Lian Li PC70 kućište

Datum objave 07.03.2004 - Ozren Žagmešter

Uvod

Lian Li je sigurno u svijetu najpoznatiji proizvođač aluminijskih kućišta, no njihova kućišta, kako zbog cijene, tako i zbog nenabavljivosti u Hrvatskoj, nisu stekla neku veću popularnost. No situacija se polako mijenja - Links je počeo (po narudžbi) uvoziti ova kućišta prije jedno šest mjeseci i broj Lian Li kućišta se u međuvremenu solidno povećao. Mi smo tako došli do ogromnog Lian Li PC70 full-tower kućišta. Model PC70 je već niz godina na tržištu, a Lian Li je tokom vremena mijenjao samo detalje. Prvi modeli su tako imali vizualno drugačiju masku koja je blokirala prekidače za promjenu brzine ventilatora. Na novijim serijama se pojavila nova, ljepša maska koju nije potrebno skidati da bi se promijenila brzina vrtnje ventilatora. Ovo kućište osim u srebrnoj boji dolazi i u crnoj, a postoje i modeli koji dolaze s prozorom (stranicu s prozorom moguće je naručiti i posebno). Mi smo isprobali standardni srebrni model koji smo obogatili i pripadajućim srebrnim maskama za CD-ROM jedinice i floppy.

Prva stvar koju primijetite kada kućište izvadite iz kutije su njegove ogromne dimenzije. Kao prvo, kućište je prilično široko (210mm) i visoko (595mm). No, visina i širina kućišta su male bebe prema ogromnoj dubini od 595mm. Drugim riječima, PC70 je duboko koliko i visoko! Autor ovih redaka je prije koristio SuperMicro SC750 kućište za koje je mislio da je ogromno, no kada je uz njega stavio PC70 shvatio je kako je SC750 ustvari patuljak. Kako je Lian Li PC70 kućište u potpunosti izrađeno od aluminija, njegova težina usprkos velikim dimenzijama nije velika. Naravno, njegova lakoća se počne naglo smanjivati s ugradnjom stvari poput CD-ROM jedinica ili vodenog hlađenja. Neovisno o tome, potpuno opterećeni Lian Li PC70 (ploča/grafička/CPU/memorija, 2 PCI kartice, 2 diska, pržilica, CD-ROM, 6 ventilatora, turbo teško Enlight 460W napajanje, neonka, kablovi, kompletni asetek WaterChill kit - 3 bloka, cijevi, radijator, pumpa, voda) lakši je nego SuperMicro s konfiguracijom u kojoj nema apsolutno ništa extra. Razliku u težini brzo počnete cijeniti kada stroj morate premjestiti na neko novo mjesto.

Lian Li PC70

Izgled PC70 kućišta je spartansko - nije dizajnerski proizvod poput Cooler Master Wave Mastera, no zbog toga što je izrađeno od kvalitetnog aluminija svejedno izgleda vrlo dobro.

Kvaliteta izrade kućišta je pak fenomenalna. Možete zaboraviti na oštre, neobrađene rubove ili da nešto možda neće savršeno prijanjati - takvih stvari jednostavno nema. Rješenja na kućištu su vrlo jednostavna tako da na 70-ici nećete naći neke komplicirane kaveze za diskove i sl. Ni odvijač vam neće previše trebati - on će vam trebati samo za montiranje 3.5" jedinica, 5.25" jedinica i napajanja. Za sve ostalo (ventilatori, montaža 3.5" kaveza, PCI kartice, zatvaranje kućišta, itd.) su vam dovoljne samo ruke.

Prednja strana

Maska

Maska je vrlo jednostavnog dizajna i na sebi osim uobičajenih tipkica (rest i on/off) ima još jedino rupicu za prekidač kojim određujute brzinu vrtnje usisnih ventilatora (tri postavke) te stakalca za dvije LED-ice (power i HDD - crvena za HDD, plava za power). Na dnu maske još postoji mala fronta koja skriva otvor u kojem se nalaze dva USB porta. Nažalost, žice koje spajaju ta dva prednja USB porta s pločom su razdvojene tako da je pravilno spajanje na ploču mala umjetnost.

Bez maske

Ispod maske se nalaze uobičajene fronte za 3.5" i 5.25" slotove te posebna fronta s filterom za usisne ventilatore.

Usisni venitlatori s filterom

Fronta za usisne ventilatore se skida s lakoćom koja zapanjuje tako da je pranje filtera vrlo lak posao. Sam filter je napravljen od metalne mrežice što je isto za pohvalu. Filter svoj posao radi jako dobro (tj. dobro skuplja prašinu) dok izrazito malo utječe na dobar protok zraka.

