Nakon velike pauze eto nas ponovo sa člankom o pločama za Athlone 64 bazirane na Socketu 754. Kašnjenje članka bez sumnje pada na leđa lijenog autora ovih redaka, ali kao i pravda, on je spor, ali dostižan. Ehmm…nego dosta sa jadnim isprikama, krenimo mi radije na popis ploča s kojima smo se ovaj put pozabavili. Kroz naše ručice su prošle tri ploče, sve tri bazirane na relativno novim čipsetima za 64-bitne Athlone – Abit KV8 Pro, Chaintech ZNF3-250 te Gigabyte K8NS Pro.

Abitova ploča bazirana je na VIA-inom KT800 Pro čipsetu dok su Chaintechova i Gigabyteova ploča bazirane na nVidijinom čipsetu nForce3-250. Što se tiče cijene odnosno tržišnog skaliranja, Gigabyteova i Abitova ploča namijenjene su običnim korisnicima odnosno entuzijastima koji nemaju prevelik budžet dok je Chaintechov ZNF3-250 dizajniran specifično za entuzijaste i kao takav ima poprilično dobatr bundle. Prije nego što krenemo sa pregledom samih ploča recimo nešto o novom VIA-nom čipsetu. KT800 Pro je, kao što vjerojatno pretpostavljate, unaprijeđena verzija VIA-nog prvog čipseta za Athlone 64 pod imenom KT800. Dva se čipseta esencijalno razlikuju po tome što verzija Pro podržava 1000-megahercnu hypertransport sabirnicu, "zaključavanje" PCI odnosno AGP sabirnice te veću brzinu V-Link sabirnice preko koje komuniciraju northbridge i southbridge čipseta – 1066 umjesto 533 MB/s. To bi bilo to što se tiče brbljanja o teoriji, sad je vrijeme da navalimo na naše ploče.

Chaintech ZNF3-250

Kao što smo rekli u uvodu, Chaintechova ploča bazirana je na nForce3-250 čipsetu. Većina iskusnijih čitatelja će odmah graknuti nešto u stilu – "Hej, zar ZNF3-250 nije ploča namijenjena zahtjevnijim korisnicima? Zašto umjesto nForce3-250 čipseta nije bazirana na opremljenijem nForce3-250Gb čipsetu?". Isto smo si pitanje i mi postavili kad smo prvi put vidjeli ploču. ZNF3-250 definitivno nije jeftina, odlično je opremljena no odsustvo gigabitne mrežne kartice povezane izravno na čipset te hardverskog firewalla je definitvno veliki minus u očima bilo kojeg korisnika koji je spreman iskeširati toliko novca za matičnu ploču.

Ambalaža Chaintechove ploče definitivno izgleda vrlo cool

Ploča dolazi zapakirana u veliku sjajnu kutiju sa ručkicom koju je stvarno užitak "raskopati". Nakon otvaranja kutije prvo na što smo naletjeli je sama ploča upakirana u plastični kovčeg. Način pakiranja je vrlo efikasan i praktički garantira da ćete ploču čak i nakon grubljeg transporta dobiti u istom stanju u kakvom su je zapakirali u tvornici. Ispod plastičnog kovčega sa pločom nalazi se druga razina na kojoj su u par pretinaca raspoređene komponente bundlea.

Serija Zenith je poznata po vrlo izdašnom paketu opreme

U bundleu ima puno raznih stvarčica – kabeli za diskove i optičke pogone (dva okrugla PATA kabela i četiri SATA kabela), okrugli kabel za floppy disk, dva kabela za napajanje SATA diskova, optički kabel za integriranu zvučnu karticu, CM (Chaintech Multimedia) kartica na kojoj su dodatni audio i firewire konektori, pločica za I/O backpanel matične ploče, paketić silikonske termovodljive paste, multifunkcionalni odvijač, CBOX3 front panel rack sa raznim konektorima i LED dijagnostikom, priručnik za uporabu, veliki poster za brzu instalaciju i na kraju dva CD-a sa dodatnim softverom (WinDVD, Norton AntVirus, ProMagic…) i driverima.

Chaintech CBOX3

Iz cijelog paketa opreme vjerojatno je najzanimljivi CBOX3 front panel rack koji se ugrađuje u 5,25" utor na kućištu. S obzirom na to da danas entuzijasti gotovo nikad ne kupuju bež kućišta, sa CBOX-om osim klasične bež maske dolaze upakirane crna i srebrna maska. Osim što izgleda prilično cool u kućištu, CBOX3 naravno ima i praktičnu funkciju – na njemu je smješten čitač memorijskih kartica, dva USB 2.0 konektora, firewire konektori, audio konektori za slušalice i mikrofon te led zaslon koji za vrijeme bootanja ima fukciju dijagnostike grešaka dok u Windowsima prikazuje temperature sistema i procesora (da bi potonja funkcija radila kako treba potrebno je instalirati Chaintechov utility za nadzor sistema). CBOX3 dolazi u kutiji sa svim potrebnim kabelima i vijcima tako da ga je vrlo lako ugraditi u kućište. Jedna mala napomena – CBOX je sa pločom povezan pomoću nekoliko kabela tako da vrlo lako stvara nered u unutrašnjosti kućišta.

CM kartica proširuje ploču sa dodatnim konektorima

Druga komponenta bundlea koja nam je "pala u oči" je CM kartica. Budući da se na ploči nalazi zvučno rješenje sposobno producirati 7-kanalni zvuk (7.1 surround), na kartici se, uz tri konektora na samoj ploči, nalaze i tri dodatna analogna konektora. Uz analogne konektore tu je i optički SP/DIF izlazni konektor te dva firewire konektora (ploča ih podržava ukupno tri, dva na kartici i jedan na CBOX-u). Uzgred, karticu ugrađujemo u posebni utor pri dnu ploče. Mada je u osnovi ovaj štos sa dodatnom karticom prihvatljivo rješenje, nama bi se više svidjelo da su dodatni zvučni konektori integrirani na samu ploču, što zbog jednostavnije ugradnje ploče, što zbog činjenice da će korisnici sa 7.1 surround zvučnicima zbog odvojenih konektora imati muke sa spajanjem zvučnika na matičnu ploču.