Noctua NF-F12 Focused Flow test

Datum objave 05.01.2012 - Krešimir Matanović

Opis

Noctua je prije nekog vremena promijenila dizajn pakiranja hladnjaka, a to je kao što sa slika vidimo zahvatilo i dizajn pakiranja njihovih ventilatora. Na prednjoj se strani nalazi prozorčić kroz kojeg djelomično vidimo proizvod, dok je stražnja strana rezervirana za detaljnije objašnjenje o kakvom je proizvodu riječ. Pakiranje na vrhu ima nosač i prorez pa je jednostavno za izlaganje u dućanima.

I ranije su Noctuina pakiranja imala odvojivu stranicu s detaljnom analizom proizvoda i njegovih karakteristika, no sada su otišli korak dalje i na ovome se pakiranju nalaze čak dvije odvojive stranice. Očito je kako imaju puno toga za objasniti i pokazati kada je riječ o F12 ventilatoru. Na prvoj su opisane glavne četiri korištene tehnologije (Heptaperf Impeller, Stepped Inlet Design, SSO2 Bearing i Focused Flow Frame), s detaljnim grafičkim prikazom. Na drugoj su strani pak pobrojali ostatak detalja vezanih za proizvod. Sve u svemu vrlo iscrpno, a vjerujemo kako će se ovo svidjeti naprednijim korisnicima.

Ventilator i prateći bundle nalaze se u ležištu napravljenom od prozirne plastike, a odmah pri prvom pogledu vidimo kako je ovaj ventilator drugačiji od do sada viđenih iz Noctue. Uz njega će te još dobiti i četri gumena čepića za pričvršćivanje (premda će se za montažu na hladnjake najčešće koristiti nosači koji dolaze uz hladnjak), zatim produžni 4 pinski upleteni kabel, 4 pinski Y kabel (za spajanje dva ventilatora na jedan priključan na ploči, 4 pinski reduktor broja okretaja i četiri vijka za kućište.

Kremasta se boja ventilatora nije mijenjala, a novost su kao što vidimo gumene kapice u svim kutevima ventilatora za eliminaciju prijenosa vibracija (ukupno ih je osam komada). Novost su i usmjerivači zraka koji na sebi, baš kao i lopatice imaju ureze koji za zadatak imaju smanjiti vrtloženja zraka i time buku. Noctua ovu tehnologiju zove Focused Flow Frame, a usmjerivači zraka su postavljeni pod različitim kutevima (od 31 do 37°) kako bi se buka raširila po širem spektru i time se zvuk bolje prilagodio ljudskom uhu. Sam je rotor ventilatora sa sedam lopatica također prilagođen Focused Flow filozofiji, a Noctua to zove Heptaperf impeller. Kako bi se buka dodatno snizila tu je i SSO2 ovješenje ventilatora, zatim Stepped Inlet Design koji stvara turbulenciju na ulazu kako bi stvorio prijelaz iz laminarnog strujanja zraka u turbulentno što smanjuje buku usisa, povećava protok zraka i usis što je posebno bitno u skučenim prostorima. Uz to tu je i mikrostrukturna površina samog tijela koja smanjuje buku, a za veću izdržljivost kućište ovješenja je napravljeno od mesinga.

Maksimalni broj okretaja vrtnje ventolatora je 1500 o/min, pri čemu se stvara statički pritisak od 2,61 mm H2O i protok zraka od 93,4 m3/h. Količina buke koju ventilator tada svara je prema proizvođačevim specifikacijama 22,4 dB(A). Ukoliko pak koristimo L.N.A. (low noise adapter), broj se okretaja spušta na 1200 o/min, statički pritisak na 1,83 mm H2O a protok zraka od 74,3 m3/h. U oba je slučaja ukupni statički pritisak dosta narastao u odnosu na P12 model (1,68 mm H2O). Korištenjem se L.N.A. naravno i smanjuje buka, a vrijednost koju proizvođač navodi je 18,6 dB(A).Ventilator naravno radi na maksimalnom naponu od 12V uz maksimalnu ulaznu struju od 0,05A pri čemu je potrošnja energije 0,6W. Potrošnja je kao što vidimo dosta niža nego kod usporedivih ventilatora, a treba napomenuti kako ventilator ima i svoju automatsku kontrolu broja okretaja kada je spojen na četiri pinski konektor. Proizvođač za automatsku kontrolu koristi NE-FD1 PWM kontroler koji integrira Smooth Commutation Drive (SCD) tehnologiju za tiši rad i nižu potrošnju energije. Što se kvalitete materijala i završne obrade tiče ona je kao i uvijek kod Noctue na maksimalnoj mogućoj razini. MTBF je veći od 150.000 sati, a Noctua daje jamstvo od 6 godina na proizvod.

