Mountain Makalu 67 recenzija

Datum objave 23.09.2020 - Krešimir Matanović

Makalu 67 - prvi dio

mountain_makalul_67_1 mountain_makalul_67_2

Makalu 67 je prvi proizvod nove tvrtke Mountain koja je na Kickstarteru odradila kampanju za svoju nadolazeću Everest tipkovnicu. Makalu 67 je ultra laki gamerski miš koji ima optički senzor impresivne i za sada rekordne rezolucije 19.000 DPI-a. Konstrukcija je šuplja kako bi se skinulo čim više mase, pa je u konačnici bez kabela težak samo 67 grama što mu i ime nagovještava.

mountain_makalul_67_3 mountain_makalul_67_4

Kao što možemo primijetiti Mountain je za svoje proizvode odlučio koristiti imena planina iznad 8.000 metara. Prva je bila najavljena Everest tipkovnica, a sada drugi je Makalu miš, što je ime pete najveće planine svijeta koja je također dio planinskog lanca Himalaya. No, povezanost s prirodom ne staje samo kod izbora imena. Mountain se s ponosom diči i korištenjem recikliranih materijala i onih koji se mogu reciklirati pa je pjena korištena kao ležište miša upravo takva. Povezali su se u partnerstvo s Plastic Bankom, organizacijom koja se obvezala zaustaviti bacanje plastike u svjetske oceane.

Iskustvo unboxinga (vađenja uređaja iz kutije), Makalu 67 miša je odlično. Kutija je kvalitetno napravljena, i već iz vana daje premium dojam s detaljima i načinom izrade. Unutar nje se miš nalazi u pjeni koja se može reciklirati, a na unutarnjoj stranici se nalazi maleni džep u kojem je Quick Start Guide, nekoliko Mountain naljepnica, te osobna poruka direktora i osnivača Mountaina Tobiasa Brinkmanna. Osim miša koji se nalazi u debeloj pjeni, u malom odjeljku gdje je kabel s USB priključkom se nalaze i zamjenske teflonske nožice. Mountain daje dvije godine jamstva na miša.

mountain_makalul_67_5

Miš je napravljen od ABS plastike te ima patentirani dizajn, tj. jedinstveni uzorak rezova na svom tijelu, tzv. ribcage. Do sada smo testirali dva ovakva miša (CoolerMasterov MasterMouse MM710 i Gloriousov Model O-), i kod oba smo primijetili da njihova mala masa itekako ima utjecaj na brzinu pokretanja, preciznost i manje umaranje već i prilikom rada, ne samo igre. Stoga nam je ovaj koncept vrlo zanimljiv. Ako se bojite prljavštine koja bi se mogla nakupljati unutra ili pak tekućine, treba znati da je sva elektronika zaštićena. Miš je žičani i na njega je spojen opleteni mekani kabel dužine 1,8 metara s feritnom jezgrom i pozlaćenim USB Type A kontaktom. Kabel je vezan gumenom kopčom, kao što ste mogli vidjeti u videu, ali voljeli bi da ta kopča može ostati nekako na dnu kabela gdje ne smeta jer će se ovako lakše zagubiti. Kabel je iznimno mekan i lagan i uopće ga nećete osjetiti kao bilo kakvu smetnju, a mi smo ga koristili uz mousebungee i stvarno ga nismo osjetili. Maksimalni polling rate, odnosno brzina kojom miš šalje podatke računalu je 1 milisekunda (1000 Hz).

mountain_makalul_67_6

Makalu je s dimenzijama od 127 x 70,2 x 42,2 milimetra nešto veći od M710 (M711) i Model O- miševa i time bolji za malo veće šake. Nama je više odgovarao njegov oblik, a masa od 67 grama je ionako već vrlo mala pa tu nismo osjetili razliku u odnosu na dva spomenuta koji su teški 53, odnosno 58 grama. Njihova iznimno niska masa je razlog i malo slabijoj i manje čvrstoj konstrukciji, pri čemu Makalu 67 nema problema s tim. Kod M710/711 je vrlo izraženo uvijanje kod bočnih tipaka, što se primijeti kod dugotrajnog korištenja, a ovaj miš nema problema s tim.

