MeanIT TWS B60 bežične stereo slušalice_recenzija_naslovnica

True Wireless Stereo (TWS) slušalice u segmentu pristupačne cijene više nisu samo dva neudobna umetka za uši s lošom stabilnosti Bluetooth veze i kvalitetom zvuka koja često izaziva nelagodu. Danas nude solidne performanse, stabilnu povezivost i prikladan izgled.

Testirali smo MeanIT TWS B60, jeftine osnovne bežične stereo slušalice, kako bismo ocijenili njihovu kvalitetu i koji scenariji korištenja mogu zadovoljiti.

Specifikacije:

 • Dimenzije (ŠxVxD): 100 x 160 x 450 mm
 • Vrsta slušalica: in-ear
 • Baterija: litij-polimer 200 mAh u kutiji za punjenje/prenošenje i litij-polimer 30 mAh u svakoj slušalici
 • Punjenje: USB-C
 • Zvučnik: Ø 8 mm / 32 Ω
 • Osjetljivost: 120 ± 5 dB
 • Frekventni odziv: 20-20 000 Hz
 • Povezivost: čipset JL6969; Bluetooth 5.1 + EDR
 • Bluetooth protokol: HFP/A2DP/HSP/AVRCP
 • Ostalo: display za kontrolu napunjenosti; LED indikator
 • Cijena: 12,99 eura (99,00 HRK)
 • Ustupio: Intelkom d.o.o.

Izgled i ergonomija

Općenito, MeanIT TWS B60 slušalice ostavljaju dobar dojam. Nema osjećaja da se radi o nekom jeftinom potrošnom proizvodu, što u biti i jesu.  Male su i ulaze u ušni kanal. Ne stvaraju pritisak i ne ispadaju baš lako.

MeanIT TWS B60 bežične stereo slušalice_recenzija_slika_1

Imaju tri veličine čepića za uši (mali, srednji i veliki) kako bi se postigao što bolji pasivni učinak poništavanja buke jer aktivnog nema.

MeanIT TWS B60 bežične stereo slušalice_recenzija_slika_2

Vanjska strana slušalice je velika višenamjenska tipka. Prednost u odnosu na dodirne kontrole je povratna informacija da uvijek znate koliko ste puta istu pritisnuli.

Tipka prepoznaje jednostruki, dvostruki, kratki i dugi pritisak za kontrolu funkcija reprodukcije glazbe, YouTube videozapisa, odgovaranja/odbijanja poziva ili biranja posljednjeg pozivnog broja. Glasnoća se dodirom smanjuje i povećava u koracima. Otprilike jednom na dva kratka pritiska prsta.Osim toga, tu je i minijaturni LED indikator statusa punjenja i uparivanja.

Kutijica za prenošenje i punjenje

MeanIT TWS B60 slušalice dolaze u kompaktnoj jednostavnoj kutijici za punjenje i prenošenje.  Lako se stavlja u džep. Po potrebi stabilno stoji na stolu.

MeanIT TWS B60 bežične stereo slušalice_recenzija_slika_3

Poklopac se bez problema otvara čak i jednom rukom zahvaljujući udubljenju za prst ili nokat.

MeanIT TWS B60 bežične stereo slušalice_recenzija_slika_4

Same slušalice su postavljene kao i uvijek sa zvučnicima okrenutim prema dolje i pune se pomoću dvije pogo igle.  Magneti su prilično jaki jer okretanjem kućišta naopako slušalice neće ispasti. S druge strane, vrlo ih je lako prstima ukloniti i vratiti u utore.

Kvaliteta zvuka

Podržani su HSP (Handset), HFP (Hands Free), A2DP (Advanced Audio Distribution) i AVRCP (Audio/Video Remote Control) profili – uobičajeni džentlmenski set pristupačnih slušalica.

U pogledu kodeka, mnogi korisnici često se žale da većini TWS slušalica nedostaje podrška za aptX koji pripada Qualcommu. Ove naše slušalice se ne razlikuju od većine po tom pitanju. Nećemo vas sada opterećivati brojevima i teorijom, već samo istaknuti  ono što je bitno –  ne isplati se boriti za aptX. Prisutnost podrške ne znači standardnu visoku kvalitetu zvuka, a obrnuto – odsutnost ne znači loš zvuk.

