mountain_makalul_67_8

Kao što smo napisali, cijeli je miš napravljen od  ABS plastike i nema nikakvih premaza po njemu što ga čini mrvicu klizavijim, ali i otpornijim na habanje. S lijeve se strane nalaze dvije programabilne plastične tipke koje su zadovoljavajuće taktilne, a zbog sive boje odskaču od ostatka crnog tijela. Ispod njih se nalazi reljef koji pruža oslonac palcu, a prema prednjoj strani je utisnuti mountain logo. Straga se nastavlja ribcage koji manjkom materijala osigurava nižu masu, a opet je dovoljno čvrst.

mountain_makalul_67_9

Na desnoj se strani od kraja ponovno proteže ribcage, a prema prednjem dijelu je reljef od pune plastike. I ova strana pruža vrlo visoku čvrstoću tijela. Desna je strana miša zajedno s tipkom kao što vidimo blago nagnuta prema dolje kako bi pravilno i ergonomski pratila konturu šake koja prirodno pada na njega.

mountain_makalul_67_10

Na donjoj se strani nalaze dvije bijele teflonske nožice, za koje je proizvođač predvidio i zamjenske. Miš po njima glatko klizi premda s malo većim otporom od onih na konkurentskom M711. I donja je stranica djelomično u ribcage izvedbi, a tu je i malo deblja plastika pa su i uštede veće.

I sada dolazimo do onoga što vas sve najviše zanima – senzora. Ovo je prvi miš s ugrađenim novim Pixartovim PAW3370 optičkim senzorom kojem je maksimalna rezolucija povećana na čak 19.000 DPI-a. Tko to i da li zapravo koristi ostaje nepoznanica jer je miš na toj vrijednosti jednostavno prebrz, no možda i postoje neki profesionalni gameri kojima će ovo dobro doći. Kursor prelazi ogromne udaljenosti na ekranu čak i pri minimalnom pomaku i zapravo je običnim smrtnicima 6.000 DPI-a sasvim dovoljno za brzi i precizni FPS gaming. Senzor podržava maksimalno ubrzanje do 50g, brzina praćenja je odličnih 400 IPS-a (inča u sekundi), a stopa pogreške je svedena na 0.5%. Lift of distance je podesiv između jednog i dva milimetra. Zanimljivo, senzor “vuče” samo 1.5 miliampera struje, za razliku od PMW3389 koji povuče i do 21 mA. Sve u svemu riječ je o jednom od najpreciznijih senzora današnjice.

mountain_makalul_67_17

Miša smo isprobali na podlogama različite brzine i teksture i na svima se ponašao vrlo dobro. Igrali smo se, brže i sporije naslove, testirali miša na različitim web stranicama specijaliziranim za to, te ga svakodnevno koristili i u radu. Toliko smo bili impresionirani performansama da smo ga ostavili na stolu i nakon testa, jer smo osjetili olakšanje u baratanju s njim u odnosu na daily driver u obliku Corsairovog Dark Core miša. Nema sumnje da je Dark Core izvrstan miš koji pruža puno više mogućnosti, no nakon njega i njegove težine jednostavno je užitak raditi na laganom mišu kao što je Makalu 67.

mountain_makalul_67_11 mountain_makalul_67_12

Mountain je za svoj hardver razvio i aplikaciju pod nazivom Base Camp što je opet referenca na Himalayu, tj. polazni kamp ispod Everesta. Softver može kontrolirati nadolazeću tipkovnicu, te Makalu 67 miša. Sučelje je jednostavno, a softver radi glatko. Glavni meni se sastoji od pet dijelova – Profiles, Lighting, Key Binding, Macro i Settings. U memoriju miša je moguće spremiti ukupno pet profila, koje možemo eksportirati, ali i pozivati s određenim aplikacijama.

mountain_makalul_67_13 mountain_makalul_67_14

Kod osvjetljenja je moguće upravljati trakom koja kruži oko scroll kotačića i DPI tipke i to na pet načina – Off, Static, Color Wave, Breathing te Custom. Osvjetljenje je vrlo efektno izvedeno i svi koji to vole će doći na svoje. Kvaliteta boja je na visokoj razini. Key binding dozvoljava programiranje bilo koje od tipaka na mišu po željama korisnika, a Macro je naravno opcija za snimanje kompleksnih naredbi.

mountain_makalul_67_15 mountain_makalul_67_16

Najzanimljiviji dio je Settings koji dozvoljava promjenu različitih parametara miša bitnih igračima. Krenut ćemo od vrha s Polling Rateom koji je moguće mijenjati od 125, 250, 500 do 1000 Hz, odnosno 8, 4, 2 i 1 milisekunda kašnjenja u komunikaciji s računalom. Do toga je slajder za odabir pet profila on-thy-fly promjene DPI-a a između 100 i 19.000 (u koracima od 50), a vrijednosti možemo i ručno unijeti u tablicu ispod. Senzoru možemo mijenjati osjetljivost, a tipkama brzinu klika (double click). Uz to, možemo mijenjati i vrijeme odziva jednog pritiska na tipku od 2 do 12 milisekundi. Uz to, kao i svaki pravi gamerski miš, Makalu 67 donosi i mogućnost uključivanja ili isključivanja Angle Snappinga, te promjenu lift-off udaljenosti između Low (1 milimetar) i High (2 milimetra).

mountain_makalul_67_18

Iz skoro dvotjednog druženja s mišem Makalu 67 možemo zaključiti da je Mountain odmah pogodio u sridu s prvim svojim proizvodom. Napravili su moderan i iznimno moćan miš, koji je dobio tu ekskluzivu da prvi ima Pixartov najmoderniji senzor maksimalne rezolucije 19.000 DPI-a. I premda ova brojka običnim smrtnicima ne predstavlja ništa, lijepo je za znati da ona ujedno znači i bolje karakteristike senzora na nižim rezolucijama – realno nam je dovoljno i 6.000 DPI-a za dobar gaming.

Senzor je odličan, iznimno je precizan i pogodan je i za rad i za igru. S obzirom na to da je smješten u lagano kućište koje ne zamara toliko ruku, a opet je dovoljno veliko i ergonomsko ne bi nas čudilo da ovo postane većini kupaca prvi i jedini izbor za daily driver miša. Autor ovih redaka voli malo veće i teže miševe (svakodnevno je u upotrebi Corsair Dark Core), ali Makalu 67 je toliko dobar i čvrst da bi ga lako mogao zamijeniti. Kod M710 i  Model O- smo zbog njihovog manjeg tijela preporučili da budu sekundarni FPS miševi, no ovaj je malo veći i taman je.

S cijenom od oko 60 € koliko košta na Mountainovom webshopu ovaj miš je odlično cjenovno pozicioniran, a nudi najmoderniji senzor upakiran u lagano tijelo, s podrškom vrlo dobrog softvera. Stvarno nam nije potrebno više od ovoga za svakodnevni rad i uživanje u igri.