mountain_makalul_67_19 mountain_makalul_67_20

On se malo uvija pri jačem pritisku na boku no iza pozicije palca gdje to i nije bitno. No, konstrukcijski je ipak znatno čvršći. Na gornjoj se strani nalaze dvije velike tipke ispod kojih su Omronovi prekidači gradirani na 50 milijuna pritiskanja. U sredini je gumirani kotačić koračnog hoda odlično odmjerenog otpora. Iznad njega su četiri LED-ice za četiri DPI profila (peti profil je kada su sve isključene) s pripadajućom tipkom za promjenu profila. Oko svega je RGB LED traka koju će te malo kasnije vidjeti u akciji.

mountain_makalul_67_7

Miš je ergonomski odlično pogođen, lijepo ispunjava šaku, a može ga se držati na bilo koji od tri popularna načina, premda je primarno dizajniran za Claw i Palm držanje. Akcija s njim je brza, a po površini klizi odlično. I premda su i M711 i Model O- malo lakši i brži, ovaj nam je bolje sjeo u veću šaku. Ipak, ako imate manju šaku i bitan vam je svaki gram, konkurenti su možda pogodniji za vas. Unutar miša se nalazi adekvatno zaštićena elektronika koja je kontrolirana od strane Cortex Mo procesora, a tu je i memorija za spremanje do pet profila koji se mogu isprogramirati putem Base Camp aplikacije.

Makalu 67 - drugi dio

mountain_makalul_67_8

Kao što smo napisali, cijeli je miš napravljen od  ABS plastike i nema nikakvih premaza po njemu što ga čini mrvicu klizavijim, ali i otpornijim na habanje. S lijeve se strane nalaze dvije programabilne plastične tipke koje su zadovoljavajuće taktilne, a zbog sive boje odskaču od ostatka crnog tijela. Ispod njih se nalazi reljef koji pruža oslonac palcu, a prema prednjoj strani je utisnuti mountain logo. Straga se nastavlja ribcage koji manjkom materijala osigurava nižu masu, a opet je dovoljno čvrst.

mountain_makalul_67_9

Na desnoj se strani od kraja ponovno proteže ribcage, a prema prednjem dijelu je reljef od pune plastike. I ova strana pruža vrlo visoku čvrstoću tijela. Desna je strana miša zajedno s tipkom kao što vidimo blago nagnuta prema dolje kako bi pravilno i ergonomski pratila konturu šake koja prirodno pada na njega.

mountain_makalul_67_10

Na donjoj se strani nalaze dvije bijele teflonske nožice, za koje je proizvođač predvidio i zamjenske. Miš po njima glatko klizi premda s malo većim otporom od onih na konkurentskom M711. I donja je stranica djelomično u ribcage izvedbi, a tu je i malo deblja plastika pa su i uštede veće. I sada dolazimo do onoga što vas sve najviše zanima - senzora. Ovo je prvi miš s ugrađenim novim Pixartovim PAW3370 optičkim senzorom kojem je maksimalna rezolucija povećana na čak 19.000 DPI-a. Tko to i da li zapravo koristi ostaje nepoznanica jer je miš na toj vrijednosti jednostavno prebrz, no možda i postoje neki profesionalni gameri kojima će ovo dobro doći. Kursor prelazi ogromne udaljenosti na ekranu čak i pri minimalnom pomaku i zapravo je običnim smrtnicima 6.000 DPI-a sasvim dovoljno za brzi i precizni FPS gaming. Senzor podržava maksimalno ubrzanje do 50g, brzina praćenja je odličnih 400 IPS-a (inča u sekundi), a stopa pogreške je svedena na 0.5%. Lift of distance je podesiv između jednog i dva milimetra. Zanimljivo, senzor "vuče" samo 1.5 miliampera struje, za razliku od PMW3389 koji povuče i do 21 mA. Sve u svemu riječ je o jednom od najpreciznijih senzora današnjice.

