinica posebnog kova. Kenwood nije koristio standardnu tehniku povećanja brzine CD-ROM jedinice - povećanje brzine rotacije diska. Umjesto toga, Kenwood TrueX72 koristi kombinaciju Zenove TrueX tehnologije s patentiranom Kenwoodovom 7-Beam tehnologijom da bi dostigao reklamirani nivo performansi od 72x. Što to znači? Kenwood TrueX72 CD-ROM koristi te dvije tehnologije da bi paralelno (istovremeno) čitao sedam traka na CD-u. Rezultat - visoke perforamse uz puno manju brzinu rotacije i manje buke. Dok ostale 50x+ CD-ROM jedinice vrte diskove na preko 10.000 okretaja TrueX72 to čini na oko 5.000. Dobrim performansama pomaže i veliki buffer od 2M.

Ovako čita konvencionalni CD-ROM - traku po traku

A ovako to čini TrueX drive - više traka istovremeno

Zen TrueX dijeli lasersku zraku na sedam zraka

Specifikacije

Sama CD-ROM jedinica došla je u lijepoj kutiji koja osim same jedinice sadrži i sve potrebne kablove te detaljna uputstva koja između ostalog podsjećaju korisnika da ne zaboravi uključiti DMA i slične stvari što je za pohvalu. Bilo bi žalosno da netko kupi ovakvog trkača, a onda ne iskoristi njegove potencijale do kraja.

Tvorničke specifikacije:

  • Sučelje: EIDE/ATAPI
  • Buffer: 2048kB
  • Vrijeme pristupa: manje od 100ms
  • Brzina: 72x
  • MTBF: 50.000 sati (uključen 50.000 sati od čega je u upotrebi 25% vremena)
  • Čita sve formate diskova
  • Minimum traži: LX440 chipset,233MHz Pentium MMX, 32MB RAM

Kenwood u društvu heroja iz jedne druge, daleke Galaksije

Dizajn Kenwooda TrueX72 nam se sviđa jer nije prenapadan, a opet se nekako osjeti da nije riječ o bilo kakvoj CD-ROM jedinici. No, moramo napomenuti da iako je TrueX72 pobrao pregršt nagrada njegovi prethodnici nisu baš bili tako dobri. Prvi TrueX model - TrueX40 je bio defektan. Toliko defektan da je Kenwood završio na sudu te je morao pristati na zamjenu svih TrueX40 jedinica ili vratiti novac.

Instalacija Kenwooda TrueX72 je bila očekivano jednostavna s tim da nam se tu svidio jedan detalj - jumper. Jumper kojim selektiramo Master ili Slave modus ima mali repić koji pojednostavljuje njegovo vađenje. Zgodno!

Zgodni repić

No dosta priče - krenimo u testove da provjerimo da li je TrueX72 stvarno toliko brz kao što se priča.

Test brzine - Data

Test sistem: Intel Pentium III 650E, Abit BE6 matična ploča, 128M Micron PC-133 CAS2 memorija, Guillemot Xentor32 TNT2 Ultra grafička kartica (Detonator2 5.22 driver-i), Diamond MX300 muzička kartica, Western Digital BA102 ATA66 HD, Netgear FA310TX 10/100 mrežna kartica, Windows 98SE

Data testovi:

TrueX72 smo usporedili sa dvije do sada najbrže CD-ROM jedinice koje smo testirali - s TEAC CD540E i Plextorom 40max. Po Sandri je TrueX72 duplo brži. Ovaj rezultat nas je oduševio, no treba imati na umu da SiSoft Sandra nije pretjerano pouzdan test.

Kenwood TrueX72 je najbrži i po CDSpeed 32 testu, no ni približno koliko je to pokazala Sandra. Plextor 40max i dalje ima neprikosnoveno najbolji burst, no u prosjeku je ipak TrueX72 bolji.

