Logitech G5 Laser Mouse rev2.0 – nova generacija

Datum objave 28.06.2007 - Zrinka Lukšić

Uvod i pakiranje

Kako se čini radni stol ženskog dijela ekipe PC Eksperta je jako udobno mjesto jer se na njemu ugnjezdio već treći miš. Nakon minijaturnog OCZ-ovog Equalizer Laser Gaming miša, radnu površinu je zauzela najnovija verzija Logitechovog miša G5.

Logitech je sa svojom serijom G periferija namijenjenih gejmerima pokupio mnoga priznanja i nagrade. Ipak, jasno je da ništa na ovom svijetu nije savršeno, pa tako niti miševi i tipkovnice iz serije G. Sukladno tome, tijekom vremena neki od ovih uređaja su modificirani, više neslužbeno nego službeno. Najveće promjene, barem koliko znamo, doživio je najskuplji žični model miša, model G5. Ovog miša imali smo prilike isprobati čim je lansiran na tržište, pa ako ne znate ništa o njemu, može te se podsjetiti u našem starijem članku.

Pa krenimo redom. Novi G5 krasi jednako pakiranje kao i sve ostale Logitechove miševe visoke kategorije. Miš se nalazi u ušminkanoj velikoj kartonskoj kutiji na čiju je stražnju stranu zalijepljen CD s kratkim stripolikim uputama u PDF formatu. Kako je riječ o lokalizacijskom CD-u za istočnu i jugoistočnu Europu, priložene su upute i na hrvatskom jeziku. Što se tiče dodatne opreme, jednaka je kao i prije. U kutiji se osim miša nalaze knjižica s uputama, instalacijski CD te limena kutijica s malim utezima koji služe za to da bi korisnik prilagodio masu miša svojim potrebama.

Ono što je doista za pohvalu, ne samo kod ovog proizvoda nego kod manje više svih Logitechovih proizvoda je činjenica da vam nisu potrebne škare, skalpel ili neki drugi potencijalno po život opasan predmet da bi otvorili pakiranje. Puno puta smo se susreli sa sličnim pakiranjima za koje je bilo potrebno izvaditi neki tip hladnog oružja kako bi došli do điđa koje se nalaze unutra.

U ovom slučaju G5 se nalazi u kutiji između dva plastična "poklopca" koji se sasvim lagano odvajaju jedan od drugoga i nisu vakumirani jedan za drugi. Ista stvar je i s kutijicom s utezima. Vrlo lagano se otvara tako da autorica ovog članka nije uništila svoje svježe manikirane noktiće.

Izgled

Već prvi pogled na miša daje nam do znanja da se ne radi o istoj G5-ici koju smo isprobali prije skoro dvije godine. Ako se sjećate, kada se pojavio prvi G5 imao je izgled koji je oponašao istrošeni i sapljeni metal ispod kojeg probija hrđa. Kako su nam tada rekli na prezentaciji, svaki se miš ručno farbao tako da je praktički svaki primjerak bio unikatan. Ova unikatnost je čini se zadržana i kod novog dizajna. Gornji dio miša je presvučen tamno plavom plastikom na kojoj su crne "mrlje". "Mrlje" su hrapave i malo izbočene tako da miš i daje jako dobro sjedi u ruci i ne kliže se. Ako imate bujnu maštu i ako vam je geografija bila jedan od dražih predmeta u školi onda će vam taj gornji dio miša izgledati kao skrutnuta plava lava. Takvom doživljaju doprinose i 3 male ledice koje svijetle naradžasto i služe kao indikator osjetljivosti senzora.

