O Trinity-u smo sve napisali u jutrošnjem članku i tu nećemo duljiti. Nakon što znamo kakve su performanse APU-a, tj. njegovog CPU i GPU dijela, ostaje nam samo zaključiti kako bi se računala baziorana na toj platformi trebala solidno prodavati te kako im je glavna prednost snaga integrirane grafike i niska potrošnja. MSan je kao uvoznik Thermaltakea za Hrvatsku odabrao jedno njihovo kućište za ovu MSGW konfiguraciju, a izbor je pao na solidni Level 10 GTS. Napravljeno po uzoru na veliko Level 10 GT kućište, GTS donosi neke zanimljive značajke većega i pakira ih u mid-tower format. Četiri su mjesta za 3.5" diskove vidljiva iz vana, a tako im se i pristupa. Svaka je ladica izvlačiva dok uređaji po uzoru na servere nasjedaju na back-plate na kojeg su spojeni SATA i Power kabeli. S prednje se strane nalazi jedno 3.5" mjesto za kakav kontroler ili čitač multimedijalnih kartica, a iznad njega su četiri 5.25" mjesta. S njihove desne se strane nalaze po dva USB2.0 i dva USB3.0 konektora te ulaz za mikrofon i izlaz za slušalice. Na dnu je veliki prostor za usis friškog zraka iza kojeg se nalazi 200 mm LED ventilator. Kvaliteta kućišta i materijala je standardna Thermaltakeova što znači da je u prosjeku klase. Na stražnjoj strani se nalazi sedam horizontalnih i jedno vertikalno mjesto za dodatne kartice, jedan 120 mm ispušni ventilator, tri gumirana izreza za npr. cijevi vodenog hlađenja i na samom dnu je mjesto za napajanje.

Specifikacije MSGW PowerXT a101 računala:

  • Kućište: Thermaltake Level 10 GTS
  • Napajanje: Thermaltake Smart M550W (80Plus Bronze)
  • Matična ploča: Asus F2A85-M PRO
  • Procesor: AMD A10-5800K
  • CPU Hladnjak: AMD Box by CoolerMaster
  • Radna memorija: 2 x 4GB Kingston HyperX KHX1600C9D3/4GX
  • Grafička kartica: Asus Radeon HD6670 1GB
  • SSD: Kingston HyperX SH100S3120G
  • HDD: WesternDigital WD10EZRX, 1TB. 64MB cache,
  • Optika: Asus DRW-24BSST DVD/RW

 

Po ugrađenim komponentama vidimo kako ovo nije nimalo bezopasan stroj i kako bi ga zapravo dosta kupaca poželjelo ispod svoga stola. A10-5800K možda u usporedbi s konkurencijom i ima slabije CPU performanse, no one su budimo fer za svakodnevno korištenje računala sasvim dovoljne. DualGraphics mod u kojem rade integrirana HD7660D i diskretna Asusova HD6670 s 1GB memorije donosi solidne igraće performanse čak i na 1080p rezoluciji koju ima većina današnjih monitora. Znamo kako su multimedijalne mogućnosti odlične i tu neće biti nikakvih prepreka za uživanje. Hladnjak koji je stavljen na APU možda nije atraktivan izgledom, no kao što se pokazalo u praksi sasvim je adekvatan i na naše veliko iznenađenje ne buči puno.Iznenadilo nas je korištenje Kingstonovog 1600MHz RAM-a, no kako su nam lijepo u MSanu obajsnili trenutno im na skladištu vlada nestašica brže memorije. Bilo kako bilo, zbog ovoga će performanse integrirane grafike biti neupitno slabije. Asusovu smo ploču ostavili za kraj jer o njoj možemo napisati samo najbolje. Riječ je o odlično opremljenoj malenoj ploči ( 24.4 cm x 24.4 cm), koja ne bi trebala biti preskupa a nudi sve što i veliki ATX modeli. Ploča donosi šest USB3.0 utora (četiri na stražnjem panelu i dva unutarnja), a tu su i sedan SATA 6Gbps konektora te jedan eSATA 6Gbps konektor. Hlađenje ploče je izvedeno vrlo dobro (slično kao i na ranije testiranoj Gigabyteovoj F2A85X-UP4 ploči), a kontrola napajanja je digitalna s dual sistemom kontrolera (TPU + EPU).

Diskovni se podsustav sastoji od brzog Kingstonovog HyperX SSD-a kapaciteta 120GB, koji je pogonjen SF-2281 kontrolerom. SSD-e smo s ovim kontrolerom već nekoliko puta recenzirali pa ovdje nećemo duljiti. Reći ćemo samo kako je Kingstonov model skup, no dobar odabir za "tjeranje" operativnog sistema i brzo učitavanje često korištenog sadržaja (igre itd.). Kao skladište podataka odlično će poslužiti 1TB WD-ov Green tvrdi disk koji ima i solidne performanse. Neki će reći kako za ovakav stroj i nije potreban SSD, no ukoliko vam nije u cilju zaštedjeti novac preporučujemo ovakvu kombinaciju zbog odličnog osjećaja u radu gdje se OS kao i sve aplikacije brzo podiži u glatko rade. Za optiku je prirodan izbor bio Asus i njihov popularni DRW-24BSST DVD/RW uređaj. Ukoliko pogledamo sve slike otvorenog kućišta do sada primjećujemo kako je odličan posao obavljen s menadžmentom kabela, a tu je uvelike pomoglo i GTS kućište sa svojim organizatorima kabela. Prostora za dobar protok zraka ima na pretek, kućište ima dobre rashladne mogućnosti a to su pokazale i izmjerene temperature.

Kako bi svaka komponenta dobivala potrebnu količinu struje brine se Thermaltakovo Smart M550W napajanje koje je odličan izbor za ovakvu konfiguraciju i ostavlja dosta prostora za buduće nadogradnje i overclocking. Flat kabeli napajanja pridodaju ukupnoj atraktvnosti te znatno olakšavaju njihov menadžment. Ukupno gledajući PowerXT a101 je vrlo solidna mašina kojoj jedino možemo zamjeriti nešto slabije sirove CPU performanse A10-5800K APU-a. Ekvivalentni će ga Sandy Bridge modeli s lakoćom pobijediti, no ne i na polju grafike. Dual Graphics je dodana vrijednost zbog koje su performanse prave igraće. MSanovi stučnjaci su osmislili i napravili solidan stroj (ako se ne računa sporija memorija), te su se dobro potrudili oko uređenja kabela. Nama je prije početka testiranja jedino ostalo flashnuti malo bugoviti 5017 BIOS na 5104 verziju. Nakon opisa idemo pogledati što može ova mašina.