msi_core_frozr_l_2 msi_core_frozr_l_3

Da, MSI se odvažio napraviti hladnjak za procesore. Core Frozr L je njihov prvi hladnjak i odmah su ga napravili i s podrškom za AM4. S obzirom na to da je hladnjak stigao baš u trenutku testiranja Ryzen 5 1600X i 1500X procesora odlučili smo se testirati ga na njima i usporediti performanse s tri druga hladnjaka – Noctua D15, AMD Wraith Spire & Max. Uz hladnjak su nam poslali i poklon paket u kojem je bio zanimljivi “gaming” zmajček, energetski napitci za dugotrajna testiranja i bilježnice za bilježenje rezultata.

msi_core_frozr_l_4

U kartonskoj se kutiji nalazi još jedna kutija s kitom za montažu, i sam hladnjak na kojeg je već tvornički postavljen ventilator. Hladnjak je dobro zaštićen u plastičnom blister pakiranju, a na bazi se nalazi naljepnica koju je potrebno skinuti. Naljepnica osigurava da se baza ne zamasti ili na neki drugi način kontaminira prije montaže na IHS procesora.

msi_core_frozr_l_5 msi_core_frozr_l_6

Pakiranje se kitom za montažu je vrlo maštovito izvedeno gdje se svi vijci, matice, plastični odstojnici, i drugi pokrov hladnjaka nalaze u pjenastom materijalu i to svaki u svom ležištu. Osim kita za montažu na svaki aktualni socket (LGA 2011-3/ 2011/ 1366/ 1156/ 1155/ 1151/ 1150/ 775, FM2/ FM1/ AM3+/ AM3/ AM2+/ AM2 ) uključujući i AM4 tu je i dodatni set nosača za ventilator u push-pull konfiguraciju, upute za montažu te termalna pasta – Thermal Compound X.

msi_core_frozr_l_7 msi_core_frozr_l_8

Hladnjak je dimenzija 140 x 155 x 55 milimetara bez ventilatora, a s ventilatorom se debljina s 55 povećava na 84 milimetara. Masa je velikih 960 grama s ventilatorom, a TDP je 200 W. TORX ventilator promjera 140 mm ima hidro-dinamičko ovješenje te brzine vrtnje između 500 i 1.800 okretaja u minuti. Proizvođač navodi podatak o maksimalnoj zračnoj struji od 71.27 CFM-a, maksimalnom statičkom pritisku od 2.09 mm-H2O i maksimalnoj buci od 33.6 dB. Mi smo mjerenjem utvrdili kako ventilator radi na oko 1850 okretaja u minuti (AIDA64), pri čemu je na 20 cm buka nemalih 50 dB (smartphone + Sound Meter aplikacija). MTBF je 150.000 sati.

msi_core_frozr_l_9 msi_core_frozr_l_10

Hladnjak je napravljen od uprešanih aluminijskih limova kroz koje prolaze četiri bakrene toplovodne cijevi debljine 8 mm. Bakrene cijevi su kao i bakrena baza poniklani. Kao što se vidi sa slike niklanje je osiguralo glatku površinu koja ravnomjerno nasjeda na IHS procesora. Hladnjak je napravljen i sastavljen vrlo kvalitetno i tu nemamo nikakvih primjedbi. Ono što je zanimljivo u samom dizajnu je kako je baza malo pomaknuta, nije u centru tijela hladnjaka što je osiguralo povećanu kompatibilnost s matičnim pločama, tj. prvim PCIe socketima na njima.

 msi_core_frozr_l_11

Gornja je stranica hladnjaka plastična pri čemu je Gaming Series logo osvijetljen ugodnim bijelim LED svjetlom. Hladnjak originalno dolazi sa srebrnim gornjim poklopcem, a bundleu se nalazi i crni pa je moguća prilagodba ostatku komponenata – na ovu se Gigabyteovu se ploču odlično uklopio crni poklopac.

msi_core_frozr_l_12 msi_core_frozr_l_13

Sama je montaža mrvicu komplicirana jer je donja pločica sastavljena od tri dijela – metalni nosač, plastični izolator i plastični centralni dio koji koristimo kod AMD ploča koje nemaju metalnu pločicu s donje strane. Na donju je pločicu potrebno montirati vijke s plastičnim odstojnicima koji ih ujedno i drže na mjestu kada ploču okrenemo. Po okretanju je potrebno postaviti metalne “thumb” matice s plastičnim izolatorom, na koje pak dolazi metalni okvir kojeg pričvršćujemo dodatnim setom vijaka. Tek na okvir nasjeda metalna pločica koja drži hladnjak a koja se pak pričvršćuje s dodatna dva vijka. Naravno, prilikom pričvršćivanja je pločice potrebno skinuti ventilator s hladnjaka. Sve je izvedeno vrlo kvalitetno, no ipak je malo komplicirano s previše među koraka – manje iskusni će potrošiti dosta vremena za montažu, koju je ipak najbolje obaviti kada je ploča van kućišta.