Logitech LX500 Cordless Desktop – tipkovnica novog kova

Datum objave 15.10.2004 - Denis Arunović

Bundle i miš

Kao što vjerojatno znate, Logitech je trenutno jedan od najpoznatijih proizvođača računalnih periferija bilo da je riječ o miševima, tipkovnicama, zvučnicima ili stvarčicama poput headsetova koji su nezaobilazna oprema online gamera. Kako i doliči jednom proizvođaču koji drži do svog imena, Logitech je nedavno predstavio cijeli spektar novih proizvoda. Riječ je o novim miševima (npr. MX1000 kojeg smo već isprobali), novim modelima zvučnika i kombo tipkovnica (kombinacija - bežična tipkovnica + bežični miš) te novim web kamerama. Što se tiče novih desktopa (tako Logitech naziva kombo tipkovnice) riječ je o modelima LX300, 500, 501 i 700 dok je linija zvučnika proširena sa modelima više klase Z-3, Z-2300 i Z-5500 te modelima niže klase X-230 i X-530. Uzgred rečeno, Logitech svoje budget zvučnike označava sa slovom X, a skuplje modele sa slovom Z. Nakon odlomka posvećenog besplatnom marketingu (heh, heh), vrijeme je i za nešto praktičniji (i kritičniji) pristup jednoj od Logitechovih novih igrački.

Bundle i miš

Za početak recimo da je LX500 Logitechova bežična kombo tipkovnica srednjeg ranga, a namijenjena je korisnicima koji žele bežičnu tipkovnicu sa hrpom funkcijskih tipki te klasičan miš čiji su najnapredniji featuri tilt wheel (standardni kotačić za scrollanje koji ima mogućnost zakretanja u lijevo ili desno) te gumbić prvenstveno namijenjen "skakanju" između pokrenutih aplikacija. Osim modela LX500 Logitech proizvodi i model LX501. Jedina razlika između ove dvije tipkovnice je boja. Dok je pri izradi tipkovnice LX500 korištena tamnoplava i crna plastika, LX501 je izrađena od snježno bijele plastike. Sve u svemu, izbor između ova dva modela ovisi isključivo o tome da li vam uz računalo više paše tamniji ili svjetliji set periferija.

Prema Logitechovoj tradiciji, LX500 Desktop dolazi jako dobro zapakiran. Pod kvalitetom pakiranja prvenstveno mislimo na zaštitu uređaja pri transportu. Osim tipkovnice i miša u kutiji možete naći vrećicu sa uputama za uporabu, promotivnim materijalima i CD-om sa driverima, te set baterija i RF prijemnik pomoću kojeg miš i tipkovnica komuniciraju sa računalom. U paketu se nalaze ukupno četiri Duracellove AA baterije, po dvije za svaki uređaj iz LX500 Desktopa. Izbor Duracellovih baterija moramo jako pohvaliti budući da se radi o vrlo kvalitetnom i poznatom proizvođaču čije baterije stvarno traju i traju (ponovo malo nehotičnog EPP-a). Kad smo već kod baterija mogli spomenuti i njihovo trajanje. Budući da je LX500 bio jako dugo kod nas, nismo izdržali da ga ne koristimo pri svakodnevnom radu. Kako većinu vremena koju provodimo za računalom (u prosjeku 8-10 sati dnevno) potrošimo na surfanje internetom, pisanje članaka i obradu slika, jasno je da smo tipkovnicu i miša rabili puno ekstremnije nego što bi ih rabio prosječan korisnik. Nakon mjesec dana ovakvog intezivnog korištenja baterije tipkovnice su još pune, no one u mišu ipak nisu izdržale tlačenje - "umrle" su nakon otprilike 25 dana korištenja.

