Logitech MX3100 – bežična teška kategorija

Datum objave 20.05.2005 - Igor Vujević

Pakiranje i instalacija

Logitechova LX bežična simfonija dobila je svoju prvu violinu - Cordless Desktop MX3100 koja predstavlja vrh ponude bežičnih kombo tipkovnica ove kompanije. Spomenuti set pri upotrebi pruža visok stupanj komfora u pogledu ergonomije što u kombinaciji sa bežičnom komunikacijom sa računalom čini ovaj paket periferija odličnim izborom za sve one koji se u stilu žele riješiti robovanja žicama. U kompletu se nalazi bežična tipkovnica, poznata iz desktopa LX700, koja je upotpunjena Logitechovima high-end mišem MX1000, čija brojka u nazivu sama po sebi izazivu poštovanje.

Pakiranje

Pakiranje svojom vanjštinom odmah daje do znanja da s unutrašnjošću nema šale, poveći gabariti i težina daju ozbiljnost cijelom kompletu. Osim glavnih zvijezda paketa, miša i tipkovnice, kutija skriva kolijevku za punjenje miša, koja funkcionira i kao uređaj za komunikaciju računala sa periferijom, CD na sa aplikacija SetPoint i MediaLife, dvije baterije za tipkovnicu i popratne kabele za spajanje svih komponenti u smislenu cjelinu.

Ležište i punjač

Spajanje tipkovnice i miša izvedeno je prilično jednostavno, dovoljno je priključiti izvor napajanja u kolijevku, priložene kablove "poštekati" u odgovarajuće utore u računalu (USB ili PS/2), stisnuti na kolijevci, mišu i tipkovnici tipku "connect" i stvar je spremna za upotrebu. Kvaliteta ležišta je dobra, dok je miš na punjenju nema opasnosti od ispadanja ili sličnih neugodnosti, kablovi su dovoljno dugački i sve je izvedeno u tradicionalno dobroj maniri Logitecha, pa popratni dijelovi zaslužuju najvišu ocjenu. Nakon hardverskog dijela instalacije, valja se pozabaviti i softverom. Da bi omogućili napredne funkcije funkcije desktopa MX3100, valja instalirati Logitechovu aplikaciju SetPoint (koja instalira i pripadajuće drivere za uređaje), a za dalje proširivanje multimedijalnog iskustva na sistem nije na odmet "baciti" i aplikaciju MediaLife koja računalu daje funkcionalnost jednog Media PC-a.

O mišu...

Anatomija na dijelu

Sam miš već svojim izgledom oduševljava, a osjećaj ležanja u ruci je vrhunski. Zbog svoje veličine i oblika, miš nije namijenjen rukama manjega formata. Ergonomski je u potpunosti oblikovan za dešnjake, no ovakva, praktički savršena ergonomija ima svoju cijenu - miš je u potpunosti nekompatibilan sa lijevom rukom. Svojom visinom ovaj miš malo odskače od svojih rođaka. U usporedbi sa modelom MX500 je nešto kraći i viši što nam omogućava da nam još bolje leži u ruci. Doduše, osobni dojam autora ovih redaka je da bi dužina miša mogla biti i veća.

Miš u punom sjaju

Kako i priliči ovakvom modelu, tipki za upravljanje ne nedostaje, a uz uobičajeni set mjesto je našla i tipka za prebacivanje između aplikacija dok su se neizbježne tipke "back" i "forward" smjestile na već uobičajenu lokaciju. Kotačić miša osim standardnog nudi i vodoravni "scroll", "zoom" opciju, a tipke za brzo okomito scrollanje dodatno povećavaju funkcionalnost miša. Osim toga, na gornjoj plohi nalazi se i signalizacija za status Litijum-ionske baterije, što se pokazalo prilično dobro rješenje jer time možete imati uvijek na oku razinu istrošenosti baterije.

Za razliku od prethodnih modela, u ovaj je ugrađena nova, lakša generacija punjivih Li-ion baterija, koje za razliku od npr. Ni-Cd modela ne pate od tzv. "memorijskog efekta" pa je možete puniti pri bilo kojoj razini kapaciteta bez straha od gubljenja na vijeku trajanja. Iako zamjena baterija nije predviđena kao opcija, 500 full charge ciklusa (što znači da ako je punite pri istrošenosti od 10% i broji se samo kao 10% jednog punjenja) bi trebalo osigurati dovoljan životni vijek ovom mišu.

Opako lasersko oko

Briga oko sitnica se nastavlja i na donjoj strani miša gdje se nalazi i prekidač za isključivanje kada miš nije u upotrebi, čime se dodatno štedi na bateriji. Ovaj miš ne koristi optiku za registriranje pokreta već laser, što se u praksi pokazalo bolje rješenje, kako u izboru podloge tako i u vrhunskoj osjetljivosti. I dok klasični optički senzori koriste LED svjetlo kako bi osvijetlili površinu, laserska tehnologija kod ovoga miša koristi koherentnu lasersku zraku koja koja ima i do 20x veću rezoluciju od klasične optike, što u konačnici daje preciznije i brže registriranje pomaka. Osim toga, procesor ugrađen u ovog miša sposoban je procesirati 5.8 mega piksela u sekundi, no maksimalna rezolucija optičkog senzora ipak je ostala jednaka onoj sa Logitechovog miša MX700 - 800 dpi.

