Maxi Gamer Xentor 32 recenzija

Datum objave 18.10.1999 - Ozren Žagmešter

Uvod

Najgora stvar vezana za kompjutore je to što onog trenutka kad nešto kupite, ta je stvar već zastarijela. To se najviše osjeti na procesorima i na grafičkim karticama. Nakon što smo oko pola godine koristili Asus V-3400TNT karticu došlo je vrijeme da pređemo na nešto bolje. S obzirom da Hercules Dynamite TNT2 Ultra karticu nije moguće nabaviti, osim ako čovjek ne provali u Herculesovo skladište koje je zapečaćeno od strane banke koja utjeruje Herculesove dugove, odlučili smo se za Guillemot Maxi Gamer Xentor32. Ime baš nije za pohvalu - ne znamo da li je moglo biti dulje. Tko god je ikad imao francuski auto dobro zna kako Francuzi vole komplicirati, pa je tako i ovdje slučaj.

Prva stvar koja nas je dočekala kad smo otvorili kutiju je bila “krasna” obavijest da ne treba koristiti driver-e sa CD-a koji je došao uz karticu jer se nikako ne vole s MS Internet Explorerom 5. Na papiru je trebalo onda pisati i “Don’t Panic” po uzoru na Hitchiker’s Guide to the Galaxy, jer tako nešto nikad nije lijepo pročitati. Nama se čini da je dodatni trošak stavljanja tog papira bio jednak onome da je Guillemot jednostavno stavio drugi CD unutra, sa novijim driver-ima. No, neki je pametni menađer očito zaključio da je ovo bolje rješenje te da će svi oni koji skinu nove driver-e sa www.guillemot.com odmah pogledati i ostatak ponude, te brzo uzeti svoju kreditnu karticu i još nešto naručiti. Osim gore spomenutog driver CD-a (koji sadrži i Xing DVD software player) kartica stiže sa još dvije igre (Kingpin i Speed Busters), uputstvima i SVHS-RCA kablom koji je dugačak dobrih i jako korisnih 2 cm. Uputstva su ništa posebno, ali dovoljno su jasna da bi i početniku bilo jasno kako da postavi karticu u svoju mašinu i instalira driver-e.

Žalosno je jedino to što uputstvo nigdje ne spominje da Xentor32 nije baš sretan izbor za sve, jer rane verzije ne rade sa Asus P5A, Asus P2B-F, Gigabyte 686LX3 i AOpen AX6BC Pro matičnim pločama. Guillemot je izbacio novi BIOS koji radi sa svim pločama osim sa AX6BC Pro. Koliko znamo za tu ploču nema lijeka. Napominjemo da flash-ate BIOS samo ako imate ranu verziju kartice, jer kasnije verzije pak možete pokvariti ako im stavite krivi BIOS.

Sama kartica je jako mala, i osim toga se nema šta reći. Bitno da radi svoj posao.

(Kliknite na sliku za veći prikaz kartice)

Benchmark

Sa instalacijom nije bilo problema. Najnoviji driver-i koji se mogu naći na Guillemot stranicama su verzija 2.08, što znači da su bazirani te vjerovatno identični Riva Detonator 2.08 driver-ima, koji su poznati po stabilnosti. Nakon minimalnog tweak-anja driver-a bacili smo se na benchmark-anje:

Test Sistem:

Celeron 466 @ 525Mhz, Asus P2B, 128M LG 7ns PC-100 CAS2, Guillemot Xentor32, Diamond MX300, IBM 14GXP 10.1G 7,200rpm HD, Windows 98SE

Opcije:

Sve na deafult u Quake 3 Test 1.08 i 3d Max Pro 99

 

3d MAX 99 Pro

 

Quake 3 Arena Test 1.08

Zaključak

Kao što vidimo iz rezultata, Xentor je brza kartica i trebala bi zadovoljiti sve potrebe jednog zagriženog igrača. Kvaliteta slike je jako dobra, možda ne kao na Matrox G400, ali blizu. Sve u svemu, jako dobro. Što se pak overclock-anja tiče, tu baš nije bilo puno sreće. TNT2 Ultra procesor u našem je slučaju radio na tvorničkih 175MHz i ni makac više. Ali nije da se bunimo, jer nijedna druga TNT2 Ultra kartica (osim opet Herculesa) ne dolazi tvornički na tako visokom taktu (175Mhz jezgra/183Mhz memorija). Memoriju smo uspijeli overclock-ati na 195Mhz, što je donijelo neke male dobitke u brzini. Ustvari se dobitak od overclock-anja osjeti samo na rezolucijama od 1024x768 i više. Interesantno je da je često brzina kartice bila veća na 800x600 nego na 640x480. Razlog tome nam nije poznat, ali sumnjamo da je to tako zato što su driver-i najbolje optimizirani za rezoluciju od 800x600. Žao nam je što pri ruci nismo imali neki brži procesor jer bi se onda mogla vidjeti ovisnost brzine kartice o brzini procesora. To će morati pričekati neke bolje dane.

Sve u svemu, Xentor32 je dobra kartica. Njezina loša strana je što je jako osjetljiva na konfiguraciju koju korisnik ima, a i na software. To nije problem koji se ne može riješiti, ali je svejedno nešto što smeta cijelom dojmu kartice. Osim toga, kartica zaslužuje sve pohvale i dobar je izbor za sve one koji žele izvrsnu kvalitetu slike i visoku brzinu. Ako vam se ne čeka GeForce 256 DDR, toplo preporučujemo ovu karticu.