Noctua Chromax ventilatori, pokrovi za hladnjake i kabeli

Datum objave 22.01.2018 - Krešimir Matanović

Noctua Chromax ventilatori

noctua_chromax_fan_1 noctua_chromax_fan_2

Kao što smo u uvodu članka napisali, Noctua je krajem prošle godine predstavila nove proizvode u svojoj Chromax liniji. Oni uključuju ventilatore, pokrove za hladnjake i kabele tj. adaptere. Nama su na test poslali cijeli asortiman pa su se tu našli NF-A15, NF-A14, NF-F12 i NF-S12A PWM ventilatori, zatim crni, bijeli i promjenjivi pokrovi za D15 i S12 hladnjake, te produžni kabeli s 4-pinskim konektorima, te 4-pinski Y kabeli. Za početak krećemo s dobro poznatim ventilatorima koji su sada u crnoj boji što će se svidjeti mnogima, a dobili su i silikonske podloške za eliminaciju prijenosa vibracija. NF-A14 PWM chromax.black.swap

noctua_chromax_fan_a14_1 noctua_chromax_fan_a14_2

noctua_chromax_fan_a14_3

A14 je dobro poznati 140-milimetarski ventilator koji je već dugo vremena na tržištu, a poznat je po svojem kvadratičnom kućištu i najčešćoj upotrebi kao ventilator za kućište ili radijatore vodenih hlađenja. Više smo ga puta imali prilike testirati i dugotrajno koristiti te znamo kako je riječ o moćnom ventilatoru, koji nije prebučan i čiji je SSO ovjes vrlo trajan. Sada u ovoj chromax.black.swap izvedbi dolazi u crnoj boji, s pet izmjenjivih silikonskih podloški koje eliminiraju ili bar umanjuju prijenos vibracija koje ventilator stvara u radu. Uz ventilator dolaze crvene, crne, zelene, plave, žute i bijele podloške, te vijci za montažu u kućište. A14 ima maksimalnu brzinu vrtnje od 1.500 okretaja u jednoj minuti, stvara maksimalni protok zraka od 140 metara kubnih u satu, maksimalni statički pritisak od 2.08 mm H2O, te maksimalnu buku od 24.6 dB. Uz njega će se dobro uklopiti i Y adapteri te produžni 4-pinski kabeli u bojama koje ćemo vidjeti na drugim stranicama ovoga testa. Cijena A14 ventilatora je oko 25 €. NF-A15 HS-PWM chromax.black.swap

noctua_chromax_fan_a15_1 noctua_chromax_fan_a15_2

noctua_chromax_fan_a15_3

Sljedeći na redu je NF-A15 HS-PWM chromax.black.swap uz kojeg također dolaze silikonske podloške u istim bojama kao i uz A14, a ukupno ih je 48, po osam od svake boje. A15 je dobro poznati ventilator širokog "okruglog" kućišta sa 140-milimetara promjera lopatica. Znamo ga s NH-D15, D15S i U14S hladnjaka. Na maksimslnih 1.500 okretaja zna biti čujan, stvara karakterističan "huk", zbog visokog protoka zraka od 140 metara kubnih u satu i visokog statičkog pritiska od 2.08 mm H2O (kao i kod A14). I uz ovaj ventilator dolazi set vijaka za montažu u kućište, premda se više koristi za hladnjake, a silikonske je podloške lagano montirati na sve ventilatore, pa tako i na ovaj. Jamstvo je kao i kod svih Noctuinih ventilatora 6-godišnje, a cijena je oko 27 - 30 €. NF-F12 PWM chromax.black.swap

noctua_chromax_fan_f12_1 noctua_chromax_fan_f12_2

noctua_chromax_fan_f12_3

NF-F12 PWM je poznati 120-milimetarski ventilator i koji se najčešće koristi kod hladnjaka i radijatora vodenog hlađenja. FocusedFlow tehnologija mu u kombinaciji s Heptaperf tehnologijom lopatica omogućuje usmjereni protok zraka uz vrlo visoki statički pritisak od 2.61 mm H2O, i protok zraka od 93.4 metra kubna u satu na maksimalnih 1.500 okretaja u minuti. F12 na maksimumu postaje čujan, no ne i prebučan. Uz ovu chromax.black.swap verziju dolaze 24 podloške, po četiri od svake boje koje su uvijek iste - zelena, žuta. bijela, plava i crna. Cijena se kreće od 23 do 26 €. NF-S12A PWM chromax.black.swap

