msi_rtx2070_armor_1

U redoslijedu smo lansiranja novih Nvidijinih RTX kartica preskočili jače 2080 i 2080 Ti modele, i prvi model koji donosimo je 2070. MSI nam je na test poslao dvije kartice – Armor i Gaming Z, a danas možete čitati recenziju prve. RTX serija je kao što znamo poznata po podršci za Ray Tracing pa otud i dolazi promjena imena iz GTX u RTX. RTX 2070 je treći predstavljeni model i donosi novu Turing arhitekturu s 2304 CUDA jezgri i novom GDDR6 memorijom. Armor je opremljena s 8 GB memorije, ima boost takt od 1620 MHz, a hladi ju masivan aluminijski hladnjak s dva tiha Torx 2.0 ventilatora.

Kao što ste u unboxing videu mogli vidjeti, MSI nam je poslao i nešto bržu Gaming Z s novim Twin Frozr 7 hladnjakom, čiju će te recenziju moći čitati uskoro, sada smo samo na Armor modelu.

msi_rtx2070_armor_2 msi_rtx2070_armor_3

Kartica dolazi klasičnom pakiranju s mekim vanjskim omotom i tvrdom unutarnjom kutijom. Vanjski je omot minimalističkog dizajna, s detaljnijim informacijama na stražnjoj strani. Unutar tvrde kutije je kartica smještena u debelu stiropjenu i antistatičku vrećicu i time je odlično zaštićena od vanjskih mehaničkih utjecaja.

msi_rtx2070_armor_4

U pakiranju uz karticu dolazi zahvalnica, medij s upravljačkim programima i aplikacijama, Lucky Dragon upute za instalaciju, brze korisničke upute i kartonski podmetači. U ovoj klasi malo siromašno, bilo bi dobro da je kod za neku igru u pakiranju također, no što je tu je.

msi_rtx2070_armor_5

Kartica je vrlo elegantna, u crno – bijeloj kombinaciji, i vrlo masivna. Duga je 31 centimetar, a debela nešto preko dva standardna slota – plastični pokrov hladnjaka s ventilatorima “viri” i do pola centimetra van. Pogledom ispod poklopca vidimo dva debela aluminijska hladnjaka koji su međusobno povezani i isprepleteni niklanim toplovodnim cijevima. Na mat crnom PCB-u se još osim glavnog hladnjaka nalazi i aluminijski okvir (close quarters cooling), koji pokriva integrirane MOSFET-e i kontrolere šest fazne napojne jedinice.

msi_rtx2070_armor_6

S druge strane kartice se nalazi aluminijska ploča koja služi kao hladnjak ali i za učvršćivanje cijele konstrukcije. Ispod haube se nalazi TU106 Turing grafički procesor koji je u odnosu na prethodnu generaciju znatnije izmijenjen. Uz standardne CUDA jezgre (shadere), dodane su mu i Ray Tracing jezgre, te Tensor jezgre za umjetnu inteligenciju. RT jezgre omogućavaju korištenje ray tracing tehnologije u realnom vremenu, a kao što znamo dosta je razvojnih studija najavilo igre s ovom tehnologijom.

Ray tracing tehnologija se smatra definitivnim rješenjem za realnu rasvjetu, refleksije i sjene. Zahvaljujući tome, nudi realizam koji je daleko ispred nečega što se može postići tradicionalnim metodama renderiranja. Ray tracing u realnom vremenu zamjenjuje mnoge tehnike koje se koriste danas u standardnom renderingu i nudi realistične izračune koji repliciraju način na koji se svjetlost ponaša u stvarnom svijetu, omogućavajući time skoro pa realne vizuale.

msi_rtx2070_armor_7

TU106 je manji brat TU104 čipa, predstavljenog u 2080 i 2080 Ti karticama. Napravljen je u istom 12 nm TSMC-ovom FFN proizvodnom procesu, te ima 10,8 milijardi tranzistora, što je za 2,8 milijardi manje nego kod TU104. Površine je 445 milimetara kvadratnih. Čip se sastoji od 36 stream multiprocesora s 2304 CUDA jezgre, a tu je i 288 tensor jezgri te 36 RT jezgri. Tensor jezgre omogućavaju 63 Tensor FLOPS-a procesne snage, a RT jezgre 45 bilijuna RTX-OPS-a. Ray Cast performanse iznose 6 Giga raya po sekundi. Čip ima i 144 teksturne jedinice, te 64 ROP-ova.

Osnovni takt grafičkog procesora na Armor kartici je 1.410 MHz, a boost je 1.620 MHz (GPUZ je u igrama očitavao stvarni takt od 1.770 do 1.830 MHz). Na kartici se nalazi i 8 GB Micronove GDDR6 memorije koja s grafičkim procesorom komunicira putem 256-bitne sabirnice efektivnom propusnošću visokih 14 Gbps (takt je 1.750 MHz). Razlika u odnosu na GDDR5 je što je propusnost po pinu udvostručena na 16 Gbps zbog dvokanalne tehnologije. Maksimalna teoretska propusnost je 448 GB/s.

msi_rtx2070_armor_8

Službeni TDP kartice je 185 W, a preporučeno je koristiti napajanje od 550 W. Armor dolazi s jednim 8- i jednim 6-pinskim PCIe Power konektorom pa je ukupna snaga koju kartica može povući 300 W. Hladnjak je vrlo masivan i više no adekvatan je za hlađenje cijelog sklopa GPU-a, VRM-a i memorije. Ventilatori su Torx 2.0 (double ball bearing, dispersion i traditional fan blade), i ne vrte se do oko 62°C (Zero Frozr), nakon čega i u radu ostaju vrlo tihi te je GPU-Z registrirao maksimalnih 1.200 okretaja u minuti (do 47 dB). Kada se krene overclockirati komotno se ventilatori mogu ostaviti u automatskom režimu rada pri čemu im se brzina tek neznatno povisi, a buka i dalje ostaje u niskim razinama.

msi_rtx2070_armor_9

Zanimljivosti ne prestaju ni na stražnjem panelu s video izlazima. Tu imamo čak tri Display Porta 1.4, jedan HDMI 2.0b i jedan USB Type C konektor, a maksimalno je moguće spojiti do četiri monitora istovremeno kombinirane rezolucije do 7680 x 4320 piksela. Kartica jasno podržava DirectX 12 (FL_2) i OpenGL v4.5 API-e, zatim Ansel, Highlights, G-Sync i VR Ready tehnologije. Zanimljiva tehnologija koju donose RTX kartice je deep learning super sampling (DLSS) koje je nova tehnologija renderiranja slike koja koristi Tensor jezgre, tj. “umjetnu inteligenciju” i više performanse u odnosu na npr. temporal anti-aliasing. Najavljeno je tridesetak igara koje će podržavati ovu tehnologiju.

msi_rtx2070_armor_10

Armor kartica donosi i osvijetljenog zmaja te MSI logo na vrhu kartice, a osvjetljenjem upravljamo putem Mystic Light aplikacije koja je kompatibilna i s mnoštvom drugog hardvera poput memorijskih modula, matičnih ploča i kućišta pa je sve moguće uskladiti. Podržani su svi efekti koje softver donosi. Nadzor rada i overclocking je omogućen putem Afterburnera, a tu je i OC Scanner za one kojima se ne da ručno overclockirati, te App Player razvijen u suradnji s BlueStacksom koji omogućava glatko iskustvo igranja mobilnih i PC igara.