Nova Intelova porodica čipseta trenutno se sastoji od tri čipseta namijenjena različitim segmentima tržišta. G33 odnosno Bearlake-G je čipset s integriranom grafičkom karticom GMA3100 koja podržava DirectX 9.0c. P35 je nasljednik čipseta P965 za srednji segment tržišta dok je X38 high-end čipset koji će zamijeniti čipset i975X. Ploče bazirane na čipsetima G33 i P35 već su stigle na tržište dok ploča s čipsetom X38 još uvijek nema u trgovinama, no prikazane su na ovogodišnjem Computexu u Tajvanu. Uz spomenute čipsete tu su još model Q33 koji je nasljednik čipseta Q965 koji je namijenjen poslovnim konfiguracijama (vPro brand), a kasnije je u planu i predstavljanje čipseta G35 i Q35 koji će prema trenutnim informacijama imati DX10 kompatibilnu integriranu grafičku karticu.

Osnovne novosti koje donosi ovi čipseti su podrška za procesore s 1333-megahercnim FSB-om (nadolazeći 45-nanometarski Core 2 procesori) te podrška za DDR3 memoriju. Svi čipset također podržavaju i DDR2, no prema trenutnim informacijama kod najskupljeg čipseta, Intel X38, biti će forsirano korištenje isključivo DDR3 memorije. Još jedna novost je i podrška za PCI-E 2.0 protokol, no nije jasno da li je ona rezervirana isključivo za X38 čipset ili ćemo je u budućnosti vidjeti i na pločama koje su bazirane na jeftinijim varijantama čipseta (trenutno P35 i G33 ploče podržavaju samo PCI-E 1.0 protokol).

Zajedno s novim MCH-ovima, odnosno northbridgeovima, Intel je predstavio i novu generaciju ICH-ova odnosno southbridge čipova – porodicu ICH9. Ona se sastoji od čipova ICH9, ICH9R, ICH9DH i ICH9DO. ICH9 je najslabija varijanta čipa, a viđat ćemo je na jeftinijim pločama baziranim na novim čipsetima. Ovo je ujedno i jedina varijatna ICH9 čipa koja ima samo četiri SATA kanala na kojima nije podržano formiranje RAID polja, dok ostale varijatne čipa imaju šest SATA kanala na kojima je podržano kreiranje RAID polja tipa 0,1, 5 i 10, a također je podržan i eSATA standard (na proizvođačima ploča je da implementiraju odgovarajuće konektore). IDE kontrolera kao i na posljednjoj generaciji čipseta nema, pa je ovo sučelje na ploče potrebno implementirati odvojenim kontrolerom što povisuje cijenu ploče. Svi ICH9 čipovi podržavaju do 12 USB konektora, šest PCI-E stazica i tri PCI utora. DH i DO varijante čipova imaju jednake mogućnosti kao model ICH9R s tim da podržavaju i Intelovu vPro tehnologiju. ICH9DO je namijenjen ugradnji na ploče s Q33 i Q35 northbridgeovima, dok je ICH9DH namijenjen ugrađivanju na ploče za HTPC konfiguracije odnosno računala koja pripadaju Intelovom Digital Home brandu.

MSI P35 Neo Combo

MSI P35 Neo Combo pripada novoj seriji MSI-jevih ploča baziranih na čipsetu Intel P35. Riječ je o jednom od jeftinijih modela serije koji je specifičan po tome što podržava oba tipa memorije – i DDR2 i DDR3. Na ploči se nalaze četiri memorijska utora, po dva za svaki tip memorije, što u teoriji omogućava korisniku da sada rabi jeftini DDR2, a kasnije prijeđe na potencijalu bržu DDR3 memoriju.

Sukladno tržišnom segmentu kojem je namijenjena, P35 Neo Combo dolazi s vrlo ograničenim paketom opreme – po jedan IDE i SATA kabel, jedan kabel za SATA napajanje, pločica za backpanel, CD s driverima i alatima te priručnik o uporabi. Ovo je dovoljno ako slažete neku jednostavnu i jeftiniju konfiguraciju, no ne i ako je vaše novo ili staro računalo koje nadograđujete nešto kompleksnije opremljeno.