Uvod i pakiranje

mountain_everest_max_1 mountain_everest_max_2

Dugo najavljivana i očekivana Everest Max tipkovnica je konačno pred nama. Kao što znate iz naše recenzije njihovog Makalu 67 miša, Mountain je mlada kompanija, osnovana 2018. godine i sredstva za izradu Everest tipkovnice su prikupljali na Kickstarteru, a evo sada je konačno ta inovativna tipkovnica pred nama. Riječ je o nadogradivoj tipkovnici koja je nama stigla u Max izvedbi, tj. sa svim dijelovima – odmorište za ruku, numpad s programabilnim tipkama i media dock sa zanimljivim i korisnim ekranom.

mountain_everest_max_3

Everest Max dolazi u lijepo dizajniranoj kutiji koju je pravi doživljaj otvarati, pa smo zato snimili i video kako bi vam bilo lakše to doživjeti. Mountain je za svoje proizvode odlučio koristiti imena planina iznad 8.000 metara, a za sada imaju Everest tipkovnicu i Makalu 67 miš koji smo već recenzirali. Povezanost s prirodom ne staje samo kod izbora imena. Mountain se s ponosom diči i korištenjem recikliranih materijala i onih koji se mogu reciklirati pa su se povezali u partnerstvo s Plastic Bankom, organizacijom koja se obvezala zaustaviti bacanje plastike u svjetske oceane.

mountain_everest_max_4 mountain_everest_max_5

Kao što smo u videu vidjeli, u gornjem se dijelu kutije nalaze tipkovnica i odmorište ta dlanove, a donji dio ima izvlačivu ladicu u kojoj su zasebne kutije s opremom. U jednoj je Media Dock, u drugoj Numpad u trećoj USB kabeli, a u četvrtoj sva ostala oprema. U zasebnom pakiranju se nalaze i korisničke upute te naljepnice. Jamstvo koje proizvođač daje na proizvod je dvogodišnje.

mountain_everest_max_6

Uz osnovne dijelove koji čine tipkovnicu dolazi i kutija u kojoj se nalaze dodaci poput pet Cherry MX prekidača (2x Red, Brown, Blue i Speed), zamjenska Escape tipka (umjesto Mountain tipke), alat za skidanje kapica i vađenje prekidača te plastični poklopci s magnetom koji služe za mijenjanje nagiba tipkovnice kao što ćemo kasnije vidjeti. USB kabel je dug 2 metra (Type C to Type A), upleten je najlonskim koncem i dosta je krut. Dodatno, tu je i jedan manji produžni USB kabel (Type C to Type C).

Od čega se sastoji Everest Max?

mountain_everest_max_7

Everest tipkovnica je zamišljena kao modularna u kojoj kupac može kupiti samo osnovu pa ju nadograđivati, ili jednostavno odmah kupiti sve (patent). A kada kažemo osnovu, onda to tako i mislimo. Everest Core Barebone je osnova – tipkovnica bez prekidača i poklopaca, a košta 129,99 €. Dalje, imamo Everest Core (TKL) gdje dobivamo samo tipkovnicu s prekidačima i poklopcima po cijeni od 149,99 €. TKL + Numpad će vas koštati 219,98 €, TKL + Media Dock 209,98 €, a TKL + Palm Rest 164,98 €. I na kraju imamo Everest Max kakva je danas pred nama, koja donosi apsolutno sve što je dostupno po cijeni od 249,99 €. Everest tipkovnica će se za sada kupovati samo preko Mountainovog webshopa gdje možete naručiti svoj primjerak.

Palm Rest

mountain_everest_max_8 mountain_everest_max_9

U pregledu dodatne opreme krećemo od Palm Resta ili odmorišta za dlanove. Riječ je o plastičnom komadu koji s gornje strane ima meku spužvu omotanu umjetnom kožom. Unatoč velikim ljetnim vrućinama koža ne zagrijava jako dlanove, a odmaranje na površini je užitak. Odmorište za tipkovnicu vežemo uz pomoć šest malenih magneta na izvučenim nosačima koji osiguravaju tek solidnu čvrstoću držanja. Bilo kakav pomak tipkovnice će otkvačiti odmorište. Ujedno, dlanove je poželjno odmarati na prednjoj polovici odmorišta jer kada su gurnuti dublje zna se cijela tipkovnica malo uzdignuti. S donje se strane nalaze i tri gumene nožice koje stvaraju bolje prianjanje na površinu stola. Uz to, tu su i dva kanala za provlačenje kabela.

