Tržište memorije namijenjen entuzijastima se u zadnjih nekoliko godina uvelike proširilo. Sve je više novih brandova, a konkurencija između proizvođača je veća nego ikada. Dakako, fokus više nije na staroj DDR memoriji na koju smo svi navikli već na DDR2 memoriji koju danas koriste oba proizvođača procesora. Jedan od najstarijih proizvođača na tržištu je svakako denverska kompanija Mushkin s čijom ćemo se eXtreme Performance XP2-6400 memorijom pozabaviti u ovom članku.

Mushkin je inače osnovan 1994. godine u američkoj saveznoj državi Colorado, u gotovo isto vrijeme kada i još jedan poznati proizvođač memorije, Corsair. Tvrtka se trenutno bavi proizvodnjom memorija za stolna, serverska i prijenosna računala te proizvodnjom napajanja.

Mushkin eXtreme Performance XP2-6400 2x512MB

Mushkinova XP2-6400 memorija nudi se u nekoliko pakiranja, a namijenjena je entuzijastima koji su spremni platiti cijenu visokih performanci. Tako je moguće kupiti pojedinačne module s kapacitetom od 512 MB ili 1 GB, ili pak komplete s dva modula jednakog kapaciteta. Nama je na test pristigao jedan takav paket u kojem se nalaze dva modula s kapacitetom od 512 MB.

XP2-6400 memorija s Frostbyte pasivnim hladnjacima (klik za veću sliku)

Memorija se isporučuje u prozirnom platičnom pakiranju kao i gotovo sve ostale memorije visokih performansi poznatih proizvođača. Dodatno hlađenje memorijskih čipova osigurano je pasivnim hladnjacima koje Mushkin naziva Frostbyte Heatsink. Hladnjaci izgledaju dosta klasično s izuzetkom valovitog gornjeg ruba koji omogućava lak hlađenje memorije ako iznad nje namjeravate staviti ventilator (što je čest slučaj kod korištenje viših napona).

Niske deklarirane latencije (klik za veću sliku)

Deklarirane specifikacije ove memorije su brzina od 800 MHz pri latencijama CAS 4-4-3-10. Command Rate, latencija koja je prije bila dosta važna kod DDR memorije u kombinaciji s AMD-ovim procesorima nije deklariran, ali je kod DDR2 memorije uobičajeno da je na 2T. Napon pri kojem bi memorija trebala davati specificirane performanse nije strogo određen već je navedena vrijednost između 1,9 i 2,1 volta. Treba reći da su SPD postavke memorije prilično konzervativne i odgovaraju JEDEC standardu što će reći CAS 5-5-5-15 CR 2T na 800 MHz. Ovakava sistem je prilično dobar zato što anulira probleme pri incijalnom bootanju sistema ako je recimo ploča tvornički postavljena na napon na kojem nije moguće postići niske latencije na memoriji.

Kako se dalo pretpostaviti, riječ je single-sided modulima

Mushkin se također odlučio za Brainpower PCB

Visoke performanse koje ova memorija nudi osigurane su korištenjem Micronovih memorijskih čipova i poznatog Brainpower PCB-a koji koriste gotovo svi vodeći proizvođači memorije namijenjene entuzijastima. Memorijski čipovi su postavljeni jednostrano što je bilo i očekivati s obzirom da se radi o modulima s memorijskim kapacitetom od 512 MB. Pogledajmo sad kako sve to radi u praksi!