 

Tu je još jedna novina vidljiva koju je moguće uočiti na prvi pogled. Umjesto 3, novi G5 ima 4 dodatna gumbića. Izgleda da je Logitech odlučio stati na kraj prigovaranjima i dodati na bok miša još jednu tipku koja po defaultu ima funkciju "Forward". Novi G5 dakle ima dvije tipke na lijevom boku za funkcije "Back" i "Forward" te dvije malene tipke za smanjivanje i povećavanje osjetljivosti optičkog senzora koje su smještene ispred kotačića za scrollanje. Kad smo kod kotačića za scrollanje, to je još jedna karakteristika stare G5-ice na koju su se korisnici žalili. Kotačić za scrollanje je na staroj verziji miša bio prilično izbočen i dosta tvrd. To je također popravljeno tako da je na novom G5 scroll postavljen malo pliće i mekši je tako da ga je lakše koristiti.

Novi G5 je u pogledu veličine isti kao i stariji brat, dakle, veliki, položeni miš s izduženim trupom. Ono što je također isto je i hrapava, gumasta, plastika s bočnih strana koja omogućava dobar grip i spriječava klizanje miša što se pokazalo izuzetno praktično na ovim ljetnim vrućinama kada se ruke dosta znoje. S lijeve i s desne strane miša također postoje žljebovi za prste (na desnoj strani za mali prst, na lijevoj za palac). Iako je muškom dijelu ekipe miš savršeno pristajao u ruku (op.ur. nije baš savršeno, možda je mrvicu prevelik) autorica ovog članka ima malu ruku tako da joj je miš nakon nekoliko sati korištenja ponekad postajao malo zamoran jer ga nije mogla pravilno držati. No, pošto je ženski dio gejmerskog svijeta još uvijek relativno malen, ovakve dimenzije miša ne možemo Logitechu uzeti za zlo. S donje strane miša nalaze se dvije velike i jedna mala teflonska "capica", a one omogućavaju lagano klizanje miša po podlozi. Osim rupice u kojoj se skriva laserska dioda, na donjem dijelu miša su također utor za umetanje kašetice s utezima te gumb za izbacivanje kašetice iz tijela miša.

Cool faktor ovog miša je definitvno kašetica s utezima tj. činjenica da se težina miša može prilagoditi svakom korisniku. Vaša autorica je ovu mogućnost isprobavala na sve moguće načine dok konačno nije našla težinu koja joj odgovara. Zamjena utega je jako jednostavna, čak i po mraku jer "hangar" u koji se smješta ova kašetica svijetli. Potrebno je samo kliknuti na gumbić "Eject" na poleđini mišta i kašetica s utezima izlazi van, a jednako se lako stavlja nazad - potrebno ju je samo gurnuti unutra i pritisnuti dok se ne čuje "klik". Korisniku je na raspolaganje stavlejno 16 utegića od kojih polovica ima masu od 4.5 grama a polovica od 1.7 grama.

G5 se kao i svi noviji miševi na računalo spaja preko USB priključka. Kabel koji miš povezuje s računalom dug je čak dva metra što je odlično, a opleten je grubom plastičnom tkaninom što je odlična ideja jer je kabel zbog toga izdržljiviji i ne zapinje za rubove stola. U ovom pogledu također nema novosti u odnosu na staru verziju miša.

Instalacija i softver

Instalacija miša je vrlo jednostavna. Treba prikopčati na slobodni USB konektor na računalu, staviti instalacijski CD i instalirati SetPoint, Logitechovu aplikaciju za upravljanje periferijama. Instalacijom SetPointa se ujedno instaliraju i odgovarajući driveri.

Instalacija SetPointa je također vrlo jednostavna. Samo treba slijediti upute za instalaciju i nakon što je sve gotovo ponovo pokrenuti računalo. Nakon toga SetPoint je spreman za konfiguriranje miša kako vam odgovara. Svim je dodatnim tipkama (dvije bočne tipke, dvije tipke na vrhu miša te lijevi i desni horizontalni scroll na kotačiću) moguće pridjeliti posebne funkcije. Također je moguće odrediti brzinu i akceleraciju kursora, brzinu scrollanja te osjetljivost optičkog senzora.

