msi_gc20_1 msi_gc20_2

Iz MSI-a nam je na test stigao njihov GC20 gamepad, tj. igraći kontroler koji je prilagođen PC i Android platformama, te konzolama. Donosi ergonomski dizajn, ima dva vibracijska motora, izdržljive tipke i palice te zamjenjivi poklopac D-pada. Osim ove GC20 izvedbe, MSI u istom obliku udi i GC30 model koji je bežični. Prvi su ovo MSI-evi gamepadi, a dolaze u prigodno dizajniranim kutijama spremnim za štangice na policama dućana.

msi_gc20_3 msi_gc20_4

Na kutiji proizvoda se nalaze sve tehničke informacije, kao i fotografije proizvoda, a unutar kutije je isti zaštićen najlonskom vrećicom i u plastičnom ležištu. Uz njega dolazi knjižica s uputstvima za korištenje, kraći OTG kabel (micro USB to Micro USB) za Android uređaje, duži USB Type A to Micro USB kabel za PC i konzole, te zamjenski D-Pad kružni metalni poklopac.

msi_gc20_5

GC20 dizajnom i izvedbom podsjeća na Xbox. Dimenzija je 156 x 105 x 62.5 milimetra i solidne mase od 208 grama. Napravljen je u potpunosti od plastike, no ima gumene umetke na bokovima koji poboljšavaju grip. Guma ima teksturu zmajskih ljuski, koji je i zaštitni znak Gaming serije proizvoda iz MSI-a. U ruku sjeda odlično, sve tipke i palice su na dohvat prstiju. Analogne su palice na vrhu konkavne s izraženim rubom i prsti odlično sjedaju u njih, a i poklopci D-pada su lagano konkavni. GC20 je sklopljen je kvalitetno, nema loših spojeva ili neugodnog škripanja prilikom žešće akcije.

Na kontroleru se nalazi četrnaest tipaka. Dvije su analogne palice (oba s klik funkcijom iz svih smjerova), jedan je D-Pad, četiri su prozirne X, Y, B i A tipke i tri su u sredini – Back, Mod (prozirna sa zmajem) i Start. Ispod tipke za odabir moda rada se nalaze i četiri LED-ice koje signaliziraju u kojem se modu rada kontroler nalazi. Tipke su od strane proizvođača specificirane za 2 milijuna korištenja. D-pad kao što smo rekli i vidjeli na fotografijama ima dva metalna poklopca, a drže ih magneti i lako se mijenjaju.

msi_gc20_6

Straga se nalaze dvije tipke na vrhu i dvije analogne na dnu – klasika. Analogne su X i Y rotacija i zadovoljavajuće su precizne te imaju linearan hod s dovoljno otpora. U sredini straga je Micro USB konektor koji nije najbolje fiksiran, te ima malo  slobode u kretanju. Sprijeda, djelomično na bokovima i stražnjoj se strane na spoju proteže crvena traka koja malo estetski podiže izgled, kao i uostalom tipke u boji. U kontroleru se nalaze dva vibracijska motora koji rade vrlo dobro i dobar force feedback je garantiran.

msi_gc20_7

Na dnu se nalazi objašnjenje četiriju modova rada s pripadajućim osvjetljenjem na vrhu. Ako svijetle gornje dvije LED-ice kontroler je u defaultnom modu, ako svijetli prva i treća u analognom, prva i četvrta u digitalnom, te treća i četvrta u android modu. Na naljepnici također vidimo i podatak o 5 V naponu na kojem kontroler radi i kako vuče do 500 mA struje. Lijevo od naljepnice na dnu se nalazi i uska rupica koja služi za hard reset kontrolera. Otvaranje i rastavljanje kontrolera nije naročit problem jer se s donje strane nalazi šest križnih vijaka, a dvodijelno je tijelo još vezano i plastičnim kopčama. Instalacija i korištenje GC20 je plug`n`play i taj dio je funkcionirao vrlo dobro.

msi_gc20_8

Nakon nekoliko tjedana korištenja GC20 kontrolera možemo zaključiti kako su iskustva pozitivna. Kontroler je kvalitetno sastavljen, dobro leži u šakama uz dobar grip, tipke su solidne, a analogne palice vrlo precizne. Kontroler smo koristili u nekoliko igara, a preciznost analognih kontrolera je bila najbolje vidljiva u legendarnom Flight Simulatoru X i upravljanju s Extra 300S akrobatskim avionom gdje je potrebna velika preciznost zbog brzog odziva. I u svim ostalim naslovima, kako na PC-u tako i na androidu kontroler se pokazao vrlo dobrim. Korištenjem kružnog poklopca na D-padu se može dogoditi da isti pomaknemo s magnetskog nosača kod brže akcije, no ionako smo češće koristili križni poklopac. S cijenom u prosjeku od oko 35 € u europskim dućanima, GC20 definitivno nije među jeftinijim igraćim kontrolerima, no kvalitetom, više platformskom podrškom i izvedbom svakako opravdava traženi iznos. Premda ga naočigled kopira, nije na razini Xbox kontrolera, no ipak je i znatno jeftiniji.