Današnje druženje uz cijeli niz računalnih ventilatora možemo zaokružiti jednim imenom – Noctua A-series. Kao što je moguće vidjeti na gornjoj slici, riječ je o cijelom nizu ventilatora različitih dimenzija namijenjenih raznim potrebama zahtjevnih korisnika. Za početak, jedan kratki osvrt na neke poznate, ali i nove tehnologije kojima se koriste predstavljeni proizvodi.

Flow Acceleration Channels Aerodinamički kanali za ubrzanje protoka

Kada se spominju nove tehnologije, jedna od njih je naravno novi inovativni dizajn vrhova lopatica ventilatora koje posjeduju svi ventilatori unutar nove A-serije. Iz jednostavnog donjeg  prikaza, jasno se može zaključiti kako je uloga ovih kanalića jednostavna – ubrzavanje brzine protoka na samom obodu tj. vrhovima lopatica usisnog dijela ventilatora. Zbog pojave gubitka efikasnosti u protočnosti fluida, Noctua se na ovaj način odlučila suprotstaviti ovom fenomenu. Rezultat je povećana protočnost, sprječavanje višestrukog dijeljenja zračnih struja i naravno smanjena buka zbog ograničavanja turbulencija.

SSO2 Bearing Technology – Tehnologija samostabilizirajućih uljnih hidrodinamičkih ležajeva  uz pomoć dodatnog magneta ostvaruje izrazito stabilan, dugotrajan i nenametljiv rad Noctua ventilatora. Druga generacija ove tehnologije uvodi i novosti poput metalnog oklopa ležajeva i posebno dizajniranog kalupa. Potvrda kvalitete je i tvorničko jamstvo od 6 godina, kao i MTBF informacija tj. prosječni životni vijek od čak 150,000 sati.

AAO (Advanced Acoustic Optimisation) frameKombinacija tri tehnologije, od kojih je jedna zadužena za sprječavanje prijenosa vibracija (anti-vibracijske gumice), druga tzv. Stepped Inlet zaslužna je za namjerno stvaranje turbulencija na usisnoj strani kako bi se izbjegle laminarne zračne struje i naravno smanjio otpor zračnih struja, ali i izmijenio frekvencijski spektar buke prilikom usisa te se na taj način stvorio ugodniji zvuk ljudskom sluhu. Posljednja od tehnologija je već viđena u prethodno testiranim Noctua modelima, a riječ je o Inner Surface Microstructures oblikovanju unutarnjeg dijela okvira koji pridonosi smanjenju buke pri prolasku zraka kroz okvir, kao i smanjenju otpora istog pri većem broju okretaja.

Nakon kratkog opisa aktualnih tehnologija izrade pozabaviti ćemo se i pregledom svakog od novih modela, kao i kraćim opisom, te naravno svom dodatnom opremom koja dolazi s njima.


Pristigli Noctua ventilatori podijeljeni su na dvije grupe  – manja grupa se sastoji od modela manjeg ukupnog promjera i dimenzija. Riječ je o modelima NF-A4x10, NF-A6x25 i NF-A9x14 od kojih su prva dva (40mm i 60mm) uglavnom namijenjeni kao zamjenski ventilatori u storage branši poput npr. diskovnih ladica i eksternih kućišta za 3,5“ tvrde diskove, ali i mrežnih uređaja kojima je potrebno aktivno hlađenje. Posljednji 92mm model debljine 14mm je uglavnom predviđen za ugradnju u HTPC i home-server računala niskog profila u kojima ventilator standardne 25mm debljine inače nije moguće ugraditi.

Druga grupa ventilatora je posvećena velikim 140mm ventilatorima u tri kombinacije – NF-A14 ULN, NF-A14 FLX i NF-A15  PWM. Ovi ventilatori uglavnom su namijenjeni kao ventilatori za kućišta, ali i za radijatore širine 140mm, te naravno procesorske hladnjake. Prvi (ULN) model namijenjen je korisnicima koji prvenstveno imaju za cilj smanjiti buku računala, dok su druga dva modela nešto svestranija te ih je u skladu s time moguće koristiti i za računala koja zahtijevaju intenzivno aktivno hlađenje, ali ih je naravno moguće pomoću priloženih adaptera naknadno i utišati na 900 okr/min.

Općenito gledajući, svi dosad navedeni modeli dijele iste tehnologije izrade, a jedina vidljiva stavka po kojoj se razlikuju (osim samih dimenzija) je maksimalni broj okretaja po minuti. Kako bi se što vjerodostojnije prikazale sveukupne razlike među spomenutim ventilatorima, svaki model (kao i pripadajuća oprema) će biti zasebno prikazan i testiran, a dobiveni rezultati prikazani na stranici sa testnim informacijama.