noctua_chromax_fan_s12a_1 noctua_chromax_fan_s12a_2

noctua_chromax_fan_s12a_3

HF-S12A je hladnjak koji je namijenjen kućištima zbog niske radne buke i karakterističnog dizajna lopatica zbog kojeg ima nizak statički pritisak od 1.19 mm H2O, uz visoki protok zraka od 107.5 metara kubnih pri maksimalnih 1.200 okretaja u minuti. S12A je tako u chromax.black.swap izvedbi tako nakon dugog niza godina tržišne prisutnosti u smeđoj boji pocrnio, što će se vjerujemo svidjeti mnogima koji slažu računalo i žele najbolje ventilatore u svojim kućištima. Za one koji ne vole boje, uz žute, zelene, plave, crvene i bijele silikonske podloške, tu su i crne. Kao i uz ostatak ventilatora, i uz ovaj dolaze četiri vijka za montažu u kućište. Cijena je oko 23 €.

Noctua Chromax pokrovi za hladnjake

NA-HC1 & HC2 pokrovi za hladnjake

noctua_na-hc2_1 noctua_na-hc2_2

Noctua je oduvijek bila kritizirana za izgled svojih hladnjaka i unatoč visokim standardima kvalitete izrade i materijala te odličnim performansama u svim segmentima, svi koji su htjeli i vizualni dojam su birali proizvode drugih proizvođača. Noctua je reagirala Chromax linijom proizvoda, koju su krajem prošle godine nadopunili i s pokrovima za hladnjake koji dolaze u tri izvedbe. NA-HC1, HC2 i HC3 su kompatibilni s hladnjacima NH-U12S, U12S TR4-SP3 i U12S SE-AM4. Noctua na sve proizvode daje šest godina jamstva.

noctua_na-hc2_3 noctua_na-hc2_4

noctua_na-hc2_5 noctua_na-hc2_6

NA-HC1 chromax.black.swap kojeg vidimo na gornjim fotografijama dolazi s tri dvostrane trakice koje su crne, zelene, crvene, plave, žute i bijele boje te ih je lako promijeniti. Pokrov je aluminijski, s tzv. "powder" premazom koji omogućuje korisniku i jednostavno bojanje u boju po svom izboru. S unutarnje se strane pokrova nalazi plastični umetak koji ima magnetske kopče. Umetak ima zadaću držati trakice u boji, kao i omogućiti pravilno nasjedanje na toplovodne cijevi koje završavaju na vrhu tower hladnjaka. Na vrhu su pokrova strelice koje u ovisnosti o odabranoj boji ostavljaju zanimljiv vizualni dojam kroz prozirnu bočnu stranicu računala. Svakako treba napomenuti da pokrovi povećavaju cjelokupne dimenzije hladnjaka pa i na to treba paziti. Visina tako raste sa 158 na 164 milimetra, a širina sa 125 na 128 milimetara. Cijena HC1 pokrova je 20 €.

noctua_na-hc2_7 noctua_na-hc2_8

NA-HC2 su puni bijeli (chromax.white) i crni pokrovi (chromax.black) koji također imaju plastične umetke s magnetskim kopčama za pravilno nasjedanje na vrh. Montaža pokrova je vrlo jednostavna, kao i demontaža, a bočne stranice dobro nasjedaju i na različite tipove kopči ventilatora. Cijena oba pokrova je kao i kod HC1 - 20 €. Svi se pokrovi na U12S hladnjacima mogu kombinirati s crnim F12 ventilatorom ili nekim iz industrialPPC serije. NA-HC3 & HC4 pokrovi za hladnjake

noctua_na-hc3_1 noctua_na-hc3_2

Veliki je i moćni NH-D15 hladnjak vrlo popularan kod korisnika pa je i on jasno zaslužio svoje pokrove. Dolaze u tri verzije - HC3 chromax.black.swap, HC4 chromax.white i HC4 chromax.black, a podržavaju NH-D15, D15S i D15 SE-AM4 verzije hladnjaka.