Minimalna razlučivost senzora je 400 dpi (dots per inch), a najviše 2000 dpi. Tvornički su postavljene tri razine osjetljivosti između kojih je se moguće prebacivati koristeći dvije tipke na vrhu miša. Korisnik može uključiti i još dvije dodatne razine radi postizanja veće kontrole, no u praksi se, barem u našem slučaju, to nije pokazalo korisno. Također je moguće isključiti razine, ostaviti samo dvije ili jednu ako vam je cijela priča s varijabilnom osjetljivošću prekomplicirana. Svakoj razini korisnik može ručno dodijeliti razinu osjetljivosti s tim da je čak moguće definirati različite razinu osjetljivosti X i Y osi. To se pokazalo jako zgodno kod igranja FPS-ova gdje je često bitnija horizontalna nego vertikalna osjetljivost miša (čitaj, kampiranje u COD-u :D).

Još jedan zgodan, ali zapravo nužan feature je prepoznavanje igara. SetPoint prilikom prvog pokretanja sam prepozna i automatski doda popularnije igre instalirane na računalu na listu profila. Na taj je način moguće imati odvojene postavke miša za svaku igru koja vam je instalirana na računalu. U slučaju da vaša omiljena igra nije na popisu igara koje prepoznaje SetPoint, nema razloga za brigu. Dodatne profile moguće je lako stvarati - jednostavno je potrebno uputiti SetPoint na izvšnu datoteku s kojom se pokreće igra (exe datoteku, jel'te).

Što se tiče naših osobnih iskustava, miš se ponio odlično. Visoka preciznost na koju smo navikli kod stare G5-ice je i dalje tu s tom razlikom da je miša ugodnije koristiti zbog dodatne bočne tipke i mekšeg kotačića. Mogućnost izmjenjivanja osjetljivosti u "letu" je zgodna, no moramo biti iskreni, sumnjamo da će je mnogi koristiti. Ako se namjerno ne prisilite na vježbanje igranja i rada s ovom funkcijom, gotovo 100% je sigurno da je kasnije nećete koristiti. Ako se pak prisilite na uhodavanje, ova mogućnost može vam osigurati dodanu kontrolu kod igranja FPS-ova, ali i u radu s drugim aplikacijama koje na trenutke trebaju brži ili sporiji kursor (op.ur. na pamet mi pada fino rezanje objekata iz pozadine u Photoshopu).

Zaključak / Conclusion

Što reći na kraju? Kada se Logitech G5 prvi puta pojavio na tržištu (krajem 2005), ostali smo ugodno iznenađeni njegovim izgledom, mogućnostima i performansama. Nakon testiranja nove verzije G5-ice ostali smo pod jednakim dojmom. Zapravo, još boljim dojmom s obzirom da su na novoj reviziji miša ispravljeni nedostatci na koje su se Logitechu žalili korisnici. Drugim riječima, Logitech G5 je još uvijek jedan od najboljih miševa na tržištu ako ste u potrazi za uređajem koji će istovremeno nudi izvrsne performanse, fleksibilnost i vrlo atraktivan izgled. Cijena ovakvog paketa karakteristika dakako nije mala (528 kn u trenutku objave članka), no kako je riječ o mišu, za mnoge je i dalje realno premostiva prepreka.

Conclusion

What to say in the end? When Logitech G5 first appeared on the market (end of 2005), we were pleasantly suprised its great looks, cool features and great performance. New version of G5 mouse left us with same impressions. Actually, we are even more pleased with the new version because Logitech to implemented design changes requested by users - one more button on the side of the mouse and softer and shallower scrolling wheel. I other words, Logitech G5 is still one of the best computer mices on the market if you are searching for device that will give you excellent performance, flexibility and very attractive look. Of course, these features come with appriopriate price, but as G5 is still just a computer mouse, its high price won't be insurmountable obstacle for the majority of users.