msi_rtx2080_duke_1 msi_rtx2080_duke_2

Jedna nam se kartica već dugo vremena uspješno odupire testiranju, no konačno smo ju uspjeli zadržati u labu dovoljno dugo za recenziju. RTX 2080 nije nikakva novost, sada je već skoro sedam mjeseci na tržištu, no što zbog cijene, što zbog inicijalno manjeg broja kartica na tržištu, a što zbog nebrige Nvidije za nas, nikako ju nismo uspjeli testirati. MSI je ispravio tu nepravdu i poslao nam na nekoliko dana svoju Duke OC verziju koju krasi lijep dizajn hladnjaka i Mystic Light osvjetljenje. Vojvoda donosi boost takt grafičkog procesora od 1.845 MHz, a 8 GB GDDR6 memorije ima propusnost od 14 Gbps.

msi_rtx2080_duke_3

Kartica se nalazi u klasičnom pakiranju za MSI-eve high end modele. Debela kartonska kutija skriva još jednu, u kojoj je debela stiro-pjena koja ljubomorno štiti grafičku karticu zaštićenu još i anti-statičkom vrećicom. Uz karticu će kupac dobiti nosač za kućište koji će poduprijeti karticu da manje opterećuje PCIe utor i manje visi. U kartonskom omotu se nalaze upute za korištenje, medij, dva podmetača i još ponešto od MSI-evih pamfleta.

msi_rtx2080_duke_4

U siječnju ove godine smo testirali MSI-evu RTX 2080 Ti Gaming X Trio koja je sličnog izgleda, no znatno masivnija zbog debljeg i većeg hladnjaka. Za razliku od nje, ova je niža za 20 milimetara i mjeri 120 milimetara u visinu, 10 milimetara kraća s 317 milimetara, te 10 milimetara uža da 46 milimetara. Oklop joj je sjajniji, crni sa srebrnim umecima. Koristi se tzv. Duke Thermal dizajn s tri ventilatora Torx 2.0 koji imaju double ball bearing ovjes. Ventilatori miruju dok temperatura GPU-a ne dosegne 60°C, nakon čega se pokrenu, no ostaju zadovoljavajuće tihi i tijekom dugotrajnih opterećenja.

msi_rtx2080_duke_5

Hladnjak kojeg ventilatori hlade je vrlo masivan, sastavljen od vertikalno posloženih aluminijskih listova i četiri debele toplovodne cijevi koje prolaze kroz bakrenu bazu presvučenu niklom. Hladnjak je takve konstrukcije da pokriva i VRM komponente za što efikasnije hlađenje. Sa stražnje strane kartice se nalazi aluminijska ploča koja služi i kao heatsink i za učvršćivanje konstrukcije, no ima i estetsku ulogu.

msi_rtx2080_duke_6 msi_rtx2080_duke_8

Na vrhu se kartice nalaze veliki neosvijetljeni logoi, te centralni RGB LED osvijetljeni DUKE logo s MSI zmajem. RGB LED osvjetljenje je kompatibilno s Mystic Light aplikacijom i može se sinkronizirati s ostalim MSI hardverom, ali i s proizvodima Corsaira, Razera, G.Skilla, CoolerMastera, Patriota, Geila, SilverStonea i drugih. Još jedna aplikacija je i Dragon Center koja konsolidira MSI-ev softver u jedan paket za kontrolu nad svim MSI hardverom, a tu je i dobro poznati Afterburner za overclocking. Na vrhu se kartice, skriven ispod poklopca nalazi i konektor za NVLink, tj. SLI polje kartica (dva x8 linka za 50GB/s propusnosti u jednom smjeru, 100GB/s u oba).

msi_rtx2080_duke_7

Sada konačno dolazimo  do glavne stvari – TU104-400A-A1 grafičkog procesora. On je napravljen od strane TSMC-a, u 12 nm proizvodnom procesu, ima površinu od 545 kvadratnih milimetara i broji 13,6 milijardi tranzistora. Čip u 46 SM-a ima 2.944 shadera (CUDA jezgre), 184 teksturne jedinice (TMU) i 64 ROP-a (render back-end). Uz to ima i 46 Ray-Tracing jezgri te 368 tensor jezgri za AI. L1 memorije ima 64KB po SM-u, a L2 ukupno 5.5 MB. Baš kao i na referentnom FE modelu, i na Dukeu OC čip radi na 1.515 MHz osnovnog i 1.710 MHz boost takta. No, mi smo pregledom GPUZ loga utvrdili kako ipak najčešće boosta između 1.905 i 1.930 MHz.

Video memorije je 8 GB i GDDR6 je tipa. Kuca na taktu od 1.750 MHz, tj. ima efikasnu propusnost od 14 Gbps. S procesorom komunicira putem 256-bitne sabirnice, i to propusnošću od 448 GB/s.

msi_rtx2080_duke_9

Povezivost kartice je ostvarena uz pomoć tri standardna DisplayPorta 1.4a, jednog HDMI 2.0b i VirtualLink konektora za VR uređaje. Moguć je maksimalni simultani prikaz slike na četiri monitora. DisplayPort 1.4a s podrškom za DSC omogućava 8K@30Hz preko jednog kabela te 8K@60Hz s uključenim DSC. Osim podrške za Ray Tracing tehnologiju GTX 2080 donosi i standardne GeForce Experience, Highlights, Ansel, G-Sync, NVLink SLI-Ready, VR Ready, USB Type C & VirtualLink tehnologije.