Lažna karbonska vlakna

Gornji dio maske je jedini dio kućišta koji nije od aluminija već od plastike iako bi se po izgledu reklo da se radi o karbonskim vlaknima. Jednostavno je tu Lian Li napravio lažnjak, ali toliko dobro da se "prevara" primjećuje tek kada se ruka stavi na plastičnu površinu. Sve u svemu, zgodan detalj.

Unutrašnjost 1/2

Kako je lijepo kada u kućištu nema ničega

Kako je PC70 kućište u potpunosti napravljeno od aluminija, čak i unutrašnjost izgleda dobro. Što se tiče prostranosti, ovo je kućište klasa za sebe. Zbog toga ne čudi da PC70 nema stvari poput ladice za matičnu i sl. - tako nešto vam jednostavno ne treba. Lian Li PC70 je predviđen za ugradnju šest 5.25" jedinica te devet 3.5" jedinica (od kojih 6 ide u 3.5" kavez na dnu kućišta). Nema problema niti za dva napajanja - dovoljno je samo skinuti kavez za napajanje i zamijeniti ga s drugim (koji dolazi u paketu) koji je namijenjen baš za redudantna napajanja. Naravno, ugradnjom drugog napajanja odričete se dva isisna ventilatora od 8cm. U paketu s kućištem još dobijete i četiri 8cm ventilatora od kojih su dva ugrađena naprijed, a dva ispod napajanja (da tjeraju van vrući zrak s matične ploče). Mi smo prednje ventilatore premjestili iznad napajanja (zamijenili smo ih sa svjetlećim ventilatorima koji su ležali neiskorišteni u labu) da bi protok zraka u kućištu bio što bolji. Dodatni ispušni ventilatori puno su nam pomogli jer su smanjili temperaturu u kućištu za cijelih pet stupnjeva. Ovo nas nije iznenadilo jer je ugrađena konfiguracija puna pečenjara - od dva SCSI diska (od kojih jedan na 15000, a drugi na 10000rpm) i overclockanog procesora do "lažne" FX-ice 5950 Ultra.

Ovoliko prostora bi vam moralo biti dovoljno

Kavez za 3.5" diskove odlično je napravljen i smješten. Nakon što u kavez zašerafite diskove treba ga samo pravilno umetnuti (što i slijepac može napraviti bez problema) i onda pričvrstiti s dva šerafa koji ne zahtijevaju odvijač. Tako montirani diskovi nalaze se odmah iza usisnih ventilatora pa je njihovo dobro hlađenje osigurano. Prije montaže u PC70 nije nam padalo napamet vruće SCSI diskove stavljati bez posebnih hladnjaka, no za njih u ovom slučaju nije bilo potrebe. Kako se radi o samo dva diska, stavili smo ih svaki na svoju stranu i time omogućili da je strujanje zraka prema ploči bez ikakvih zapreka.

Kada se makne bay za 3.5" hardove

Svi kablovi te zvučnik su lukavo smiješteni ispod kaveza za 3.5" diskove gdje uopće ne smetaju. Ako vam baš treba pristup njima, dovoljno je samo skinuti kavez za što vam je potrebno maks. 15 sekundi.

Unutrašnjost 2/2

Iju' što se sve sjaji!

Jedinu pravu zamjerku (osim one na račun USB kablova) koju imamo na PC70 kućište jest to što je predviđeno za 8cm ventilatore. Puno bi bolje bilo (tiše, a s boljim hlađenjem) da je kućište napravljeno za 12cm ventilatore. To se posebno osjeti iznad napajanja gdje bi bilo idealno montirati radijator od vodenog hlađenja, no to bez rezanja kućišta nije moguće (a to nam je bilo žao raditi). Tako smo radijator na kraju montirali u kavezu za 5.25" jedinice gdje je blokirao tri slota što se zbog prostranosti nije ni osjetilo. Lian Li PC70 je neovisno o korištenju 8cm ventilatora jedno od najboljih kućišta za vodeno hlađenje - u kućištu ima toliko prostora da je to milina.

Regulator brzine vrtnje usisnih ventilatora sa stražnje strane

Svi konektori za prednje ventilatore smiješteni su dobro tako da ni oni neće smetati, neovisno o tome što su lako dostupni.