Media Dock

mountain_everest_max_10 mountain_everest_max_11

Media dock je koristan dodatak koji omogućava više od samo pukih tipaka za kontrolu multimedije, a zaštićen je patentom. Ovaj dodatak ima i kružni ekran koji ima osam menija, koji se svaki može i remapirati putem softvera. Oko ekrana se nalazi i kružni prekidač kojim biramo menije, a na Media Docku se nalazi i pet fizičkih tipaka te LED indikatori. Media Dock je napravljen od plastike, posjeduje USB-C vezu i njegovu je lokaciju moguće mijenjati lijevo i desno na vrhu tipkovnice kao što smo mogli vidjeti u videu unboxinga.

Numpad

mountain_everest_max_12 mountain_everest_max_13

Kao što ni Media Dock nije običan, tako nije ni Numpad ili numerički dio tipkovnice, a i on je zaštićen patentom. Na sebi osim standardnih tipaka ima i četiri malena ekrana koji pokazuju funkciju, a ujedno su i tipke za pozivanje tih funkcija. Na dnu vidimo i mehanizam za spajanje na tipkovnicu koji je pomičan u lijevo ili desno pa tako može doći s obje strane tipkovnice. Osim mehanizma, na dnu se plastičnog kućišta nalazi i fiksna gumena podloga na dnu, kao i dvije magnetne kapice s gumenim podlogama. Gornji je dio, tj. dvostruka gornja ploča numeričkog dijela napravljena od brušenog aluminija koji izgleda vrlo elegantno. Kao i kod tipkovnice, i ovdje su prekidači promjenjivi (hot-swappable).

Everest Core (TKL)

mountain_everest_max_14

Dolazimo i do same tipkovnice koja je klasičnog rasporeda tipaka (ANSI/ISO), s US layoutom i s onim što nas ponajviše smeta – malim Enterom. Ipak, već dugo vremena svakodnevno koristimo tipkovnicu s malom Enter tipkom i priviknuli smo se, pa nije bilo “fulavanja” na ovoj. Tipkovnicu krasi dizajn dvostruke aluminijske ploče na vrhu, i plastičnog tijela (kadice) na dnu. Nama je tipkovnica došla u Gunmetal Gray izvedbi, a prodaje se i u Midnight Black verziji.

Konstrukcija je vrlo čvrsta, nema ni malo uvijanja i izvedba je prvoklasna. Poklopci prekidača su naravno plastični ali imaju premaz koji im osigurava malo bolji grip, te ujedno imaju i prozirne oznake za prolaz svjetlosti. Tipkovnica nam je došla s Cherry MX Red RGB prekidačima o kojima smo već pisali hvalospjeve. Jedino što nam je zapravo zasmetalo je malo izraženiji metalni zvuk opruga, a sve ostalo je zapravo već i ranije napisano. Tko ne voli Red prekidače, može naručiti i neke druge Cherryeve RGB prekidače. Mountain se hvali kako su u izradi koristili originalne Cherry stabilizatore za prekidače, te kako su svi oni ručno podmazani Krytox GPL20590 lubrikantom za smanjenje buke. Stabilizatori spacebara su ručno rezani za poboljšanje osjećaja uključenja, a između PCB-a i kućišta je postavljena pjena koja upija zvuk.

mountain_everest_max_15

Donji dio kućišta, ili kadica, je napravljen od vrlo čvrste plastike kvalitetne na dodir. Kao što vidimo kućište ima višestruke kanale za provođenje kabela na sve strane. A na to se nastavlja i numerički dio te odmorište za dlanove. S donje je strane u velikom usjeku na sredini i USB-C port za spajanje kabela. Na prednjoj su strani tri velike gumene nožice za sprječavanje klizanja, a sa stražnje strane se nalazi još jedan patent. Naime, u Mountainu su odlučili promjenjivi nagib tipkovnice riješiti s dodavanjem dodatnih magnetnih kapica što ćemo u više detalja vidjeti na sljedećoj stranici recenzije.

mountain_everest_max_25

USB kabel omogućava komunikaciju s računalom, pri čemu je Polling rate 1 milisekunda (1.000 Hz), a podržan je i NKRO over USB (Key Rollover). Preko jednog je kabela riješen i USB hub. Ono što nismo spomenuli, a bitno je da su dimenzije tipkovnice u Max izvedbi 265 x 461 x 43 milimetra, a masa je popriličnih 1.373 grama.