mountain_makalul_67_17

Miša smo isprobali na podlogama različite brzine i teksture i na svima se ponašao vrlo dobro. Igrali smo se, brže i sporije naslove, testirali miša na različitim web stranicama specijaliziranim za to, te ga svakodnevno koristili i u radu. Toliko smo bili impresionirani performansama da smo ga ostavili na stolu i nakon testa, jer smo osjetili olakšanje u baratanju s njim u odnosu na daily driver u obliku Corsairovog Dark Core miša. Nema sumnje da je Dark Core izvrstan miš koji pruža puno više mogućnosti, no nakon njega i njegove težine jednostavno je užitak raditi na laganom mišu kao što je Makalu 67.

mountain_makalul_67_11 mountain_makalul_67_12

Mountain je za svoj hardver razvio i aplikaciju pod nazivom Base Camp što je opet referenca na Himalayu, tj. polazni kamp ispod Everesta. Softver može kontrolirati nadolazeću tipkovnicu, te Makalu 67 miša. Sučelje je jednostavno, a softver radi glatko. Glavni meni se sastoji od pet dijelova - Profiles, Lighting, Key Binding, Macro i Settings. U memoriju miša je moguće spremiti ukupno pet profila, koje možemo eksportirati, ali i pozivati s određenim aplikacijama.

mountain_makalul_67_13 mountain_makalul_67_14

Kod osvjetljenja je moguće upravljati trakom koja kruži oko scroll kotačića i DPI tipke i to na pet načina - Off, Static, Color Wave, Breathing te Custom. Osvjetljenje je vrlo efektno izvedeno i svi koji to vole će doći na svoje. Kvaliteta boja je na visokoj razini. Key binding dozvoljava programiranje bilo koje od tipaka na mišu po željama korisnika, a Macro je naravno opcija za snimanje kompleksnih naredbi.

mountain_makalul_67_15 mountain_makalul_67_16

Najzanimljiviji dio je Settings koji dozvoljava promjenu različitih parametara miša bitnih igračima. Krenut ćemo od vrha s Polling Rateom koji je moguće mijenjati od 125, 250, 500 do 1000 Hz, odnosno 8, 4, 2 i 1 milisekunda kašnjenja u komunikaciji s računalom. Do toga je slajder za odabir pet profila on-thy-fly promjene DPI-a a između 100 i 19.000 (u koracima od 50), a vrijednosti možemo i ručno unijeti u tablicu ispod. Senzoru možemo mijenjati osjetljivost, a tipkama brzinu klika (double click). Uz to, možemo mijenjati i vrijeme odziva jednog pritiska na tipku od 2 do 12 milisekundi. Uz to, kao i svaki pravi gamerski miš, Makalu 67 donosi i mogućnost uključivanja ili isključivanja Angle Snappinga, te promjenu lift-off udaljenosti između Low (1 milimetar) i High (2 milimetra).

mountain_makalul_67_18

Iz skoro dvotjednog druženja s mišem Makalu 67 možemo zaključiti da je Mountain odmah pogodio u sridu s prvim svojim proizvodom. Napravili su moderan i iznimno moćan miš, koji je dobio tu ekskluzivu da prvi ima Pixartov najmoderniji senzor maksimalne rezolucije 19.000 DPI-a. I premda ova brojka običnim smrtnicima ne predstavlja ništa, lijepo je za znati da ona ujedno znači i bolje karakteristike senzora na nižim rezolucijama - realno nam je dovoljno i 6.000 DPI-a za dobar gaming. Senzor je odličan, iznimno je precizan i pogodan je i za rad i za igru. S obzirom na to da je smješten u lagano kućište koje ne zamara toliko ruku, a opet je dovoljno veliko i ergonomsko ne bi nas čudilo da ovo postane većini kupaca prvi i jedini izbor za daily driver miša. Autor ovih redaka voli malo veće i teže miševe (svakodnevno je u upotrebi Corsair Dark Core), ali Makalu 67 je toliko dobar i čvrst da bi ga lako mogao zamijeniti. Kod M710 i  Model O- smo zbog njihovog manjeg tijela preporučili da budu sekundarni FPS miševi, no ovaj je malo veći i taman je. S cijenom od oko 60 € koliko košta na Mountainovom webshopu ovaj miš je odlično cjenovno pozicioniran, a nudi najmoderniji senzor upakiran u lagano tijelo, s podrškom vrlo dobrog softvera. Stvarno nam nije potrebno više od ovoga za svakodnevni rad i uživanje u igri.