msi_lightning_gtx1080ti_1 msi_lightning_gtx1080ti_2

U sveopćem se nedostatku grafičkih kartica i njihovim iznimno visokim cijenama, ipak uspijevamo povremeno “dočepati” pokojeg top modela. Tako nam je nedavno stigla i MSI-eva GTX 1080 Ti Lightning koju smo odmah podvrgnuli testovima, jasno gamerskim, ne rudarskim. MSI u ponudi ima čak 19 GTX1080 Ti kartica, od čega tri Lightning modela – “običan”, Z i X. Razlika je samo u taktovima, a nama je stigao najsporiji model ove kartice.

msi_lightning_gtx1080ti_3

Kartica dolazi u kutiji u kakve je nekada Nvidia pakirala svoje nove top modele, a to znači kako se poklopac otvara prema gore, a kartica leži okomito u debeloj zaštiti. Uz nju dolazi i relativno bogat bundle koji se sastoji do dodatnog, crnog three-slot lima za I/O i rešetku hladnjaka, zatim seta naljepnica za pokrov hladnjaka, medija s upravljačkim programima i Afterburner i Mystic Light aplikacijama, termalnih senzora, strujnog adaptera i letaka.

msi_lightning_gtx1080ti_4

Kartica je vrlo masivna, zauzima puna tri slota, što znači da je široka čak 61 milimetar. Visoka je 140, a dugačka čak 320 milimetara. Masa joj je impresivna – 1707 grama. MSI se potrudio oko hlađenja i hladnjak na ovoj kartici nosi naziv Tri-Frozr. Ispod se plastičnog pokrova nalazi masivni aluminijski hladnjak od dva dijela, spojen i premrežen s debelim toplovodnim cijevima i bazom koja nasjeda na GPU. Oko GPU-a se nalazi i aluminijska ploča koja nasjeda na memorijske čipove i VRM s toplovodnom cijevi, a MSI ju zove “close quarters cooling”.

Kao pojačanje cijele konstrukcije i PCB-a, straga se također nalazi debela aluminijska ploča koja služi i kao heatsink, a i ona po sredini ima plosnatu toplovodnu cijev. Jasno, komponente od kojih je složena kartica su kvalitetna, a MSI ih svrstava u Military Class (Hi-c kondenzatori, Super Ferrite prigušnice, Solid kondenzatori). Napojna jedinica ima četrnaest DrMOS 60-amperskih napojnih faza, što će biti dovoljno i za stabilnost pri ekstremnom overclockingu, za što ima i poseban LN2 prekidač.

Ventilatori koji hlade hladnjak su poznati Torx 2.0 koji imaju disperzijske lopatice za bolju efikasnost, a ovjes im je double ball. Ventilatori se do oko 63-64°C ne vrte, nakon čega se brzo zavrte do 2.000 okretaja, ali se odmah spuste i stabiliziraju na maksimalnih 1.200 okretaja u automatskom režimu rada pri čemu je buka zadovoljavajućih 47 dB.

msi_lightning_gtx1080ti_5

Ispod svog tog metala se nalazi poznati GP102-350 grafički čip koji ima 3.584 shadera, 224 teksturne jedinice i 96 rastera. Ova kartica donosi tri razine taktova. Tvornički dolazi u gaming modu sa 1.506/1.620 MHz, a osim toga tu je Silent sa 1.480/1.582 MHz i Lightning mod sa 1.518/1.632 MHz. Ista stvar je i s memorijom, u Lightning/Gaming modu radi na 11.1 Gbps efektivno, a u Silent modu na 11 Gbps. Memorije je 11 GB, GDDR5X je tipa i s GPU-om komunicira putem 352-bitne sabirnice.

Mi smo pregledom GPUZ loga utvrdili kako GPU zapravo čitavo vrijeme boosta u području od 1.949 pa do 1.961 MHz.

msi_lightning_gtx1080ti_6

Video izlazi kartice su kao i na referentnom modelu – dva Display Porta v1.4, dva HDMI-a v2.0b i jedan DL-DVI-D. Kartica podržava uobičajene tehnologije, a između ostalog i 2-way SLI, G-Sync, Adaptive Vertical Sync, te je VR Ready. Maksimalno može na četiri ekrana istovremeno davati sliku.

msi_lightning_gtx1080ti_7

Službeni TDP kartice je 250 W, no ona ima tri PCIe Power konektora s po osam pinova i maksimalno može povući čak 525 W. Naravno, to ona u normalnom radu nikada ne čini, a toliko bi joj snage eventualno moglo zatrebati prilikom ekstremnog overclockiranja. proizvođač preporučuje 750 W napajanje za sistem s jednom ovakvom karticom. Na PCB-u se kartice nalazi šest temperaturnih senzora, a straha je moguće priključiti još tri dodatne sonde koje dolaze u bundleu.

msi_lightning_gtx1080ti_10

Na Lightning se kartici nalazi i niz RGB LE dioda koje čine Mystic Light tehnologiju, a osvjeteljenjem upravljamo putem Sync aplikacije koja kontrolira i druge MSI-eve uređaje poput ploča i periferije. Efekti su naravno razni i svatko će naći nešto za sebe. Korisno je i što se rasvjeta može isključiti.