msi_rx580_8g_gx_1 msi_rx580_8g_gx_2

Unatoč sveopćoj nestašici RX570 i RX580 modela, postoje na sreću tu i tamo pokoji novinarski uzorci koji nam pristignu na testiranje. Većina ovih kartica proizvedenih u prvoj polovici godine je završila u rigovima za “rudarenje” coinova pa oni koji bi se stvarno htjeli igrati moraju ili kupiti skuplje ili jeftinije kartice. Nama je tako pristigao jedan primjerak RX580 8 GB Gaming X kartice koja je kao što znamo (osim za majnaje) idealna za igranje na 1440p rezoluciji, pa smo mi upravo to i napravili.

msi_rx580_8g_gx_3

Pakiranje je jasno standarno kao i kod svake druge Gaming X kartice, a testirali smo ih stvarno jako puno. Malo se toga zapravo promijenilo od RX480 Gaming X modela, te znamo kako je riječ o identičnim karticama. Bundle je identičan i sastoji se od ilustrirane knjižice s uputstvima, naljepnica, registracijskog listića i medija s upravljačkim programima i Afterburner te Gaming App aplikacija.

msi_rx580_8g_gx_4

Svi Gaming X modeli nalikuju jedan drugom i zapravo ih je jako teško razlikovati na prvi pogled, čak i ako su AMD i Nvidia kartice u pitanju. Ova je apsolutno identična ostatku društva, pa tako i prošlogodišnjem RX480 modelu. Crveno-crni pokrov s LED-icama je jasno plastičan, a ispod njega se nalazi aluminijski hladnjak, 8-milimetarske toplovodne cijevi i sve ostalo što čini Twin Frozr VI vjerojatno najboljim hladnjakom na tržištu. Kartica je vrlo masivna i kvalitetno sklopljena, sa dvije aluminijske ploče koje služe kao hladnjaci ali i pojačanje konstrukcije.

msi_rx580_8g_gx_5

Ispod oklopa kuca isti onaj Ellesmere grafički procesor kao i kod RX480, no ovaj put na nešto drugačijem taktu ili taktovima. Naime, kao i svi ostali Gaming X modeli tako i ovaj dolazi na tvorničkom Gaming taktu, koji se u Gaming Appu može promijeniti u Silent ili OC taktove. U tvorničkom izdanju radi na 1.380 MHz, u OC to skače na maksimalnih 1.393 MHz i u Silentu pada na 1.340 MHz. Ipak, kao i do sada ti taktovi nisu fiksni pa smo pregledom loga koji generira GPUZ utvrdili kako takt u igrama varira od 1.349 pa do 1.380 MHz, što nije loše jer je kod nekih konkurentnih modela to još i niže. Memorije je 8 GB, GDDR5 je tipa i radi na 2.000 MHz (8 Gbps) u Silent i Gaming modu, odnosno 2.025 MHz u OC modu (8.1 Gbps).

msi_rx580_8g_gx_6

Kartica je u radu zadovoljavajuće tiha, do oko 58°C ventilatori miruju, a kada se i zavrte izmjerili smo maksimalnu buku od 46 dB. Video izlazi su identični kao i na RX480 – dva DisplayPorta 1.4 Ready, dva HDMI-a 2.0b i jedan DVI-D. VRM jedinica je kao i ranije napravljena s Hi-C kondenzatorima, Super Ferrite prigušnicama i Solid kondenzatorima japanske proizvodnje, a za dodatno napajanje je potrebno spojiti jedan 8-pinski PCIe Power konektor (maks. 225W). Tehnologije koje ova kartica podržava su kao i kod ostatka Polaris obitelji.