Ovaj smo test provrtili par puta da bi se uvjerili da je sve u redu. CDSpeed99 je pokazao da Kenwood stvarno ne laže kad svoj drive naziva 72x. Kenwood TrueX72 je s Data CD-ima duplo brži nego Plextor 40max!! Inače, snagu Kenwooda primjetili smo i prilikom instalacije Baldur's Gatea II. Full Install nije uopće dugo trajao iako se radi o 4 CD-a. Šteta što nam vrijeme ne dozvoljava da i isprobamo dotičnu igricu...

Što se tiče brzine pristupa, tu TrueX72 ne briljira, no to i nije iznenađenje jer je logično da treba više vremena da se snop od sedam zraka postavi kako treba na CD, nego što je to potrebno za jednu lasersku zraku.

Što se opterećenja procesora tiče tu Kenwood traži nešto malo više nego TEAC i Plextor, ali ne toliko više da bi se to primjetilo.

Test brzine - Audio

Sve u svemu Kenwood TrueX72 je zvijer kad su u pitanju Data diskovi. Pogledajmo kakva je situacija sa Audio diskovima.

Audio testovi:

Boli glava... Kenwood TrueX72 je strahovito brz!!! Pokazao se čak bržim nego što to tvrdi i sam Kenwood (Average - 44.6x). Stvarno impresivan rezultat, nema što. I ovaj test smo provrtili više puta da ne bi bilo "nismo znali". I uvijek ista priča - STRAHOVITO BRZO!

Što se tiče brzine pristupa tu je situacija kao i kod Data diskova - Kenwoodu je potrebno nešto više vremena da krene u akciju. No, sve je to unutar tvorničkih specifikacija.

Opterećenje procesora pri rippingu je pak jako malo što ne čudi kad je 8x stvarno ništa za TrueX72.

DAE kvaliteta i Zaključak

Nakon testova brzine činilo nam se da je Kenwood TrueX72 stvarno nešto daleko najbolje što smo testirali. No, gajili smo i jednu sumnju - Kakva je kvaliteta pri DAE (digital audio extraction). Dosada smo pri testiranju izripali tri pjesme i onda provjerili njihovu kvalitetu. Odlučili smo da to nije dovoljno te uzeli 5 različitih CD-a s 10 pjesama - 2x CD-R (od kojih jedan sasvim friško ispržen) i 3 originalna muzička CD-a (jedan sasvim nov, jedan prosječno star i izgreban i jedan prastari koji je sav izgreban)-ne trebamo napominjati da smo izgubili dosta vremena dok smo našli toliko CD-a s istim brojem pjesama.

Rezultat:

Broj pjesama s greškom:

 
Plextor UltraPlex 40max
Kenwood TrueX72
CD-R #1
0
5
CD-R #2 (sasvim nov)
0
3
Original CD #1
0
0
Original CD #2 (nov)
0
1
Original CD #3 (prastar)
0
nije ga mogao pročitati

Što reći na ovo? KATASTROFA! Iako Kenwood TrueX72 strahovito brzo ripa, što mu to vrijedi kad radi greške gdje god stigne. Šteta. S druge stran pak Plextor pokazuje zašto smo mu nedavno dali našu nagradu "Izbor PC Eksperta". Plextor 40max je jednostavno, uzevši sve u obzir, najbolji CD-ROM koji smo koristili.

No, nije sve tako crno za TrueX72. Prilikom testiranja s Data diskovima pokazao je solidnu otpornost na oštećenja, a brzina je i dalje tu. Ako Vam treba CD-ROM za nešto drugo osim rippinga, Kenwood je pravi izbor. Toliko je brz da je to nešto nevjerojatno. Druga dobra stvar je ta da ne trebate imati prijatelja u SAD da bi ga nabavili - dovoljno je zaletiti se do Media Markta u Grazu i dobro pregledati najdonju policu u prvom redu. Mi smo se ugodno iznenadili kada smo ga tamo pronašli ovog četvrtka prilikom odlaska u Graz na kupovinu "špeceraja". Nažalost, ni na jednom od tri Kenwooda TrueX72 nije pisala cijena, a do prodavača nismo uspjeli doći jer je bila strahovita gužva. Sigurni smo da je barem duplo skuplji od ostalih CD-ROM jedinica, no to za TrueX72 i nije previše. Pozdrav do sljedećeg druženja!