Dobar izgled zlata vrijedi

Mada smo sad u napasti da odmah zabrazdimo u komentiranje softvera, ipak ćemo nastaviti uobičajenim redoslijedom - prvo hardver pa softver. Krenimo od povezivanja tipkovnice na računalo. RF prijemnik je izrađen od sjajne crne plastike, prosječnih je dimenzija, a dizajniran je tako da leži na radnom stolu. Na gornjoj strani prijemnika je postavljena tipka za sparivanje sa mišom i tipkovnicom, a oko nje su postavljenje četiri diskretne zelene ledice koje služe za indikaciju rada modova tipkovnice poput caps locka, num locka i slično. S obzirom da se na računalo povezuje pomoću relativno debelog i teškog kabela malo nam je zasmetala njegova mala masa zbog kojeg ga je prilično lako pomanknuti. Istina, malo tko namjerava prčkati po prijemniku nakon instalacije, ali ako petljate sa kabelima priključenim na računalo toliko često kao mi, "poletnost" ove malene crne stvarčice bi vam lako mogla početi ići na živce. Prijemnik se inače priključuje na računalo pomoću PS/2 i USB konektora (USB za tipkovnicu, PS/2 za miša) s tim da je u paketu priložen USB->PS/2 adapter s kojim možete iskoristiti oba dedicirana PS/2 konektora na matičnoj ploči. Što se tiče sparivanja tipkovnice, miša i prijemnika, stvar funkcionira odlično. Ako računamo vrijeme potrebno za umetanje baterija, sparivanje je bilo gotovo za par minuta. To je sve što se tiče prijemnika, vrijeme je da napišemo nešto o glavnim dijelovima LX500 Desktopa - mišu i tipkovnici.

Priloženi miš je stvarno za svaku pohvalu

Miš koji dolazi uz tipkovnicu je Logitechov Cordless Click! Optical Mouse. Zbog simetričnog dizajna "ležat" će podjednako dešnjacima i ljevacima, sve to uz zadivljujuću razinu ergonomije. Što se tiče dodatnih featura, na miš je implementiran tilt-wheel (kotačić za scrollanje koji ima mogućnost zakretanja u lijevo ili desno) te dodatni gumbić smješten iza scroll-kotačića. Ovaj je gumbić u Logitechovom SetPoint softveru tvornički postavljen na quick-switch funkciju što je Logitechova implementacija standardne alt-tab funkcije iz Windowsa. Mada je ovom gumbiću putem upravljačkog softvera moguće dodijeliti i neku drugu funkciju, realno za njega nismo uspjeli naći nikakvu drugu praktičnu aplikaciju. Što se tiče tilt-wheela jedino što možemo reći je da je stvar fenomenalna. Ovaj nam se feature toliko zavukao pod kožu da smo ga hotimice pokušavali koristiti i na miševima sa klasičnim kotačićem. :) Preciznost, kao i odzivno vrijeme miša su na zadovoljavajućoj razini. Mada latencija postoji, moguće je primjetiti samo ako se stvarno trudite. Zbog dvije baterije koje se nalaze u njegovoj unutrašnjosti, miš ima solidnu masu, ali nije niti prelagan niti pretežak.

Tipkovnica

Pravi biser ovog paketa je naravno tipkovnica. Radi se o novom dizajnu koji je nadogradnja starijih MX desktopa, dakle dizajn je baziran na oblim površinama. Zgodna shema je i to što su se Logitechovi dizajneri potrudili oko smanjivanja debljine tipkovnice kako bi ruke korisnika pri tipkanju bile u što prirodnijem položaju. Mada ova tvrdnja zvuči kao da smo je pročitali iz nekog Logitechovog promotivnog materijala, zapravo predstavlja osobni dojam autora ovih redaka. Činjenica je da se ovakav pristup dizajnu tipkovnice neće svidjeti svima, ali što je tu je.

Okrugle tipke olakšavaju uporabu tipkovnice u mraku

Inventivan dizajn nastavlja se i u domeni rasporeda standardnih tipaka koje nalazimo na svim konvencionalnim tipkovnicama. F-ovi, escape, scroll lock/insert (dvije funkcije su integrirane na istu tipku), print screen i pause/break nemaju četvrtasti već kružni oblik što olakšava njihovo prepoznavanje ako se koristite tipkovnicom na "slijepo". Alfa-numeričke tipke imaju standardan raspored i veličinu što će pozdraviti svi iskusniji korisnici računala. S time u prvom redu mislio na poziciju i veličinu tipki enter, control, shift, tab i backspace. Tipke imaju prilično kratak hod i relativno su mekane na pritisak što, barem prema subjektivnom mišljenju autora ovog teksta, čini tipkanje mnogo ugodnijim. Uz tipkovnicu je priloženo i opcionalno plastično odmorište za ruke. Preporučujemo vam da ga priključite na tipkovnicu budući da čini tipkanje mnogo ugodnijim.