noctua_na-hc3_3 noctua_na-hc3_4

NA-HC4 chromax.black.swap pokrovi dolaze u nešto većem pakiranju jer ih je u kutiji dva, a uz to potrebno je bilo pakirati i dvostruki broj trakica u boji. Trake su opet dvostrane, a boje su crna, žuta, plava, zelena crvena i bijela. Način montaže je identičan - plastični je umetak s magnetskim kopčama potrebno izvaditi i umetnuti željenu traku. Montaža na hladnjak je vrlo jednostavna.

noctua_na-hc3_5 noctua_na-hc3_6

Ovi pokrovi D15 hladnjak povećavaju sa 160 milimetara visine na 165, te sa 150 milimetara širine na 153. Na kopče ventilatora dobro nasjedaju, baš kao i na vrhove toplovodnih cijevi. Cijena pokrova je nešto veća nego kod onih za U12S jer ih ima duplo više i kreće se oko 30 €.

noctua_na-hc3_7 noctua_na-hc3_8

noctua_na-hc3_9 noctua_na-hc3_10

noctua_na-hc3_11 noctua_na-hc3_12

NA-HC4 chromax.black i chromax.white su po dimenzijama identični HC3 i jednako toliko povećavaju hladnjak, a razlika je jasno što su punih boja. Pokrovi su aluminijski s "powder" premazom i lako ih je moguće bojati u neku drugu boju po vlastitom izboru. Cijena im je oko 30 €.

Noctua Chromax kabeli i Y adapteri

noctua_na-sec-syc_1 noctua_na-sec-syc_2

noctua_na-sec-syc_3

Za kraj su nam ostali produžni kabeli i Y adapteri koji sada dolaze u šest različitih boja - zelena, plava, crvena, žuta, bijela i crna, kako bi se uklopili sa silikonskim podloškama za ventilatore. NA-SEC1 je produžni kabel s 4-pinskim konektorima i dug je 30 centimetara. U svakoj se kutiji, tj. pakiranju nalazi po četiri takva kabela. Cijena pakiranja je 9 €, a jamstvo je šest godišnje.

noctua_na-sec-syc_4 noctua_na-sec-syc_5

noctua_na-sec-syc_6

NA-SYC1 su Y adapteri, u svakom ih pakiranju ima po tri, a dužine su 11.5 centimetara. Služe za spajanje dva 4-pinska konektora s ventilatora, na jedan 4-pinski konektor na matičnoj ploči ili kontroleru. Pri spajanju je potrebno paziti na ukupnu snagu ventilatora, jer konektori matičnih ploča podržavaju ili do 9.6 ili do 12 W snage. Zaključak Klasična Noctua kakvu smo poznavali prije pojave Chromax proizvoda je bila smeđa i kromirana, a sada je s ovim što novim, što osvježenim proizvodima unijela više živosti u svoju ponudu. Sa svim ovim dodacima moguće su razne kombinacije i modderi će konačno doći na svoje, kao i svi oni koji su samo htjeli crne ventilatore za kućišta i radijatore. Da se nas pita, za U12S ili D15 bi bili dovoljni samo crni ventilatori, crni pokrovi i crni kabeli, no nema ništa loše i u svim ovim ostalim kombinacijama. Noctua je poslušala želje kupaca i predvidjela neke pa su ponudili dovoljno boja za razne kombinacije i sve ukuse. Cijene su kao i uvijek kod Noctue malo više, no takva je i razina kvalitete. U ovom članku nećemo donositi pojedinačne ocjene, nego jednu skupnu za sve Chromax proizvode, a ona donosi preporuku za sve koju i zaslužuju. Stepenica iznad je ipak malo nedostižna zbog spomenute visoke cijene svih proizvoda što ih čini teže dostupnim širokom krugu korisnika.