Logitech LX700 – bežična simfonija

Datum objave 23.02.2005 - Denis Arunović

Uvod i softver

Eto nas ponovo među računalnim periferijama. Kao i u većini prethodnih recenzija i ovaj put imamo posla sa bežičnim periferijama. Konkretno, riječ je Logitechovoj kombo tipkovnici odnosno desktopu koji nosi oznaku LX700. LX700 je najopremljeniji i naskuplji dekstop iz serije LX u kojoj se, osim tipkovnice koju smo ovaj put imali prilike isprobati, nalaze i tipkovnice LX300 te LX500.

Redovni čitatelji PC Eksperta će se sigurno sjetiti da smo svojedobno imali prilike isprobati i Logitech LX500, desktop koji je za klasu jeftiniji i manje opremljen od kombo tipkovnice koju danas imamo pod prstima. LX500 nam se inače izuzetno svidio, a ništa manje nismo očekivali niti od LX-a 700. Uostalom, radi se tipkovnici vrlo sličnog dizajna, gabarita i ergonomije koja se od jeftinijih sestara razlikuje po drugačijoj vrsti miša i nešto više funkcijskih tipaka.

LX700 desktop u punom sjaju

Nego krenimo mi radije ispočetka. LX serija predstavlja najnoviju generaciju Logitechovim bežičnih kombo tipkovnica čije su najizraženije karakteristike izuzetno nizak profil, prilično kratak hod tipki, mnogo dodatnih funkcijskih tipki te dizajn koji dio funkcija sa miša prebacuje na tipkovnicu u svrhu manjeg opterećenja ruke s kojom korisnik rabi miša.

Ne zovu ovu seriju tipkovnicu bezveze "zero tilt"

Što se sve nalazi u kutiji LX-a 700? Osim same tipkovnice i miša u kutiji se nalaze kolijevka za punjenje miša (ujedno služi i kao bazna stanica za komunikaciju miša i tipkovnice sa računalom), adapter za napajanje kolijevke energijom, set alkalnih Duracellovih baterija za napajanje tipkovnice, set akumulatorskih baterija za miša (ne znamo točan model budući da ih je netko "popalio" iz paketa koji je nama bio ustupljen na testiranje), naslon za dlanove koji se priključuje na tipkovnicu, CD sa softverom i poster na kojem je slikovito objašnjena instalacija tipkovnice.

Maleni nogari odlično odrađuju svoj posao

Osim gnjavaže zbog baterija koje nisu isporučene sa našim primjerkom LX desktopa, sa instalacijom tipkovnice nismo imali nikakvih problema. Sve je radilo u dobro poznatoj "plug'n'play" maniri. Za integriranje tipkovnice u naše računalno radno okruženje bilo je potrebno samo malo konfigurirati SetPoint softver. Dotični softver je od predstavljanja nove linije Logitechovih periferija doživio nekoliko revizija (zadnja je v2.14.106 koju smo i mi koristili) i sada radi stvarno odlično. Premda je cijeli SetPoint inicijalno vezan za Microsoftov softver (Media Player, Internet Explorer), zbog njegove ga je visoke razine konfigurabilnosti moguće prilagoditi praktički bilo kakvoj kombinaciji softvera koji rabite na računalu.

Tipkovnica

Osim instalacije SetPointa, korisniku je na izbor ponuđena i instalacija softvera pod imenom MediaLife. Dotični Logitechov softver ima funkciju pretvaranje vašeg PC-a u MediaCenter PC. Dobro, ne baš doslovno, ali MediaLife je svojim izgledom, sučeljem i mogućnostima izrazito vuče na koncepciju MediaCentera. O čemu je točno riječ? MediaLife pruža korisniku vrlo jednostavno sučelje putem kojeg može slušati glazbu te pregledavati slike i video datoteke pohranjene na svom računalu. Naravno, nekakve napredne opcije ne dolaze u obzir tako da će iskusniji korisnici na ovaj komad softvera gledati sa prijezirom. Što se tiče ljudi koji nisu toliko vični rukovanju sa računalom, MediaLife će biti odlična zamjena za konvencionalni softver za pristup multimedijalnim sadržajima. Valja napomenuti da je smisao MediaLifea u prvom redu pružiti korisniku jednostavno sučelje koje će mu dopustiti da se zavali u naslonjač i krstari bespućima multimedije putem svoje bežične tipkovnice i miša.

I još malo funkcijskih tipaka na desnoj strani

Pogledajmo što nam nudi sama tipkovnica. Prva stvar koja upada u oči je kombinacija materijala od kojih je izrađena. Osim klasične "mekane" plastike (crni dijelovi tipkovnice) Logitech je na LX-u 700 upotrijebio i "tvrdu" plastiku granitne boje koja se upotrebljava pri izradi laserskog miša MX1000 te DiNovo desktopa. Uz to, za izradu određenih dijelova tipkovnice upotrebljena je i treća vrsta "tvrde" plastike boje kroma. Plastika boje granita ima vrlo fino granuliranu površinu pa je izuzetno zahvalna kao materijal za periferije. Napominjemo da smo primjetili da se u kombinaciji sa ovom vrstom plastike dlanovi pri radu manje znoje što je veliki plus ako su u pitanju periferije.

Multimedijske kontrole

Raspored tipki na alfanumeričkom dijelu tipkovnice je izvrstan. Funkcijske tipke (F1...F12) su izdvojene iz glavnog dijela tipkovnice i grupirane u grupe od po četiri tipke. Dotične tipke imaju oblik tankog pravokutnika što je istovremeno funkcionalno, ali i oku privlačno s obzirom na dizajn ostatka tipkovnice. Osim klasičnih "F" funkcija, svaka od ovih tipki ima i sekundarnu funkciju kojoj možemo pristupiti ako je uključen "function lock". "Function lock" se inače uključuje putem izdvojene tipke koja se nalazi u gornjem desnom dijelu tipkovnice.