Što se tiče šerafa, spacera i sl. tu se ne trebate bojati - Lian Li ih u paketu daje dovoljan broj. Čak ćete dobiti i par šelni za kablove, nešto što uvijek dobro dođe. Treba pohvaliti i to što dva ispušna ventilatora kod matične ploče dolaze s fan guardovima.

Bez šerafa nema zanata

Zadnja strana i fronte

Leđa

Zadnja strana, odnosno leđa kućišta ne donose ništa neočekivano.

Tu lijepo lokot da ne bi bilo nismo znali

Zgodan detalj je jedino mjesto za lokot ukoliko se bojite da će vam neko nepozvan otvoriti kućište i napraviti tko zna kakvu spačku - recimo popiti vodu iz vašeg sistema vodenog hlađenja (nakon čega slijedi posjet obližnjoj ambulanti ili bolnici).

Kako Lian Li PC70 ne dolazi s maskom/vatima koja skriva uređaje poput DVD-a ili pržilice, nabavili smo i tri specijalne maske - dvije za CD-ROM i sl. jedinice i jednu za floppy.

Aluminijske fronte

Nabavili smo ih zato što je dodatni trošak od oko 200 kuna opravdan - kućište s ugrađenim CD-ROM jedinicama, a bez odgovarajućih maski izgleda prilično žalosno. Iako 200 kuna nije baš malo za tri komada aluminija, nije ni puno ako znamo da samo kućište košta oko 2000 kunića.

Fronta za floppy se vrlo lagano ugrađuje i s njom nećete imati nikakvih problema. Svoj posao radi jako dobro i vratašca na floppyu ćete vidjeti samo ukoliko u njih diretkno gledate - u svim ostalim slučajevima boja vratašca se ne vidi jer je cijeli floppy prilično duboko. Ukoliko težite savršenstvu možete vratašca obojati u srebrno ili crno, ili jednostavno nabaviti crni floppy uređaj čija će se vratašca stopiti s okolinom.

Da je floppy bijele boje vidi se samo kada se u njega direktno gleda

CD-ROM fronte

Što se tiče CD-ROM fronti, one izgledaju odlično ali njihovo montiranje nije jednostavno i na nivou svih ostalih montaža na PC70 kućištu. Dosta ćete se pomučiti da CD-ROM, pržilicu ili DVD stavite tako da između Open/Close tipke na uređaju i tipkica na samoj fronti nema previše praznog prostora, tj. da pritiskom na gumb stvarno i postignete željeni efekt. Lian Li je svjestan ovog problema pa ćete tako u paketu s frontom dobiti i mali komad plastike koji je potrebno zalijepiti sa zadnje strane tipke na fronti. Bez tog komadića teško ćete ostvariti dobar kontakt. Naše iskustvo je bilo vrlo zanimljivo - iako su i CD-ROM i pržilica bili od istog proizvođača (Plextor), otvaranje/zatvaranje pržilice radilo je kako treba i bez dodatne plastike dok se isto ne može reći za CD-ROM.

CD-ROM fronta

Sezame otvori se!

Sam princip fronte je dobar tako da s njom kada jednom sve narihtate kako treba nećete imati problema. Čak je i zvuk otvaranja ili zatvaranja prilično cool.

Lian Li PC70 natovaren stvarima

Što se tiče ugradnje komponenti u PC70 tu smo rekli sve što smo imali - radi se o ogormnom kućištu vrhunske kvaliteta tako da problema nema.

Da se stekne bolji dojam o veličini kućišta

Zaključak

Napokon sve sklopljeno 1/2

Napokon sve sklopljeno 2/2

U mraku

Za kraj smo pripremili još par slika - one govore više nego riječi.

 

Zaključak

Lian Li PC70 je jedno od skupljih kućišta koje se može nabaviti u Hrvatskoj - cijena je oko 2000 kuna što ne uključuje napajanje. Kako uz vrhunsko kućište ide samo vrhunsko napajanje jasno vam je da će kupac PC-a 70 samo na njega i napajanje (te fronte) potrošiti više nego neki na cijelo računalo. No, zato će stvarno dobiti fantastično kućište u koje stane što god vam padne napamet. Jednostavno, na ovom kućištu je sve kako treba osim tri detalja - korištenja 8cm ventilatora, USB kabla te činjenice da je dizajn spartanski. S obzirom na kvalitetu, te tri mane su jedva primjetne. Drugim riječima - ovo kućište svakako zaslužuje 93% i po nama ima puno bolji omjer cijena/dobiveno nego Cooler Master Wave Master, no nije tako cool izgleda.