Operativno područje lijeve ruke

Budući da je LX500 prvenstveno multimedijska tipkovnica, vrijeme da se pozabavimo sa njezinim setom multimedijskih i funkcijskih tipaka. Kao što smo čuli na predstavljanju LX serije desktopa, Logitech se pri dizajnu setova orijentirao na to da pri radu sa mišem i tipkovnicom teret prebaci sa korisnikove desne ruke na korisnikovu lijevu ruku (na uštrb svim ljevacima, ali što je tu je). Iz tog razloga se na krajnjem lijevom dijelu tipkovnice nalazi kotačić za scrollanje te četiri okrugle funkcije tipke kojima su putem softvear tvornički dodijeljene funkcije vraćanja na homepage u internet browseru, search (pretraživanje datoteka i mapa u Windowsima), back (funkcija internet browsera) i quick-switch. S obzirom da nam ovaj raspored funkcija nije baš predobro "sjeo", s velikim vas veseljem možemo obavijestiti da je tipkama moguće pridjeliti i druge funkcije. Valja napomenuti da ova tvrdnja vrijedi i za većinu ostalih posebnih tipki što je stvarno odlična stvar.

Multimedijske tipke su žestoko orijentirane na MS Media Player

Idemo dalje. U krajnem gornjem lijevom kutu tipkovnice smještene su četiri tipke predefinirane za pristup standardnim multimedijskim mapama Windowsa XP (My Documents, My Music i slično). Na gornjem, srednjem dijelu smještene su tipke za upravljanje multimedijskim aplikacijama (play, stop...), tipke za pristup nekim opcijama MS-ovog Media Playera te tipka za pokretanje Logitechove aplikacije MediaLife. Pretpostavljamo da ste primjetili, ali napominjemo da je Logitech cijeli multimedijski dio tipkovnice u potpunosti orijentirao na Microsoftov Media Player što je prilično dobro rješenje za prosječne korisnike koji nemaju volje ili znanja da se poigraju sa nekim boljim softverom.

Podrška za MS-ov Instant Messenger

Krajni desni gornji dio tipkovnice (orijentir, dva prsta desno :) ) ugostio je ukupno šest dodatnih tipki. Četiri gornje tipke namijenjene su internetskim aktivnostima kao što su mail, instant messenger te video konferenciranje (za sretnike sa širokopojasnim vezama) dok su preostale dvije zadužene za pozivanje kalkulatora te promjenu energetskog stanja računala (isključivanje, stand by...). Uz sve ove dodatne funkcijske i multimedijalne tipke valja spomenuti i standarni feature multimedijskih tipkovnica novije generacije - dodatne funkcije pridružene F tipkama koje nalazimo na svim standardnim tipkovnicama. Promjenu načina funkcioniranja (F-ovi od 1 do 12 ili pridružene funkcije) ovih tipki kontroliramo pomoću posebne tipke koja se nalazi izdvojena u gornjem dijelu tipkovnice. Završismo sa hardverom, sad je vrijeme da pogledamo softversku stranu priče.

SetPoint i MediaLife + zaključak

Za konfiguracija svih Logitechovih kombo tipkovnica već je jako dugo zadužen softver pod imenom SetPoint. Riječ je prilično funkcionalnoj aplikaciji u kojoj su integirane svi alati za nadzor i konfiguraciju Logitechovih periferija. Najbitnija i najbolja mogućnost ovog softvera je ručna konfiguracija funkcijskih i multimedijskih tipki na tipkovnici i mišu. Na tipke je moguće "nakalemiti" praktički bilo koju funkciju koja vam padne na pamet, bilo da se radi jednostavnom otvaranju datoteke, mape ili web stranice, ili stvaranja posebnih menija. Softver je jednostavno fenomenalan te odlično komplementira hardverske mogućnosti Logitechovih desktopa.

SetPoint odlično odrađuje svoj dio posla

Drugi dio Logitechovog softverskog paketa čini aplikacija pod imenom MediaLife. Riječ je user friendly multimedijskoj aplikaciji koja "zna" pregledavati slike, "vrtiti" video i razne audio formate. Sve to u svrhu daljnje promocije koncepta digitalnog doma. Premda smo isprva bili pomalo skeptični što se tiče funkcionalnosti ovog softvera, krajnji dojam je izrazito pozitivan. Jedini problem na koji smo naletili zbio se pri samoj instalaciji. Naime, kako aplikacija radi pomoću MS-ovog Media Playera 9, pri instalaciji automatski provjerava da li je Microsoftov multimedijski player instaliran na korisnikovom računalu. Problem je u tome što instalacijska skripta ne prepoznaje najnoviji Media Player 10 pa odbija instalirati MediaLife na računalo.

