UI Benchmark

RTX 2080 se u Time Spy testu smješta 11% iznad RTX 2070, te oko 20% ispod RTX 2080 Ti. U port Royalu je RTX 2080 brža od RXT 2070 za čak 27%, a sporija od RTX 2080 Ti za 24%.

Zanimljiv je i DLSS feature test u kojem vidimo porast performansi kod renderiranja iste scene bez DLSS-a i s uključenim DLSS-om. Korištenje DLSS-a je kao što znamo u nekom naslovima rezultiralo lošijom kvalitetom slike, no u ovom 3DMarkovom testu je to izvedeno kako treba i gubitaka nema uz ipak solidan porast performansi kada se koristi ova Nvidijina napredna AI anti-aliasing tehnologija.

Battlefield V testovi

DXR Off

DXR Medium

DXR Ultra

DXR Ultra + DLSS

Battlefield V sad već standardno koristimo u testu kartica, a ovaj je naslov iznimno bitan za RTX kartice, jer je bio prvi koji je iskorištavao njihov “killer feature” Ray Tracing. Ray Tracing je donio odlične pomake u izgledu ove igre, u refleksijama i zbog toga ju je pravi gušt igrati. Refleksije okoline ili interakcije s okolinom (eksplozije) u lokvama vode, ledu ili staklu su izvrsne.

Igru uvijek testiramo tako što oko pet minuta igramo single player mapu Under no flag te OCAT alatom mjerimo performanse. Trudimo se uvijek rekreirati slične pokrete i akciju, no zbog sitnih razlika ponekad može doći do manjih odstupanja u rezultatu.

Ovdje vidimo da je RTX 2080 Duke OC bez nešto malo brža od Radeona VII, i da se smješta otprilike u sredinu između RTX 2070 i RTX 2080 Ti perofrmansi i kada uključimo Ray Tracing odnosno DXR. Na Ultra postavci je ova igra s RTX 2080 karticom i dalje zadovoljavajuće igriva.

DLSS donosi povećanje performansi pri uključenom DXR-u i to za oko 20%, što nije za odbaciti. Razlike u kvaliteti slike postoje. S korištenjem DLSS-a vidi se određeni gubitak detalja i oštrine, no to je stvarno teže primijetiti tijekom igre i brze akcije. DLSS radi tako što se slika renderira u nižoj rezoluciji, koja se nakon toga povećava uz pomoć AI-a, tj. Tensor jezgri (up-scale) i popunjava detaljima, pri čemu dolazi do “smekšavanja” slike i gubitka određenih detalja. No, s druge strane anti-aliasing efekt je isti i tu nema nikakvih gubitaka.

Shadow of the Tomb Raider testovi

DXR off

DXR Medium

DXR High

DXR Ultra

Shadow od Tomb Radier je još jedan naslov koji koristi Ray Tracing i to za renderiranje sjena. Ovdje nemamo rezultat za RTX 2080 Ti, no vidimo da je od RTX 2070 kartica, RTX 2080 brža za oko 24.5%. Uključivanjem DXR-a se razlike pomalo smanjuju kako idemo prema višim postavkama, no iznad Medium postavke nema smisla ići prema višoj jer je framerate prenizak za koliko toliko normalnu igru.