msi_rx470_gaming_x_1 msi_rx470_gaming_x_2

Ponovno poznata kutija, poznati dizajn i poznata kartica. Kod MSI-evi Gaming X kartica ne možete raspoznati jesu li GeForce ili Radeoni gledajući samo u poklopac hladnjaka i ventilatore, toliko je unificiran dizajn. Ipak, kod ove kartice fali stražnja aluminijska ploča, baš kao i okvir koji dolazi ispod hladnjaka, a razlozi su jednostavni – rezanje troškova, a slabiji se čip ionako manje zagrijava. Kada smo kod MSI RX470 kartica, recimo samo kako ih je u ponudi čak osam – četiri u Gaming i četiri u Armor seriji. Pred nama je danas trenutno najjača/najbrža u ponudi.

msi_rx470_gaming_x_3

Kao i RX480, kartica je unutar kutije odlično zaštićena unutar debele stiro-pjene, te anti statičke vrećice, a dolazi i sa plastičnim zaštitama za konektore. Bundle je također identičan, što će reći siromašan – tu je tek knjižica s uputstvima, registracijski listić, te medijom s upravljačkim programima i Afterburner te Gaming App aplikacijama.

msi_rx470_gaming_x_4

I premda nose isto ime, i s ove strane izgledaju gotovo identično, hladnjak je ipak ponešto drugačiji od onoga na RX480, no o tome ćemo kasnije. Ellesmere procesor na ovoj kartici ima 2048 shadera, 128 teksturnih jedinica i 32 ROP-a. Kao i kod ostatka Gaming X serije i ovdje ima tri frekvencije rada – Silent (1206 MHz), Gaming (1242 MHz) i OC (1254 MHz). S obzirom da se prva i treća moraju koristiti uz pomoć Gaming App-a, a srednja je defaultna, tako smo mi i testirali. Memorije je 8 GB i GDDR5 je tipa, a radi na efektivnih 6.6 Gbps, a u OC modu na 6.7 Gbps. Komunikacija se jasno odvija putem četiri memorijska kontrolera u GPU-u ukupne širine sabirnice 256-bita.

msi_rx470_gaming_x_5

Sad kad znamo što pokreće ovu karticu pogledajmo pobliže hladnjak. I premda nosi isto Twin Frozr VI ime i ima RGB osvjetljenje kao i na RX480 kartici, te Zero Frozr tehnologiju, ipak je malo drugačiji. Fali jedna toplovodna cijev, nema okvir koji dolazi ispod hladnjaka, te nema aluminijsku ploču koja dolazi sa stražnje strane PCB-a. Kartica je tako manje mase od 774 grama, malo je uža, ali i iste dužine kao i skuplji model – 276 mm.

msi_rx470_gaming_x_6

I ova kartica ima istih pet video izlaza kao i RX480, 2x DisplayPort 1.4 Ready, 2x HDMI-a 2.0b i 1x DVI-D. Ima i isti osam pinski konektor za dodatno napajanje električnom energijom, pa je maksimalna snaga koju može povući istih 225 W. VRM jedinica je također izvedena uz pomoć Hi-C kondenzatora, Super Ferrite prigušnica i Solid kondenzatora japanske proizvodnje, samo je u ovom slučaju četverofazna (na RX480 je šest fazna). Ostatak tehnologija koje podržava su identične kao i kod RX480, te ostatku Polaris obitelji.