Test sistem i način testiranja

Test sistem

Test sistem :: Hardware
Platforme

Asus Sabertooth X58

Procesor(i)

Intel i7-980X

Memorija

Exceleram 3 x 2GB, 1600MHz

Grafičke kartice

AMD HD 6970 w. Accelero

Driveri: Catalyst 11.12;

Zvučna kartica

On Board

Hard disk(ovi)

Hitachi Deskstar 500GB SATA II

Napajanje Thermaltake ToughPower 1200W
DVD-RW HP GSA-H60L

Testni sistem :: Software
OS Windows 7 Ultimate 64-bit SP1
Chipset datoteke

Intel Chipset Driver

DirectX verzija 11
AIDA64

v2.0 Extreme Edition

OCCT

v4.0

 

Način testiranja

S obzirom da je F12 hladnjak velikog statičkog pritiska, odlučili smo ga testirati na način da smo ga montirali na Corsairov Hydro H70 hladnjak. H70 je bio spojen na Intelov i7-980X procesor koji je radio na standardnoj brzini i naponu. Procesor smo opteretili OCCT-om na sar vremena nakon čega bi iz AIDA64 softvera očitali najvišu temperaturu pojedine jezgre procesora. Nakon F12 na maksimalnim okretajima i sa L.N.A. adapterom, testirali smo i prethodnika P12 na maksimalnim okretajima, te Corsairov 120mm ventilator koji dolazi uz Hydro. Corsaira smo također isprobali u High i Low modu, tj. s adapterom za smanjenje broja okretaja. Uz to, donosimo i subjektivne dojmove o buci koju stvara pojedini ventilator.

Rezultati testa i Zaključak - Conclusion

 

Rezultati testova

Temperature

Load (°C)
Corsair H70 Fan High
50
  
Noctua F12 High
51
  
Corsair H70 Fan Low
52
  
Noctua P12
52
  
Noctua F12 Low
54
  
 
020406
0
 

 

Za početak ćemo napomenuti kako su izmjerene brzine za Corsairov ventilator bile 2109 o/min u maksimalnoj brzini i 1507 o/min s adaperom. P12 se vrtio na izmjerenih 1318 o/min, a F12 na 1507 o/min u maksimalnoj brzini te na 1055 o/min s L.N. adapterom (150 o/min niže nego što to navodi proizvođač). Subjektivni dojam buke je najveći za Corsair koji je s radom iznad 2100 o/min vrlo bučan, dok se pri 1507 o/min buka smanjuje, no ipak je "čujna". P12 radi vrlo tiho, te je gotovo nečujan, dok je F12 s L.N.A. još nijansu tiši od P12. U punoj je brzini pak F12 "čujan" no ipak za tiši nego Corsairov na istim okretajima, pri čemu očito dolaze do izražaja Noctuine napredne tehnologije. Nakon ove analize možemo pogledati temperature koje su kao što vidimo najniže u slučaju brzog i bučnog Corsairovog ventilatora. Kada Corsairov ventilator utišamo, temperatura raste za prihvatljiva 2°C. F12 s druge je strane nešto tiši od Corsaira a donosi 1°C prednosti - zadovoljavajuće. Tihi P12 je na razini utišanog Corsaira no znatno je tiši, dok utišani i gotovo nečujni F12 temperaturu drži na 54°C.

 

Zaključak

Sve u svemu, F12 je moderan i vrlo kvalitetan proizvod, koji donosi pregršt novih tehnologija. Tehnologije kao što su Heptaperf Impeller, Stepped Inlet Design, SSO2 Bearing i Focused Flow Frame izdižu ga iznad konkurencije, baš kao i kvaliteta izrade. Ipak, sve ovo ga u praksi ga ne čini drastično tišim od konkurentskih proizvoda i na maksimalnom je broju okretaja dosta čujan. No, treba priznati kako mu i performanse tada idu u prilog. S L.N. adapterom priča je drugačija, izuzetno je tih no i performanse nisu više na visokoj razini. Brine i izmjereno odstupanje u broju okretaja s L.N. adapterom - proizvođač navodi 1200, no mi smo izmjerili nižih 1055 o/min. Cijena za naše tržište mu još nije formairana dok u Njemačkoj košta 3 - 4 € više od P12 modela, tj. oko 20 €. Zbog svega ovoga, po našem mišljenju P12 ipak ostaje najbolji allrounder, koji donosi tih rad i solidne performanse po cijeni od oko 150 kuna.

 

Conclusion

All in all, the F12 is a stylish, high quality product, which brings a host of new technologies. Technologies such as Heptaperf Impeller, Stepped Inlet Design, SSO2 Bearing and Focused Flow Frame raise it above the competition, as well as quality of workmanship. However, all of this in practice does not make it dramatically quieter than competitive products, and the maximum speed is still audible. However, we will admit that its performance is high also. With L.N. adapter it is a different story. It is extremely quiet, but it loses its performance which are no longer at a high level. That may be because of the measured variation in speed with the LN adapter - the manufacturer says 1200, but we measured lower 1055 rpm. Because of this, in our opinion, P12 remains the best all-rounder, who delivers quiet operation and solid performance, and has a 3 - 4 € lower price.