Unatoč svemu, valja naglasiti da ovaj miš ipak ne možemo preporučiti za "ozbiljnije" igranje fps-ova. Bežična veza, usprkos svojoj kvaliteti ipak stvara preveliko kašnjenje za igranje igara kao što je UT2004, a tu je i problem nemogućnosti optičkog senzora da dovoljno brzo reagira na dizanje i spuštanje miša od podloge.

Za one zabrinute za sigurnost, izvor lasera je svrstan u Class1 skupinu, što bi trebalo garantirati sigurnost i kod direktnog gledanja u žarište za vrijeme rada (NIJE isprobano u praksi). Valja spomenuti još i činjenicu da je za bežičnu vezu zadužena Logitechova RF tehnologija brzine 125Hz (sposobna je za prijenos signala 125 puta u sekundi između miša i računala).

Tipkovnica i zaključak

Kontrolni centar

Bežična tipkovnica omogućava gotovo neograničeno kretanje, a sa svojim dodatnim tipkama za upravljanje multimedijom ili web aplikacijama daje sasvim novu dimenziju upravljanja računalom. Dodatne tipke su grupirane u tri skupine, logički raspoređene duž tipkovnice pa je vrijeme privikavanja minimalno. Lijeva strana tipkovnice je rezervirana za dodatni scroll kotačić koji je prilično koristan, posebno ljudima koji dnevno mnogo rabe računalo pa tako i tipkovnicu. U sredini gornjeg dijela tipkovnice smještene su kontrole za multimedijske aplikacije, a dobro odmjereni okretni disk odnosno potenciometar za kontrolu glasnoće daje ovoj tipkovnici posebnu čar. S desne strane gornjeg dijela tipkovnice grupirane su tipke određene za kontrolu programa vezanih uz upotrebu web aplikacija, a ispod njih svoje mjesto je našao i gumb za gašenje računala.

Multimedijalne kontrole

Otpor tipki pri radu je ugodan, bez nepotrebnih zvukova i zapinjanja, pa je rad na njoj i više nego zadovoljavajuć. Svaki dio tipkovnice je kvalitetno obrađen i sve komande reagiraju odlično kada se tipkovnica upotrebljava za pisanje, a do punog izražaja dolazi kada se udobno zavalimo u naslonjač te ju iskoristimo je za potpuni nadzor računala. Već standardni dodatak ovakvih tipkovnica je i F-mod, koji svojim funkcijama pruža dodatni nadzor nad računalom, dobro upotpunjavajući ostale mogućnosti koje pruža ova tipkovnica. Za konfiguraciju ove, ali i svih ostalih Logitechovih kombo tipkovnica nove generacije, služi softver SetPoint. On nam omogućava konfiguraciju svih dodatnih tipki te određivanje osjetljivosti scroll kotačića. Dodatnim je tipkama moguće dodijeliti praktički bilo kakvu funkciju, bilo da je riječ o otvaranju datoteka (što uključuje i aplikacije), mapa, Internet stranica, posebnih menija (npr. jednoj tipki pridjelimo pokretanje više aplikacija) ili pak pridjeljivanju hotkeyeva (npr. Ctrl + Enter).

Slikovite upute

Mobilnost ima svoju cijenu, a ona dolazi u obliku baterija za tipkovnicu, koje na sreću imaju pristojan vijek trajanja pa ne stvaraju problema što se tiče česte izmjene. Za neupućene, Logitech se potrudio i donju stranu tipkovnice oslikao s kratkim uputama za upogonjivanje cijelog paketa, ne ostavljajući prostora mogućnosti pogrešne instalacije. Što se tiče malenih nožica za podizanje nagiba tipkovnice, vrlo su dobro odmjerene te omogućavaju lakše tipkanje dok tipkovnicu držimo na višoj površini. Naravno, uz MX3100 je isporučeno, za ovakav tip proizvoda, nezaobilazno odmorište za ruke koje svojom ergonomijom odlično upotpunjuje samu tipkovnicu.

Zaključak

Iz svega rečenog i viđenog, jasno je vidljivo da Logitech malo toga prepušta slučaju pa zamjerke na cijeli komplet treba tražiti povećalom. Nigdje se nije nepotrebno štedjelo, svaki je dio izveden vrlo kvalitetno, a briga oko sitnica jednostavno razvlači usta u zadovoljni osmijeh.

Poanta mobilnosti sa desktopom MX3100 dolazi do punog izražaja. Balans između osnovne funkcije periferija, te eliminacija kabela je praktički doveden do savršenstva. Luksuz koji ovaj komplet pruža ne može si svatko priuštiti, no oni koji to mogu i smatraju to potrebnim, ne mogu pogriješiti njegovim odabirom (dakako, ako nisu ljevaci). Ovo je zasigurno najbolje opremljen i izveden bežični set periferija koji bi na svom stolu poželio svatko, no realnost je da će zbog njegove cijene (oko 900 kn) samo malobrojni posegnuti u džep i zaista ga kupiti.