Tipkovnicu krase velike tipke "enter" i "backspace" - dakle nema sindroma sa Microsftovih tipkovnica gdje je "enter" smanjen, a slovo "ž" pomaknuto iznad njega. Isto tako valja napomenuti da je Logitech iz alfanumeričkog dijela tipkovnice izbacio tipku "escape" smjestivši je u liniji sa funkcijskim tipkama, krajnje lijevo. Niski profil tipkovnice kao i kratak hod tipki tjera korisnika da na ovoj tipkovnici pišu "u letu" odnosno više na način kako se piše na tipkovnici sa prijenosnika nego na konvencionalnoj tipkovnici. Osjećaj pri tipkanju je odličan jer korisnik ima osjećaj da mu prsti jednostavno klize po tipkovnici. Jedini problem je što za navikavanje treba nešto vremena, ali to je sasvim razumljivo i posve prihvatljivo.

Navigacijske kontrole za lijevu ruku

Prijeđimo sada na dodatne tipke. Iznad "F" tipki nalaze se kontrole za mutimediju - one klasične (play, next, previous...) te par dodatnih kao što su tipka za snimanje. Zanimljivo je da je funkcija za kontrolu glasnoće izvedena preko potenciometra što omogućava korisniku bolju kontrolu nad glasnoćom od klasičnih digitalnih tipki.

Na krajnjem lijevom dijelu tipkovnice nalazi se dio tipki koji zamjenjuje neke tipke na mišu. Na istom području smješten je i sekundarni scroll kotačić koji se osim vertikalno pomiče i horizantalno (funkcija "tilt wheel"). S donje i gornje strane kotačića postavljene su tipke za brzo scrollanje, poznate sa jačih modela Logitechovih miševa. Uzgred rečeno, dotične tipke nisu implementirane na miša koji dolazi u paketu sa tipkovnicom.

Kao i sve računalne tipkovnice i ova ima nogare s kojom ju je moguće podesiti na veći nagib. Nogari su stabilni i nisu previše visoki tako da je beneficije posebnog dizajna ove tipkovnice moguće iskoristiti čak i kada su nogari izvučeni. Druga stvar koju smo zaboravili spomenuti je odmorište za dlanove. Dotično dolazi u paketu sa tipkovnicom i moguće je naknadno ugraditi što vam preporučujemo.

Miš i zaključak

Drugi dio paketa LX700 čini Logitechov Cordless Click Plus miš. Riječ je o mišu srednje klase koji se ne može podičiti osobitim bogatstvom dodatnih funkcija, ali to i nije toliki problem budući da se na tipkovnici nalazi posebno set tipaka koje su namijenjene komplementiranju funkcija miša. Iz tog su razloga na miša integrirani samo "tilt wheel", "application switch" tipka koja se nalazi u istoj ravnini sa kotačićem te dvije tipke na lijevoj strani miša kojima manipuliramo sa palcem (inicijalno su predviđene za back i forward funkciju).

"Application switch" tipka i "tilt wheel" u prvom planu

Kao i dio tipkovnice, gornji pokrov miša izrađen je od kvalitetne "tvrde" plastike koja svoje prednosti najbolje pokazuje ako miš držimo u ruci dulje vrijeme. Naravno, uvijek postoji aspekt kompromisa tako da je donja polovica miša napravljena od konvencionalne plastike što nas nije previše dojmilo. Na njenom mjestu bi radije vidjeli odnosno osjetili blago gumiranu površinu koju Logitech rabi na miševima iz serije MX.

Jasno je da je miš namijenjen dešnjacima

Sve u svemu, miš svojom funkcionalnošću i ergonomijom zadovoljava svrhu za koju je namijenen, a to je da bude "sidekick" tipkovnici. Kao što smo napomenuli ranije, miš funkcionira pomoću akumulatorskih baterija, a puni se u kolijevci koja izgleda vrlo slično kao kolijevke Logitechovih miševa MX700 i MX900.

Što se tiče dometa ovog paketa periferija, ne možemo reći da imamo ikakvih zamjerki. Signal je prilično jak što omogućava rad na udaljenosti od otprilike dva metra. Naravno, ovo vrijedi samo ako trebate preciznost koja je nužna za klasičan rad na računalu. U slučaju da samo želite kontrolirati multimedijske aplikacije, tipkovnica će funkcionirati i na mnogo većoj udaljenosti.

Zaključak

Kao što smo i pretpostavili, Logitechov desktop LX700 ispunio je veliku većinu naših očekivanja. Manje zamjerke imamo samo na priloženog miša, ali to su detalji koji neće smetati običnim korisnicima već samo perfekcionistima poput nas.

Tipkovnica nas je jednostavno očarala svojim izgledom, kvalitetom i funkcionalnošću što u kombinaciji sa ergonomijom "zero tilt" dizajna te rasporeda i veličinom tipaka jednostavno čini dobitnu kombinaciju. Sigurno se pitate koliko je cijena ovog alfanumeričkog, bežičnog, slatkiša. Ne prevelika. LX700 u hrvatskim trgovinama košta oko 800 kn što je stvarno malena cijena za sve one koji provode mnogo vremena pred računalom ili od tipkanja na računalu žive.

Jedini pravi problem u cijeloj priči je što je ova kombo tipkovnica dizajnirana isključivo za dešnjake. U slučaju da ste ljevak koji se još nije prilagodio radu sa periferijama namijenjenim dešnjacima, LX700 ili bilo koja tipkovnica ovog tipa za vas predstavljaju loš izbor.