Pa, sada dolazimo da najzanimljivijeg dijela. Kako na kraju zvuče ove TWS slušalice? U svakom slučaju, zvuče normalno. Ništa izvanredno u dobrom ili lošem smislu. Zvuk je ugodan, frekvencije ne strše, osjetan je bas dajući ritam glazbi. S dinamikom je sve u redu. Margina glasnoće djeluje nam znatno više viša od dopuštene u EU.

Telefonija

MeanIT TWS B60 bežične stereo slušalice_recenzija_slika_5

Što se tiče razgovora, glasovi na obje strane zvuče jasno i razumljivo. Mikrofoni koji su bliže uhu nego ustima u određenoj mjeri se nose s “odstranjivanjem” buke okoline, vjetra ili kiše.

Baterija

Kapacitet baterije u kutiji za punjenje i prenošenje iznosi 200 mAh. Omogućava 3 do 4 ciklusa punjenja bateriji slušalica kapaciteta 30 mAh.

MeanIT TWS B60 bežične stereo slušalice_recenzija_slika_6

Sama kutijica puni se na stražnjoj strani putem micro USB kabela koji dolazi u prodajnom paketu. Za punjenje je potrebno oko sat i  35 minuta. Bežično punjenje nije predviđeno.

MeanIT TWS B60 bežične stereo slušalice_recenzija_slika_7

Vrijedno je spomenuti kao dio kućišta LED svjetlo i mali LCD koji prikazuju napredak punjenja baterije ili preostali kapacitet. Bilo bi možda korisnije da se na ekranu prikazuje i preostali kapacitet baterije u slušalicama, ali te informacije su vidljive samo u Bluetooth postavkama pametnog telefona.

Uparivanje i stabilnost veze

Za povezivanje s pametnim telefonom, tabletom ili laptopom, slušalice koriste Bluetooth v5.1. To zapravo znači da  obje slušalice su neovisne, odnosno ne moraju koristiti u paru. Može se koristiti samo jedna dok se puni druga.

Postupak uparivanja je bez muke. Slušalice se uparuju automatski jedna s drugom odmah nakon vađenja iz kutije. Kada se na telefonu uključi Bluetooth, njihov naziv će se pojaviti na popisu dostupnih uređaja. Potreban je još samo jedan korak, a to je dodir prstom na naziv za dovršetak procesa. Jednom povezane, ostaju tako i za buduću upotrebu.

MeanIT TWS B60 bežične stereo slušalice_recenzija_slika_8 MeanIT TWS B60 bežične stereo slušalice_recenzija_slika_9

MeanIT TWS B60 bežične stereo slušalice_recenzija_slika_10

Svidjelo nam se da za upravljanje slušalicama ne postoji lokalna aplikacija. To čini korištenje jednostavnijim. Iskustvo testiranja raznih slušalica nam je pokazalo da u ovom cjenovnom rangu, ako i postoji neka aplikacija, ona je gotovo uvijek funkcionalno oskudna, pa čak i bez ekvilajzera.

Ukupni dojam

MeanIT TWS B60 bežične stereo slušalice ostavljaju dobar dojam u odnosu na svoju pristupačnu cijenu. Imaju dobru povezivost, višenamjenske tipke za kontrolu funkcija, praktičan LED zaslon za prikaz napunjenosti baterije i procesa punjenja. Kvaliteta zvuka je solidna u usporedbi s mnogim drugim slušalicama iste klase. Korektno su rješenje za slušanje glazbe u pokretu, gledanje videozapisa, lagani gaming i telefoniju.

MeanIT TWS B60 bežične stereo slušalice_recenzija_slika_11

Nema potrebe brinuti se oko kašnjenja zvuka pri slušanju glazbe ili gledanja videozapisa, ali za igre može biti malo latencije. Naravno, postoje i neke mane. Slušalice nemaju aktivno poništavanje buke i glasnoća se podešava u koracima što može biti nezgodno ako želite fino namjestiti jačinu zvuka. Cijena od 12,99 eura ili 97,87 kuna je vrlo povoljna za slušalice s ovim karakteristikama.