Početni ekran aplikacije MediaLife

Kao što je vidljivo na priloženim screenshootovima, softver izgleda jako sexy što ga ne spriječava da istovremeno bude vrlo funkcionalan. Nakon pokretanja MediaLifea korisniku su ponuđene četiri opcije - pregledavanje slika, videa, audio datoteka te postavljanje opcija. U opcijama je moguće odrediti veličinu ekrana te razne druge stvari poput pauze između prikazivanja svake slike u slideshowu. Uzgred rečeno, Logitech računa na to da će korisnici za rad u MediaLifeu prije koristiti televizor nego računalni monitor.

U potrazi za "zanimljivim" slikama :)

Preglednici raznih multimedijskih datoteka imaju samo rudimentalne opcije koje će vam biti dovoljne ako želite pogledati svoju zbirku obiteljskih filmića ili fotki udobno zavaljeni u fotelju. Doduše, "maleni" problem bi vam mogao stvarati domet miša i tipkovnice. Prema našim testiranjima domet RF prijemnika u LX500 desktopu iznosi oko 2,5 m što je dovoljno ako se tu i tamo odmaknete od stola i stavite tipkovnicu u krilo, ali ne i za spomenuto zavaljivanje u fotelju.

Kreiranje baze audio datoteka

S druge strane valja napomenuti da smo mi testirali predprodukcijski primjerak tipkovnice pa postoji dobra šansa da je domet komercijalnih revizija LX500 Desktopa puno veći. U prilog ovoj tvrdnji ide i činjenica da smo na Logitechovoj prezentaciji u Sloveniji imali prilike iskušati novi multimedijski miš koji je dizajniran tako da ga je moguće koristi kao daljinski upravljač uparen sa MediaLifeom. Na prezentaciji je miš (MediaPlay Mouse) bio udaljen barem 5-6 metara od računala pa nas ne bi začudilo da sličan domet imaju i komercijalni LX desktopi.

Zaključak

Što drugo reći nego bravo Logitech! Budući da u labu imamo i jednu novu Microsoftovu bežičnu kombo tipkovnicu koja nam se nije niti upola toliko svidjela kao Logitechov LX500 Destkop, bez ikakvog suzdržavanja možemo izjaviti da je Logitech stvarno vladar tržišta računalnih periferija. Čini se da svi oni markentiški slogani koje slušamo na press konferencijama ipak imaju vrlo čvrste temelje u praksi. :)

Ako izuzmemo hvalospjeve na račun ergonomije, funkcionalnosti, kvalitete izrade, dizajna i odličnog softvera na kraju nam jedino ostaje da sumariziramo loše strane ovog paketa periferija. U prvom redu moramo spomenuti jednu zamjerku koja ide na račun svih proizvođača multimedijskih tipkovnica pa tako i Logitecha. Nije nam jasno zašto se takve tvrtke već jednom ne dogovore oko standardiziranja položaja funkcijskih tipki koje većina ugrađuje na svoje modele tipkovnica. Nije nužno da se tipke nalaze na jednom te istom mjestu - samo da su "tu negdje" tako da korisnik uvijek zna gdje može tražiti tipke za multimediju, a gdje tipke za pokretanje uredskih aplikacija ili kalkulatora.

Druga zamjerka za koju, istina, nismo sigurni da "stoji" jest malen domet testiranog desktopa u koleraciji sa mogućnostima ponuđenim u MediaLife softveru. Ne vidimo baš prevelike logike u sjedenju kraj računala dok na TV-u preko TV-out izlaza grafiče kartice gledamo nekakav filmić ili sa društvom pregledavamo slike sa zadnje pijank...pardon, otmjenog domjenka. Zadnja zamjerka ide na računa softvera MediaLife. Premda smo sa samim softverom jako zadovoljni, nije nam baš najbolje "leglo" odbijanje Windows Media Playera 10.

Prema deklaraciji koju smo dobili uz tipkovnicu, njezina bi cijena s PDV-om trebala iznositi oko 550 kn (rujan 2004.) što je čisto solidno s obzirom na sve njezine kvalitete.